ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Επιστολές Επιστροφή    
Επιστολή: Υπό διωγμόν οι εργαζόμενοι με stage

 

Αθήνα 24.12.2009
Για διωγμό των εργαζόμενων με stage, που ανοίγει το δρόμο για καταπάτηση δικαιωμάτων και άλλων εργαζομένων, κάνει λόγο αναγνώστης μας.

Γράφει: 

Με την παρούσα επιστολή θέλω να καταγγείλω την απόφαση της Κυβέρνησης, η οποία στην προσπάθεια της να νομιμοποιήσει την απόφασή της να πετάξει στον δρόμο χιλιάδες εργαζομένους, μη αναγνωρίζοντας τους συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα, χρησιμοποιεί απαράδεκτα επιχειρήματα και δηλώσεις, όπως για παράδειγμα ότι οι εργαζόμενοι με τα προγράμματα stage ήταν ευνοούμενοι, προύχοντες, πορτοφολάδες, προσπαθώντας να εξαπατήσει και να παρασύρει τους Έλληνες πολίτες ώστε να μην αντιδράσει στην μεγαλύτερη απόλυση εργαζομένων από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Επίσης προσπάθησαν μεθοδικά να σπιλώσουν την τιμή και την προσωπικότητα των εργαζομένων με stage, κατηγορώντας τους πολλές φορές.

Μην ξεχνάτε ότι οι χιλιάδες τύποις εκπαιδευόμενοι αλλά στην ουσία εργαζόμενοι με συμβάσεις απόκτησης εργασιακής εμπειρίας - stage, πριν να ξεκινήσουν να μπουν σε αυτό το καθεστώς εκμετάλλευσης, όπως εξελίχθηκε, ήταν και αυτοί άνεργοι. Επίσης, θα ήθελα να ρωτήσω τους κυβερνώντες, από πότε στρεφόμαστε κατά του εκμεταλλευόμενου - εργαζόμενου και όχι κατά του εκμεταλλευτή - δημοσίου στην προκειμένη περίπτωση; Τους στέιτζερς τους μετέτρεψαν από καταρτιζόμενους σε εργαζόμενους και αυτό ήταν μέρος ενός σχεδίου το οποίο προέβλεπε αφενός μεν την μείωση των δεικτών ανεργίας, χωρίς όμως να τους αναγνωρίζουν ως εργαζόμενους και αφετέρου την φθηνή και ανασφάλιστη εργασία.

Η Νέα Δημοκρατία όμως κρίθηκε από τον ελληνικό λαό και τιμωρήθηκε, όπως όλα δείχνουν από την πλειοψηφία των εργαζομένων με συμβάσεις stage, οι οποίοι πίστεψαν στα λόγια των κομμάτων της τότε αντιπολίτευσης και κυρίως στα λόγια "δυνατών" προσώπων και σημερινών Υπουργών της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι συνεχώς έκαναν καταγγελίες για τον εργασιακό μεσαίωνα που υπάρχει και έταζαν τακτοποιήσεις όσων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες... Βέβαια, μετά από την απόφαση της σημερινής Κυβέρνησης να απολύσει τους εργαζόμενους με stage, όλοι οι φορείς του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα έσπευσαν να αναγγείλουν ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ελλείψει προσωπικού και η κεντρική διοίκηση σπεύδει να καλύψει τα κενά με προσλήψεις προσωπικού εκτός ΑΣΕΠ και αυτό μαρτυράει και το μέγεθος του σκανδάλου, από πλευράς πολιτείας και το γεγονός ότι στην πλειοψηφία τους, οι εργαζόμενοι με stage καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Οι της Νέας Δημοκρατίας εκμεταλλεύτηκαν τους εργαζόμενους προκειμένου να πάρουν φθηνά εργατικά χέρια και οι του ΠΑΣΟΚ τους εξαπάτησαν υποσχόμενοι λύση, προκειμένου να πάρουν την εξουσία.

Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν το θέμα όμως είναι εντελώς επικοινωνιακός και απαράδεκτος, δεδομένου ότι επικαλούνται την Ισονομία και την Ισοπολιτεία, θέλοντας να καλλιεργήσουν την ελπίδα όλων όσων θέλουν να μπουν στο δημόσιο με το πρόσχημα της ίσης ευκαιρίας προκειμένου να δεχθούν οι πολίτες την καταπάτηση κεκτημένων δικαιωμάτων, χωρίς να γνωρίζουν όμως ότι συμβάλλουν στην νομιμοποίηση τέτοιων πρακτικών που θα αποβούν εις βάρος του συνόλου των εργαζομένων.

Τέλος, επειδή πολλοί από τους πολιτικούς δηλώνουν κυνικά ότι "επέλεξαν να εργαστούν για πολλά χρόνια ανασφάλιστοι με 400 ευρώ το μήνα", τους απαντώ ότι η νομολογία προστατεύει τον εργαζόμενο ακόμα και αν αυτός δεχθεί να υπογράψει σύμβαση εργασίας με αμοιβές και παροχές λιγότερες από τις νόμιμες και σε περίπτωση καταγγελίας της σύμβασης από τον εργαζόμενο, τα δικαστήρια θα επιβάλλουν στον εργοδότη την αποζημίωση σύμφωνα με τις ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Αυτό συμβαίνει για να προστατευθεί η ισονομία και η ισοπολιτεία, γιατί μάλλον δεν γνωρίζουν ότι η ανεργία και οι ανάγκες των εργαζομένων μπορεί να οδηγήσουν τους εργοδότες εκβιαστικά σε συμβάσεις, όπως αυτές των stage...

Αν ο κ. Παπανδρέου λοιπόν ήθελε ισονομία και ισοπολιτεία, το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνει είναι να καλύψει από πλευράς εργοδότη - κράτους τις ασφαλιστικές και χρηματικές διαφορές όλων αυτών των ετών ανασφάλιστης και χαμηλά αμειβόμενης εργασίας. Το θέμα το γνώριζε και προεκλογικά το χρησιμοποίησε για την ευρεία νίκη του και τώρα στέλνει όλους τους εξαθλιωμένους οικονομικά εργαζόμενους στους δικηγόρους και στην ανεργία, χωρίς επίδομα ανεργίας, χωρίς επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, χωρίς σύνταξη, χωρίς  μέλλον.

Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι προσπαθεί να εξαπατήσει τον ελληνικό λαό ώστε να συνηγορήσει σε τέτοιου είδους πρακτικές και να μην αντιδράσει στο μεγαλύτερο ίσως σκάνδαλο με θύματα χιλιάδες ανθρώπινες ζωές και προσωπικότητες.

Η ελπίδα την οποία συνεχώς επικαλούνταν προεκλογικά ο κ. Παπανδρέου είναι ετοιμοθάνατη για πολλές χιλιάδες συμπολίτες μας και μπορεί να ξαναζωντανέψει μόνο αν οι πολίτες αντισταθούν σε αυτό τον παράνομο και αποτρόπαιο διωγμό των εργαζόμενων με stage και να τους συμπαρασταθούν ώστε να δικαιωθούν και να ζήσουν ισόνομα και με ίσα δικαιώματα ανάμεσά μας...

Ανασφάλιστος εργαζόμενος με το προγράμματα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας stage στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού.

Ηράκλειο, 23-12-2009

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved