ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Επιστολές Επιστροφή    
Επιστολή: Τα stage είναι ο εκσυγχρονισμός του ρουσφετιού 29/6/09


Αθήνα 29.6.2009
Στα προγράμματα stage του ΟΑΕΔ αναφέρεται και ο αναγνώστης μας Σ.Π. (τα στοιχεία του στη διάθεση της εφημερίδας).

Με αφορμή τη νέα επιστολή για τα προγράμματα αυτά και με δεδομένο ότι η Proslipsis ήταν η πρώτη εφημερίδα που ανέδειξε την αθλιότητά τους (όπως έγκαιρα ανέδειξε και τον ρόλο του ΟΑΕΔ ως δεύτερου ΑΣΕΠ), θα θέλαμε να διασαφηνίσουμε ότι τα προγράμματα stage δεν είναι παράνομα και ίσως να εξυπηρετούσαν κάποιες ανάγκες εργασιακής εμπειρίας παλαιότερα, όταν εφαρμόζονταν σωστά. Απλά, επί κυβερνήσεων Ν.Δ. έχουν εκφυλισθεί και μετατραπεί σε "εργαλείο" πελατειακών σχέσεων και πλασματικής μείωσης της ανεργίας. Το βασικό πρόβλημα είναι η προσαύξηση κατά 50% της μοριοδότησης για εμπειρία που αποκτήθηκε στο δημόσιο τομέα (συμπεριλαμβανομένης και αυτής των προγραμμάτων stage) στις προκηρύξεις ΑΣΕΠ. Για πολλούς η προσαύξηση αυτή είναι αντισυνταγματική καθώς δημιουργεί ανισότητες στην εργασία και διαχωρίζει τους έλληνες σε δύο κατηγορίες: σε αυτούς που εργάζονται στον δημόσιο τομέα (οι οποίοι και επιβραβεύονται) και στους... δύσμοιρους του ιδιωτικού τομέα (που ρίχνονται στον... Καιάδα). Και για όσους τυχόν αναρωτιούνται πώς γίνεται να ισχύουν αντισυνταγματικές διατάξεις, να τους θυμίσουμε ότι μέχρι σήμερα τουλάχιστον πέντε διατάξεις του ν. 2190/94 για τις προσλήψεις κρίθηκαν εκ των υστέρων αντισυνταγματικές και μάλιστα μία από αυτές έπειτα από οκτώ χρόνια συνεχούς εφαρμογής.

 

Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

"Με μεγάλη προσοχή διάβασα την επιστολή αναγνώστη σας και άλλων εργαζομένων υπό το καθεστώς των προγραμμάτων stage. Όπως παρουσιάζουν το όλο θέμα, ένας αναγνώστης που δε γνωρίζει τι ισχύει με αυτά τα προγράμματα "απόκτησης εργασιακής εμπειρίας" σίγουρα θα πεισθεί και θα συμφωνήσει για το δίκαιο των αιτημάτων τους. Πλησιάζουν, όπως φαίνεται, και εκλογές και όλοι οι "αδικημένοι" προσπαθούν να πάρουν κάτι από τα "ψίχουλα" που μοιράζει η εκάστοτε κυβέρνηση.

Μπορούν οι κύριοι και οι κυρίες που συμμετέχουν σε αυτά τα απαράδεκτα, από άποψη εργασιακών συνθηκών, προγράμματα να μας πουν με ποιό τρόπο έχουν εισαχθεί σε αυτά; Είναι θιασωτές της ισότητας των ευκαιριών και οπαδοί της συνταγματικής αρχής που λέει ότι όλοι οι Έλληνες είναι ίσοι απένταντι στην εργασία; Η απάντηση είναι "όχι".

Το... σύμπαν γνωρίζει ότι ένα μεγάλο μέρος των εργαζομένων στα προγράμματα αυτά έχουν "χτυπήσει" πόρτα πολιτικού. Έχουν παρακάμψει την όποια νομότυπη οδό και με περίσσιο ατομικισμό ή έλλειψη φιλότιμου, αν προτιμάτε, έχουν «μπει" σε διάφορες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα με το πλεονέκτημα των επιπλέον μορίων που τους δίνει η συμμετοχή τους σε προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ.

Οι ίδιοι οι παραπονούμενοι είναι γρανάζια ενός σάπιου πελατειακού μηχανισμού. Οι ίδιοι με την προσφορά τους έχουν δημιουργήσει ένα καθεστώς το οποίο βολεύει και την πολιτεία, μιας και επιτυγχάνει φθηνή εργασία και πρόσκαιρη -έστω- ικανοποίηση ημετέρων. Φταίει η πολιτεία όταν οι ίδιοι τους "σερβιρόμαστε" σαν να θέλουμε να γίνουμε είλωτές τους;

Όλοι γνωρίζουν εκ των προτέρων τι ισχύει στα προγράμματα σχετικά με δικαιώματα, μισθούς κ.λπ. Απλά έχουν την ελπίδα ότι μπαίνοντας, έστω έτσι, στο Δημόσιο θα βρεθεί τρόπος να μονιμοποιηθούν (εντελώς παράνομα και όντες πολλές φορές οι ίδιοι εντελώς άσχετοι και χωρίς στοιχειώδη κατάρτιση), σε νευραλγικές υπηρεσίες, όπως οι εφορίες. Η μη ειδίκευση έχει όμως ως αποτέλεσμα να πέφτει η παραγωγικότητα της δημόσιας διοίκησης και να έχουμε έναν πιο "άρρωστο" δημόσιο τομέα. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, ένας νοσηλευτής δεν μπορεί να κάνει τη δουλειά ενός λογιστή και το αντίστροφο. Ο καθένας ανήκει στον τομέα που ειδικεύεται.

Είναι, λοιπόν, τουλάχιστον προκλητικό να απαιτούν ευεργετήματα ομάδες συμπολιτών μας που αδιαφορούν για το τι είναι κοινωνικά δίκαιο και που παραβαίνουν τις αρχές που διέπουν μια ευνομούμενη πολιτεία.

Ας πιστέψουμε σε ένα δίκαιο σύστημα προσλήψεων και ας γίνουμε πρώτα εμείς οι κοινωνοί αυτής της ιδέας. Όσο υπάρχει προσφορά θα υπάρχει και ζήτηση. Όταν τους ζητάμε να μας εκμεταλλευτούν, θα μας εκμεταλλεύονται. Τα προγράμματα stage είναι ο εκσυγχρονισμός του ρουσφετιού. Ας σταματήσει εδώ η κατηφόρα. Δε γίνεται σε αυτό τον όμορφο, κατά τα άλλα, τόπο να βγαίνει ο... κλέφτης και να ζητάει το δίκιο του με τέτοιο θράσος.

Μπείτε κυρίες και κύριοι των stage στην εργασιακή «αρένα» και διεκδικήστε ισότιμα το δικαίωμά σας στην εργασία κι όχι προσφεύγοντας στα πολιτικά γραφεία.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved