ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Χρηματοδοτικά προγράμματα Επιστροφή    
Δύο νέα προγράμματα για 16.000 νέους και επιστήμονες 18/12/08


Αθήνα 18.12.2008, 15:30
Δύο νέα προγράμματα προϋπολογισμού άνω των 291 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν την προώθηση στην απασχόληση 16.000 ανέργων νέων, μεταξύ αυτών και επιστημόνων, αναμένεται να υλοποιήσει στις αρχές του νέου έτους ο ΟΑΕΔ.

Πρόκειται για τα προγράμματα "Επιχορήγησης νέων ελευθέρων επαγγελματιών - νέων επιστημόνων έτους 2009", το οποίο προτάθηκε προς το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας για την έκδοση της σχετικής υπουργικής απόφασης και το "Ειδικό Πρόγραμμα Προώθησης ανέργων νέων στην απασχόληση", το οποίο θα υλοποιηθεί από τον ΟΑΕΔ μετά την δημοσίευση της σχετικής απόφασης του διοικητικού του συμβουλίου στην εφημερίδα της κυβερνήσεως.

Ειδικότερα, στην πρόταση του ΟΑΕΔ για την κατάρτιση προγράμματος «Επιχορήγησης νέων ελευθέρων επαγγελματιών - νέων επιστημόνων», προβλέπεται η επιχορήγηση 6.000 νέων ελευθέρων επαγγελματιών, ηλικίας μέχρι 34 ετών, που είναι ιατροί, οδοντίατροι, κτηνίατροι, φαρμακοποιοί, δικηγόροι και μηχανικοί απόφοιτοι Πανεπιστημιακών και Πολυτεχνικών Σχολών, για τη δημιουργία της δικής τους επιχείρησης παροχής υπηρεσιών, συναφούς με την ειδικότητά τους. Το όριο ηλικίας συμμετοχής ανέρχεται στα 42 έτη για μητέρες ενός τουλάχιστον ανήλικου τέκνου και για τους ιατρούς. Βασικές προϋποθέσεις συμμετοχής τους είναι να κάνουν έναρξη επιτηδεύματος (στην αρμόδια Δ.Ο.Υ) υποχρεωτικά μετά τις 2 Ιανουαρίου 2009 και να μην έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των έξι ετών από το χρόνο κτήσης του πτυχίου τους ή της απόκτησης της ειδικότητας τους (για τους ιατρούς) μέχρι την ημερομηνία έναρξης δραστηριότητας τους και να μην έχουν δηλώσει ετήσιο εισόδημα μεγαλύτερο των 15.000 ευρώ κατά το 2008 (εξαιρούνται οι αμοιβές κατά την πρακτική άσκηση για την απόκτηση ειδικότητας ή άδειας άσκησης επαγγέλματος). Από τις 6.000 θέσεις ποσοστό 60% θα καλυφθεί από γυναίκες.

Το ποσό της επιχορήγησης για κάθε νέο ελεύθερο επαγγελματία καθορίζεται στα 15.000 ευρώ. Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, ενώ η επιλογή των προς επιχορήγηση νέων ελεύθερων επαγγελματιών-επιστημόνων θα γίνει με βάση τη σειρά προτεραιότητας ανάλογα με το χρόνο υποβολής της αίτησης. Η δαπάνη των 90 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση του προγράμματος ισομερίζεται στα έτη 2009 και 2010 και επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ.

Το δεύτερο «ειδικό πρόγραμμα Προώθησης ανέργων νέων στην απασχόληση» του ΟΑΕΔ δημιουργεί ευκαιρίες απασχόλησης για 10.000 ανέργους νέους, ηλικίας μέχρι 30 ετών, αποφοίτους τουλάχιστον γυμνασίου, σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που απασχολούν έως 50 άτομα προσωπικό. Το πρόγραμμα έχει διάρκεια 24 μήνες για τους 21 εκ των οποίων ο ΟΑΕΔ καταβάλει στον εργοδότη επιχορήγηση 18 ευρώ ημερησίως (ή 20 ευρώ αν η θέση καλυφθεί από μακροχρόνια άνεργο ή μητέρα με ανήλικο τέκνο) για κάθε ημέρα πλήρους απασχόλησης (αυξημένη στα 22 ευρώ κατά το πρώτο δίμηνο της εργασιακής προσαρμογής). Οι επιχειρήσεις προσφέρουν πλήρη μισθό και ασφαλιστική κάλυψη.

Οι νέοι πρέπει να είναι εγγεγραμμένοι στα Μητρώα Ανέργων του ΟΑΕΔ και να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία εξατομικευμένης παρέμβασης. Η επιδοτούμενη θέση εργασίας θα πρέπει να αντιπροσωπεύει καθαρή αύξηση του αριθμού των εργαζομένων της επιχείρησης, σε σχέση με το μέσο όρο των 12 τελευταίων μηνών πριν την αίτηση υπαγωγής στο πρόγραμμα. Το 60% των θέσεων θα καλυφθεί από γυναίκες. Επίσης το 67% του συνόλου των θέσεων θα καλυφθεί από ανέργους ηλικίας μέχρι 25 ετών εγγεγραμμένους στα μητρώα ανέργων των Υπηρεσιών του ΟΑΕΔ μέχρι 6 μήνες, ή ηλικίας 25 ετών και άνω εγγεγραμμένους για διάστημα μέχρι 12 μήνες. Το υπόλοιπο 33% των θέσεων θα καλυφθεί από άνεργους ηλικίας μέχρι 25 ετών εγγεγραμμένους από 6 μήνες και άνω, και ηλικίας 25 ετών και άνω εγγεγραμμένους από 12 μήνες και άνω.

Η δαπάνη για την εφαρμογή του προγράμματος θα καλυφθεί από τα αποθεματικά του Κλάδου ΛΑΕΚ/ΟΑΕΔ και θα ανέλθει συνολικά στο ποσό των 101.250.000 ευρώ, εκ των οποίων 39,5 εκατ. ευρώ το 2009, 57 εκατ.ευρώ το 2010 και 4,75 εκατ. ευρώ το 2011.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved