ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Επιστολές Επιστροφή    
Επιστολές: Για τα προγράμματα stage 23/10/09


Aθήνα 23.10.2009
Κι άλλες επιστολές αναγνωστών για τα προγράμματα stage.

Γράφουν:

 

Τα  ψεύτικα τα λόγια, τα παράλογα

Κάποτε οι εργαζόμενοι αντιλαμβανόμενοι την εκμετάλλευση και τις άσχημες συνθήκες εργασίας που τους είχαν επιβληθεί και διεκδικώντας την τήρηση των νόμων που καταστρατηγούνταν από τις εκάστοτε εργοδοσίες δημιούργησαν συνδικαλιστικές ενώσεις και φορείς για να τους υπερασπίζονται.

Οι φορείς αυτοί με το χρόνο και με την αγωνιστική υποστήριξη τον μελών τους απέκτησαν θεσμική υπόσταση και διαπραγματευτική δύναμη. Ένας τέτοιος θεσμός είναι και η ΓΣΕΕ.

Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ προεκλογικά απερίφραστα κατέθεσε την αντίθεση του στις χιλιάδες συμβάσεις που ετοιμαζόταν η τέως κυβέρνηση να υπογράψει με εργαζόμενους στα προγράμματα stage.

Ένας καλοπροαίρετος και ανυποψίαστος πολίτης μετά τις αποκαλύψεις αυτές (γιατί αποκάλυψε και ότι η χρηματοδότηση τον προγραμμάτων αυτών γινόταν από κρατικούς πόρους), θα συνέχαιρε τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ για τα εξασκημένα αντανακλαστικά του και την άμεση αντίδραση του ώστε να προστατευθούν οι εργαζόμενοι από κάθε είδους εκμετάλλευση της ανάγκης τους για δουλεία αλλά και να διατηρήσουν την αξιοπρέπεια τους.

Όλα καλά μέχρι εδώ, μόνο που λείπουν κομμάτια από το παζλ τον αποκαλύψεων του κ Παναγοπουλου, που για κάποιους περίεργους λόγους ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δεν τα εμφάνισε.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:

Οι συμβάσεις stage υπάρχουν πάνω από 15αετία, στην αρχή στον ιδιωτικό τομέα, ενω οι συνθήκες εκμετάλλευσης αυτών των εργαζομένων ήταν γνωστές στους λίγους εμπλεκόμενους. "Πρόσφατα" από το 2002 και μετά έγιναν γνωστές και στο δημόσιο τομέα όπου ο κ Παναγόπουλος και οι προκάτοχοι του έχουν άμεση ενημέρωση από τα συνδικάτα για το τι συμβαίνει εκεί. Τα συνδικάτα, άλλωστε, τον ενημέρωσαν και για τις προεκλογικές συμβάσεις.

Παρένθεση: για να ενημερώσουμε και εσάς κάνουμε γνωστό ότι δουλεύουμε ανασφάλιστοι 4 και 5 χρόνια με μισθό 450 ευρώ, χωρίς αναρρωτικές άδειες, χωρίς κανονικές άδειες, χωρίς επιδόματα αδείας, μητρότητας, παιδιών, χωρίς δώρα.

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας τόσα χρόνια, από το 2002, δεν το είχε πληροφορηθεί αυτό και δεν είχε ιδέα για αυτή την (όπως την αποκάλεσε ο ίδιος) βαρβαρότητα. Ο παραπάνω καλοπροαίρετος πολίτης θα υπέθετε ότι μάλλον δεν τον είχαν ενημερώσει.

Να προσθέσουμε λοιπόν το πρώτο κομμάτι στο παζλ. Ο κύριος Παναγοπουλος μετά από πίεση παραδέχτηκε ότι υπήρχαν τέτοιου είδους εργαζόμενοι και στη ΓΣΕΕ! Και δικαιολογήθηκε γι' αυτό λέγοντας ότι τους κράτησε μόνο ένα 18μηνο! Άρα ήξερε τη βαρβαρότητα που συνέβαινε αλλά σε ότι τον αφορούσε παρέμεινε νόμιμος (και όχι ηθικός) αλλά μόνο ως προς το χρόνο απασχόλησης τους. Ως προς τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων αυτών (ανασφάλιστοι με μισθό 450 ευρώ, χωρίς αναρρωτικές άδειες, χωρίς κανονικές άδειες, χωρίς επιδόματα αδείας, μητρότητας, παιδιών, χωρίς δώρα) δεν παρατήρησε τίποτα το επιλήψιμο σαν εργοδότης τους. Δεν είχε σημασία, λοιπόν, για αυτόν το αν καταστρατηγούνται βασικά εργασιακά δικαιώματα αλλά το χρονικό διάστημα που γινόταν αυτό! Με 18 μήνες βαρβαρότητας δεν ίδρωνε το αφτί της διεύθυνσης της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας, όλα ήταν εντάξει! Με 30 μήνες ούτε! Με 40 μήνες ούτε πάλι! Με 48 μήνες βγαίνει ο κ Παναγοπουλος και καταγγέλλει τους εργαζόμενους και ζητά την τιμωρία τους επειδή κάθισαν με stage τόσα χρόνια και δεν σταμάτησαν στο πρώτο 18μηνο! Προσωπικά, αν μου πλήρωνε τους λογαριασμούς μου και μου έκοβε ένα τσεκ κάθε μήνα θα ακολουθούσα τη συμβουλή του.

Βέβαια στο θέατρο του παραλόγου που παρακολουθούμε όλα μπορούν να συμβούν ακόμα και το παραπάνω. Μπορούν να γίνουν θεματοφύλακες των δικαιωμάτων των εργαζομένων άτομα τα οποία σαν εργοδότες καταστρατηγούν τα δικαιώματα αυτά και μάλιστα αξιώνουν την τιμωρία αυτών των εργαζομένων που υπέστησαν τη βαρβαρότητα αυτή και όχι την αποκατάσταση τους!

Βέβαια, μέσα στο παράλογο τον απόψεων του, μπορεί ο κ Παναγόπουλος να βγει και να υποστηρίξει ότι δεν είμαστε εργαζόμενοι αλλά καταρτιζόμενοι και ότι μπήκαμε αναξιοκρατικά και με αδιαφάνεια σε αυτά τα προγράμματα! Πόσο εύκολα αντικρούονται και οι δύο ισχυρισμοί του και πόσες φορές το έχουμε κάνει, σε σημείο που όλοι να το έχουν αποδεχθεί, ακόμα και ο ίδιος ο υπουργός απασχόλησης. 

Στο θέμα μας, όμως. Ας υποθέσουμε ότι από αύριο σταματάνε οι εργαζόμενοι με stage να κατέχουν τις θέσεις που κατέχουν στην εργασία τους και βγαίνουν στην ανεργία. Χιλιάδες άτομα θα σταματήσουν να πληρώνονται τις συντάξεις τους, χιλιάδες δε θα πάρουν τα νοσήλια τους, χιλιάδες θα περιμένουν σε ουρές να εξυπηρετηθούν. Τα ασφαλιστικά ταμεία θα φτάσουν σε αδιέξοδο και πάμπολλες υπηρεσίες θα υπολειτουργούν σε σημείο διάλυσης. Μόνο ένα παράλογο, παραπληροφορημένο, ξεκομμένο από την κοινωνία άτομο δεν μπορεί να το δει αυτό. 

Όσον αφορά τα αναξιοκρατικά και με αδιαφάνεια κριτήρια επιλογής μας, να πληροφορήσουμε τον κύριο Παναγοπουλο ότι όλοι έχουμε περάσει από εργασιακούς συμβούλους, έχουμε δώσει το βιογραφικό μας και σύμφωνα με τα προσόντα μας επιλεχθήκαμε. Επίσης θα παραθέσω την παράγραφο που δημοσιεύτηκε, μετά από την προκήρυξη των θέσεων, μαζί με τους πίνακες κατάταξης και αναφέρει:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕΩΣ
ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ                                     
ΤΕΧΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ STAGE
ΤΑΤΟΙΟΥ 125 & Γ.ΛΥΡΑ 140                                          
Ν. ΚΗΦΙΣΙΑ
Πληροφορίες: Κ. Παπανικολάου Ι.Ρέππας
Τηλ. 210-6252457 210-9989348
Φαξ: 210-6254188
Θέμα: Αποστολή πινάκων προγράμματος απόκτησης  εργασιακής εμπειρίας. Με βάση τα μόρια  των υποψήφιων κατά σειρά κατάταξης  τους και κατά εκπαιδευτική βαθμίδα η επιτροπή τοποθέτησε τους υποψηφίους συνεκτιμώντας και τις τυχόν επιλογές τους. Ο παρακάτω πίνακας καθώς και οι συμβάσεις που τον συνοδεύουν έχουν άμεση εφαρμογή. Όποιες ενστάσεις υπάρξουν, για τον υπολογισμό των μορίων, ή τον αποκλεισμό λόγω ηλικίας, ή για την συμμετοχή σε δεύτερο επιδοτούμενο πρόγραμμα το ίδιο έτος θα πρέπει να απευθύνονται στην Δ/νση Απασχόλησης  - Διοίκηση Ο.Α.Ε.Δ. Εθν. Αντιστάσεως 8 τ.κ.16610 Άλιμος  υπόψη της ειδικής επιτροπής, συνοδευμένες από ευδιάκριτη επικυρωμένη φωτοτυπία και των 2 όψεων της αστυνομικής τους ταυτότητας. Στην ίδια επιτροπή θα απευθύνονται και όσοι διαφωνούν με την τοποθέτηση τους.
  

Λοιπόν, αξιότιμε κύριε Παναγόπουλε, προκήρυξη θέσεων με υπολογισμό μορίων και με δικαίωμα ένστασης, σε όποιον το επιθυμεί, μόνο αναξιοκρατικά και αδιαφανή κριτήρια δεν υποκρύπτει. Το αντίθετο μάλιστα.

Και κάτι τελευταίο. Υπάρχει νόμος από εποχής Βενιζέλου που πρόσφατα ενδυνάμωσε με απόφαση του το ευρωπαϊκό δικαστήριο, που μας δίνει το δικαίωμα εφόσον καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες (που αυτό κάνουμε 4 και 5 χρόνια τώρα κατά γενική ομολογία αλλά και ομολογία του υπουργού απασχόλησης) να διεκδικήσουμε την μονιμοποίηση μας. Εσείς ως πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας αντί να μας συμβουλέψετε να τον κάνουμε αυτό βρίσκεστε απέναντι μας! Αλήθεια ποιανού τα συμφέροντα εξυπηρετείτε;

Γι αυτό, το μόνο που μπορούμε επιεικώς πιά από εσάς να δεχτούμε είναι την παραίτηση σας, γιατί πολύ απλά δεν μας προστατέψατε καθ όλη τη διάρκεια της σύμβασης μας αλλά και τώρα από τη βαρβαρότητα τον εργοδοτών μας ΟΓΑ, ΙΚΑ, ΟΑΕΔ, ΓΣΕΕ, ΕΦΕΤ, ΥΠΠΟ, και λοιπούς οργανισμούς, υπουργεία και γραμματείες, ενώ αντίθετα μας εκμεταλλευθήκατε με άγριο και ανήθικο τρόπο παίζοντας στην πλάτη μας συνδικαλιστικά παιχνίδια και εξυπηρετώντας πολιτικές σκοπιμότητες.

Για επίλογο θα σας πούμε ότι θα μας βρείτε απέναντι σας προσωπικά και ότι και οι κρίνοντες κρίνονται και η κρίση μας για εσάς είναι ότι είσαστε ανεπαρκέστατος στα καθήκοντα που σας ανέθεσαν:

Η ΓΣΕΕ συνδέει και  συνθέτει τους στόχους και τις δράσεις των εργατικών συνδικάτων, τα οποία αγωνιζόμαστε να είναι:
- μαζικά (να στοχεύουν να εντάξουν τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό εργαζομένων),
- ταξικά (να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των δυνάμεων της εργασίας),
- πολιτικοποιημένα (να έχουν συνείδηση των ευρύτερων αναγκών της οικονομίας και της κοινωνίας χωρίς κομματική χειραγώγηση) και
- αυτόνομα, σε ό,τι αφορά τη στρατηγική, τη λειτουργία και τη δράση τους.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν είχατε σαν στόχο στην περίπτωση μας, αντίθετα το καθήκον σας ήταν να είσαστε φερέφωνο και να εξυπηρετείτε ιδιοτελή συμφέροντα και όχι να υπερασπίζεστε τον βάρβαρα αδικημένο επί χρόνια, ριγμένο στον εργασιακό μεσαίωνα και μετά στην ανεργία, εργαζόμενο...

Ροβυθάκη Κωνσταντίνα
Πρόεδρος Πανελληνίου Σωματείου Εργαζομένων Stage ΟΓΑ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved