ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Προς ευρωπαϊκό σύστημα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας

 

Αθήνα 16.2.2011, 22:12

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τη χρήση της διαδικασίας ενισχυμένης συνεργασίας για τη δημιουργία ενός κοινού ευρωπαϊκού συστήματος διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Τον Δεκέμβριο του 2010, δώδεκα κράτη μέλη υπέβαλαν αίτημα προκειμένου να ξεκινήσουν τη διαδικασία ενισχυμένης συνεργασίας, εφόσον κατέστη σαφές ότι τα κράτη μέλη δεν μπορούν να συμφωνήσουν ομόφωνα επί ενός πανευρωπαϊκού συστήματος διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Όλα τα άλλα κράτη μέλη, πλην της Ιταλίας και της Ισπανίας, έχουν δηλώσει ότι θα ενταχθούν στη διαδικασία αυτή. Τα δύο αυτά κράτη μέλη μπορούν, ωστόσο, να ενταχθούν στη διαδικασία ενισχυμένης συνεργασίας ανά πάσα στιγμή.

Τα επόμενα βήματα
Το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας αναμένεται να εγκρίνει επισήμως στις 9-10 Μαρτίου την απόφαση η οποία επιτρέπει την έναρξη της διαδικασίας ενισχυμένης συνεργασίας. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει, κατόπιν, δύο προτάσεις: μία για τη θέσπιση του ενιαίου διπλώματος ευρεσιτεχνίας (διαδικασία συναπόφασης) και μία για το γλωσσικό καθεστώς (διαδικασία διαβούλευσης). Στο ψήφισμα με εισηγητή τον Klaus-Heiner Lehne (ΕΛΚ, Γερμανία), οι ευρωβουλευτές ζητούν από το Συμβούλιο να χρησιμοποιηθεί η διαδικασία συναπόφασης και για τις δύο αυτές προτάσεις. Το ψήφισμα εγκρίθηκε με 471 ψήφους υπέρ, 160 κατά και 42 αποχές.

Τα κράτη μέλη προσπαθούν εδώ και χρόνια να συμφωνήσουν επί ενός ενιαίου συστήματος διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, αλλά οι προσπάθειες τους αυτές έχουν αποβεί άκαρπες. Το ζήτημα το οποίο εμφανίζεται ως ιδιαίτερα προβληματικό είναι το γλωσσικό. Επί του παρόντος, τα εθνικά διπλώματα ευρεσιτεχνίας συνυπάρχουν με το ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, αλλά το σύστημα είναι πολύπλοκο και ακριβό• ένα ευρωπαϊκό δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μπορεί να είναι 10 φορές πιο ακριβό από ένα ανάλογο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στις ΗΠΑ.

Το ενιαίο σύστημα διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας αποσκοπεί στο να καταστήσει ευκολότερη και φθηνότερη για τους εφευρέτες την αναζήτηση προστασίας της ευρεσιτεχνίας σε ολόκληρη την ΕΕ, να εξασφαλίσει την ισότιμη πρόσβαση στην ΕΕ για όλους τους εφευρέτες, να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προσβολών των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και να βελτιώσει τις συνθήκες για τις καινοτόμες επιχειρήσεις μέσω της εξάλειψης του υφιστάμενου κατακερματισμού, στο πλαίσιο του οποίου υπάρχουν μεταξύ των κρατών μελών "σύνορα" όσον αφορά το δικαίωμα ευρεσιτεχνίας.

Η ενισχυμένη συνεργασία
Βάσει των κανόνων της ΕΕ, η ενισχυμένη συνεργασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να επιτρέψει σε ορισμένα κράτη μέλη να προχωρήσουν στη θέσπιση νέων κανόνων, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η επίτευξη ομόφωνης συμφωνίας δεν είναι εφικτή.

Η Συνθήκη της Λισαβόνας δίνει τη δυνατότητα σε εννέα, τουλάχιστον, κράτη μέλη να συνεργαστούν μέσω της χρήσης του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου, στις περιπτώσεις όπου δεν μπορεί να επιτευχθεί ομόφωνη συμφωνία επί μίας νομοθετικής πρωτοβουλίας, που αφορά ζήτημα μη αποκλειστικής αρμοδιότητας της ΕΕ. Αυτή θα είναι η δεύτερη φορά που θα χρησιμοποιηθεί η ενισχυμένη συνεργασία. Η πρώτη αφορούσε τη νομοθεσία επί των διαζυγίων, η οποία εγκρίθηκε το 2010.

Η διαδικασία ενισχυμένης συνεργασίας μπορεί να ξεκινήσει εφόσον εκδοθεί σχετική απόφαση από το Συμβούλιο, βάσει προτάσεως της Επιτροπής και εφόσον το ΕΚ δώσει την έγκρισή του.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved