ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Επιστολές Επιστροφή    
Έφεδροι αξιωματικοί: Όχι στο μισθοφορικό στρατό των ΕΠΟΠ (7/11/06)Αθήνα 7.11.2006
Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων λάβαμε και δημοσιεύουμε την ακόλουθη επιστολή που βάλλει ευθέως κατά του θεσμού των ΕΠΟΠ και του επαγγελματικού στρατού.

Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:


Ο νέος επαγγελματικός στρατός εναντίον του θεσμού των στρατευσίμων εφέδρων

Ο ΠΣΕΕΔ – ΣΑΚ και τα μέλη του, οι ενεργοί πολίτες, γνωρίζουν από πού προέρχεται η πρωταρχική απειλή για την εθνική ασφάλεια της χώρας μας. Γνωρίζουν επίσης ότι τα τελευταία χρόνια τα στρατόπεδα είναι σχεδόν άδεια (20 – 30% επάνδρωση). Τα στατιστικά στοιχεία του ΥΠΕΘΑ φανερώνουν ότι 320.000 στρατεύσιμοι νέοι έχουν γυρίσει την πλάτη στην υποχρεωτική στράτευση λαμβάνοντας πλούσιες αναβολές και πληρωμένες «απαλλαγές» που παρέχει για ψηφοθηρικούς λόγους η ηγεσία τα τελευταία 10 χρόνια, υποτάσσοντας όλους στο κομματικό όφελος ενάντια του εθνικά αναγκαίου.

Οι υπεύθυνοι αντί να θεραπεύσουν, όπως οφείλουν, το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα επάνδρωσης και ενίσχυσης του δόγματος της αποτροπής με ουσιαστικά κίνητρα κατάταξης των νέων στρατεύσιμων εφέδρων πολιτών – οπλιτών, προβαίνουν συστηματικά, αντίθετα στη λογική:

α) στην εύκολη λύση ακριβών προσλήψεων επαγγελματιών οπλιτών (25.000 – 35.000), χωρίς διαγωνισμούς και αγνοώντας την οικονομική επιβάρυνση του λαού μας, με ετήσιο κόστος 600.000.000 €, δεσμεύοντας ισόβια τους κρατικούς προϋπολογισμούς για περίθαλψη, συντάξεις κ.λπ. των ΕΠΟΠ, λόγω καθαρής ψηφοθηρίας, και αποκόπτοντάς τους νέους από την παραγωγική διαδικασία.

β) η νέα εξαγγελία εξοπλισμών δαπάνης 27,5 δις € προκλητικά αγνοεί τον παράγοντα ανθρωπο - Έλληνα στρατιώτη, τα δίνει όμως όλα στους εξοπλισμούς. Στους επαγγελματίες στρατιώτες και στον Έλληνα φορολογούμενο στρατεύσιμο πολίτη – οπλίτη χαρίζει τις σκοπιές – αγγαρείες, έχοντάς τον να υπηρετεί το 2006 ανασφάλιστος, με συνθήκες του 1950, δηλαδή να υπηρετεί ταπεινωμένος, με μισθό 8,8 € κατατάσσοντας τον τελευταίο στην κλίμακα αξιοπρέπειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Το παράδειγμα είναι ενδεικτικό:
Το ετήσιο μικτό κόστος τριών ΕΠΟΠ είναι 63.000 €, ενώ το ετήσιο κόστος 500 στρατευσίμων εφέδρων είναι 8,5x12=51.000, δηλ. οι τρεις ΕΠΟΠ κοστίζουν όσο οι 500 έφεδροι, όσο ένα πλήρες τάγμα εφέδρων.

Στο νέο προϋπολογισμό δεν υπάρχει για τους εφέδρους ούτε 1 € (!), καμιά πρόβλεψη οικονομικής ενίσχυσης για τους Εφεδροπολεμιστικούς Συνδέσμους, Ενώσεις και Λέσχες των Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Οπλιτών.

Το Ισραηλινό σύστημα – μοντέλο, που χρησιμοποιεί του εφέδρους του σε καθημερινή εμπόλεμη επιχειρησιακή εμπλοκή τα τελευταία 50 χρόνια, το αγνοούμε εμείς οι Έλληνες. Το ίδιο μοντέλο χρησιμοποιούν και οι Ελβετοί, διότι παρέχει χαμηλό κόστος και παλλαϊκή συμμετοχή. Σ’ εμάς προέχει το πολιτικό – κομματικό όφελος, ενώ στους άλλους λαούς υπερισχύει το εθνικό όφελος, χαμηλού κόστους και ευρείας συμμετοχής των πολιτών στην εθνική άμυνα και ανεξαρτησία τους.

Γι’ αυτούς τους λόγους οι έφεδροι προτείνουν δέσμη κινήτρων με πρώτο μέλημα την αναπροσαρμογή του βασικού μισθού του στρατιώτη, ναύτη, σμηνίτη από 8,5 € σε 100 €, ως και την υποχρεωτική ασφάλιση τους κατά την διάρκεια της θητείας.

Τα πολύ ενδιαφέροντα αυτά στοιχεία αναφέρονται στη μελέτη του ΠΣΕΕΔ – ΣΑΚ των κ.κ. Αλέξανδρου Κόντου, εφ. ταγματάρχη (ΚΔ), προέδρου του Δ.Σ., του κ. Δήμ. Δήμου αντγου ε.α., επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΦ, του κ. Εμμ. Μαστοράκου, εφ. Ανθγου (ΚΔ), δημοσιογράφου - ιστορικού, που κατετέθη για λογαριασμό του Ινστιτούτου Αμυντικών Αναλύσεων και απεστάλη εις τους υπουργούς Άμυνας κ.κ. Σπηλιωτόπουλο και Μεϊμαράκη.

Οι έφεδροι συγγραφείς προτείνουν λύσεις καινοτόμες, δραστικές, ουσιαστικές για να αναβαθμισθεί το στράτευμα σε αξιόμαχο, ενδυναμώνοντας το δόγμα της αποτροπής και της εξωτερικής μας πολιτικής, προτείνοντας την ίδρυση εθνοφρουράς με αποστολή πρωταρχική σε νομαρχιακό επίπεδο για τις έκτακτες ανάγκες της χώρας και συμμετοχή της σε περίοδο πολεμικής επιστράτευσης, με άνδρες άνω των 35 – 40 ετών, προσφέροντας έτσι πολλαπλασιαστή δύναμης και ισχύος στην άμυνα μας.

Προτείνουν δέσμη μέτρων και κινήτρων για να γεμίσουν τα στρατόπεδα με νέους στρατιώτες μαχητές, ζητούν φωναχτά την αλλαγή της φοβικής πολιτικής «μην κάνετε τίποτα για νάχουμε την ησυχία μας», και κατάργηση της λούφας και παραλλαγής στο θέατρο του παραλόγου.

Καταγγέλλουν την σχεδόν μηδενική λειτουργία των επιστρατευτικών ασκήσεων μετεκπαίδευσης εφέδρων και την μεταφορά των κονδυλίων των εφέδρων σε άλλους σκοπούς. Η ετήσια μετεκπαίδευση εφέδρων αξιωματικών – οπλιτών στο στρατό είναι 2% ενώ στο Π.Ν. και Π.Α. είναι σχεδόν μηδενική!

Οι επιστρατευτικές ανάγκες απαιτούν την χρησιμοποίηση 340.000 εφέδρων σε περίοδο επιστράτευσης και πολέμου. Όμως αυτοί θα είναι παντελώς απροετοίμαστοι, αγύμναστοι και θα θυσιαστούν άδικα. Η λαθεμένη στρατηγική και πολιτική οδηγούν τη χώρα σε ήττα και ανθρωποθυσία!

Οι Αμερικάνοι στο Β’ παγκόσμιο πόλεμο προετοίμαζαν δύο χρόνια την 101 εερομεταφερόμενη ταξιαρχίας τους για την απόβαση στη Νορμανδία. Οι Έλληνες θα στείλουν τους στρατιώτες μας σε περίπτωση πολέμου σε 2 ημέρες, οδηγώντας τους στο δρόμο της κολάσεως χωρίς επιστροφή. «Δεν πάμε καλά ορέ Έλληνες, θα φώναζε ο Μακρυγιάννης»!

Αυτή η λάθος πολιτική πρέπει να αλλάξει επειγόντως. Η κοινωνία των φορολογουμένων πολιτών διεκδικεί το δικαίωμα στην ουσιαστική ενδυνάμωση της άμυνας, με κυρίαρχο πρωταγωνιστή τον παράγοντα άνθρωπο αξιωματικό και οπλίτη και όχι μόνο επενδύσεις στους πανάκριβους εξοπλισμούς.

Η ακολουθούμενη εύκολη λύση, μικρός επαγγελματικός στρατός ή ημιεπαγγελματικός των 50.000 Ελλήνων αξιωματικών, υπαξιωματικών και στρατιωτών απέναντι στην καθημερινή τουρκική απειλή των 980.000 Τούρκων, είναι εθνικά επικίνδυνη. Η πονηρή επιχειρηματολογία ορισμένων ότι σε περίπτωση Ελληνο-Τουρκικής σύγκρουσης θα είναι μόνο ολιγοήμερη και θα μας σώσουν, σταματώντας τον πόλεμο, οι νατοϊκοί σύμμαχοι μας, δεν χρειάζεται σοβαρό σχολιασμό.

Ανατρέχοντας στην ιστορία βλέπουμε την υπεροχή του θεσμού του πολίτη – οπλίτη με παραδείγματα τη μάχη του Μαραθώνα, τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, τη μάχη των Πλαταιών, την Επανάσταση του 1821, τους πολέμους 1912 – 1913 και 1940, αλλά και στον Α’ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που οι πατριωτικές δυνάμεις των εφέδρων και όχι οι μισθοφορικοί στρατοί έφεραν τη νίκη. Το ίδιο συνέβη και στη Γαλλική Επανάσταση με τη μάχη του Βαλμύ το 1792, όπου οι 55.000 Έφεδροι Γάλλοι εθελοντές, «sans cullot», προχείρως οπλισμένοι, έτρεψαν σε φυγή 75.000 Γερμανοαυστριακούς μισθοφόρους επαγγελματίες, ενώ στη μάχη του Μάτζινκερτ, οι Βυζαντινοί χρησιμοποιώντας 45.000 μισθοφόρους ηττήθηκαν από τους Σελτζούκους Τούρκους και 450 χρόνια μετά έπεσε το Βυζάντιο, που είχε αναθέσει την προστασία του και πάλι σε επαγγελματίες μισθοφόρους.

Πιστεύουμε, ότι για την πατρίδα μας ο θεσμός του πολίτη – οπλίτη είναι η βάση του πατριωτισμού, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, του διαχρονικού πολιτισμού της, αλλά και η εγγύηση της εθνικής μας ομοψυχίας και ασφάλειας.

Πιστεύουμε ότι η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία έχει υποχρέωση να αλλάξει την κατά τη γνώμη μας λαθεμένη πολιτική και στρατηγική που ακολουθεί μέχρι σήμερα και να ενδυναμώσει τον ιστορικό θεσμό της πατριωτικής προσφοράς των στρατευσίμων εφέδρων, που λειτουργεί ιστορικά από το 1865, με τεράστια προσφορά ανθρωποθυσιών, αντί της επικίνδυνης και καταστροφικής για την εθνική άμυνα τμηματικής καταργήσεως του, διότι η ευθύνη τους θα είναι, σε περίπτωση πολέμου, ολοκληρωτικά δική τους.

Προτεινόμενα μέτρα - κίνητρα
- Διαφημιστική καμπάνια στα ΜΜΕ για την τιμητική ιστορική υποχρέωση των Ελλήνων να υπηρετούν την πατρίδα και την δημοκρατία.
- Όλοι οι Έλληνες να κατατάσσονται μέχρι το 20ο έτος της ηλικίας τους, με 12μηνη θητεία. Η διάρκεια της πρέπει να παραμείνει αδιαπραγμάτευτη. Όλες οι αναβολές στράτευσης περικόπτονται από το έτος 2006.
- 'Ιδρυση - οργάνωση εθνοφρουράς
- Αύξηση του μισθού των στρατεύσιμων οπλιτών από 8,5 € μηνιαίως σε 100 € μηνιαίως για τους στρατιώτες, ναύτες, σμηνίτες, σε 120 € για του δεκανείς, διόπους, υποσμηνίες και 150 € για τους λοχίες, κελευστές, σμηνίες.
- Οι δόκιμοι έφεδροι αξιωματικοί να προάγονται στον βαθμό του ανθυπολοχαγού με την συμπλήρωση του 12ου μήνα της θητείας τους (Απόφαση ΑΣΣ 2003). Οι έφεδροι υπαξιωματικοί θα προάγονται μέχρι το βαθμό του ανθυπασπιστή.
- Ομαδική ασφάλιση όλων των στρατευσίμων για την περίπτωση τραυματισμού ή θανάτου κατά την διάρκεια της στρατεύσεως των.
- Εξαγγελία νέων σύγχρονων προγραμμάτων εκπαιδεύσεως των στρατευσίμων εφέδρων με έμφαση στις εβδομαδιαίες Βολές και 10ήμερες ασκήσεις μάχης στην ύπαιθρο (αεροκίνητες, αποβατικές, χερσαίες και διακλαδικές), χειμώνα - καλοκαίρι.
- Τρεις φορές εβδομαδιαίως θα πραγματοποιούν διαγωνιστικό αθλητισμό με έπαθλα υποχρεωτικά όλες οι στρατιωτικές δυνάμεις, με υπεύθυνο εκτέλεσης των προγραμμάτων το ανώτερο στρατιωτικό κλιμάκιο.
- Μόρια: 'Απαντες οι υπηρετήσαντες στις Ε.Δ. θα λαμβάνουν μόρια για την κατάληψη θέσεων στο Δημόσιο. Π.χ. έφεδροι αξιωματικοί 100, υπαξιωματικοί 70, στρατιώτες 50.
- Οι απολυόμενοι έφεδροι θα λαμβάνουν επί 6 μήνες επίδομα από τον ΟΑΕΔ και την Ε.Ε. (επιδότηση επιμόρφωσης ανέργων) για την προσφορά τους στις ένοπλες δυνάμεις, για τις απώλειες εισοδήματος και τα έξοδα της στρατιωτικής θητείας τους.
- Η αναγνώριση της στρατιωτικής θητείας ασφαλιστικά, θα καλύπτεται συνταξιοδοτικά από το Δημόσιο και όχι από τους ίδιους άμισθους στρατεύσιμους εφέδρους
- 'Απαντες οι άρρενες υποψήφιοι των σωμάτων ασφαλείας θα πρέπει να έχουν ήδη υπηρετήσει στις Ε.Δ.
- Στους αναγνωρισμένους συνδέσμους - ενώσεις εφέδρων να παρασχεθεί στέγαση και ετήσια οικονομική ενίσχυση, ενισχύοντας τον θεσμό από το ΥΠΕΘΑ – ΓΕΣ.
- Να συσταθεί διαρκές συμβούλιο εφέδρων αξιωματικών στο ΥΠΕΘΑ–ΓΕΕΘΑ από αιρετούς εφέδρους, με σκοπό να υποβοηθούν την διαρκή αναβάθμιση του επιχειρησιακού ρόλου των εφέδρων στην ειρήνη και τον πόλεμο.

Η υιοθέτηση των προτάσεων αυτών θα αποτελέσει την καινοτόμο λύση στα διογκωμένα και χρονίζοντα προβλήματα δομής, οργάνωσης και λειτουργίας των ενόπλων δυνάμεων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved