ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Συνέδρια - Ημερίδες - Διαλέξεις Επιστροφή    
Ημερίδα: Υπεριώδης ακτινοβολία και υγεία 7/5/09

Αθήνα 7.5.2009, 14:49
Ημερίδα με θέμα: "Υπεριώδης ακτινοβολία και υγεία: Σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις για την προστασία του δέρματος", θα διεξαχθεί την Πέμπτη 28 Μαίου 2009 και ώρα 20.00 στο Ιδρυμα Ευγενίδου (Λ. Συγγρού 387, Π. Φάληρο, είσοδος από οδό Πεντέλης 11), στα πλαίσια της λειτουργίας του Καφενείου της Επιστήμης (5ος κύκλος).

Η εκδήλωση διοργανώνεται από το Ίδρυμα Ευγενίδου, το Γαλλικό Ινστιτούτο και το Βρετανικό Συμβούλιο. H συνάντηση πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Ερευνητικού Κέντρου Βιοïατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ».

Η ερευνήτρια Μαρία Φουστέρη, PhD, Επικεφαλής Ερευνητικής Ομάδας ΕΚΕΒΕ Φλέμινγκ, θα συνομιλήσει με το κοινό και θα απαντήσει σε καθημερινά ερωτήματα, ενώ η κ. Μελίνα Τσέλιου, Δημοσιογράφος ΣΚΑΙ, θα συντονίσει την συζήτηση. Η είσοδος στο Καφενείο της Επιστήμης είναι ελεύθερη και ανοιχτή σε κάθε ενδιαφερόμενο, αλλά λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής.

Τα παρακάτω είναι μερικά μόνο από τα επίκαιρα ερωτήματα που θα δώσουν έναυσμα για συζήτηση:
• Τι είναι η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία UVA και UVB;
• Ποιες είναι οι βλάβες που γίνονται στα μάτια και στο δέρμα μας μετά από υπερβολική έκθεσή μας στον ήλιο και πως μπορούμε  να προστατευτούμε, ειδικά σε χώρες όπως η δική μας;
• Ποιά η σχέση μεταξύ υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο και πρόωρης γήρανσης;
• Ποιες είναι οι τελευταίες επιστημονικές εξελίξεις στον τομέα των αντιηλιακών. Τ ι προστασία προσφέρουν και πότε κρίνονται ασφαλή;  Ποια είναι τα ενεργά συστατικά που θα πρέπει να αναγνωρίζουμε στις ετικέτες τους;
• Πόσο ασφαλή είναι τα Solarium;
• Ποιες είναι οι θετικές και ποιες οι αρνητικές επιδράσεις από την υπερβολική έκθεση των παιδιών και των εφήβων στον ήλιο;
• Τι επιπτώσεις έχει, από την άλλη πλευρά η περιορισμένη έκθεση στον ήλιο - ειδικά δε σε ότι έχει σχέση με την σύνθεση βιταμίνης D;
• Ποιος είναι ο μηχανισμός φωτοκαρκινογένεσης: UVA ή UVB;

e-Knownet
Το Καφενείο της Επιστήμης πραγματοποιείται στο πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού έργου e-Knownet, ένα Δίκτυο για την μη-τυπική εκπαίδευση στην Επιστήμη, με τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ). Τα Ερευνητικά εργαστήρια ανοίγουν τις πύλες τους σε κοινότητες μη - τυπικής εκπαίδευσης. Τα επιστημονικά κέντρα, στον ρόλο «διαμεσολαβητών». Το νέο ευρωπαϊκό έργο e-Knownet, που συντονίζει το Ίδρυμα Ευγενίδου, έχει ως σκοπό την ανάπτυξη ενός δικτύου που θα διευκολύνει τη διάχυση της νέας επιστημονικής γνώσης που προέρχεται από το  ερευνητικό εργαστήριο, προς ευρύτερα τμήματα της κοινωνίας που αποτελούνται από μη-ειδικούς και επιδιώκουν τη διά βίου μάθηση σε περιβάλλοντα μη-τυπικής μάθησης, όπως είναι τα επιστημονικά κέντρα. Το δίκτυο αυτό και οι υπηρεσίες που θα
αναπτυχθούν θα αναδεικνύουν το εκπαιδευτικό δυναμικό των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας.

Το έργο χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης (Lifelong Learning Programme/ICT/ Networks), έχει τριετή διάρκεια και ολοκληρώνεται το Δεκέμβριο 2010. Πέντε ευρωπαϊκοί οργανισμοί που δραστηριοποιούνται στον τομέα της επιστήμης και της γνώσης,  συνεργάζονται για να «μετατρέψουν» την επιστημονική γνώση σε μαθησιακούς πόρους και δραστηριότητες, οι οποίες θα κάνουν τη μέγιστη δυνατή χρήση των δυνατοτήτων που παρέχουν οι ΤΠΕ και μάλιστα με τέτοιο τρόπο που να κερδίσουν το ενδιαφέρον του κοινού. Συγκεκριμένα, στο έργο συμμετέχουν: από την Ελλάδα, το Ίδρυμα Ευγενίδου και το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας, από τη Γερμανία το Κέντρο Ψηφιακό Συστημάτων του Ελεύθερου Πανεπιστημίου του Βερολίνου (Freie Universität Berlin - Center for Digital Systems, Competence Center e-Learning/Multimedia), από τη Γαλλία το εργαστήριο Francis Perrin Laboratory του Εθνικού Κέντρου Επιστημονικών Ερευνών (Centre National de la Recherche Scientifique) και από την Ισπανία το Παρατηρητήριο για την Επικοινωνία της Επιστήμης του Πανεπιστημίου Pompeu Fabra (Universitat Pompeu Fabra/Observatori de la Comunicació Científica).

Το έργο θα επικεντρωθεί θεματικά στο πεδίο της Φωτοχημείας. Το υλικό που θα αναπτυχθεί συλλογικά από όλους τους εταίρους, θα παρουσιασθεί μέσω μιας εξειδικευμένης πληροφοριακής πλατφόρμας (portal), η οποία θα λειτουργεί ως ψηφιακό αποθετήριο και σημείο αναδιανομής της νέας επιστημονικής γνώσης, ενώ παράλληλα θα λειτουργήσει ως ένας εικονικός τόπος συνάντησης για κάθε χρήστη και κοινότητα μάθησης που συμμετέχει στο έργο. Επιστημονικά κέντρα, όπως το Ίδρυμα Ευγενίδου, θα μπορούν να επωφεληθούν από το έργο, κάνοντας χρήση του υλικού και των δραστηριοτήτων που θα παραχθούν, για λογαριασμό ομάδων επισκεπτών που ενδιαφέρονται δράσεις μη-τυπικής εκπαίδευσης στο πεδίο της Φωτοχημείας. Σε αυτό το περιβάλλον διάχυσης της γνώσης, τα επιστημονικά κέντρα θεωρούνται ως καταλύτες, οι οποίοι θα ενθαρρύνουν την εκπαιδευτική χρήση ΤΠΕ από το γενικό κοινό.

Δηλώσεις συμμετοχής
Για να πάρετε μέρος στο Καφενείο της Επιστήμης μπορείτε να απευθύνεστε στα πιο κάτω τηλέφωνα επικοινωνίας:
- Καφενείο της Επιστήμης – Ίδρυμα Ευγενίδου. Τηλ.: 210-9469615.
- Καφενείο της Επιστήμης - Γαλλικό Ινστιτούτο. Τηλ.: 210 3398647-740.
- Καφενείο της Επιστήμης – Βρετανικό Συμβούλιο. Τηλ.: 210 3692342

Περίληψη εισήγησης
Η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία (UVR) αποτελεί ένα τμήμα του φάσματος της ολικής ηλιακής ακτινοβολίας που διαπερνά την ατμόσφαιρα και φθάνει στην επιφάνεια της γης. Ενώ σημαντικό μέρος της υπεριώδους ακτινοβολίας απορροφάται από τη στρατόσφαιρα (UVC ζώνη), το μεγαλύτερο μέρος της UVA ζώνης και 10% της UVB φτάνουν στα χαμηλότερα στρώμματα της ατμόσφαιρας. Εκεί, το όζον, η περιβαλλοντική μόλυνση και τα σύννεφα συμβάλλουν στην περαιτέρω μείωση της UVB ακτινοβολίας. Η μείωση του οζοντος από την Στρατόσφαιρα αυξάνει την περιβαλλοντική μας έκθεση στο UVB φάσμα της υπεριώδους ακτινοβολίας, που πιθανά αποτελεί το πιο σημαντικό μήκος κύμματος τοσο για τα βλαβερά όσο και για τα ευεργετικά αποτελέσματα των υπεριωδών ακτινοβολιών.Σήμερα είναι γνωστό ότι και τα δύο μήκη κύμματος της υπεριώδους ακτινοβολιας του ηλιου, UVA και UVB, ευθύνονται για τη δημιουργία φωτοαλλιώσεων στο δέρμα. Η υπερβολική και η επί σειρά ετών έκθεση του ανθρώπου μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές βλάβες, όπως πρόωρη γήρανση του δέρματος, αύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καταρράκτη των ματιών, εξασθένηση του ανοσοποιητικού συστήματος, και ορισμένες μορφές καρκίνου του δέρματος. Επιπλέον, εκθεση κατά την παιδική ηλικία μπορεί να έχει πολύ πιο σημαντικές συνέπειες (τόσο βλαβερές όσο και ωφέλιμες) για την υγεία μας από ότι κατά την ενηλικίωση. Σύγχρονες μελέτες έχουν δείξει ότι κατά την έκθεση μας στον ήλιο η χρήση κατάλληλης καθημερινής προστασίας ενάντια στην υπεριώδη ακτινοβολία είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της υγείας μας και την αποφυγή σε μεγάλο βαθμό των κλινικών, ιστολογικών και μοριακών αλλαγών που μπορεί να προκληθούν στο δέρμα και στα μάτια μας.
Τα επίπεδα περιβαλλοντικής υπεριώδης ακτινοβολιας δεν μεταφράζονται κατευθείαν σε ατομική δόση έκθεσης και κατά συνέπεια στο βιολογικό αποτέλεσμα που μπορεί να φέρει στον κάθε ανθρωπο. Η συμπεριφορά απέναντι στην έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, το είδος τους δέρματος και ο τόπος διαμονής παίζουν σημαντικό ρόλο. Για παραδειγμα, έχει υπολογισθεί ότι άνθρωποι με αρκετά σκούρο δέρμα έχουν δείκτη ηλιακής προστασίας 13.4, που θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε ότι ισοδυναμεί με το αν ένα ατομο με ανοιχτόχρωμο δέρμα φορούσε συνεχώς σε όλο του το σώμα αντιηλιακό με δείκτη προστασίας 15. Αντίθετα, η δόση υπεριώδης ακτινοβολίας που χριεάζεται για σύνθεση της βιταμίνης D από τον ήλιο αυξάνει όσο πιο σκούρο είναι το δέρμα - απαιτείται έξι φορές αύξηση της έκθεσης για κάποιον με μαύρο δέρμα και δύο φορές για κάποιον με Ασιατικό σε σχέση με κάποιον με πολύ ανοιχτό χρώμα δέρματος.
Σήμερα πραγματοποιούνται ερευνες που εξετάζουν όχι μόνο τις αρνητικές αλλα και τις θετικές επιπτώσεις της έκθεσης στην υπεριώδη ακτινοβολία για τη λειτουργια του ανοσοποιητικού μας συστήματος, συμπεριλαμβάνομένου και του πιθανού ρόλου της έλλειψης υπεριώδους ακτινοβολίας στην αιτιολογία της σκλήρηνσης κατά πλάκας και διαβήτη (mellitus) τύπου 1.

Η εισηγήτρια
Η Μαρία Φουστέρη είνα ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής "Αλεξανδρος Φλέμινγκ", Ερευνητικό Κέντρο Βιοιατρικών Επιστημών.

Σπουδές:
- Διδακτορική Διατριβή στο αντικείμενο της Μοριακής Βιολογίας, Βιοχημείας και Γενετικής. Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών και Βιοτεχνολογίας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (ΕΙΕ) & Τομέας Γενετικής και Βιοτεχνολογίας, Τμήμα Βιολογίας, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
- Πτυχίο Βιολογίας, Σχολή Θετικών Επιστημών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).

Ερευνητική Εμπειρία:
- 2009-Σήμερα Επικεφαλής Ερευνητικής ομάδας, ΕΚΕΒΕ Αλ. Φλέμινγκ, Αθήνα, Ελλάδα.
- 2005-2008 Επικεφαλής Ερευνητικής ομάδας Dept. of Toxicogenetics, Leiden University Medical Center (LUMC), The Netherlands.
- 2002-2004 Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Dept. of Toxicogenetics, LUMC, The Netherlands.
- 1998-2002 Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Medical Research Center & Genome Damage and Stability Center, University of Sussex, UK.
- 1993-1998  Εκπόνηση Διδακτορικής Διατριβής (ΔιδακτορικόςΥπότροφος). EIE και Τομέας Γενετικής και Βιοτεχνολογίας, Τμήμα Βιολογίας, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved