ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οργάνωση - Διοίκηση Επιστροφή    
Συνέντευξη εφ' όλης της ύλης του υπουργού Πολιτισμού 16/2/09

 

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Ανακοίνωση Τύπου, 16 Φεβρουαρίου 2009

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ
ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ
ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που παρευρίσκεστε σήμερα εδώ, και θέλω να σας ευχαριστήσω για το έργο το οποίο παράγετε. Ξέρω ότι αγαπάτε το Υπουργείο και ότι με την κριτική σας θέλετε να βοηθήσετε για να βρίσκονται πάντα λύσεις.

    Απόδειξη για το πόσο νοιάζεστε είναι το γεγονός ότι κάθε Τρίτη και Πέμπτη βρίσκεστε για ώρες εδώ, στα δύο Συμβούλια, σε αυτήν την αίθουσα. Γνωρίζω πως ό,τι γράφετε και προβάλλετε το κάνετε τόσο με βοηθό σας τον Απόλλωνα, το θεό της λογικής, όσο όμως και το Διόνυσο, δηλαδή το συναίσθημα που πολλές φορές χρειάζεται. Και μια που και οι δύο, αρχαίοι θεοί ήσαν, κάθε αναλογία που επιλέγετε, για μένα θα είναι σεβαστή.

    Τα θέματα του πολιτισμού είναι ατελείωτα. Και με την πιο χονδρή κρησάρα να τα αντιμετωπίσει κανείς, μένουν στα χέρια του ένα σωρό θέματα. Για ένα τμήμα από αυτά θα σας μιλήσω σήμερα. Όμως σας υπόσχομαι ότι και για τα υπόλοιπα θα βρεθούμε και ελπίζω να βρισκόμαστε και τακτικά και έκτακτα στους επόμενους μήνες, μια που για μένα η επαφή αυτή είναι και υποχρέωση και ευχαρίστηση.

    Παρατήρηση πρώτη: ανέλαβα το Υπουργείο σε ώρες οικονομικής δυσπραγίας. Άρα οι προτεραιότητες περνάνε αναγκαστικά από αυστηρή δοκιμασία.

    Στον τομέα, λοιπόν, τον οργανωτικό θεώρησα σωστό να περάσουμε ορισμένα μηνύματα ουσίας αλλά και συμβολισμού, προκειμένου να γίνει κατανοητό ότι διαχειριζόμαστε με προσοχή και με φειδώ τα χρήματα του ελληνικού λαού.

    Παρακάλεσα τους επικεφαλής των εποπτευομένων οργανισμών να δεχτούν κάποια μείωση των αποδοχών τους. Για παράδειγμα στον ΟΠΕΠ ζήτησα την περικοπή του μισθού του Προέδρου από 8.200 ευρώ σε 3.000 και του Δ/νοντα Συμβούλου από 7.700 σε 6.500.

    Κλείσαμε ήδη το παράρτημα του ΟΠΕΠ στη Θεσσαλονίκη, ξενοικιάσαμε ορισμένα κτήριά του στην Αθήνα. Όλα αυτά περίπου μας εξοικονομούν μισό εκατομμύριο ευρώ ετησίως.

    Χρήσιμο είναι εδώ να σας ανακοινώσω ότι υπό την εποπτεία του κ. Κώστα Μπούρα του συνεργάτη μου, ο οποίος θα αντικαταστήσει το Γενικό Γραμματέα Ολυμπιακής Αξιοποίησης τον κ. Ψιλιανό, θα πρέπει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού να έχει επίσης κλείσει η Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης, που ουσιαστικά έχει ολοκληρώσει το έργο της, δεν έχει ανάγκη να υπάρχει.

    Οι αναγκαίες βέβαια λειτουργίες της Γραμματείας για τη συντήρηση των Ολυμπιακών Ακινήτων και μόνο αυτές, θα ενταχθούν στο Υπουργείο Πολιτισμού.

    Στην ίδια λογική θα υπάρχει και μια μείωση με νομοθετική πρωτοβουλία που θα πάρω, του Γενική Δ/ντή του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης και προσαρμογή του στο μισθό του Γενικού Δ/ντή του Υπουργείου προσαυξημένου κατά 10%.

    Ως προς τα οργανωτικά. Πρώτον, εντός των προσεχών ημερών και πάντως πριν από το τέλος του Φλεβάρη, θα προχωρήσουμε και στη συγκρότηση των νέων Υπηρεσιακών Συμβουλίων. Πληρώσαμε ήδη με την, κατά την άποψή μου επιβαλλόμενη διαδικασία, τις 2 κενές θέσεις των Γενικών Δ/ντών του Υπουργείου.

    Δεύτερον, ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, για μένα αρχής, είναι το θέμα των οδοιπορικών. Έχω ήδη δώσει εντολή να πληρώνονται άμεσα τα οδοιπορικά του 2009 στους αρχαιολόγους, τους μηχανικούς και σε όλους τους λοιπούς κλάδους.

    Προσπαθώ με κάθε τρόπο να ξεμπλοκάρω το πιο δύσκολο ζήτημα της πληρωμής των αναδρομικών οφειλών. Θεωρώ αδιανόητο οι υπάλληλοι του δημοσίου να πληρώνουν τα οδοιπορικά από την τσέπη τους και το δημόσιο να μην τους αποζημιώνει. Είναι και άδικο είναι και ανέντιμο.

    Και βέβαια όταν λέμε οδοιπορικά να είμαστε σίγουροι ότι εννοούμε οδοιπορικά. Και θέλω να επαναλάβω αυτό που είπε στην κοπή της πίτας των εργαζομένων ότι οφείλω να είμαι δίκαιος, αλλά επειδή θα είμαι δίκαιος θα έχω το δικαίωμα να είμαι και αυστηρός.

    Στο σημείο αυτό θέλω να σας ενημερώσω ότι ακύρωσα το διαγωνισμό για τη μεταφορά των κεντρικών υπηρεσιών του Υπουργείου στο Ρέντη. Ως εκ τούτου είναι υπό εξέταση η αξιοποίηση του χώρου του Ρέντη και σε κάθε περίπτωση μελετάμε συγκεκριμένες λύσεις γι’ αυτό το σοβαρό πρόβλημα της στέγασης, που πράγματι αναγνωρίζουμε όλοι ότι αντιμετωπίζουμε εδώ στο Υπουργείο.

    Ως προς την υποχρέωσή μας να έρθουμε πιο κοντά στον πολίτη και στην καθημερινότητά του. Έχει ήδη δοθεί η εντολή μέσω του Γενικού Γραμματέα προς τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου και του Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων να επιταχύνουν τη λήψη των αποφάσεών τους.

    Έχω μάλιστα ζητήσει αν χρειαστεί να προγραμματιστούν και εμβόλιμες συνεδριάσεις σε άλλες μέρες της βδομάδας. Δεν είναι δυνατό να ταλαιπωρείται ο πολίτης επί χρόνια περιμένοντας την έκδοση μιας απόφασης που αφορά στο σπίτι του και στην περιουσία του.

    Κατά την ίδια λογική, επί της δικής μου υπουργίας έχω μια άλλη, μια ακόμα φιλοδοξία, να μαζέψουμε όλες τις υπηρεσίες μας στην περιφέρεια σε ένα και μόνο κτήριο ανά Νομό.

    Και για να μην ταλαιπωρείται ο πολίτης και για να εξοικονομήσουμε πόρους. Ως Βουλευτής επαρχίας ο ίδιος για πολλά χρόνια, έχω βιώσει καλά τον προβληματισμό γύρω από αυτό που σας λέω.

    Ξέρω ότι ο στόχος αυτός δεν είναι εύκολος, όμως θα ξεκινήσει ένας διάλογος και ο κάθε διάλογος είναι η πιο γόνιμη οδός για να λυθεί ένα πρόβλημα, όσο δύσκολο και αν είναι.

    Προχωρούμε επίσης στη σύσταση επιτροπής που θα αναλάβει την καταγραφή όλων των ακινήτων που ανήκουν στο Υπουργείο, με στόχο την αποτελεσματκότερη αξιοποίησή τους.

    Ως προς την Ακρόπολη. Ανακοίνωσα ήδη μετά τη συνάντησή μου με τον Πρωθυπουργό ότι τα εγκαίνια του Μουσείου θα γίνουν στις 20 Ιουνίου. Ακυρώσαμε επίσης το σχετικό διαγωνισμό όπως γνωρίζετε, πράγμα που θα μειώσει το κόστος στο μισό και κάτω.

    Ως προς τα οργανωτικά των εγκαινίων, ο Υπουργός, ο Γενικός Γραμματέας και ο κ. Παντερμαλής θα εποπτεύουν την Οργανωτική Επιτροπή για το ζήτημα των εγκαινίων, όπου θα συντονίζει την επιτροπή αυτή ο κ. Μπούρας.

    Με τη λειτουργία του Νέου Μουσείου προσφέρουμε σε ολόκληρο τον κόσμο τον εκπληκτικό πολιτιστικό πλούτο της Ακρόπολης, ακυρώνουμε το γνωστό προσχηματικό επιχείρημα ότι η Ελλάδα δεν έχει χώρο για εκθέματα, για ΤΑ εκθέματα της Ακρόπολης, ξεκινάμε σε νέα βάση τη στρατηγική ανάκτησης των μαρμάρων του Παρθενώνα.

    Παραδίδουμε σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία ένα κόσμημα που θα προσελκύσει στην έναρξη του καλοκαιριού την προσοχή του διεθνούς κοινού με θετικές επιπτώσεις για τον τουρισμό μας.

    Δε δίνουμε με την ημερομηνία που επιλέξαμε σε κανέναν το δικαίωμα να ισχυριστεί ότι η ημερομηνία των εγκαινίων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε παιχνίδια κομματικών σκοπιμοτήτων ή εντυπώσεων.

    Κι εδώ κάτι ακόμα: γνωρίζω ότι για το ζήτημα της μουσειολογικής έκθεσης του νέου Μουσείου υπήρξαν από διάφορα μέλη του Συμβουλίου Μουσείων κατανοητές αντιρρήσεις. Θέλω να πω ότι χαίρομαι πραγματικά που η τελική ομοφωνία απέδειξε ότι όλα τα μέλη κράτησαν μια πολυσήμαντη στάση ευθύνης.

    Βασικός μας στόχος θεωρώ ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα αυτή την εποχή που περνάμε δύσκολα στα οικονομικά, η σταδιακή απεξάρτηση - απελευθέρωση του Υπουργείου Πολιτισμού από τα λίγα κρατικά κονδύλια που υπάρχουν με την κατά το δυνατό πιο γρήγορη ανάπτυξη του θεσμού των χορηγιών.

    Ήδη η Επιτροπή των Χορηγιών υπό το νέο Πρόεδρό της το νομικό τον κ. Τάκη Μπαλτάκο, ξεκίνησε τις εργασίες της και επεξεργάζεται ορισμένες αλλαγές και στο νομοθετικό πλαίσιο. Επαναλαμβάνω στόχος μας είναι να παραγάγουμε για τον πολιτισμό περισσότερα από αυτά που αντέχουν οι εθνικοί πόροι.

    Δεν θέλουμε το Υπουργείο απλώς να ανοίγει την πόρτα σε αυτούς που τη χτυπούν -για τις χορηγίες μιλάω- αλλά κι εκείνο να χτυπήσει την πόρτα σε αυτούς που θα ήθελαν να την ανοίξουν. Αυτή είναι άλλωστε η σύγχρονη αντίληψη για τις πολιτιστικές χορηγίες παντού στον κόσμο. Δηλαδή η ενεργητική ενθάρρυνση όχι μόνο η παθητική αποδοχή.

    Θέλουμε μια διεκδικητική, πιο επιθετική πολιτική όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και εκτός συνόρων. Θέλουμε και οι Εφορείες και τα Μουσεία και γιατί όχι και οι φορείς του σύγχρονου πολιτισμού να γίνουν όλοι διεκδικητικότεροι. Γι' αυτό τον λόγο εντός των επομένων εβδομάδων το Συμβούλιο Χορηγιών θα πραγματοποιήσει ειδική μερίδα, ξεκινώντας από τη Θεσσαλονίκη για την ενημέρωση των επικεφαλής Μουσείων και Εφορειών.

    Πιστεύω ότι θα ήταν χρήσιμο ακόμη και στα πρότυπα των επιχειρηματικών rood shows που λέμε στο χώρο της οικονομίας, να διερευνηθεί η παγκόσμια χορηγική αγορά και η αγορά των ομογενών μας. Θα ήθελα εδώ να κάνω μια επισήμανση: θεωρώ ότι στο ζήτημα των εκθέσεων και των Μουσείων θα πρέπει να εντάξουμε κι ένα κριτήριο ανταποδοτικότητας.

    Και εξηγούμαι: ναι να δανείζουμε εκθέματά μας και αρχαία και σύγχρονα, όχι όμως χωρίς ανταπόδοση. Να παίρνουμε κι εμείς όταν δίνουμε. Αλλά εδώ χρειάζονται συνέργειες, συνεργασίες και διάλογος μεταξύ των Διευθύνσεων του Υπουργείου. Νομίζω ότι θα πρέπει να τις επιτύχουμε.

    Ένα κορυφαίο ζήτημα του Υπουργείου το οποίο πολλές φορές μας στενοχωρεί, μας στενοχώρησε αυτό το μήνα και μας αναστάτωσε αυτό το μήνα είναι το θέμα των συμβασιούχων. Τους έχω ήδη δει δυο φορές και έχω και νέα συνάντηση μαζί τους αύριο το απόγευμα.

    Πρέπει να σας πω ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα, με απασχόλησε το θέμα της υποαπασχόλησης, της υποστελέχωσης καλύτερα του Υπουργείου. Υπάρχει μεγάλο πλήθος κενών οργανικών θέσεων και στην κατεύθυνση αυτή επίκειται η δημοσίευση προκήρυξης για πρόσληψη 194 φυλάκων σε όλη την Ελλάδα μέσω ΑΣΕΠ.

    Παράλληλα -κι αυτό είναι ακόμη πολύ πιο σημαντικό- κινούμαι για να εξασφαλίσω έγκριση για μια νέα μεγάλη προκήρυξη προσωπικού φύλαξης κι άλλων ειδικοτήτων, που είναι απολύτως αναγκαία. Αναγνωρίζω ότι μέρος των λειτουργιών του Υπουργείου έχει εποχικό χαρακτήρα, όπως η φύλαξη στο διευρυμένο θερινό ωράριο, οι αποψιλώσεις των αρχαιολογικών χώρων κλπ, και ως εκ τούτου είμαστε υποχρεωμένοι κατ’ έτος να απασχολούμε εποχικούς συμβασιούχους υπαλλήλους.

    Στο σύνολό τους οι συμβασιούχοι υπάλληλοι χωρίζονται σε τέσσερις μεγάλες κατηγορίες του Υπουργείου μας: σε αυτούς που προσλαμβάνονται μέσω ΑΣΕΠ, σε αυτούς που προσλαμβάνονται με επιλογή και εργάζονται στις Εφορείες, σε αυτούς που προσλαμβάνονται με επιλογή και εργάζονται σε μεγάλα έργα χρηματοδοτούμενα από το Γ’ ΚΠΣ σε αρχαιολογικούς χώρους ή νεοανεγειρόμενα Μουσεία και σε αυτούς που εργάζονται γιατί κέρδισαν προσωρινή διαταγή ασφαλιστικά μέτρα, έχοντας στραφεί νομικά κατά του Υπουργείου.

    Για την πρώτη κατηγορία αυτούς του ΑΣΕΠ, τα πράγματα είναι δεδομένα και δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Το ίδιο και για τη δεύτερη κατηγορία τους εργαζόμενους σε Εφορείες, που είναι και η πολυπληθέστερη κατηγορία. Πρακτικά οι συμβασιούχοι αυτών των δυο κατηγοριών, προσλαμβάνονται με σύμβαση ορισμένου χρόνου και όταν αυτός ολοκληρωθεί λύονται οι συμβάσεις τους.

    Η τρίτη κατηγορία, οι εργαζόμενοι σε έργα του Γ’ ΚΠΣ συμπίπτει να είναι κρίσιμη αυτή την περίοδο που ολοκληρώνεται το Γ’ ΚΠΣ και μέχρι να ξεκινήσουν τα νέα έργα ΕΣΠΑ. Εκτιμώ ότι με την πρόοδο του Υπουργείου στην ωρίμανση έργων ΕΣΠΑ και πολύ περισσότερο μετά τη σταδιακή τους ένταξη, δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

    Άλλωστε κάτι ανάλογο συνέβη και με την κατηγορία αυτή κατά τη μεταβατική περίοδο από το Β' στο Γ’ ΚΠΣ. Μάλιστα πρέπει να σας πω ότι έχω ήδη ζητήσει από τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομικών τον κ. Σπύρο Ευσταθόπουλο, να ελέγξει τη δυνατότητα της λεγόμενης προχρηματοδότησης, με παράλληλη δηλαδή προένταξη κάποιων έργων στο ΕΣΠΑ παραδείγματος χάριν τα έργα της Υπηρεσίας Συντήρησης του Μουσείου της Ακρόπολης, ώστε να μην χαθεί χρόνος και να απασχοληθούν άμεσα οι εξειδικευμένοι συμβασιούχοι.

    Τέλος η κατηγορία με τα ασφαλιστικά μέτρα, που είναι ένα υποσύνολο των εργαζομένων στις Εφορείες, είναι μια πολύ ειδική κατηγορία για την οποία μόνο το ΥΠ.ΠΟ. μόνο το δικό μας Υπουργείο αντιμετωπίζει πρόβλημα, αφού όλα τα άλλα Υπουργεία έχουν προχωρήσει σε απόλυση όσων συμβασιούχων δεν είχαν κερδισμένη τελεσίδικη δικαστική απόφαση.

    Έτσι υπάρχουν εργαζόμενοι που εργάζονται τρία, τέσσερα, πέντε ή και περισσότερα χρόνια βασιζόμενοι σε μια ενδιάμεση προσωρινή δικαστική απόφαση η οποία όμως δεν γίνεται δεκτή, από το Ελεγκτικό Συνέδριο και εδώ υπάρχει το πρόβλημα.

    Έτσι μετά την πρόσφατη κατάργηση του Ειδικού Λογαριασμού αυτοί οι εργαζόμενοι δεν μπορούν πλέον από την αρχή του 2009 να πληρωθούν με κάποιο νόμιμο τρόπο. Είναι ξεκάθαρο, η επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου δεν εγκρίνει την πληρωμή αυτής της κατηγορίας εργαζομένων, δεσμευόμενη από απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που θεωρεί μια τέτοια καταβολή παράνομη.

    Γι' αυτούς τους εργαζόμενους αναγνωρίζοντας το γεγονός ότι έχουν μακρά προϋπηρεσία και άρα, και το ξέρω αυτό καλά από την δική μου την Περιφέρεια για πάρα πολλά χρόνια, στην πλειοψηφία τους μας είναι χρήσιμα άτομα, μόνη για μας λύση είναι η προκήρυξη ενός διαγωνισμού που θα μοριοδοτεί ανάλογα τα έτη εμπειρίας τους.

    Για να το πετύχουμε αυτό εργάζομαι εντατικά τόσο με το Υπουργείο Εσωτερικών όσο και με το Υπουργείο Οικονομικών και το ΑΣΕΠ. Χρειάζομαι την κατανόηση και τη στήριξη τόσο των εργαζομένων όσο και την δική σας για να λυθεί επιτέλους αυτό το πρόβλημα που για μένα έχει, στο κάτω-κάτω της γραφής, και ανθρωπιστικές διαστάσεις.

    Εμείς είμαστε αυτοί που θέλουμε ικανό αριθμό άξιων υπαλλήλων ώστε να είναι ανοιχτά συνεχώς τα Μουσεία και οι αρχαιολογικοί χώροι και γιατί κυρίαρχος στόχος μας εδώ στο Υπουργείο είναι να μην υπάρξει ξανά ελληνικός αρχαιολογικός χώρος γνωστός στα πέρατα του κόσμου, που όταν έρχεται ξένος επισκέπτης στη χώρα μας να τον βρίσκει κλειστό.

    Άλλη σημαντική προτεραιότητά μου στη διάρκεια αυτού του πρώτου μήνα στο Υπουργείο ήταν ο σχεδιασμός για την ομαλή έναρξη των έργων πολιτισμού στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ. Όπως γνωρίζετε ο πολιτισμός τροφοδοτείται με περίπου 900 εκατομμύρια ευρώ στην επόμενη προγραμματική περίοδο και το κονδύλι αυτό κατανέμεται στα λεγόμενα περιφερειακά και τομεακά προγράμματα.

    Γι’ αυτό το λόγο ήδη κάλεσα σε δυο μεγάλες συσκέψεις εδώ τους Γενικούς Γραμματείς Περιφερειών αλλά και τους Ειδικούς Γραμματείς των Τομεακών Προγραμμάτων των διαφόρων Υπουργείων. Στις συναντήσεις αυτές επιβεβαιώθηκε ένα κλίμα συναντίληψης ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού και στους συνομιλητές μου.

    Ειδικότερα συμφωνήθηκε πως όλα τα έργα πολιτισμού στο ΕΣΠΑ, το Υπουργείο Πολιτισμού σε όλα αυτά τα έργα αναλαμβάνει τις προτεραιότητες, τις επιλογές των έργων και τον συντονισμό της υλοποίησής τους. Έτσι διασφαλίσουμε ότι όταν με το καλό ολοκληρωθεί το ΕΣΠΑ το 2013, θ’ αθροίζουμε σε όλη την Ελλάδα ένα δίκτυο έργων πολιτισμού που αφ’ ενός θα δίνουν αναπτυξιακή ώθηση στις αντίστοιχες περιφέρειες, αφ’ ετέρου θα προσθέτουν νέες συνιστώσες και στο τουριστικό ακόμα προϊόν της χώρας με την δημιουργία νέων χώρων επίσκεψης, νέων προορισμών και ενίσχυσης των υπαρχόντων.

    Μια που αναφέρθηκα στο Γ’ ΚΠΣ, σας ενημερώνω ότι με βάση τα στοιχεία της προηγούμενης εβδομάς το Υπουργείο Πολιτισμού εμφανίζει απορρόφηση περίπου 97% στο Γ’ ΚΠΣ και αναμένουμε οπωσδήποτε να κλείσουν 100% πολύ πριν το τέλος του α’ εξαμήνου του 2009.

    Σε ό,τι αφορά στα έργα πολιτισμού που θα ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, θέλω να σημειώσω ότι θα προσπαθήσουμε να είμαστε και πρωτότυποι και αναπτυξιακοί. Θα στηριχθούμε κατά κύριο λόγο σε έργα που είναι ώριμα. Ανοίγω μια παρένθεση να σας πω ότι στο Δ’ ΚΠΣ καλώς ή κακώς δεν προβλέπονται μελέτες. Θα στηριχθούμε κατά κύριο λόγο σε έργα που είναι ώριμα, που έχουν ήδη μελέτες και που μπορούν άμεσα να ξεκινήσουν.

    Όμως παράλληλα εξετάζουμε ορισμένες καινοτόμες προτάσεις που π.χ. έχουν να κάνουν με την ενίσχυση μεγάλων ή μεσαίων Μουσείων με κατάλληλη υποδομή μηχανολογικού εξοπλισμού και λογισμικού, και hardware και software. Η υποδομή αυτή θα μπορεί ν’ ανασυνθέτει με ψηφιακό τρόπο και να προβάλλει στους επισκέπτες τον τρόπο που τα μουσειακά εκθέματά του εντάσσονταν στη ζωή των προγόνων μας, στην καθημερινότητα της αρχαίας ή της βυζαντινής περιόδου.

    Είναι δηλαδή διδακτικές εμπειρίες με χρήση πολυμεσικών εφαρμογών τόσο για μεγάλους όσο και για μικρούς, για παιδιά, επισκέπτες των Μουσείων. Φυσικά, για να προχωρήσουν τα έργα προαπαιτείται πιστοποίηση των υπηρεσιών μας. Και στον τομέα αυτό νομίζω υπάρχει μια θετική εξέλιξη. Οι πρώτες Υπηρεσίες μας, όπως η Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων αποκτούν πιστοποίηση μέσα στην εβδομάδα γιατί θα συμμετάσχουν σε σχετική πρόσκληση της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

    Παράλληλα μέχρι όταν τέλος Φεβρουαρίου θα ολοκληρώσει το έργο της η Μικτή Επιτροπή Υπουργείου Πολιτισμού ΕΛΟΤ και Υπουργείου Οικονομίας, που συντάσσει το εγχειρίδιο διαδικασιών, ώστε αμέσως μετά να πιστοποιηθούν μαζικά -υπήρχε καθυστέρηση μεγάλη σ’ αυτό- όλες οι Υπηρεσίες του Υπουργείου. Πρέπει λοιπόν να κλείσουμε με απόλυτη επιτυχία το Γ’ ΚΠΣ αλλά και να ξεκινήσουμε δυνατά τη δράση μας στο ΕΣΠΑ.

    Σε ό,τι αφορά τώρα το θέμα του Τατοϊου, θα σας πω την αλήθεια: Δεν ξεκινάμε απ’ το μηδέν, αλλά είμαστε πάρα πολύ πίσω. Όμως μπορούμε να προωθήσουμε την αξιοποίηση αυτού του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι. Όπως γνωρίζετε, το Υπουργείο εκτελεί εργασίες κυρίως συντήρησης αυτή τη στιγμή σε κειμήλια, σε κινητούς θησαυρούς, πίνακες, έγγραφα, ενδύματα κτλ. καθώς και εργασίες υποστήλωσης και άμεσων σωστικών επεμβάσεων σε κάποια απ’ τα 50 περίπου κτίρια που βρίσκονται στο Τατόι.

    Στόχος μας είναι να υπάρξει μια συνολική ανάπτυξη του χώρου, πιθανά σε διαδοχικές φάσεις με τη συνδρομή και άλλων συναρμόδιων φορέων του Δημοσίου που θα μπορούσαν να δώσουν ξανά ζωή σ’ αυτό τον υπέροχο πνεύμονα πρασίνου του αττικού λεκανοπεδίου.

    Είμαστε κοντά στο να ξεκινήσουμε την αποκατάσταση και την απόδοση στο κοινό ενός τμήματος του κτήματος που θα περιλαμβάνει διαδρομές σε ορισμένα κτίρια, χώρους αναψυχής και σημεία πληροφόρησης. Βέβαια μην κάνετε λάθος, θα χρειαστούν σημαντικά κονδύλια και ανάλογος χρόνος για να μπορέσουμε να πούμε ότι το σύνολο των κτιρίων και όλο το κτήμα θ’ αποκτήσει τη συνολική του μορφή. Είμαι όμως αισιόδοξος ότι τουλάχιστον δε θα χαθεί άλλος κρίσιμος χρόνος.

    Πριν περάσω σε ορισμένα ζητήματα που χρονίζουν και προσπαθούμε να βρούμε λύσεις, θα ήθελα να σας ενημερώσω για κάτι που γνωρίζετε: Ο καθεδρικός ναός των Αθηνών, η Μητρόπολη, έκλεισε την προηγούμενη εβδομάδα μετά την έγκριση του Συμβουλίου Νεοτέρων Μνημείων της μελέτης αποκατάστασής του, ώστε να ξεκινήσουν οι σχετικές εργασίες, έργο νομίζω κι αυτό πολύ σημαντικό για την πόλη των Αθηνών.

    Πάμε τώρα σε ορισμένες βασικές εκκρεμότητες: Θέμα πρώτο είναι το Φιξ. Έχω ζητήσει από το Διοικητικό Συμβούλιο του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης να προχωρήσει στο άμεσο ξεκαθάρισμα της υπόθεσης. Στο άμεσο. Ξέρω ότι θα υπάρχουν τώρα οι σχετικές αποφάσεις από το Διοικητικό Συμβούλιο. Τα χρήματα για το έργο τα έχουμε ήδη διασφαλίσει μέσω του ΕΣΠΑ, μόλις υπάρξουν εξελίξεις στο ζήτημα αυτό θα σας ενημερώσω.

    Θέμα δεύτερο: Το στέγαστρο του αρχαιολογικού χώρου της Σαντορίνης: Πρόσφατα έγινε η θεώρηση των τεχνών της αναθεωρημένης μελέτης της αναδόχου εταιρείας. Αυτό που απομένει τώρα είναι τα τεύχη αυτά να κατατεθούν απ’ τον ανάδοχο στην Πολεοδομία Σαντορίνης, προκειμένου μετά την έγκριση να ξεκινήσουν οι εργασίες.

    Υπενθυμίζω ότι το έργο αυτό εκτελείται από την εν Αθήναις αρχαιολογική εταιρεία η οποία έχει υπογράψει την σχετική σύμβαση με τον Ανάδοχο. Σύμφωνα με εκτίμηση του Αναδόχου και της εν Αθήναις αρχαιολογικής εταιρείας, το έργο θα είναι έτοιμο σε ενάμιση χρόνο από τη στιγμή που θα ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες.

    Θέμα τρίτο: Έχω προσπαθήσει άμεσα γιατί το θέμα αυτό μ’ ενδιέφερε ως άτομο μέχρι τότε και είμαστε σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με την Εθνική Τράπεζα για την αγορά του κτιρίου της οδού Πειραιώς 260 -ξέρετε σε ποιο αναφέρομαι- για τις ανάγκες του Φεστιβάλ Αθηνών.

    Κάτι επίσης σημαντικό. Είμαι από εκείνους που πιστεύουν στην ανάγκη ουσιώδους αναβάθμισης του χώρου γύρω από το Αρχαιολογικό Μουσείο. Γνωρίζετε κι εσείς ότι υπάρχουν διαφόρων ειδών προτάσεις, που συμπεριλαμβάνουν τόσο τον περιβάλλοντα χώρο του Υπουργείου μας, όσο και τη δυνατότητα επέκτασης του Αρχαιολογικού Μουσείου και αξιοποίησης και του κτηρίου Ακροπόλ.

    Δεν έχω να σας πω αυτή τη στιγμή περισσότερα. Είναι όμως ένα ζήτημα για εμένα κυρίαρχο, είναι σημαντικό να γίνει το Αρχαιολογικό Μουσείο ένας μουσειακός πνεύμονας μεγάλης εμβέλειας και σίγουρα είναι ανάγκη επιτέλους να λυθεί το θέμα της σημερινής ασφυξίας των εκθεμάτων που υπάρχουν και που δεν μπορούμε να τα εκθέσουμε στο Μουσείο.

    Αρχαιοκαπηλία. Προχωρούμε στην ίδρυση άμεσα νέας Διεύθυνσης για τη δίωξη της αρχαιοκαπηλίας. Ο σχετικός Νόμος έχει ήδη περάσει από τον περασμένο Νοέμβριο και τώρα είμαστε σε αυτή τη φάση της υλοποίησης. Πρόκειται ουσιαστικά για μια οργανωτική και επιχειρησιακή αναβάθμιση μιας Υπηρεσίας κρίσιμης.

    Η αναβάθμιση αυτή έχει τρεις διαστάσεις. Πρώτον, την ηλεκτρονική και διαδικτυακή. Δεν αφορά μόνο τη δίωξη των λαθρανασκαφών που γίνονται σήμερα, αλλά αφορά και την αναζήτηση, τον εντοπισμό και τη δίωξη προϊόντων αρχαιοκαπηλίας που έχουν πουληθεί και βρίσκονται εδώ και χρόνια εκτός Ελλάδας. Πρόκειται ακόμη για συστηματική εκστρατεία ανάκτησης απωλεσθέντων μνημειακών θησαυρών.

    Η δεύτερη διάσταση είναι η αναβάθμιση των σχέσεων με άλλες δημόσιες Υπηρεσίες της χώρας, η συνεργασία των οποίων είναι απαραίτητη για την πάταξη της αρχαιοκαπηλίας, κυρίως η στενή επιτελική επιχειρησιακή συνεργασία με Υπηρεσίες του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης, Εσωτερικών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Έχουν γίνει πολλές συναντήσεις γύρω από αυτό και προχωράμε με ένα ρυθμό ικανοποιητικό.

    Η τρίτη διάσταση είναι η αναβάθμιση των σχέσεων με Αρχές ξένων χωρών, η συνεργασία των οποίων είναι απαραίτητη και για τη δίωξη της αρχαιοκαπηλίας και για τον εντοπισμό και την ανάκτηση αυτών των χαμένων μνημειακών θησαυρών.

    Έχουμε ήδη προχωρήσει σε λίγο χρόνο σε αρκετά βήματα, ήδη οι σχέσεις με την Ιταλία που πράγματι είναι η ισχυρότερη χώρα στο ζήτημα δίωξης της αρχαιοκαπηλίας σε διεθνή κλίμακα, έχουν προχωρήσει πολύ και αποκαθίστανται επιχειρησιακοί σύνδεσμοι συνεχούς ενημέρωσης, συνεργασίας και συντονισμού. Υπάρχουν ακόμη μια σειρά από υποθέσεις ανάκτησης μνημειακών θησαυρών, που έχουν ήδη εντοπιστεί και για τις οποίες επισπεύδονται οι σχετικές διαδικασίες.

    Τέλος να σας πω ότι συναντήθηκα την περασμένη εβδομάδα με τον Πρέσβη του Βελγίου, ο οποίος με ενημέρωσε για την απόφαση της Κυβέρνησής του να επιστρέψει στη χώρα μας αρχαιότητες οι οποίες προέρχονται από ανασκαφές της εν Aθήναις αρχαιολογικής τους Σχολής, στον αρχαιολογικό χώρο του Θορικού στο Λαύριο.

    Πρόκειται για 100 περίπου αρχαιολογικά ευρήματα κυρίως νομίσματα είναι και κομμάτι από αμφορείς, τα οποία πρόσφατα βρέθηκαν σε αποθήκες της αρχαιολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γάνδης.

    Εξίσου σημαντικό ζήτημα είναι η πυροπροστασία των αρχαιολογικών χώρων. Ξεκινάμε πολύ γρήγορα έργα για την αποψίλωση των αρχαιολογικών χώρων σε όλη την Ελλάδα, το κάνουμε γρήγορα, έγκαιρα, που σίγουρα θα ενισχύσουν την πυρασφάλειά τους.

    Επίσης ξεκινάμε πιλοτική μελέτη με τον Καθηγητή τον κ. Κασσιό πυροπροστασίας για όλους τους αρχαιολογικούς μελέτης. Σε ό,τι ειδικότερα αφορά την Ολυμπία ξεμπλοκάρισε το νομικό πρόβλημα με εκείνη τη δωρεά του 1,5 εκ. του Ιδρύματος Λάτση για την ενίσχυση -υπάρχει ήδη- της πυρασφάλειας στην Ολυμπία.

    Δυο ακόμη εκκρεμότητες -ελπίζω να μην τα λέω πολύ γρήγορα αλλά τα λέω όπως τα έχω καταγράψει- της Ακαδημίας Τεχνών και του νομοσχεδίου του Κινηματογράφου. Από αύριο θα ξεκινήσω τις απαραίτητες διαβουλεύσεις προκειμένου κι αυτές να ξεμπλοκάρουν το συντομότερο δυνατό.

    Ξέρω ότι υπάρχουν διαφορετικές αντιλήψεις γύρω από την Ακαδημία Τεχνών, ξέρω ότι το νομοσχέδιο του Κινηματογράφου είναι έτοιμο αλλά υπάρχουν κι εκεί ορισμένες διαφορετικές απόψεις, θα πρέπει να τις εκτιμήσουμε γρήγορα και να προχωρήσουμε.

    Υπάρχει το ευρύτερο ζήτημα της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας, πέρα του Κινηματογράφου και των Οπτικοακουστικών μέσων, μιλάω για Εικαστικές τέχνες, μιλάω για Θέατρο, Χορό, τα Σύγχρονα Γράμματα, το Βιβλίο, η Μουσική, οι πολιτιστικές δράσεις.

    Θα τα αδικούσαμε αν αναφέραμε σε αυτή την πρώτη συνέντευξη κάποιες γενικότητες. Ίσως να γνωρίζετε ότι έχω ήδη ξεκινήσει μια σειρά από επαφές με πάρα πολύ κόσμο. Πολύ σύντομα θα προχωρήσουμε στην εκπόνηση μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων που θα αφορούν σε όλες τις μορφές της σύγχρονης πολιτιστικής δημιουργίας και στις μεταξύ τους συνέργιες, που τις θεωρώ σημαντικές. Γιατί μόνο με βάση τέτοια μεσοπρόθεσμα προγράμματα οι ίδιοι οι δημιουργοί θα γνωρίζουν τι πρέπει να περιμένουν από εμάς και εμείς τι περιμένουμε από εκείνους.

    Σε λίγες μέρες το μόνο να σας πω συγκεκριμένο, θα ανασυσταθούν οι Επιτροπές Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων, μια που η θητεία των προηγούμενων έχει ήδη λήξει. Να πω επίσης στον τομέα αυτό ότι όπως ήδη γνωρίζετε η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στην 53 Μπιενάλε της Βενετίας από τον καλλιτέχνη Λουκά Σαμαρά (Lucas Samaras όπως είναι γνωστός στην Αμερική) με επιμελητή το διεθνούς φήμης Βρετανό θεωρητικό τέχνης τον Μάθιου Χικς.

    Ο Σαμαράς θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους μεταπολεμικούς καλλιτέχνες και μάλιστα από αυτούς που άσκησαν μεγάλη επιρροή στη σύγχρονη τέχνη. Γεννήθηκε το ’36 στην Καστοριά και έφυγε με τη μητέρα του το ’48 για τη Νέα Υόρκη όπου ήταν ήδη εκεί ο πατέρας του.

    Μολονότι Αμερικανός πολίτης από το ’55 η τέχνη του είναι γεμάτη από στοιχεία που αναφέρονται στην καταγωγή του. Θεωρώ ότι είναι μια σημαντική παρουσία αυτή στην Μπιενάλε που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας.

    Τέλος υπάρχουν δυο μείζονες κατευθύνσεις που μας απασχολούν, για τις οποίες δεν έχω να κάνω κάποια συγκεκριμένη ανακοίνωση σήμερα, αλλά τις οποίες θα ήθελα να γνωρίζετε τρόπον τινά, ως δέσμευσή μου σε προγράμματα και δράσεις για τα οποία θα μας δοθεί η δυνατότητα αργότερα να συζητήσουμε.

    Η μία η σύνδεση πολιτισμού και εκπαίδευσης. Εδώ υπάρχει ανάγκη συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας. Κάποια πράγματα γίνονται ήδη και μπορούν να γίνουν πολλά περισσότερα, άλλωστε ο ζωντανός πολιτισμός κάθε κοινωνίας περνά κυρίως από το χώρο της εκπαίδευσης. Σύντομα θα έχω να σας πω περισσότερα και πιο συγκεκριμένα.

    Η άλλη είναι η σύνδεση πολιτισμού και οικολογίας. Γιατί στο σύγχρονο κόσμο κανένα πολιτιστικό έργο δεν είναι ολοκληρωμένο χωρίς οικολογική διάσταση. Η οικολογία δεν είναι ο μαϊντανός που πάει παντού, είναι ο σεβασμός στο περιβάλλον, το φυσικό και το πολιτιστικό, είναι η σύγχρονη προϋπόθεση παιδείας και πολιτισμένης κοινωνικής συμπεριφοράς.

    Θα ήθελα να κλείσω αυτή την πρώτη επαφή μαζί σας επισημαίνοντας αυτά τα τρία οικο-συνθετικά που συνοψίζουν κατά κάποιο τρόπο και την προσέγγισή μου στο ζήτημα του πολιτισμού: οικονομία, οικουμενικότητα, οικολογία.

    - Οικονομία υπό την έννοια ότι κάθε ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου να έχει τη μέγιστη δυνατή απόδοση στο πολιτιστικό έργο.

    - Οικουμενικότητα υπό την έννοια ότι η εθνική και οικουμενική διάσταση του ελληνικού πολιτισμού είναι άρρηκτα μεταξύ τους συνδεδεμένες, εξ ου και η όσμωση αν θέλετε ανάμεσα στο σύγχρονο ελληνικό και το διεθνή πολιτισμό.

    - Οικολογία υπό την έννοια ότι δεν υπάρχει πολιτισμός χωρίς οικολογική συνιστώσα. Δεν υπάρχει πολιτιστική πολιτική χωρίς συστηματική καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης.

    Αυτά θα ήθελα να σας πω και πραγματικά ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας σε αυτή την πρώτη επαφή που είχαμε. Νά ‘στε καλά. Δεν ξέρω αν θέλει κανείς κάτι να με ρωτήσει.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με δεδομένο την πρόσφατη αναθεώρηση του προϋπολογισμού και γνωρίζοντας πως ο προϋπολογισμός είχε για το Υπουργείο Πολιτισμού μείον εκατό εκατομμύρια ευρώ...

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μείον 110 εκατομμύρια, για τα προγράμματα τα ειδικά.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι λόγω της κατάργησης του ειδικού λογαριασμού νομίζω ότι με αυτές τις μειώσεις που κάνετε σε ορισμένα στελέχη ή με το κλείσιμο του ΟΠΕΠ στη Θεσσαλονίκη θα λυθεί το πρόβλημα το οικονομικό του Υπουργείου Πολιτισμού, που είναι μέγιστο;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, σε καμία περίπτωση. Τα λεφτά τα οποία, εντός εισαγωγικών, «χάσαμε» από την κατάργηση των ειδικών λογαριασμών είναι 109 εκατομμύρια. Εξ αυτών τα 54 έχουν επιστρέψει μέσα από τον τακτικό προϋπολογισμός, τα 54 έχουν επιστρέψει μέσα από τον τακτικό προϋπολογισμό και για τα 55 δίνεται μια μικρή μάχη αυτή τη στιγμή. Θα είμαστε οικονομικά πολύ περισσότερο αυτοδύναμοι με αυτά τα 55.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ουσιαστικά συστήσατε για τους συμβασιούχους με τα ασφαλιστικά μέτρα και για τους συμβασιούχους με συμβάσεις έργου υπομονή και κατανόηση. Αν υποθέσουμε ότι θα τα βγάλουν πέρα χωρίς μισθοδοσία οι συμβασιούχοι με τα ασφαλιστικά μέτρα μέχρι να γίνει η προκήρυξη και αν τα βγάλουν πέρα χωρίς δουλειά και μισθό επίσης οι με συμβάσεις έργου μέχρι να ενταχθούν στο ΕΣΠΑ έχετε εικόνα από τώρα αν θα απορροφηθούν στο σύνολό τους στα έργα του ΕΣΠΑ; Η μία ερώτηση είναι αυτή.

    Η δεύτερη αφορά στις χορηγίες. Αν αυτό το rote show που είπατε ένα είδος «ανοίξαμε και σας περιμένουμε» προς τους χορηγούς αν έχετε από τώρα...

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Μην το βάλετε ότι είπα έτσι το είπα για να εξηγήσω την ανάγκη να πάμε π.χ. στους ομογενείς μας και να τους πούμε. Εμείς έχουμε κατά προτεραιότητα λάβει υπόψη μας, λαμβάνοντας υπόψη τα προβλήματα του Υπουργείου, θεωρούμε ότι είναι ένα πρόβλημα στη Σάμο, άλλο πρόβλημα εκεί, αν θέλετε να βοηθήσετε. Ο οποιοσδήποτε όμως θέλει να βοηθήσει για κάτι που ο ίδιος θα ήθελε να δώσει τα λεφτά του, ασφαλώς να τα δώσει.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποσοστιαία ο στόχος σας ποιος είναι; Ένα 50 - 50 δηλαδή; Αυτή είναι η ερώτηση.

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σε καμία περίπτωση, προσέξτε για τα θέματα του πολιτισμού κατά την προσωπική μου άποψη το κράτος πρέπει να χάνει χρήματα. Ο πολιτισμός δεν είναι για να βγάζει χρήματα το κράτος, αν το πάτε ιδεολογικά.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν το πάω ναι από άποψη εμπορευματοποίησης το πάω καθαρά.

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ δεν το πάω εκεί. Δεν είμαι υπέρ της εμπορευματοποίησης ξεκάθαρα. Από την άλλη πλευρά, σε ώρα οικονομικής δυσπραγίας να μη βγω να ψάξω χορηγούς οι οποίοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν το πολιτιστικό έργο, θα ήταν ανοησία. Γι’ αυτό το λόγο θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να γίνει αυτή η μεγαλύτερη διείσδυση σε αυτούς τους χώρους, όπου μπορούμε.

    Στο δε θέμα των συμβασιούχων, σας είπα ότι δίνω μάχη από την πρώτη μέρα, από την πρώτη στιγμή. Μην ξεχνάτε ότι πολλές φορές και τους είδα και τους βλέπω και τους ξαναδώ, αλλά από την άλλη πλευρά μη μου ζητήσετε να παρανομήσω, δεν μπορώ. Και να παρανομήσω εγώ δε θα γίνει δεκτή η παρανομία μου. Το εξήγησα προηγουμένως με το Ελεγκτικό Συνέδριο.

    Προσπαθώ, ιδιαίτερα μέσα από το μεγάλο αυτό διαγωνισμό που επιχειρώ να κάνω και τη μοριοδότηση να λυθεί ένα πολύ μεγάλο θέμα. Ρωτήσατε ποσοστό απορρόφησης, δεν μπορώ να το πω, ένα πολύ μεγάλο ζήτημα των συμβασιούχων.

    Να σας πω και άλλα προβλήματα. Για παράδειγμα το ΑΣΕΠ είναι υποχρεωμένο και δέχεται και τους αποφοίτους των ΙΕΚ, ως κριτήριο αυτή τη στιγμή. Είναι κάτι το οποίο δυσκολεύει αυτούς που δεν είναι ΙΕΚ. Από την άλλη πλευρά είναι μία απόφαση για όλους.

    Γι’ αυτό και αυτό των 194 εμένα δε με καλύπτει, σε καμία περίπτωση, με τίποτα. Μιλάω για να κάνουμε ένα διαγωνισμό για πάνω από 1.000 άτομα και, που θα μπορέσουν να μπουν.

    Μαζί με τη δυνατότητα που θα μας δώσει πιθανόν ο ΟΑΕΔ με τα stage, θα πάρουμε από τις Εφορείες θα μπορέσουμε, αν έχουμε τα χρήματα, να πάρουμε αυτούς τους ανθρώπους που είπα και πριν Γ΄ και Δ΄ ΚΠΣ κλπ. νομίζω ότι το πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί. Αλλά είναι αναγκαίο να γίνει αυτός ο διαγωνισμός που σας είπα πριν με τη μοριοδότηση. Και προς αυτή την κατεύθυνση δίνουμε τώρα τη μάχη της γραφειοκρατίας.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είπατε για το κόστος των εγκαινίων ότι θα μειωθεί κάτω από το μισό του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Αν υπάρχει συγκεκριμένο κονδύλι για το κόστος και ποιο χαρακτήρα θα έχουν τα εγκαίνια αυτά; Θα είναι λαμπρά, όπως είχε ανακοινωθεί; Ποια θα είναι η εικόνα;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Προσέξτε, νομίζω ότι η Ακρόπολη, η άποψή μου είναι αυτή, δε χρειάζεται ιδιαίτερα διεθνή προβολή. Είναι γνωστή παγκόσμια. Αλήθεια είναι ότι το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης πρέπει να το προβάλλουμε με όλους τους δυνατούς τρόπους. Αλλά δε θα έπρεπε να κάνουμε μια μεγάλη, στιγμιαία αν θέλετε δαπάνη και μάλιστα σε τέτοιους δύσκολους καιρούς θα ήταν και προκλητικό, μόνο για τα εγκαίνια.

    Εγώ νομίζω ότι θα πρέπει κανείς σε τέτοιες περιπτώσεις να προσανατολίζεται σε βάθος χρόνου, σε μια κλιμάκωση ανάλογα και με το πόσο στο επιτρέπει η εδώ οικονομία, του εξωτερικού η οικονομία κλπ. και ταυτόχρονα θεωρώ ότι το θέμα της Ακρόπολης είναι χρήσιμο αυτή τη στιγμή να δώσουμε να καταλάβει ο κόσμος ότι θα γίνει με αυτεπιστασία ουσιαστικά η εξέλιξη των εγκαινίων.

    Δηλαδή οι Δ/νσεις του Υπουργείου, οι εποπτευόμενοι φορείς θα αναλάβουν αυτοί την εκτέλεση της τελετής. Προφανώς θα γίνουν και εξωτερικές συνεργασίες. Δηλαδή θα υπάρξουν κάποιοι προμηθευτές. Όπως όμως προβλέπει ο νόμος και όπως προβλέπει, με βάση δηλαδή το δημόσιο λογιστικό. Νομίζω ότι αυτό είναι κατορθωτό και θα το πετύχουμε και πρέπει να το πετύχουμε.

    Η μία ερώτησή μου αφορά στην Ακρόπολη μια που είμαστε εδώ. Θα πάμε στα εγκαίνια έχοντας Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο θα έχει επιλέξει το Γενικό Δ/ντή ή δε θα το έχουμε μέχρι τότε; Και η δεύτερη ερώτησή μου έχει σχέση με τη σύμβαση SIEMENS και τον ΟΠΕΠ. Έχουμε κανένα νέο; Γνωρίζουμε ότι η SIEMENS είναι ήδη, ήταν ήδη εξωφρενικά εκτός πλαισίου χρόνου. Ξέρουμε κάτι περισσότερο;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Νομίζω ότι έχει απενταχθεί αυτό. Το έργο αυτό έχει απενταχθεί, θα δούμε τώρα αν στα νέα τομεακά «μεταψηφιακά» υπάρχει δυνατότητα να υπάρξει κάτι ανάλογο.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχει εκπέσει δηλαδή η SIEMENS;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχει απενταχθεί το έργο αυτό. Ρώτησα και εγώ, αυτό μου είπαν.

    Θ. ΔΡΑΒΙΛΛΑΣ: Έχει απενταχθεί το έργο και έχουν γίνει ήδη μέχρι το τέλος του 2008 είχαν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες απ’ τη Νομική Υπηρεσία του ΟΠΕΠ, γιατί θυμίζω ο αντισυμβαλλόμενος της SIEMENS ήταν ο Οργανισμός Προώθησης Ελληνικού Πολιτισμού και όχι το ίδιο το Υπουργείο. Είχαν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες απ’ τη Νομική Υπηρεσία προκειμένου να ολοκληρωθεί, να τερματιστεί αυτή η σύμβαση.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και για την Ακρόπολη; Θα έχουμε Διοικητικό Συμβούλιο;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θα υπάρχει Διοικητικό Συμβούλιο. Αν δεν κάνω λάθος ο κ. Τσαπρούνης που μου ανέλυσε την πλευρά τη νομική για τη συγκεκριμένη θέση του Γενικού Διευθυντού, έχω την εντύπωση, αλλά μη το δέσετε, είμαι 90% σίγουρος ότι θα πρέπει πρώτα να υπάρξει το Διοικητικό Συμβούλιο και αυτό θα ορίσει μετά το Γενικό Διευθυντή.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, αλλά η ερώτησή μου είναι ακριβώς αν θα έχουμε εγκαίνια με Γενικό Διευθυντή ή όχι.

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Βέβαια, θα προσπαθήσουμε αυτό να γίνει σίγουρα, να είμαστε πλήρεις.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όπως είναι γνωστό το 2009 έχει ανακηρυχθεί ως έτος Γιάννη Ρίτσου. Το Υπουργείο Πολιτισμού έχει προγραμματίσει κάποιες εκδηλώσεις; Προβλέπονται για το έτος Ρίτσου; Είναι και σε εκκρεμότητα μια υπόθεση στο ΚΑΣ.

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι ένα ζήτημα με το ΕΚΕΒΙ αυτό, το οποίο θα το βάλουμε μπροστά, γιατί σίγουρα πρέπει να γίνουν ορισμένες εκδηλώσεις. Θα έχω να σας πω περισσότερα τώρα που σας έλεγα προηγουμένως για ορισμένα σύγχρονα ζητήματα πρέπει να έχουμε ορισμένες διαβουλεύσεις.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και για την επέκταση της Εθνικής Πινακοθήκης δεν είπατε τι θα γίνει.

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι κάτι το οποίο γίνεται. Αυτή τη στιγμή είμαι σε συνεργασία με την κα Μαρίνα Πλάκα, γίνεται μια καταπληκτική δουλειά και νομίζω ότι θα προχωρήσει κανονικά η επέκταση. Πρέπει να προχωρήσει και είναι πολύ σημαντικό έργο.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν ακούσαμε τίποτα για το θέατρο και εγώ θα ήθελα να σας ρωτήσω τι σκέφτεστε να κάνετε με το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού, δεδομένου ότι εκεί το κράτος επένδυσε τη θεατρική του πολιτική, τουλάχιστον έτσι γνωρίζαμε ως τώρα, αλλά είδαμε πως στον τακτικό προϋπολογισμό δεν υπάρχει καν κωδικός. Και βρίσκεται σε μία κατάσταση οριακή.

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπάρχει κονδύλι, κωδικός στο ΕΚΕΘΕΧ.

    Θ. ΔΡΑΒΙΛΛΑΣ: Όχι απευθείας στο ΕΚΕΘΕΧ. Χωριστά στο ΔΗΠΕΘΕ και ένα μέρος όχι ονοματισμένο.

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Σε ένα μήνα όλους τους κωδικούς δεν τους έμαθα. Δεν μπορώ.

    Θ. ΔΡΑΒΙΛΛΑΣ: Είναι γνωστό ότι στη διαδικασία κατάρτισης του προϋπολογισμού 2009, αν και επιδιώχθηκε, δε δόθηκε χωριστός κωδικός για το ΕΚΕΘΕΧ. Ωστόσο υπάρχουν, έχουν προβλεφθεί κονδύλια σε άλλους κωδικούς, τα οποία και θα μεταβιβαστούν, μεταβιβάζονται ήδη δηλαδή στο ΕΚΕΘΕΧ. Άλλωστε νομίζω για να πω ένα μικρό αστείο, το ΕΚΕΘΕΧ μάλλον μας πρόλαβε.

    Σήμερα διαβάζω τις εφημερίδες, θα έχετε δει τις ανακοινώσεις όπως προκύπτουν μέσα απ’ τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, αν δεν κάνω λάθος. Υπάρχει ένας κωδικός για τα ΔΗΠΕΘΕ που έτσι κι αλλιώς προϋπήρχε και προβλέπει ένα ικανό ποσό για να χρηματοδοτηθούν οι λεγόμενες προγραμματικές συμβάσεις των ΔΗΠΕΘΕ και επίσης υπάρχει ένα πρόσθετο ποσό που θα καλύψει τα λειτουργικά έξοδα του ΕΚΕΘΕΧ σε άλλο κωδικό.

    Βεβαίως με το σκεπτικό που ανέπτυξε νωρίτερα ο Υπουργός για συμμάζεμα διοικητικό, οργανωτικό, καλό θα ήταν, φαντάζομαι όλοι θα συμφωνήσουμε, απ’ την επόμενη ίσως χρονιά αυτά τα ποσά να βρίσκονται με έναν μονοσήμαντο τρόπο σε κωδικό που θα αντιστοιχεί στο ΕΚΕΘΕΧ και μόνο.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να ρωτήσω γιατί τα πωλητήρια του ΤΑΠ της οδού Πανεπιστημίου είναι κλειστά και γιατί αυτό της Αδριανού λειτούργησε για λίγο και μετά έκλεισε.

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν ξέρω. Είναι ειλικρινής απάντηση. Άμα ξέρει ο Γενικός ευχαρίστως να απαντήσει.

    Θ. ΔΡΑΒΙΛΛΑΣ: Κοιτάξτε, δε θα ισχυριστώ ότι γνωρίζω σε βάθος την απάντηση ειδικά για τα συγκεκριμένα πωλητήρια. Απλώς θα σας πω ότι και το ΤΑΠ είναι όμηρος σε κάποιες περιπτώσεις τουλάχιστον μιας υποστελέχωσης, τουλάχιστον σε επιμέρους ειδικότητες, οι οποίες μπορούν να καλύψουν με την παρουσία τους τη λειτουργία των πωλητηρίων.

    Έχει ξεκινήσει και εκεί μια προσπάθεια εξορθολογισμού της λειτουργίας του ΤΑΠ. Γνωρίζετε και για τα θέματα των εκμαγείων, τα θέματα των εργαστηρίων, τα θέματα βεβαίως των πωλητηρίων όπως σωστά είπατε και νομίζω ότι η λειτουργία αυτών και των πωλητηρίων περνάει μέσα από μία πιο σωστή κατανομή του υπάρχοντος προσωπικού, πρώτον και δεύτερον, μία ενίσχυση ακόμα-ακόμα και με εποχικό προσωπικό, τουλάχιστον να αντιμετωπίσουμε τις περιόδους αιχμής.

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θέλω να πω κάτι που ξέχασα αν μου επιτρέπετε, ήθελα να το πω και βλέπω ότι δεν το είπα, για το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων. Δεν ξέρω αν σας απασχολεί, αλλά νομίζω είναι σημαντικό. Υπάρχει ήδη μία δημόσια διαβούλευση, έχει γίνει προεργασία. Θα καταθέσουμε αυτό το σχέδιο νόμου σύντομα.

    Και πρόθεσή μας είναι να σεβαστούμε απολύτως και πλήρως τους δικαιούχους, αλλά και να απαλλάξουμε τις επιχειρήσεις, τα μαγαζιά μέχρι και το πιο μικρό καφενεδάκι στον Έβρο, από την άδικη πολλές φορές πίεση των εισπρακτικών μηχανισμών. Ένα μεγάλο μέρος άλλωστε των εσόδων δεν πηγαίνει καν στους δικαιούχους πρέπει να ξέρετε.

    Και θέλουμε να βρούμε μια μέση λύση, νομίζω ότι θα υπάρχει μια χρυσή τομή και σε αυτό έχουμε τη συμπαράσταση των βουλευτών απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής. Πρέπει κανείς να είναι και αποφασιστικός και συναινετικός ταυτόχρονα. Είναι ένα ζήτημα το οποίο με απασχολεί και θα το δούμε. Δεν ήθελα να μην το έχω πει.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει χωρίς μικρόφωνο) δηλαδή με τα πνευματικά δικαιώματα.

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, δεν είπα τίποτα τέτοιο.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή υπάρχουν και διάφοροι φορείς οι οποίοι λειτουργούν εισπρακτικά. Όσον αφορά τη μουσική τουλάχιστον. Αυτοί θα αναβαθμιστούν; Θα αλλάξει το νομοσχέδιο; Θα καταργηθούν; Έχετε κάποια εικόνα;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όχι, εγώ είπα ότι πρέπει να γίνει ένας διάλογος.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λέω σε σχέση με τους φορείς που υπάρχουν.

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν υπάρχει θέμα κατάργησης των φορέων. Προς Θεού. Ποιος είμαι εγώ για να τους καταργήσω; Είπα ότι θα πρέπει να γίνει ένας διάλογος προκειμένου να υπάρχει μία χρυσή τομή ανάμεσα σε ορισμένες ασφυκτικές πιέσεις που δέχονται ομάδες πληθυσμών που δεν μπορούν να αποδώσουν, ανάμεσα στο γεγονός ότι τα πάντα δεν αποδίδονται στους δημιουργούς και ανάμεσα στην υποχρέωσή μας να τηρήσουμε το νόμο ακριβώς με αυτές τις επιχειρήσεις που λέτε.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Πλην του ΟΠΕΠ που αναφέρετε, έχετε ζητήσει και σε άλλους οργανισμούς μείωση αποδοχών; Και επιπλέον, μια και αναφέρθηκα στον ΟΠΕΠ?

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Το έχω ζητήσει παντού.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε ζητήσει παντού.

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Όπως σας είπα και στο Μουσείο Ακρόπολης για παράδειγμα θα περάσει με νόμο.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι, και το Μουσείο. Λέω και σε όλους τους?

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ θεωρούσα ότι είναι, σε τέτοια ώρα να παίρνει ο Γενικός Διευθυντής τρεις φορές το μισθό του Γενικού Διευθυντού του Υπουργείου, το θεωρούσα -επιτρέψτε μου τη λέξη- αφύσικο.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και για τον ΟΠΕΠ τώρα, μια και αναφέρθηκε το θέμα, είστε σίγουρος ότι είναι απαραίτητος να υπάρχει; Είπατε πριν για τα Ολυμπιακά Ακίνητα, για τη Γραμματεία, ότι το έργο της ετελέσθη.

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Υπάρχει σε αυτό, απ’ ό,τι έχω αντιληφθεί, μία μεγάλη συζήτηση που γίνεται. Είναι ένα ζήτημα που πρέπει να το δούμε. Ο ΟΠΕΠ βέβαια αυτή τη στιγμή, αν μου επιτρέπετε, προβάλλει περισσότερο το πολιτιστικό έργο εσωτερικά. Αν πάρουμε την ίδρυση...

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλάει εκτός μικροφώνου) ... θεωρητικά.

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Θεωρητικά. Λέω, το Ίδρυμα Πολιτισμού αντίστοιχα κινείται με εξωστρέφεια. Θα μπορούσαν θεωρητικά τα δύο να ενοποιηθούν. Προσέξτε, θα μπορούσαν. Αλλά δεν θέλω ένα μήνα εδώ, χωρίς να έχω πάει καν εκεί, να σας πω κάτι τέτοιο. Όλα τα ιχνηλατώ, όσο μπορούμε.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έρθω στα εγκαίνια πάλι του Μουσείου. Στον αρχικό σχεδιασμό, ή τουλάχιστον αυτά που μας είχαν πει, «έπαιζε» σε εισαγωγικά και το όνομα του Δημήτρη Παπαϊωάννου. Στο δικό σας σχεδιασμό; Ή τα ανατρέπετε όλα και τα ξεκινάτε από την αρχή;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Για τον Παπαϊωάννου ήθελα να πω το εξής: Εγώ μαζί του είμαι σε μία -ας μου επιτραπεί να το πω- συνεχή επαφή. Και οι απόψεις του είναι πολύτιμες και προσέξτε και το εξής: τις συμβουλές του μας τις δίνει αμισθί. Από κει και πέρα δεν θα είναι ο Παπαϊωάννου αυτός ο οποίος θα κάνει το... Αλλά είναι πάρα πολύ χρήσιμη αυτή η επαφή που έχουμε και πολύ μεγάλη η διάθεσή του προσφοράς. Και γι’ αυτό τον ευχαριστώ δημόσια.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ποιος θα έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Είναι πρόωρο, δεν θα ήθελα να σας πω τώρα.

    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ: Να παρακαλέσω για άλλες τρεις ερωτήσεις, γιατί πρέπει να παραστεί ο Υπουργός...

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχω να παραστώ στους Ολυμπιονίκες μου λένε τώρα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Με δεδομένο ότι τον Απρίλιο ξεκινάει το θερινό ωράριο των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων και με δεδομένο επίσης ότι πέρσι είχαμε πολύ μεγάλα προβλήματα, με αποτέλεσμα κορυφαίοι αρχαιολογικοί χώροι, όπως της Δήλου π.χ. να μείνουν κλειστοί, ήθελα να σας ρωτήσω εάν θα προλάβετε φέτος να έχετε επανδρώσει τα μεγάλα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους με το προσωπικό που απαιτείται ώστε να μην παρατηρηθούν τα περσινά φαινόμενα.

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Τα ακριβή νούμερα, για τους 1.100, δεν θυμάμαι πόσοι ακριβώς είναι οι συμβασιούχοι στο ΑΣΕΠ... Αν έχετε την καλοσύνη κύριε Γενικέ πέστε μου.

    Θ. ΔΡΑΒΙΛΛΑΣ: Ήδη εγκρίθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας και προχωρά αυτή τη στιγμή κυριολεκτικά που μιλάμε η πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ 1.100 συμβασιούχων. Θα τρέξει αμεσότατα σε όλη την Ελλάδα.

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Προσέξτε, που δεν είναι το τελικό νούμερο.

    Θ. ΔΡΑΒΙΛΛΑΣ: 1.100 συμβασιούχων που κατανέμονται στις ειδικότητες της φύλαξης και νυχτοφύλαξης. Είναι ένα πρώτο σημαντικό πλήθος -δεν είναι το τελικό, όπως επισημαίνει ο κ. Υπουργός- που θα επιτρέψει τη λειτουργία των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, των μειζόνων μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, με διευρυμένο ωράριο, από 1ης Απριλίου.

    Ταυτόχρονα προωθήθηκε στα τέλη του προηγούμενου έτους και στις αρχές του τρέχοντος, λίγο πριν την ανάληψη της ευθύνης από τον νέο Υπουργό, η πρόσληψη 500 επιπλέον συμβασιούχων φυλάκων για ένα οχτάμηνο. Εκτιμάμε ότι με αυτό το πλήθος των 1.600 αθροιστικά είναι μια ασφαλής βάση για να ξεκινήσουμε τη λειτουργία διευρυμένου ωραρίου από 1ης Απριλίου.

    Θα έλεγα πως νωρίτερα από οποιαδήποτε άλλη φορά, όπως τουλάχιστον ομολογούν οι Γενικοί μας Διευθυντές και οι Διευθυντές που για χρόνια υπηρετούν σε αυτό εδώ το Υπουργείο, έχει τρέξει το ζήτημα της έγκρισης πρόσληψης εποχικού προσωπικού για φύλαξη στο διευρυμένο ωράριο.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήθελα να σας ρωτήσω, επειδή δείξατε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον πολίτη, ένα από τα θέματα που εκκρεμούν είναι οι απαλλοτριώσεις. Υπάρχουν απαλλοτριώσεις που εκκρεμούν για χρόνια στο ΤΑΠΑ. Ωστόσο από την άλλη πλευρά παραδέχεστε ότι το Υπουργείο δεν έχει χρήματα.

    Και από την τρίτη πλευρά έχουμε και ένα διχασμό ανάμεσα στις δραστηριότητες του ΤΑΠΑ και του ΟΠΕΠ, που αυτό, αν ας πούμε ήταν ένας φορέας, θα μπορούσαμε πιθανόν να έχουμε κερδίσει κάποια χρήματα. Διότι υπάρχουν δύο ειδών πωλητήρια που κάνουν την ίδια δουλειά και πολλές φορές η δράση τους συμπίπτει.

    Τι σκοπεύετε λοιπόν να κάνετε γι’ αυτό; Γιατί όπως υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες στο ΚΑΣ, που είπατε ότι είναι όμηροι οι πολίτες είναι και όμηροι με τις απαλλοτριώσεις.

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ γενικά ως πολιτική άποψη πιστεύω ότι είναι χρήσιμο να μπορεί κανείς να ξεκινάει από μηδενική βάση, βάζοντας το κοντέρ στο 0. Δηλαδή ό,τι χρωστάς από πριν, να μην τα χρωστάς πια και από δω και πέρα τις δυσκολίες να τις αντιμετωπίζεις. Και όπως σας είπα πριν, θεωρώ και ανέντιμο να χρωστάς.

    Όταν ήμουν Υπουργός Οικονομικών -σας κάνω απλώς μια μικρή...- ήμουν ο πρώτος που θέλησα να πληρώνει το κράτος σε αυτά που ονομάζουμε αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά. Δηλαδή αν εσείς τότε που ο ΟΤΕ ήταν κρατικός πληρώνατε αντί 1.000 δρχ. 1.100, το κράτος σας χρωστούσε 100 και σας τις επέστρεφε άτοκα. Ενώ εσείς αν χρωστάγατε στο κράτος πληρώνατε τόκο. Τότε έβαλα τόκο στην υποχρέωση του κράτους. Δηλαδή πρέπει το κράτος να είναι έντιμο, αν θέλει να είναι αυστηρό και δίκαιο. Δεν μπορεί να είναι ανέντιμο.

    Θεωρώ λοιπόν ότι η υπόθεση αυτή είναι κάτι που πρέπει να λυθεί. Όμως αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας πω ότι γνωρίζω το πώς ακριβώς θα λυθεί, είμαστε στην προσπάθεια το πρόβλημα αυτό να το λύσουμε.

    Για τη δυνατότητα τέτοιων συνεργειών όπως είπατε μεταξύ των διαφόρων οργανισμών που υπάρχουν στο Υπουργείο, το κοιτάμε κι αυτό. Και δεν το κοιτάω μόνο αν θέλετε από την πλευρά του κόστους και της ωφέλειας, το κοιτάω κυρίως από την πλευρά της λογικής. Δηλαδή θα πρέπει να υπάρχει ένας δεύτερος οργανισμός που κάνει το ίδιο πράγμα με κάποιον άλλον; Ή δημιουργείται τελικά ένας κανιβαλισμός εσωτερικός, λειτουργικός κανιβαλισμός; Η απόδοση των δύο μαζί αν ήταν ενωμένα θα είναι μεγαλύτερη από την απόδοση των αθροιστική των δύο ξεχωριστά; Αυτά τα θέματα πρέπει να μπορέσω κι εγώ να καταλάβω και δεν θεωρώ σωστό να σας πω ότι μετά από ένα μήνα το έχω καταλάβει.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Μία γενική ερώτηση γίνεται;

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Παρακαλώ.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ακριβώς επειδή έχετε ένα μήνα στο Υπουργείο και είναι η πρώτη σας συνέντευξη, τι βρήκατε; Ποια είναι η εκτίμησή σας; Πώς κρίνετε το Υπουργείο; Τι διαπιστώσατε; Μας είπατε, αλλά πολιτικά πλέον..

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Πολιτικά τι βρήκα δε μ’ ενδιαφέρει. Αυτό που θα σας πω είναι ότι ανθρώπινα βρήκα άτομα τα οποία έχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες προσφορές, θεωρώ ότι χρειάζεται γενικά το Υπουργείο μια κινητροδότηση, χρειάζεται εκπομπή αγάπης απ’ τον καθέναν γι’ αυτό που κάνουμε, και χρειάζεται μια ζεστασιά.

    Εγώ αυτό προσπαθώ απ’ την πρώτη στιγμή να το μεταφέρω. Η μετάγγιση αυτή γίνεται με τρόπο ανθρώπινο και αν πάω να το βάλω λογικά δεν μπορώ να το εξηγήσω. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι οι άνθρωποι είναι καταπληκτικοί. Υπάρχουν απόψεις πολλές που πολλές φορές δεν έχουν κοινή ρίζα αντίληψης ή δεν έχουν κοινή τελική θέση.

    Το θέμα είναι κανείς να μπορεί χωρίς να δημιουργεί αναταράξεις, αυτά τα ζητήματα λίγο-λίγο να τα λύνει. Νομίζω ότι από τα Υπουργεία που υπάρχουν στην Ελλάδα, σπάνια θα βρεις υπαλλήλους οι οποίοι έχουν και την αγάπη για τον τόπο και τον πολιτισμό του, αλλά και την κατάρτιση. Δηλαδή για να γίνει κάποιος αρχαιολόγος για παράδειγμα, απαιτεί πάρα πολλά πράγματα. Για να είναι κάποιος ένας σύγχρονος ακτινοβόλος άνθρωπος για την τέχνη, πρέπει επίσης να είναι κάτι το ξεχωριστό.

    Άρα δεν έχεις να κάνεις με ανθρώπους οι οποίοι είναι υπό το μέτριο, είναι όλοι σε ψηλά επίπεδα. Και θα σας πω και κάτι άλλο, το οποίο με γαργαλάτε τώρα και καμιά φορά δεν κάνει να μιλάμε εμείς οι πολιτικοί.. Θέλω να σας πω το εξής: Όταν ήμουν στην Αμερική είχα έναν Καθηγητή που όταν έκανα ένα μάθημα σχετικά με τις Μη Κερδοσκοπικές Εταιρείες, ήταν την εποχή του ’70 της μόδας, του λέω: «Τους καλλιτέχνες σ’ ένα Μουσείο για παράδειγμα, πώς τους βάζεις μέσα στη λογική που μου ζητά τώρα να βάλω τους υπόλοιπους, δηλαδή ωράριο κτλ.;»

    Και μου είπε την εξής ιστορία: Όταν ο Αϊνστάιν πήγε στο Πρίνστον για να διδάξει -και τον λέω τον Αϊνστάιν εννοώντας έναν καλλιτέχνη του μυαλού- είπε ότι θέλει δυο πράγματα: Πρώτον, εκεί που θα είναι το δωμάτιό του να έχει απ’ έξω ένα κηπάκι να βλέπει πράσινο -κάποιος συνηθισμένος άνθρωπος μπορεί να μην το ζητούσε αυτό- και το δεύτερο είναι, του είπε του Πρυτάνεως στο Πανεπιστήμιο, «αντιλαμβάνεστε κύριε Πρύτανη ότι δεν μπορείτε να μου πείτε ποτέ τι ωράριο εργασίας θα έχω, όποτε θέλω εγώ θα διδάσκω».

    Αυτούς τους ανθρώπους είναι δύσκολο να τους βάλεις σ’ ένα οργανωτικό καλούπι. Και αυτή είναι αν θέλετε και η ομορφιά αυτού του Υπουργείου. Κι εμένα αυτό μ’ αρέσει πάρα πολύ. Το θέμα είναι να βρούμε μια τελική σύνθεση η οποία θα πάει σ’ όλους.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα γυρίσω πάλι στο Τατόι: Μιλήσατε για την μελλοντική αξιοποίησή του, για τις εργασίες που γίνονται από κλιμάκια του Υπουργείου Πολιτισμού. Ωστόσο είδαμε ότι πρόσφατα ο κ. Σουφλιάς τροποποίησε Προεδρικό Διάταγμα, έφτιαξε έναν φορέα διαχείρισης και κατά κάποιον τρόπο τίθεται επικεφαλής όλων αυτών των εργασιών που γίνονται στο Τατόι.

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Διάβασα και το σχετικό δημοσίευμα και με βοήθησε στο να φωνάξω τον Γενικό Γραμματέα του κ. Σουφλιά εδώ στο Υπουργείο μαζί με τον Γενικό και με τον αρμόδιο Διευθυντή και την αρμόδια Υποδιευθύντρια, τον Γενικό δηλαδή και την Διευθύντρια και το συζητήσαμε το θέμα και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.

    Θα είναι το Υπουργείο το οποίο θα συνεχίζει επί τη βάσει του προηγούμενου νόμου που είναι από πλευράς ισχύος δυνατότερος απ’ ό,τι είναι το τελευταίο αυτό Προεδρικό Διάταγμα, θα ισχύσει αυτό που ισχύει, δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα ζήτημα και σύντομα θα υπάρξει μια τριπλή Υπουργική Απόφαση, Σουφλιά, Σαμαρά και Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης αν δεν κάνω λάθος, του κ. Χατζηγάκη, η οποία θα βάλει τα πράγματα απολύτως στη θέση τους επί τη βάσει του νόμου, τίποτε δεν αλλάζει, τίποτε δε χάνουμε, πλήρης συνεννόηση υπάρχει με το Υπουργείο του κ. Σουφλιά.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: (Μιλά εκτός μικροφώνου)

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Δεν πρόκειται να έχει καμία επίπτωση πάνω στα έργα τα οποία εμείς κάνουμε. Και θα βγει σύντομα η απόφαση αυτή η οποία ξεκαθαρίζει απολύτως την κατάσταση. Και υπάρχει απόλυτη σύμπνοια μεταξύ Σουφλιά - Σαμαρά σ ‘αυτό το ζήτημα.

    ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί ακυρώθηκε η μεταφορά στο Ρέντη; Ήταν κάτι που το είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αν θυμάμαι καλά.

    ΥΠΟΥΡΓΟΣ: Εγώ δε θυμάμαι να το έχει εξαγγείλει ο Πρωθυπουργός αλλά μπορώ να σας πω ότι δεν θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να πάει το Υπουργείο αυτό στο Ρέντη. Όχι για λόγους μεταφοράς των υπαλλήλων κτλ., δεν θεωρώ στου Ρέντη μπορεί να έχει τον χώρο αυτό που ψάχνουμε.

    Εδώ πέρα είμαστε σ’ έναν χώρο πολύ δύσκολο, με πολύ κλειστούς διαδρόμους, πολλές φορές ασφυκτιούμε, φοβάμαι ότι άμα πάτε στου Ρέντη θα δείτε μια αντίστοιχη, σε πιο μοντέρνα έκδοση, περίπτωση. Γι’ αυτό τον λόγο θεωρώ ότι δεν θα ήταν σωστό να κάνουμε μια τέτοια κίνηση. Όπως σας είπα όμως ψάχνουμε για να βρούμε κάτι το καινούργιο και το σωστό.

    Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και θα το ξανακάνουμε σύντομα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved