ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Ο υπουργός Παιδείας στο συνέδριο φυσικής αγωγής και αθλητισμού (16/5/08)

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟN ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ                 
ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Ανακοίνωση Τύπου
Αθήνα, 16 Μαΐου 2008

 

Ομιλία του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη στην Τελετή Έναρξης του 16ου Διεθνούς Συνεδρίου Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην Κομοτηνή

Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η παρουσία μου εδώ σήμερα μου δίνει ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση. Χαρά, διότι απευθύνω χαιρετισμό σε μια επιστημονική διοργάνωση που λαμβάνει χώρα στην Κομοτηνή για 16 συνεχείς χρονιές με μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα και το εξωτερικό και ικανοποίηση γιατί ως Υπουργός Παιδείας είχα τη δυνατότητα να θέσω υπό την αιγίδα του Υπουργείου μας και να στηρίξω μία τόσο αξιόλογη επιστημονική διοργάνωση, που όχι μόνο άντεξε στο χρόνο, αλλά γίνεται όλο και καλύτερη.
Με την ευκαιρία αυτή, λοιπόν, επιτρέψτε μου να συγχαρώ το ΤΕΦΑΑ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, στα πρόσωπα της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, για την εξαίρετη αυτή πρωτοβουλία στο πεδίο της Επιστήμης της Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, η οποία μετά από τόσα χρόνια έχει γίνει πλέον θεσμός στο χώρο.
Καλωσορίζω όλους τους συνέδρους, εκλεκτούς επιστήμονες από τον ελληνικό και το διεθνή χώρο, αλλά και τους πολλούς φοιτητές που συμμετέχουν ενεργά και τους εύχομαι να έχουν όχι μόνο εποικοδομητική, αλλά και ευχάριστη διαμονή στην πόλη μας.  Ιδιαίτερα καλωσορίζω τους Προέδρους των Τμημάτων Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, που βρίσκονται σήμερα εδώ κατόπιν πρόσκλησής μας, για να δώσουν το δικό τους στίγμα στις επιστημονικές εργασίες του συνεδρίου.
Συγχαίρω επίσης και καλωσορίζω, όλους τους εκλεκτούς εισηγητές του Συνεδρίου από την Ελλάδα και το εξωτερικό και είμαι βέβαιος, ότι με τις ενδιαφέρουσες εισηγήσεις τους θα δώσουν την ευκαιρία στους υπόλοιπους συνέδρους να ενημερωθούν και να προβληματιστούν για τις σύγχρονες τάσεις και τις προοπτικές της Φυσικής Αγωγής και του Αθλητισμού.
Η αναβάθμιση του Διεθνούς Συνεδρίου του ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ συντελείται φέτος και για έναν πρόσθετο λόγο: Με εντολή μου συνεδριάζουν στο πλαίσιο του συνεδρίου αυτού όλα τα όργανα και οι Επιτροπές του ΥΠΕΠΘ που προσδιορίζουν με τις αποφάσεις τους την εκπαιδευτική πολιτική στο χώρο της Φυσικής Αγωγής για την Α’ και Β’ βαθμίδα του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Τα συμπεράσματα του συνεδρίου μαζί με τις αποφάσεις των Επιτροπών
• ΚΕΑΤ (Κεντρική Επιτροπή Αθλητικών Τάξεων),
• ΕΘΕΣΑΟΠ (Εθνική Επιτροπή Σχολικού Αθλητισμού και Ολυμπιακής Παιδείας) και
• ΚΟΕΣΑ (Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Σχολικού Αθλητισμού)
θα αποτελέσουν ορόσημα. Θα καθοδηγήσουν τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας για μια ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση στο χώρο της Φυσικής Αγωγής και του σχολικού αθλητισμού.

Οι ανάγκες είναι πολλές και σημαντικές. Γνωρίζουμε ήδη -αφού όλοι εσείς, οι ειδικοί της άσκησης και του αθλητισμού, μας έχετε έντονα επισημάνει,- ότι η τακτική σωματική άσκηση είναι ιδιαίτερα ευεργετική στην παιδική ηλικία, συμβάλλοντας σημαντικά στη μαθησιακή διαδικασία, αναχαιτίζοντας την παιδική παχυσαρκία και αποβάλλοντας ανθυγιεινές συνήθειες από το σημερινό τρόπο ζωής.
Μοιραζόμενοι τις ανησυχίες σας αυτές και τους προβληματισμούς, σας διαβεβαιώνω, ότι είναι στις προθέσεις του ΥΠΕΠΘ κατά την επόμενη αναμόρφωση των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών, να εξεταστεί η δυνατότητα εισαγωγής αυτοτελούς διδασκαλίας του μαθήματος της Φυσικής Αγωγής στην Προσχολική Αγωγή, καθώς και ο επανασχεδιασμός των Ωρολογίων Προγραμμάτων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην κατεύθυνση της αύξησης των ωρών διδασκαλίας του εν λόγω μαθήματος.
Για το λόγο αυτό, προχωρούμε φέτος σε οριστική ρύθμιση του ζητήματος των Αναπληρωτών Καθηγητών, κατοχυρώνοντας το δικαίωμα για μονιμοποίηση όσων έχουν την απαιτούμενη προϋπηρεσία. Αυτοί, στη συντριπτική τους πλειοψηφίες είναι Καθηγητές Φυσικής Αγωγής, που θα καλύψουν τις πάγιες αλλά και τις νέες ανάγκες της εκπαίδευσης.
Είναι ιδιαίτερα θετικό, ότι η Ελλάδα σήμερα καθίσταται πλέον από τις ελάχιστες χώρες, που έχουν τόσο για εκπαιδευτικούς όσο και για μαθητές, βιβλίο για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής και το πλαίσιο διδασκαλίας του εν λόγω μαθήματος συμπλέει ήδη με τις κατευθύνσεις σχετικού πρόσφατου ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την ανάγκη για περισσότερη άσκηση των μαθητών, έχει ήδη δρομολογηθεί από το Υπουργείο μας και την αρμόδια Εθνική Επιτροπή Σχολικού Αθλητισμού και Ολυμπιακής Παιδείας (ΕΘΕΣΑΟΠ) η καταγραφή αθλητικών χώρων στις σχολικές μονάδες όλης της χώρας, με σκοπό να αξιοποιηθούν αυτοί οι χώροι από τους μαθητές για να συμμετάσχουν εθελοντικά σε αθλητικές δραστηριότητες εκτός σχολικού ωραρίου.
Επιδίωξή μας είναι η οργάνωση όσο το δυνατόν πληρέστερα των σχολικών αθλητικών δραστηριοτήτων και η ομαλή σύνδεσή τους με τον αθλητισμό επιδόσεων, με γνώμονα πρώτιστα την ασφάλεια και την υγεία των παιδιών μας. Για το λόγο αυτό, ο έλεγχος του ντόπινγκ γίνεται ακόμα πιο εντατικός και θα απευθύνεται πλέον σε μεγαλύτερο αριθμό μαθητών-αθλητών. Το ΥΠΕΠΘ με οργανωμένες και ιδιαίτερα πρωτοποριακές προσπάθειες που θα ξεκινήσει από την επόμενη κιόλας σχολική χρονιά, αναλαμβάνει την υποχρέωση να ενημερώσει τους μαθητές όλων των ηλικιών για τις καταστρεπτικές για την υγεία τους συνέπειες  του ντόπινγκ.
Στα θέματα Ολυμπιακών αξιών και καθαρού Αθλητισμού δεν προτιθέμεθα να κάνουμε ούτε εκπτώσεις ούτε συμβιβασμούς.

Σε αυτές τις προσπάθειες του Υπουργείου μας θέλουμε τα ΤΕΦΑΑ  να είναι αρωγοί μας, αξιοποιώντας έτσι έμπρακτα την άρτια επιστημονική γνώση του προσωπικού τους.

Ιδιαίτερα θα ήθελα να αναφερθώ στο ΔΠΘ και στο ΤΕΦΑΑ της Κομοτηνής. Αξίζει να επισημανθεί, ότι το Πανεπιστήμιο και το Τμήμα αυτό είναι από τα πρώτα στην Ελλάδα, που αφουγκράστηκαν τις διεθνείς τάσεις και  τις κατευθύνσεις του ΥΠΕΠΘ για την ανάπτυξη και εξέλιξη των Πανεπιστημιακών Τμημάτων αναλαμβάνοντας ποικίλες δράσεις που το κάνουν να πρωτοπορεί στο χώρο του:
• Έχει ανανεώσει το Πρόγραμμα Σπουδών του από τότε που ιδρύθηκε 4 φορές, ανταποκρινόμενο στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες της αγοράς! Το 1997 ξεκινά μάλιστα με χρηματοδότηση του ΥΠΕΠΘ πρόγραμμα αξιολόγησης του προγράμματός του τόσο εσωτερική όσο και εξωτερική, κάνοντάς το ένα από τα πρωτοπόρα Τμήματα στην Ελλάδα που εφήρμοσαν τέτοιες διαδικασίες.
• Έχει οργανώσει διεθνή και παγκόσμια συνέδρια με ποικίλες θεματικές ενότητες (Παγκόσμιο Συνέδριο Ψυχολογίας, Διεθνές Συνέδριο Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ιστορικών Φυσικής Αγωγής, 15 ετήσια Διεθνή Συνέδρια Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού) και διατηρεί επιστημονικό περιοδικό από το 1990.
• Οργανώνει και λειτουργεί αυτόνομο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα από το 1993 με κατεύθυνση την «Προπονητική».
• Στη συνέχεια ακολουθώντας διεθνή πρότυπα το Μεταπτυχιακό του Πρόγραμμα εξελίσσεται και αποκτά συγκεκριμένες κατευθύνσεις ανταποκρινόμενο στις ανάγκες της αγοράς. Η αξιολόγηση των Μεταπτυχιακών του Προγραμμάτων –εσωτερική και εξωτερική- έχει ήδη ξεκινήσει από το 2006, λαμβάνοντας υπόψη διεθνή στάνταρντ.
• Σήμερα το Τμήμα συμμετέχει στην οργάνωση και εφαρμογή καινοτόμων Διατμηματικών Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών με άλλα Πανεπιστήμια (Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και Παν/μιο Θεσσαλίας).
• Παράλληλα συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα παράγοντας μεγάλη γκάμα επιστημονικών δημοσιεύσεων σε έγκριτα επιστημονικά περιοδικά στην Ελλάδα και στο Διεθνή χώρο
• Διατηρεί μόνιμες συνεργασίες και ενισχύει με το έργο του φορείς της τοπικής κοινωνίας. Εξαιρετικό παράδειγμα αποτελούν τα προγράμματα πρακτικής άσκησης φοιτητών σε συνεργασία με το δήμο Κομοτηνής, στα οποία έχει τη δυνατότητα να συμμετέχει και να γυμνασθεί κάθε πολίτης.
• Τέλος, αξιοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις καινούριες εγκαταστάσεις του οργανώνοντας με μεγάλη επιτυχία αθλητικές διοργανώσεις διεθνούς κύρους όπως είναι οι Βαλκανικοί Αγώνες Νέων Στίβου, Βαλκανικοί Αγώνες Εφήβων Νεανίδων Ενόργανης Γυμναστικής και το Διεθνές Τουρνουά Ελληνορωμαϊκής Πάλης. Πρόσφατα μάλιστα το ΤΕΦΑΑ ανέλαβε την διοργάνωση του Παγκοσμίου Πανεπιστημιακού Πρωταθλήματος Άρσης Βαρών το οποίο θα γίνει στην Κομοτηνή και στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου την επόμενη χρονιά.

Όλες οι παραπάνω δράσεις επιβεβαιώνουν με ποικίλους τρόπους, ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Τμήμα αυτό ενστερνίζονται τις νέες τάσεις-κατευθύνσεις του ΥΠΕΠΘ για εξέλιξη και ανάπτυξη των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει, ότι το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αποτελεί όχι μόνο το πιο ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας της Θράκης, αλλά και οδηγό στο δρόμο για την εξέλιξη των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων στην χώρα μας. Το Υπουργείο μας αντιλαμβανόμενο την ουσιαστική του προσπάθεια, θα βρίσκεται πάντα δίπλα του, προσπαθώντας να επιλύει θέματα της αρμοδιότητάς του και στηρίζοντας ενεργά κάθε προσπάθεια για εξέλιξη και ανάπτυξη.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved