ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Χρηματοδοτικά προγράμματα Επιστροφή    
Νέες συμβάσεις Leader σε τέσσερις νομούς

 

Αθήνα 18.10.2010, 22:03

Ξεκινά η υλοποίηση Τοπικών Προγραμμάτων Leader στους νομούς Θεσσαλονίκης, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας και Λευκάδας, καθώς υπογράφηκαν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη δύο σχετικές συμβάσεις.

Τα προγράμματα υλοποιούνται στο πλαίσιο του ¶ξονα 4 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2007 - 2013.

Η Δημόσια Δαπάνη για το πρόγραμμα του νομού Θεσσαλονίκης ανέρχεται σε 7.750.000 και των νομών Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας και Λευκάδας ανέρχεται σε 6.250.000 (την εφαρμογή του οποίου έχει η Τριχωνίδα Α.Ε.), ενώ ο προϋπολογισμός, ανάλογα με το είδος των ενταγμένων επενδύσεων, ανέρχεται αντίστοιχα σε 13.000.000 ευρώ και 10.000.000 ευρώ, περίπου.

Η περιοχή εφαρμογής του τοπικού προγράμματος Προσέγγισης Leader του νομού Θεσσαλονίκης αφορά 17 Δήμους (58 Δημοτικά - Τοπικά Διαμερίσματα), με συνολική έκταση εφαρμογής 1.594,7 km2 και πληθυσμό 120.570 κατοίκους. Το βασικό σύνθημα που θα συνοδεύει και θα σηματοδοτεί κάθε αναφορά στο πρόγραμμα και τις δράσεις του είναι : «Γεύση Ζωής από τα Χωριά της Θεσσαλονίκης». Στο επίκεντρο του εγκεκριμένου προγράμματος, στο πεδινό τμήμα της υπαίθρου του νομού Θεσσαλονίκης, βρίσκεται η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, με σκοπό την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του διαφοροποιούμενου παραγωγικού συστήματος και την ενίσχυση της ελκυστικότητας της περιοχής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βέλτιστη ενσωμάτωση της αειφόρου εκμετάλλευσης των ενδογενών αναξιοποίητων πόρων της περιοχής (τοπικά προϊόντα και φυσικό περιβάλλον) στις οικονομικές δραστηριότητες αυτής, σε συνδυασμό με την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της γεωγραφικής θέσης της περιοχής (γειτνίαση με το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης και με σημαντικούς μεταφορικούς άξονες) και του υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού μπορούν να οδηγήσουν στην οικονομική ευρωστία και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής αυτής.

Η περιοχή εφαρμογής του τοπικού προγράμματος Προσέγγισης Leader των Νομών Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας και Λευκάδας αφορά 18 Δήμους (89 Δημοτικά Διαμερίσματα), με συνολική έκταση εφαρμογής 1.469,026 km2 και πληθυσμό 70.081 κατοίκους. Το πρόγραμμα φιλοδοξεί να αναδείξει την ταυτότητα της περιοχής μέσω της επιλογής δράσεων και έργων που θα ξεκινούν από το Καρπενήσι και θα καταλήγουν στο Μεγανήσι. Οι δράσεις που εντάσσονται σ’ αυτό έχουν ως επίκεντρο την αντιμετώπιση βασικών διαρθρωτικών προβλημάτων με την υιοθέτηση της ολοκληρωμένης προσέγγισης και της ορθολογικής αξιοποίησης των τοπικών πόρων με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της περιοχής εφαρμογής.

Η περιοχή περιλαμβάνει σημαντικό αριθμό περιβαλλοντικών πόρων και οικοσυστημάτων και ως εκ τούτου παράλληλα επιδιώκεται η ανάδειξη σημαντικών περιβαλλοντικών πόρων και οικοσυστημάτων (ποτάμια, λίμνες, ορεινοί όγκοι), μέσω δράσεων δικτύωσης, προβολής και προώθησης των αγροτουριστικών επιχειρήσεων και των παραδοσιακών προϊόντων καθώς και μέσα από συνεργασίες (διατοπικές και διαπεριφερειακές ).

Σημειώνεται ότι τμήμα των περιοχών των νομών περιλαμβάνεται στις περιοχές εφαρμογής του ¶ξονα 3 (ΟΠΑΑΧ) του ΠΑΑ, καθώς και σε περιοχές εφαρμογής του Leader Αλιείας. Επίσης, θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι τμήματα των Νομών Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας ανήκουν σε έτερο τοπικό πρόγραμμα Leader του οποίου την ευθύνη διαχείρισης έχει η ΟΤΔ «Αιτωλία Α.Ε.».

Με την υπογραφή των συμβάσεων, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη δημοσίευση προσκλήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις δράσεις των τοπικών προγραμμάτων και το διάστημα που ακολουθεί, οι φάκελοι υποψηφιότητας θα είναι στη διάθεση του επενδυτικού κοινού, μέσα από τα γραφεία και τις ιστοσελίδες (www.aneth.gr, www.trihonida.gr) των δύο ΟΤΔ.

Σημειώνεται ότι με την υπογραφή των παραπάνω δύο συμβάσεων, οι συμβάσεις που έχουν συνολικά υπογραφεί μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο του ¶ξονα 4 του ΠΑΑ, ανέρχονται σε 37, μαζί με αυτές που υπεγράφησαν το προηγούμενο διάστημα με τις Ανώνυμες Αναπτυξιακές Εταιρίες Δράμας, Καβάλας, Δωδεκανήσου, Τοπικής Ανάπτυξης Λέσβου, Σερρών, Αιτωλικής, Τρικάλων - ΚΕΝΑΚΑΠ Α.Ε., Πέλλας, Δυτικής Μακεδονίας - ΑΝΚΟ Α.Ε., Αχαΐας, Δημοσυνεταιριστικής Έβρος, Ροδόπης, Α.Κ.Ο.Μ.Μ. - ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ, Ολυμπίας, Κιλκίς, Πάρνωνα, Καστοριάς, ΕΛΙΚΩΝΑΣ - ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ, Καρδίτσας, Βορείου Πελοποννήσου, Ηρακλείου, Λασιθίου, ΛΗΝΤΕΡ Α.Ε. ΛΕΥΚΑΔΑΣ, Γρεβενών, Ηπείρου, Φωκικής, Λάρισας - Α.Ε.ΝΟ.Λ. Α.Ε., Ιονίων Νήσων, Συνεταιριστικής Αυτοδιοίκησης Ζακύνθου - ΣΑΖ Α.Ε., Οργανισμού Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης - ΟΑΔΥΚ Α.Ε., Φλώρινας, Μεσσηνίας Α.Ε, Κυκλάδων, Φθιώτιδας και Ημαθίας.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved