ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Η μάχη για την προστασία της φέτας συνεχίζεται


Αθήνα 17.3.2015, 05:04

Το θέμα της προστασίας της φέτας έβαλε και πάλι στο τραπέζι των συζητήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, με την τοποθέτηση του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας για τις Διεθνείς Συμφωνίες, που διεξήχθει χθες Δευτέρα, 16 Μαρτίου 2015 στις Βρυξέλλες.

«Η προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων αποτελεί για μας βασική ευρωπαϊκή προτεραιότητα στο πλαίσιο των εμπορικών μας σχέσεων», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Αποστόλου. «Γι αυτό και η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένη από την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων. Οι έλληνες κτηνοτρόφοι αλλά και το σύνολο της κοινής γνώμης στη χώρα μου είναι δυσαρεστημένοι με το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης για την Συμφωνία Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας (CETA) , ιδιαίτερα στο σκέλος που αναφέρεται  στην προστασία της εμβληματικής ελληνικής Γεωγραφικής Ένδειξης, της Φέτας.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι επιτρέπεται η χρήση του όρου «φέτα» από οποιονδήποτε έκανε εμπορική χρήση αυτής της ονομασίας πριν την 18 Οκτωβρίου 2013 αλλά και από οποιονδήποτε ενδιαφερόμενο, αρκεί να συνοδεύεται από εκφράσεις όπως «τύπου», «είδους», «στυλ», κλπ. Επιπλέον, ανέφερε ότι στις πλείστες των περιπτώσεων τα τυριά που εκμεταλλεύονται τη φήμη της εν λόγω ονομασίας παράγονται από αγελαδινό γάλα, σε αντίθεση με τη φέτα που παράγεται από αιγοπρόβειο. «Το συγκεκριμένο γάλα που είναι συνδεδεμένο με τη χλωρίδα και τη γεωμορφολογία της χώρας μου και είναι αυτό που δίνει ιδιαίτερη οντότητα στη συγκεκριμένη Γεωγραφική Ένδειξη. Είναι νομίζω παράλληλα γνωστή σε όλους σας  η τεράστια σημασία αυτού του προϊόντος για την  ανάπτυξη της κτηνοτροφίας μας, την βελτίωση του εμπορικού μας ισοζυγίου και κατΆ επέκταση την ενίσχυση της εθνικής μας οικονομίας», τόνισε. Και πρόσθεσε: «Γίνεται, λοιπόν, αντιληπτό ότι για τη χώρα μου θα ήταν αδύνατο να γίνει αποδεκτό το κείμενο της Συμφωνίας ως έχει, είτε στο αρμόδιο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ είτε κατά την επικύρωση της Συμφωνίας από το σώμα του Ελληνικού Κοινοβουλίου».

Επιπλέον, ο υπουργός τόνισε πώς θεωρεί ότι, σε συνεργασία με την καναδική πλευρά, μπορεί να τροποποιηθεί το σχετικό απόσπασμα του κειμένου της Συμφωνίας και να βρεθεί μια πραγματικά δίκαιη και κοινά αποδεκτή λύση. Επίσης υπογράμμισε ότι μέχρι σήμερα το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων ΕΕ - Καναδά για την Συμφωνία CETA σε ότι αφορά την φέτα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει προηγούμενο για οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία της ΕΕ με τρίτη χώρα. «Έχω την εντύπωση ότι η υποχώρηση από πλευράς ΕΕ σε αυτή την περίπτωση, ανοίγει το δρόμο πιέσεων που μπορεί μελλοντικά να οδηγήσουν στην πλήρη αποδόμηση του καθεστώτος των Γεωγραφικών Ενδείξεων, που αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο στην πολιτική μας στον αγροδιατροφικό τομέα», επισήμανε.

Με τις απόψεις του υπουργού έδειξαν να συμφωνούν κράτη- μέλη, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Ιταλία, η Κύπρος, η Σλοβενία κ.λπ., γεγονός που κατά το υπουργείο δημιουργεί ελπίδες για επανεξέταση του θέματος.


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved