ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Επιστολές Επιστροφή    
Επιστολή: Να αρθεί ο αποκλεισμός διορισμού για τους αποφοίτους εκκλησιαστικών σχολών 19/6/09


Αθήνα 19.6.2009
Από πτυχιούχους της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης (1991-2001) λάβαμε την ακόλουθη επιστολή:

Το Δεκέμβριο του 2002 το ΥΠΕΠΘ αποφάσισε αιφνιδίως να μας στερήσει το δικαίωμα διορισμού από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, προβαίνοντας σε απόλυση των τότε υπηρετούντων (ως αναπληρωτών) δασκάλων, αποφοίτων της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Θεσσαλονίκης (Α.Ε.Σ.Θ.).

Όμως το Προεδρικό Διάταγμα για τις Ανώτερες Εκκλησιαστικές Σχολές ψηφίσθηκε μόλις το 2001, και τότε μόνο η Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης έλαβε αμιγώς χαρακτήρα ιερατικής κατεύθυνσης (Π.Δ. 73/2001). Ως τότε, ίσχυε το πρόγραμμα μαθημάτων της παλιάς σχολής, που έδινε το δικαίωμα στους αποφοίτους, μαζί με το ιερατικό λειτούργημα –που δεν αποτελεί όμως εργασιακό δικαίωμα, διότι αν δεν επιθυμεί ο επιχώριος μητροπολίτης δεν μπορεί να χειροτονηθεί κάποιος κληρικός- να ασκούν και το λειτούργημα του δασκάλου.

Έκτοτε, για να αποδείξουμε το αυταπόδεικτο, έχουμε εμπλακεί σε μια πολυετή δικαστική διαμάχη με το ΥΠΕΠΘ, χωρίς, μέχρι στιγμής, να έχει λήξει το θέμα στα Ελληνικά Δικαστήρια. Έτσι με το έγγραφο του YΠΕΠΘ της 29ης Νοεμβρίου 2002 (Φ. 361.1/279/127750/Δ1), που υποδείκνυε στο Α.Σ.Ε.Π. τον αποκλεισμό μας, χάσαμε κάθε εργασιακό δικαίωμα- γεγονός παγκοσμίως πρωτόγνωρο- και ταυτόχρονα άκρως παράνομο για σχολή τριτοβάθμιας εκπαίδευσης! Ακόμη, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι κάποιοι συνάδελφοι μας, πτυχιούχοι της Α.Ε.Σ.Θ., με πτυχίο μετά το 1991, ορθώς, εξακολουθούν να εργάζονται ως δάσκαλοι, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Ας σημειωθεί, ότι η σχολή μετά το 1991 άλλαξε απλώς ονομασία, αφού βούληση του νομοθέτη ήταν η συνέχιση της λειτουργίας των Εκκλησιαστικών και Παιδαγωγικών Ακαδημιών στις Ανώτερες Εκκλησιαστικές Σχολές (ν. 1946/1991, αρ. 62 παρ. 2). Έτσι, για την περίπτωση της Θεσσαλονίκης η σχολή μετονομάσθηκε από Εκκλησιαστική και Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης- επωνυμία όμως που έφερε και παλαιότερα, όταν λειτουργούσε ως ιερατική και διδασκαλική σχολή- σε Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης.    Στον ίδιο νόμο αναφέρεται ότι η Σχολή της Θεσσαλονίκης θα λειτουργεί, από το  1991 -νόμος 1946- σύμφωνα με τα ισχύοντα, τότε, στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών (άρθρο 5). Αλλά και αυτό, για άλλη μια φορά,  αποδεικνύει περίτρανα τον Παιδαγωγικό χαρακτήρα της Σχολής της Θεσσαλονίκης, αφού σύμφωνα με το Π.Δ. 1025/1977 η λειτουργία της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών καθορίζεται ως Παιδαγωγική (Άρθρο 1 παρ. 68/ Άρθρο 8 παρ. 5/Άρθρο 10, παρ. 4/ Άρθρο 15). Τέλος, η συνέχεια του Παιδαγωγικού χαρακτήρα της Α.Ε.Σ.Θ αποδεικνύεται και με το Άρθρο 69, παρ. 8,9 του ν. 1566/85.

Συνεπώς, είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο, η λογική της στέρησης του δικαιώματος διορισμού στην εκπαίδευση που επέβαλε το ΥΠΕΠΘ, το 2002, και δυστυχώς εξακολουθεί να ισχύει, είναι πλήρως αδικαιολόγητη.

Καμιά διάταξη από την ίδρυση της Α.Ε.Σ.Θ. το 1958 (Ν.Δ. 3885/1958) μέχρι και το 2001 δεν κατήργησε το εργασιακό δικαίωμα των αποφοίτων της για διορισμό στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

 

Εκ μέρους των πτυχιούχων της Α.Ε.Σ.Θ. (1991-2001)
Γεώργιος Ι. Λαγαμτζής
Χρήστος Ν. Κιοσσές
Στέφανος Δ. Προδρομίδης
Παναγιώτης Κ. Δράμαλης
Δρ. Αναστάσιος Ομ. Πολυχρονιάδης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved