ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
ΠΑΣΟΚ: Στην Ε.Ε. μόνο Κροατία, Τσεχία και Ουγγαρία εκποίησαν τον τηλεπικοινωνιακό οργανισμό τους (14/5/08)

 

ΠΑΣΟΚ
Ανακοίνωση Τυπου, 14 Μαΐου 2008

Απόφαση Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ για την εκχώρηση του ΟΤΕ
Α. Το ΠΑΣΟΚ αντιτίθεται στην εκχώρηση του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom επειδή:
1. Στρατηγικής σημασίας εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα δίκτυα και τις υποδομές πρέπει να παραμείνουν στον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου και να αποτελούν εργαλεία σχεδιασμού, ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής  προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος.
2. Με τον χειρισμό της στον ΟΤΕ, η κυβέρνηση ακολουθεί την πάγια πολιτική της επιζήμιας εκχώρησης δημόσιας περιουσίας και απώλειας δημοσίου ελέγχου σε σειρά δημόσιων επιχειρήσεων.  Στην περίπτωση του ΟΤΕ, όπως και σε άλλες περιπτώσεις, η κυβέρνηση αποδεικνύει την παντελή έλλειψη μιας σύγχρονης και μακροχρόνιας εθνικής πολιτικής τηλεπικοινωνιών για τη χώρα.
3. Κανένα όφελος δεν προκύπτει για τον Έλληνα καταναλωτή και την ελληνική οικονομία από την απώλεια του δημοσίου ελέγχου των τηλεπικοινωνιακών δικτύων της Ελλάδας και την εκχώρηση του ελέγχου και της διοίκησης σε μια ξένη, υπό δημόσιο έλεγχο εταιρεία, στην οποία οι αποφάσεις λαμβάνονται με κριτήριο τι συμφέρει τη μητρική εταιρεία στη Γερμανία.  Ο ΟΤΕ τελικά θα ελέγχεται μέσω της Deutsche Telekom από το γερμανικό κράτος. 
4. Η εξαγορά αφήνει ελεύθερο το πεδίο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης για την Deutsche Telekom και τους άλλους ανταγωνιστές αποσύροντας από την αγορά αυτή τη μεγαλύτερη τηλεπικοινωνιακή επιχείρηση της ΝΑ Ευρώπης, με θυγατρικές και συμμετοχές σε 5 χώρες.
5. Καμία προηγμένη χώρα της ΕΕ δεν έχει εκποιήσει το βασικό της τηλεπικοινωνιακό Οργανισμό σε ανταγωνιστή άλλης χώρας (οι μόνες χώρες που έκαναν κάτι παρόμοιο στην ΕΕ είναι η Κροατία, η Τσεχία και η Ουγγαρία).
6. Η ΝΔ όχι μόνο εκχωρεί τον έλεγχο και τη διοίκηση του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, αλλά έχει κατ’ επανάληψη και ως πρόσφατα αφήσει να εννοηθεί πως η συμμετοχή του Δημοσίου θα μπορούσε να μειωθεί στο 5%.

Β. Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει τις αδιαφανείς διαδικασίες εξαγοράς του ΟΤΕ από την Deutsche Telekom επειδή:
1. Η Κυβέρνηση προχωρά με αδιαφανείς διαδικασίες στην εκχώρηση του ελέγχου και της διοίκησης του ΟΤΕ στην DT, μέσω της διαμεσολάβησης ιδιώτη επενδυτή, αναλαμβάνοντας το ρόλο του εγγυητή του υπερτιμήματος που αυτός καρπώνεται από τη διαδικασία. Το ερώτημα είναι ποιος έδωσε το δικαίωμα στη MIG να αναλάβει ουσιαστικά ρόλο ενδιάμεσου και να είναι σε θέση να πουλήσει κάτι που δεν της ανήκει.
2. Η Κυβέρνηση εκποιεί τον ΟΤΕ και παραδίδει τον έλεγχο και τη διοίκηση του Οργανισμού έναντι πινακίου φακής σε μια ξένη, ουσιαστικά κρατική, τηλεπικοινωνιακή επιχείρηση
3. Η MIG αγόρασε σχεδόν το 20% του ΟΤΕ σε τιμή ανά μετοχή πολύ χαμηλότερη από την τιμή που συμφώνησε να πουλήσει το μερίδιό της στην Deutsche Telekom (26 ευρώ ανά μετοχή). Η τιμή των 26 ευρώ ανά μετοχή είναι υψηλότερη κατά 19% από τη μέση τιμή τριμήνου της μετοχής του ΟΤΕ.  Δεν δικαιολογείται η Deutsche Telekom να αγοράζει τόσο ακριβά το μερίδιο της MIG, αν δεν είχε λάβει υποσχέσεις πως με αυτό τον τρόπο θα εξασφάλιζε και τον έλεγχο της επιχείρησης.

Γ. Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης δεν ευσταθούν αφού:
1. Ακόμα και σε τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς που είναι αποκρατικοποιημένοι, καμία από τις εταιρείες δεν ελέγχεται από ανταγωνιστή άλλης χώρας.
2. Η ΝΔ αναφέρει τις περιπτώσεις αποκρατικοποιημένων τηλεπικοινωνιακών Οργανισμών, αποσιωπώντας την πλειοψηφία των χωρών στις οποίες το Κράτος έχει τον ουσιαστικό έλεγχο.
3. Ακόμη και η Deutsche Telekom ελέγχεται από το Γερμανικό Κράτος το οποίο κατέχει άμεσα και έμμεσα το 32% των μετοχών (στοιχεία σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της Deutsche Telekom για 31/12/2007).
4. Η ΝΔ ψεύδεται όταν ισχυρίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ, με τις μετοχοποιήσεις που πραγματοποίησε, εξέθεσε τον ΟΤΕ σε κίνδυνο επιθετικής εξαγοράς και πως κατά συνέπεια η σημερινή μεταβίβαση είναι πια αναπόφευκτη. Η αλήθεια είναι ότι:
- Το ΠΑΣΟΚ είχε θωρακίσει τον έλεγχο του Δημοσίου στον ΟΤΕ με 2 ισχυρές ασφαλιστικές δικλείδες: την ελάχιστη συμμετοχή του Δημοσίου στο 33% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ (Ν. 2843/2000), και τον περιορισμό δικαιώματος ψήφου στο 5% για οποιονδήποτε άλλο μέτοχο του ΟΤΕ (Ν. 2257/1994).  
- Η ΝΔ με το νόμο 3522/2006 κατήργησε αυτές τις ρυθμίσεις.  Με το που καταργήθηκαν οι ρυθμίσεις αυτές, εμφανίσθηκε αμέσως ιδιώτης επενδυτής που αγόρασε το 20% του ΟΤΕ.
- Η Ν.Δ. κινδυνολογεί για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα: ο κίνδυνος εξαγοράς σε περίπτωση που το δημόσιο κατέχει το 33% είναι ανύπαρκτος. Γι΄ αυτό δεν υπήρξε ποτέ ούτε υποψία κινδύνου επιθετικής εξαγοράς του ΟΤΕ στο παρελθόν.
5. Ο ισχυρισμός ότι θα εξασφαλίζεται δικαίωμα βέτο σε όλες τις στρατηγικές αποφάσεις δεν ευσταθεί:
- Η πραγματικότητα είναι πως σε οποιαδήποτε επιχείρηση η εξουσία είναι συγκεντρωμένη στο πρόσωπο του Διευθύνοντος Συμβούλου. Αυτός θα προτείνεται από την Deutsche Telekom και θα εκφράζει τα δικά της συμφέροντα.
- Το δικαίωμα του βέτο θα είναι και αυτό εικονικό όπως έχει ήδη διαφανεί από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών. Θα αφορά π.χ. θέματα εθνικής ασφάλειας, ωσάν το ελληνικό Κράτος να χρειάζεται βέτο για τέτοια αυτονόητα θέματα!
6. Η κυβέρνηση δεν προχωρά όπως ισχυρίζεται σε στρατηγική συμμαχία με την Deutsche Telekom (πχ με μειοψηφική συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο, ανταλλαγή μετοχών ή επιμέρους συνεργασίες) αλλά σε καθαρή εξαγορά του ΟΤΕ από έναν στρατηγικό επενδυτή με πλήρη απώλεια ελέγχου για το ελληνικό δημόσιο.

Δ. Τι πιστεύει το ΠΑΣΟΚ για τον ΟΤΕ
- Αγωνιζόμαστε στη Βουλή και στην κοινωνία για την αποτροπή της εθνικά επιζήμιας συμφωνίας εξαγοράς του ΟΤΕ και απώλειας του ελέγχου και της διοίκησης από το ελληνικό δημόσιο.
- Θέλουμε τον ΟΤΕ να λειτουργεί ανταγωνιστικά υπό δημόσιο έλεγχο. Να είναι εργαλείο ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής.  Προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων πολιτών.
- Θέλουμε τον ΟΤΕ να επεκτείνεται και να αναπτύσσεται και όχι να εκποιείται και να εξαγοράζεται.
- Θέλουμε να είναι κερδοφόρα επιχείρηση με ηγετικό ρόλο στην περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης.
- Δεν θέλουμε τον ΟΤΕ κρατικό μονοπώλιο ή ολιγοπώλιο, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θέλουμε να μετατραπεί σε παράρτημα ξένης πολυεθνικής.
- Όταν, μετά τις επόμενες εκλογές, το ΠΑΣΟΚ βρεθεί ξανά στο τιμόνι της χώρας, η Κυβέρνησή μας θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα, προκειμένου το Δημόσιο να ανακτήσει τον έλεγχο στον ΟΤΕ.
- Θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα θεσμικού ελέγχου, συμπεριλαμβανομένης της περίπτωσης της απιστίας, σχετικά με τη διαδικασία εξαγοράς του ΟΤΕ που ακολουθήθηκε από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. 
- Δεν εκφοβίζουμε τους ιδιώτες επιχειρηματίες, όπως ισχυρίζεται η Ν.Δ. Τους ενημερώνουμε προκαταβολικά, διότι θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς μαζί τους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved