ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Ο Μ. Χρυσοχοΐδης για οικονομική κρίση, ακρίβεια, επιτόκια, επιχειρήσεις 10/2/09
 

 

ΠΑΣΟΚ
Ανακοίνωση Τύπου, Αθήνα 10 Φεβρουαρίου 2009

 

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ
Οικονομική κρίση - Ακρίβεια - Επιτόκια – Επιχειρήσεις

Ακρίβεια - Η κερδοσκοπία συνεχίζεται, οι μειώσεις δεν γίνονται
Θα ήθελα να ξεκινήσω με ορισμένες επισημάνσεις με αφορμή τις χθεσινές ανακοινώσεις του ΥΠΑΝ σε σχέση με ένα νέο κύκλο αυξήσεων ύψους μέχρι 30% σε 900 και πλέον προϊόντα.

Στις αρχές Ιανουαρίου είχαμε ενημερώσει την κοινή γνώμη ότι η βιομηχανία προετοιμάζει νέο κύκλο αυξήσεων από 4% έως 20% σε βασικά είδη κατανάλωσης και συγκεκριμένα διατροφής.

Τότε το Υπουργείο Ανάπτυξης είχε προβεί σε μία χλιαρή διάψευση που ουσιαστικά σήμαινε επιβεβαίωση αυτής της εξέλιξης, την οποία είδαμε τελικά να συμβαίνει και την οποία το ίδιο το Υπουργείο επικύρωσε χτες.

Η εξέλιξη αυτή δεν είναι μόνο απαράδεκτη κοινωνικά. Είναι και ανεξήγητη οικονομικά. Η κυβέρνηση που έχει και την ευθύνη ελέγχου της αγοράς πρέπει να μας εξηγήσει πως γίνεται όλες οι βασικές οικονομικές παράμετροι της ακρίβειας να οδηγούν σε μειώσεις κι όμως στη χώρα μας, να σημειώνονται αδικαιολόγητες αυξήσεις. Σημειώστε παρακαλώ τα ακόλουθα:

α) οι διεθνείς τιμές των πρώτων υλών όπως και οι εγχώριες τιμές παραγωγού βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση (γαλακτομικά 22%, δημητριακά 18%, ζάχαρης – 7%, Ρύζι -39,5%, λάδια και λίπη -28%) ,
β) το πετρέλαιο σε 1 χρόνο και παρά την εγχώρια κερδοσκοπία έχει μειωθεί κατά 25%,
γ) ο πληθωρισμός βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλό σημείο και
δ) η κατανάλωση παρουσιάζει ραγδαία επιδείνωση

Δυστυχώς κάποιοι στην ελληνική αγορά επιμένουν να κερδοσκοπούν σε βάρος του εξαιρετικά συμπιεσμένου εισοδήματος των σκληρά εργαζόμενων πολιτών, προχωρώντας σε αυξήσεις έως και 27%.

Πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να σταματήσει τον εμπαιγμό της κοινής γνώμης και να πούμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους.

Τμήμα της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων αρνείται να αναγνωρίσει την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα και οι πολίτες της και εκμεταλλευόμενη την εμφανή πολιτική αδυναμία της κυβέρνησης να ελέγξει την αγορά, εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να παίζει κερδοσκοπικά παιχνίδια.

Ένα παράδειγμα εδώ αρκεί για να καταλάβετε τι εννοώ. Δεν θα αναφερθώ καν στα προϊόντα των οποίων οι τιμές αδικαιολόγητα αυξάνονται. Αλλά σε αυτά που μειώνονται, για να αντιληφθείτε ότι ακόμη και από τις μειώσεις προκύπτει κερδοσκοπία.

Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα προϊόντα που εμφανίζει μείωση στη λιανική του τιμή ύψους 3,8% μέσο όρο.

Γνωρίζετε ποια είναι η μείωση στη φετινή τιμή παραγωγού; -20% από 2,5 ευρώ το λίτρο σε 2 ευρώ. Ξέρετε πόσο μείωσε την τιμή η βιομηχανία προς το λιανεμπόριο; – 4%, η οποία και πέρασε απευθείας στον καταναλωτή.

Είναι πασιφανές ποιος επωφελείται από την τεράστια μείωση στις τιμές παραγωγού η οποία όμως δεν περνάει ούτε κατά το ελάχιστο στη λιανική τιμή. Κι εγώ προσωπικά δε θέλω να μασάω τα λόγια μου. Το Υπουργείο Ανάπτυξης μπορεί να το κάνει, εμείς δεν θα το κάνουμε. Η βιομηχανία κερδοσκοπεί. Γιατί λοιπόν δεν ερευνά ο Υπουργός Ανάπτυξης την περίπτωση του ελαιολάδου; Στις τσέπες ποιων πηγαίνει η μείωση της τιμής παραγωγής στο λάδι κατά 20%; Γιατί δεν ενεργοποιεί το ΥΠΑΝ το νόμο περί εναρμονισμένων πρακτικών της βιομηχανίας σε βάρος τόσο των παραγωγών όσο και των καταναλωτών.

Αυτό το παιχνίδι με τις μειώσεις που δε γίνονται από όλους τους κρίκους της αλυσίδας της αγοράς, αφορά σε 48 περίπου βασικά προϊόντα διατροφής, μόνο για τον Ιανουάριο του 2009.

Τα ελληνικά επιτόκια σε αδικαιολόγητη απόκλιση από τα ευρωπαϊκά
Θα ήθελα να περάσουμε και σε ένα άλλο μείζον ζήτημα προστασίας του καταναλωτή. Τη στιγμή που στην Ευρώπη το κόστος του χρήματος μειώνεται δραστικά, η κίνηση των επιτοκίων στην Ελλάδα θυμίζει τον κλάδο των πετρελαιοειδών, όπου οι διεθνείς μειώσεις των τιμών περνούν στην εγχώρια αγορά με καθυστέρηση και αφού κάποιοι έχουν κερδοσκοπήσει σε βάρος των καταναλωτών.

Παρά τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, η οποία έριξε το βασικό επιτόκιο του ευρώ από το 4,25% τον Ιούνιο στο 2% έξι μήνες αργότερα, και παρά τη γιγάντια αποκλιμάκωση των ευρωπαϊκών διατραπεζικών επιτοκίων, με το euribor 1 μήνα να βρίσκεται στο 1,69% δηλαδή κάτω και από το επιτόκιο της ΕΚΤ, στην Ελλάδα τα επιτόκια χορηγήσεων δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. 

ΠΙΝΑΚΑΣ 1
Συγκεκριμένα στις αρχές Ιανουαρίου 2009 είχαμε:
-
 το υψηλότερο επιτόκιο στην ευρωζώνη σε νέα δάνεια προς νοικοκυριά χωρίς καθορισμένη διάρκεια, 14,83% 
- το τέταρτο υψηλότερο επιτόκιο στην ευρωζώνη για καταναλωτικά δάνεια με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος, 8,76% 
- το δεύτερο υψηλότερο επιτόκιο στην ευρωζώνη για καταναλωτικά δάνεια με επιτόκιο σταθερό άνω του ενός έως 5 έτη, 9,49% 
- το τέταρτο υψηλότερο επιτόκιο στην ευρωζώνη για νέα δάνεια προς επιχειρήσεις χωρίς καθορισμένη διάρκεια, 7,13% 
- το τέταρτο υψηλότερο επιτόκιο στην ευρωζώνη για νέα δάνεια προς επιχειρήσεις μέχρι 1 εκ ευρώ με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος, 6,18% 
- το τέταρτο υψηλότερο επιτόκιο στην ευρωζώνη για νέα δάνεια προς επιχειρήσεις άνω του 1 εκ ευρώ με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος, 5, 07%

Ταυτόχρονα τα ελληνικά επιτόκια διατηρούν διαχρονικά μια μεγάλη απόσταση από το μέσο όρο επιτοκίων της ευρωζώνης. Στις αρχές Ιανουαρίου 2009 η διαφορά των μέσων ελληνικών επιτοκίων από τα μέσα ευρωπαϊκά (ΟΝΕ) ήταν:

Νέα Καταναλωτικά Δάνεια προς νοικοκυριά
- 426 μονάδες βάσης (4,26%) σε νέα δάνεια προς νοικοκυριά χωρίς καθορισμένη διάρκεια, 
- 60 μονάδες βάσης (0,6%) για καταναλωτικά δάνεια με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος,
- 248 μονάδες βάσης (2,48%) για καταναλωτικά δάνεια με επιτόκιο σταθερό άνω του ενός έτους έως 5 έτη
Νέα Δάνεια προς επιχειρήσεις
- 87 μονάδες βάσης (0,87%) για νέα δάνεια προς επιχειρήσεις χωρίς καθορισμένη διάρκεια
- 80 μονάδες βάσης (0,8%) για νέα δάνεια προς επιχειρήσεις μέχρι 1 εκ ευρώ με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος
- 78 μονάδες βάσης (0,78%) για νέα δάνεια προς επιχειρήσεις άνω του ενός 1 εκ ευρώ με επιτόκιο κυμαινόμενο ή σταθερό έως 1 έτος

ΠΙΝΑΚΑΣ 2
(παρακάτω στα συνημμένα)

ΠΙΝΑΚΑΣ 3
(παρακάτω στα συνημμένα)

Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι οι ελληνικές τράπεζες υπήρξαν λιγότερο εκτεθειμένες σε τοξικά προϊόντα από τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές. Αν προστεθεί δε και η δυνατότητα άντλησης ρευστότητας από το πακέτο των 28 δις, οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν καμία απολύτως δικαιολογία να μην προβαίνουν σε διαδοχικές επιθετικές μειώσεις του κόστους δανεισμού σε επίπεδα που να αντανακλούν τα επιτόκια της ΕΚΤ και του euribor.

Σήμερα είναι άμεση ανάγκη τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ενισχύσουν τη ροή χρήματος προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά μειώνοντας το κόστος δανεισμού.

Πλαστικό χρήμα – Ληστεία με ανοχή της κυβέρνησης

Αντιθέτως αυτό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα σε πολλές περιπτώσεις είναι ληστεία του λαϊκού εισοδήματος σε μαζική κλίμακα με την ανοχή της κυβέρνησης.

Δεν υπάρχει πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα από τις πιστωτικές κάρτες.
Αυτή τη στιγμή το ΣΕΠΠΕ, με βάση τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, κυμαίνεται από 17% έως 22,16% με τις 10 από τις 20 τράπεζες για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία να έχουν
ΣΕΠΠΕ 20% και πάνω.

Ταυτόχρονα, όχι μόνο δεν γίνεται καμία απολύτως προσφορά για φτηνότερο πλαστικό χρήμα, αντιθέτως τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα βάζουν μαχαίρι στην έκδοση νέων καρτών και μειώνουν τα όρια δανειοδότησης. Ειδικότερα οι τράπεζες απορρίπτουν περίπου το 70% των αιτήσεων έκδοσης πιστωτικών καρτών, κόβουν στο μισό τα πιστωτικά όρια και εξετάζουν το ενδεχόμενο να διπλασιάσουν το ελάχιστο όριο των μηνιαίων δόσεων. Έτσι το πλαστικό χρήμα εκτός από πανάκριβο γίνεται και δυσεύρετο.

Όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με τα όσα διαδραματίζονται στην Ευρώπη όπου μεγάλες τράπεζες, παρά τα προβλήματα στα οποία έχουν περιέλθει λόγω της υψηλής έκθεσής τους σε τοξικά προϊόντα, συμμετέχουν με μεγαλύτερη ευρηματικότητα και κάνουν μεγαλύτερη προσπάθεια να ενισχύσουν τη ρευστότητα στην οικονομία, εξέλιξη από την οποία και οι ίδιες περιμένουν να κερδίσουν.

Συγκεκριμένη βρετανική τράπεζα κολοσσός μηδενίζει τα επιτόκια των πιστωτικών καρτών για τουλάχιστον τέσσερις μήνες για την πλειοψηφία των πελατών της, και θέτει σε λειτουργία ειδική τηλεφωνική γραμμή για την εξυπηρέτηση των χρεωμένων καταναλωτών. Συγκεκριμένα, η τράπεζα αυτή που αποτελεί και τη μεγαλύτερη πάροχο πιστωτικών καρτών στη Βρετανία, ανακοίνωσε ότι 3 εκατομμύρια από τους 12 εκατομμύρια πελάτες της θα δουν τα επιτόκια για αγορές με κάρτα να μειώνονται σε ποσοστό 2,5% με 5%, ενώ για τους υπόλοιπους τα επιτόκια θα μηδενιστούν. Ουσιαστικά η τράπεζα αναλαμβάνει ένα μεγάλο κόστος ακόμα και για πελάτες υψηλού ρίσκου.

Σε ανάλογες κινήσεις μηδενισμoύ επιτοκίων ανεξαρτήτως προφίλ πελάτη, έχουν προβεί δεκάδες τράπεζες στη Βρετανία για περιόδους που κυμαίνονται από 6 μήνες έως 16 μήνες.

Στην ίδια λογική κινούνται και πολλές ισπανικές τράπεζες με πάγωμα των επιτοκίων στο πλαστικό χρήμα.

Ταυτόχρονα, συνεχίζονται οι προκλήσεις, όπως η επιβολή προμήθειας για δανεισμό μετρητών μέσω πιστωτικής κάρτας, μια πρακτική που έχει κριθεί παράνομη και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την ελληνική δικαιοσύνη και την ίδια την κοινή λογική.

Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ότι αυτές οι πρακτικές εν μέσω οικονομικής κρίσης έχουν δύο σοβαρότατες επιπτώσεις:
1. παραβιάζουν θεμελιώδη καταναλωτικά δικαιώματα
2. δολοφονούν την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα

Δημιουργείται έτσι ένας φαύλος κύκλος πιστωτικής ασφυξίας και διαρκούς συστολής της κατανάλωσης και των επενδύσεων με άμεσες επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα και κατ’ επέκταση την απασχόληση.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην έρευνα που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την περασμένη βδομάδα οι Έλληνες καταναλωτές δηλώνουν οι πλέον ανασφαλείς και απροστάτευτοι στο σύνολο της ευρωζώνης.

Στο θέμα των πιστωτικών καρτών η κυβέρνηση οφείλει να πιέσει τις τράπεζες για μείωση του ΣΕΠΠΕ κατά 500 μονάδες βάσης (5%) και να απαιτήσει την άμεση εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων για άρση της προμήθειας κατά την ανάληψη μετρητών με πιστωτική.

ΤΕΜΠΜΕ
Εγκληματικό όμως είναι και αυτό συμβαίνει με το πρόγραμμα εγγύησης κεφαλαίων κίνησης του ΤΕΜΠΜΕ. Σε μια περίοδο όπου η αγορά διψάει για πιστώσεις, κι ενώ έχουν προσκομιστεί δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις, οι τράπεζες δεν επιτρέπουν την κατάθεσή τους επικαλούμενες τη δικαιολογία ότι οι επιχειρήσεις που τις καταθέτουν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης στο πρόγραμμα.

Ακόμα κι έτσι όμως από τις κατατεθειμένες αιτήσεις μόλις το 20% του συνόλου έχει εγκριθεί.

Μπροστά σ’ αυτή την πραγματικότητα η κυβέρνηση οφείλει να λάβει μέτρα.

Για την πιο αποτελεσματική ενίσχυση της ρευστότητας των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων το ΠΑΣΟΚ προτείνει:

- Να αναθεωρηθεί η υποχρέωση της τριετούς λειτουργίας προς τα κάτω.
- Να αυξηθεί ο προϋπολογισμός του ΤΕΜΠΜΕ στο τριπλάσιο
- Να μπουν προτεραιότητες και στόχοι ως προς το ποιος οικονομικός κλάδος ενισχύεται πρώτος (τουρισμός, ναυτιλία, εξαγωγές κλπ) 
- Να επανεξεταστεί το όριο κατάπτωσης δανείων του 12%
- Να επεκταθεί το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων και σε αυτές του αγροτικού χώρου
- Να δοθεί δυνατότητα για πάγωμα των "δανειακών υποχρεώσεων για ένα χρόνο και αναχρηματοδότησης ληξιπρόθεσμων οφειλών, στοχευμένα μόνο σε επιχειρήσεις που λόγω της σημερινής συγκυρίας πλήττονται ιδιαίτερα και έχουν πρόβλημα αποπληρωμής. Επίσης, αναστολή καταβολής, μέχρι το τέλος του 2009, της εισφοράς 0,6% του Ν. 128/75.
- Να δημιουργηθεί Ταμείο Στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με σκοπό την αντιμετώπιση της κρίσης, συγχρηματοδοτούμενο από το ελληνικό κράτος, την ΕΕ και τις τράπεζες, με κεφάλαιο 1,5 δις ευρώ και ημερομηνία λήξης το 2012.

Επιπτώσεις στην Απασχόληση
Πρέπει όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι τα φαινόμενα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι η συνήθης πτωτική πορεία του επιχειρηματικού κύκλου που λίγο κρατάει και ξανά προς τη δόξα τραβά.

Βρισκόμαστε σε οικονομικό πόλεμο με καθημερινά θύματα επιχειρήσεις, σκληρά εργαζόμενους πολίτες και τις οικογένειές τους.

Ας το συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση
Ήδη οι πρώτες κακές ειδήσεις καταφτάνουν απ’ όλη την ελληνική επικράτεια και δεν είναι καλά.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ το τελευταίο δίμηνο του 2008 χάθηκαν 6,348 θέσεις εργασίας και άλλες 1,528 τον Ιανουάριο του 2009.

Από το Δεκέμβρη στο Γενάρη χάθηκαν 880 θέσεις μόνο στην περιοχή του Κιλκίς. Στη βόρεια Ελλάδα όπου η μείωση της βιομηχανικής δραστηριότητας φτάνει το 50%, ορισμένες Βιομηχανικές περιοχές όπως η ΒΙΠΕ Κομοτηνής θυμίζουν βιομηχανικό νεκροταφείο. Από τους 19,000 εργαζόμενους του 2000 έχουμε φτάσει σήμερα στους 2500 εργαζόμενους και από τα 99 εργοστάσια στα 60 εκ των οποίων μόνο τα 20 είναι παραγωγικά. Τα υπόλοιπα υπολειτουργούν. Προσπαθούν να επιβιώσουν με διαθεσιμότητες, με υποχρεωτικές άδειες και εκ περιτροπής εργασία. Πολλοί δε από τους εργαζόμενους στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών αναγκάζονται να μεταναστεύσουν στην Ολλανδία όπου εργάζονται σε θερμοκήπια με 8μηνες συμβάσεις κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και επιστρέφουν με βαρύτατες ασθένειες λόγω της έκθεσής τους σε τοξικές ουσίες. Τώρα και αυτοί θα μείνουν χωρίς δουλειά.

Πακέτο Τόνωσης της Οικονομίας 18,5 δις ευρώ για το 2009
Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα είναι το πώς θα θέσει και πάλι σε κίνηση την αναπτυξιακή διαδικασία. Πώς θα πετύχει και πάλι μια διατηρήσιμη ισχυρή ανάπτυξη ικανή να προστατέψει την απασχόληση, και να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και θετική ψυχολογία στην αγορά.

Απαιτούνται υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης. Στην Ελλάδα για να αυξηθεί η απασχόληση κατά 1% χρειάζεται ανάπτυξη περίπου στο 4% του ΑΕΠ. Μπορούμε με ένα σημαντικό πακέτο επενδύσεων στην ελληνική οικονομία να πετύχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, και έτσι να κρατήσουμε την ανεργία σε μονοψήφιους αριθμούς και βραχυπρόθεσμα ίσως να αυξήσουμε οριακά την απασχόληση.

Για να επιτευχθούν οι συγκεκριμένοι στόχοι πρέπει να γίνουν επενδύσεις σε βασικά έργα υποδομής, να στηριχτεί η ανταγωνιστικότητα και να προωθηθεί ταυτόχρονα η πράσινη οικονομία.

Απαιτούνται πόροι για την πραγματική οικονομία. Οι πόροι αυτοί υπάρχουν. Έχουμε πόρους.

Δυνητικά η Ελλάδα διαθέτει ήδη περί τα 18,5 δις ευρώ για επενδύσεις στην πραγματική οικονομία μέσα στο 2009.

Από το σύνολο αυτού του πακέτου τα 10 δις ευρώ αφορούν στην ολοκλήρωση του Γ’ ΚΠΣ και σε δράσεις του ΕΣΠΑ. Τα υπόλοιπα είναι ανοιχτά σε δράσεις που το κράτος θα επιλέξει.

Τι πρέπει να γίνει; 
Ανασύνθεση των δημοσίων επενδύσεων του ΠΔΕ με προτεραιότητα α) στα έργα υποδομής και την β) πράσινη οικονομία.

Ειδικά οι επενδύσεις στην πράσινη οικονομία πρέπει να κινούνται στη λογική της:
α) απεξάρτησης της Ελλάδας από το πετρέλαιο
β) ανάπτυξης της περιβαλλοντικής βιομηχανίας και των ΑΠΕ
γ) αύξησης της αποδοτικότητας των ενεργειακών δικτύων
δ) εξοικονόμησης ενέργειας,
ε) βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων,
στ) εξασφάλισης ενεργειακής επάρκειας
ζ) αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας
η) ανάπτυξης του αγροτοδιατροφικού τομέα στη χώρα

 

 

 1 αρχεία διαθέσιμα για download 
Πίνακες 2 και 3 (αρχείο pdf 49 kb)

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved