ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
ΠΑΣΟΚ: Προκλητική ρύθμιση για τα διαγνωστικά κέντρα (15/5/08)

 

ΠΑΣΟΚ
Ανακοίνωση Τύπου
Αθήνα, 15 Μαΐου 2008

 

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΘΕΜΑ: ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

Κύριε Υπουργέ,
Με την απόφαση του ΥΥΚΑ η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 802/07.05.2008 τεύχος B, ανοίγει διάπλατα ο δρόμος στους ιδιώτες για να εκμεταλλευτούν χωρίς όρια τη νέα τεχνολογία στον τομέα της διαγνωστικής εις βάρος των δημόσιων μονάδων υγείας.

Ειδικότερα, με την εν λόγω απόφαση δίνεται η δυνατότητα χορήγησης αδειών σε ιδιώτες για αγορά ακτινολογικού εξοπλισμού, παρακάμπτοντας τα πληθυσμιακά κριτήρια που ισχύουν έως σήμερα προκειμένου να εξασφαλίζεται τόσο η ποιότητα και η ισοκατανομή των παρεχομένων υπηρεσιών, όσο και η προστασία της υγείας των πολιτών αλλά και των εργαζομένων.

Μεταξύ των κριτηρίων που έχουν θεσπιστεί για τη χορήγηση άδειας σκοπιμότητας αναφέρεται ρητά πως πρέπει να λαμβάνεται υπ΄ όψιν «η πυκνότητα του πληθυσμού και η πιθανότητα επιβάρυνσης της υγείας των κατοίκων της περιοχής από την απρόσκοπτη διασπορά πηγών και μηχανημάτων ιοντιζουσών ακτινοβολιών». Έτσι, για κάθε 50.000 κατοίκους αντιστοιχεί ένας αξονικός, ενώ για τους Δήμους Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης αντιστοιχεί ένας αξονικός για κάθε 100.000.

Στην υπουργική απόφαση όμως, εξαιρούνται από το πλαφόν «τα μηχανήματα που υφίστανται ή που θα προστεθούν σε ΝΠΔΔ, θεραπευτήρια του ΙΚΑ και ΝΠΙΔ, κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» γεγονός που σημαίνει πως από το Υπουργείο Υγείας δημιουργείται ένα πλασματικό κενό, ώστε να μπορούν να δοθούν νέες άδειες για ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, κατά παράβαση της αναλογίας 1 προς 50.000.

Η απόφαση αυτή έρχεται μάλιστα σε μια ανησυχητική συγκυρία όπου πληθαίνουν τα περιστατικά βλαβών των αξονικών και μαγνητικών μηχανημάτων των νοσοκομείων, λόγω παλαιότητας ή και σκοπιμοτήτων. Είχαμε μάλιστα πρόσφατα την παραίνεση του Διοικητή του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, προς τους ασθενείς, να απευθυνθούν σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους σε αξονικές τομογραφίες.

Κύριε Υπουργέ,
Επειδή με τη συγκεκριμένη απόφαση ευνοούνται ιδιωτικά συμφέροντα σε όφελος της τεχνητής ζήτησης υπηρεσιών και σε βάρος της υγείας των πολιτών.

Επειδή, την ίδια ώρα που η Κυβέρνηση κλείνει το μάτι στους ιδιώτες δίνοντας τους τη δυνατότητα να αγοράσουν νέο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, τον οποίο το σύστημα υγείας δεν έχει ανάγκη, οι δαπάνες για την αγορά ιατροτεχνολογικού και ακτινολογικού εξοπλισμού στα δημόσια νοσοκομεία είναι μηδαμινές.

Επειδή, με την υπουργική απόφαση σε συνδυασμό με τις πρακτικές επιχειρείται η ευνόηση του ιδιωτικού τομέα, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για ασθενείς «δύο ταχυτήτων»: αυτών που διαθέτουν τα οικονομικά μέσα για σύγχρονες ιατρικές εξετάσεις και εκείνων που περιμένουν στις λίστες αναμονής του τεχνολογικά «απογυμνωμένου» ΕΣΥ.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ, καταθέτοντας τα σχετικά έγγραφα στη Βουλή:
1. Θα αποσύρετε ΆΜΕΣΑ τη προκλητική υπουργική απόφαση που ευνοεί απροκάλυπτα τον ιδιωτικό τομέα υγείας εις βάρος των δημόσιων υπηρεσιών και αυξάνει την τεχνητή ζήτηση υπηρεσιών υγείας όχι σε όφελος αλλά σε βάρος της υγείας των πολιτών.
2. Θα προχωρήσετε στην ανανέωση και αντικατάσταση του υφισταμένου πεπαλαιωμένου (που έχει υπερβεί τη δεκαετία από την ημερομηνία της εργοστασιακής κατασκευής τους) ακτινολογικού και ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του ΕΣΥ και ιδιαίτερα των μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας (αξονικοί, γ-κάμερες, PET CT κ.α.) στα οποία υπάρχει σημαντική ανεπάρκεια;
3. Τι μέτρα σκοπεύετε να λάβετε για τις «σκόπιμες» βλάβες του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού των νοσοκομείων του ΕΣΥ και ιδιαίτερα των μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας.
4. Να κατατεθούν αναλυτικά όλα τα στοιχεία με τις επενδύσεις ιατροτεχνολογικού και ακτινολογικού εξοπλισμού που έχουν γίνει σε κάθε νοσοκομείο του ΕΣΥ από το 2004 έως και σήμερα.
5. Να κατατεθούν όλα τα στοιχεία – αναλυτικά και συγκεντρωτικά - με τον υφιστάμενο ακτινολογικό εξοπλισμό που λειτουργεί ανά νοσοκομείο και ανά Υ.ΠΕ.
6. Γνωρίζει το ΥΥΚΑ τον ακριβή αριθμό των μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας και βιοτεχνολογίας που διαθέτει ο ιδιωτικός τομέας ανά την επικράτεια; Να κατατεθούν αναλυτικά όλα τα αριθμητικά στοιχεία με τον υφιστάμενο ιατροτεχνολογικό και ακτινολογικό εξοπλισμό των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων και κλινικών.


Οι ερωτώντες Βουλευτές

Μ. Σκουλάκης

Κ. Γείτονας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved