ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Χρηματοδοτικά προγράμματα Επιστροφή    
20.000 ευρώ σε Ρομ για να "στήσουν" ή να διατηρήσουν επιχείρηση 13/7/09


Αθήνα 13.7.2009, 15:59
Ένα νέο πρόγραμμα για άτομα με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες ξεκινά σήμερα Δευτέρα 13 Ιουλίου από τον ΟΑΕΔ, με στόχο την ενίσχυση και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Ρομά.

Το πρόγραμμα αφορά στην επιχορήγηση 500 Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών και Επιτηδευματιών ηλικίας 18-64 ετών, προκειμένου να ανοίξουν τη δική τους ατομική επιχείρηση ή να συνεχίσουν τη λειτουργία της ήδη υπάρχουσας επιχείρησής τους. Από το σύνολο των 500 επιχορηγούμενων θέσεων οι 200 να διατεθούν σε άτομα που δραστηριοποιούνται ήδη ως επιτηδευματίες, προκειμένου να εξασφαλισθεί η βιωσιμότητα της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και να βελτιωθούν οι επιδόσεις της. Οι υπόλοιπες 300 θέσεις θα διατεθούν σε ανέργους Ρομά, οι οποίοι θα δημιουργήσουν για πρώτη φορά επιχείρηση.

Η διάρκεια της επιχορήγησης για κάθε επαγγελματία που υπάγεται στο πρόγραμμα ορίζεται σε 12 μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης έγκρισης επιχορήγησης. Το ποσό της επιχορήγησης ανέρχεται σε 20.000 ευρώ για κάθε επαγγελματία. Τα πρώτα 7.000 ευρώ  προκαταβάλλονται μετά την έκδοση της εγκριτικής απόφασης που αφορά τον ΝΕΕ ή επιτηδευματία, ενώ το υπόλοιπο ποσό καταβάλλεται σε δύο ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις των 6.500 ευρώ.

Προϋποθέσεις
Απαραίτητες προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα είναι:
• Ο Νέος Ελεύθερος Επαγγελματίας να είναι ηλικίας 18-64 ετών, εγγεγραμμένος στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, και να υπάγεται σε ένα από τα Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης 2 (ΚΠΑ 2) αρμοδιότητας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης του Οργανισμού Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΚΠΑ2 νομών Δράμας, Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης). Επίσης, να έχει συμπληρώσει το τυποποιημένο  έντυπο εξατομικευμένης παρέμβασης.
• Ο επαγγελματίας - επιτηδευματίας να έχει Ελληνική υπηκοότητα ή υπηκοότητα άλλου κράτους μέλους της Ε.Ε.
• Η έναρξη επιτηδεύματος από όσους έχουν ήδη επιχείρηση (παλαιοί επιτηδευματίες) να έχει γίνει από 1ης Ιανουαρίου 2003 και έπειτα.
• Η έναρξη επιτηδεύματος για όσους δημιουργούν νέα επιχείρηση (Νέοι Ελεύθεροι Επαγγελματίες) να έχει γίνει μετά τη 13η Νοεμβρίου 2008.
• Οι άρρενες ενήλικες να έχουν εκπληρώσει ή να έχουν νόμιμα απαλλαγεί των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων.
• Το εισόδημα του επιτηδευματία κατά τα τρία οικονομικά έτη προ του έτους υποβολής της σχετικής αίτησης για υπαγωγή στο πρόγραμμα να μην υπερβαίνει κατά μέσο όρο το ποσό των 20.000 ευρώ.
• Ο Ν.Ε.Ε. ή ο επιτηδευματίας να απασχολείται αποκλειστικά στην επιχείρησή του και να είναι ασφαλισμένος κατά κύριο λόγο στον Ασφαλιστικό Φορέα που υπάγεται η επιχείρηση.
• Ο Ν.Ε.Ε. ή ο επιτηδευματίας δεν πρέπει να μεταφέρει την επιχείρηση εκτός της Διοικητικής Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ υποχρεούται να ενημερώνει εγκαίρως και γραπτώς την αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ για οιαδήποτε αλλαγή της επιχείρησης (μορφή, λειτουργία, επωνυμία, αντικείμενο, διεύθυνση).

Δικαιολογητικά
Τα κύρια δικαιολογητικά για την υπαγωγή ενός Νέου Ελεύθερου Επαγγελματία ή ενός επιτηδευματία στο πρόγραμμα στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ είναι:
• Βεβαίωση Β’ βάθμιας ή Γ’ βάθμιας Οργάνωσης  όπου θα βεβαιώνεται ότι είναι εγγεγραμμένο μέλος επίσημου αναγνωρισμένου σωματείου Ρομά.
• Έντυπη αίτηση – δήλωση που θα περιέχει τα πλήρη στοιχεία της νέας επιχείρησης.
• Κάρτα ανεργίας για τις περιπτώσεις Ν.Ε.Ε.
• Δήλωση έναρξης εργασιών από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. Στην περίπτωση που η επαγγελματική δραστηριότητα ασκείται σε εξωτερικούς χώρους, ως έδρα της επιχείρησης μπορεί να δηλώσει την οικία του.
• Πιστοποιητικό Στρατολογίας Τύπου Β’ για τους άρρενες άνω των 18 ετών.
• Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου.
Στο πρόγραμμα μπορούν να υπαχθούν μέχρι και δύο μέλη εταιριών (Ο.Ε., Ε.Ε., Ε.Π.Ε.), καθώς και μέχρι δύο μέλη συνεταιρισμών.

Εξαιρέσεις
Δεν είναι δυνατή η υπαγωγή στο πρόγραμμα:
1. Όλων των επιχειρήσεων που λειτουργούν αποκλειστικά και μόνο βραδινές ώρες.
2. Των Ανωνύμων Εταιριών.
3. Των επιχειρήσεων που παρέχουν ψυχαγωγία μαζικού χαρακτήρα (νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, αναψυκτήρια, ντίσκο, κ.α.), τυχερά, ψυχαγωγικά ή ηλεκτρονικά παιχνίδια (εξαιρουμένων των πρακτορείων ΠΡΟ ΠΟ, ΛΟΤΤΟ).
4. Των Αστικών μη Κερδοσκοπικών Εταιριών
5. Των Επιχειρήσεων Πρωτογενούς Τομέα
6. Των Εποχικών Επιχειρήσεων.
7. Των Επιχειρήσεων με αντικείμενο δραστηριότητας την παροχή πνευματιστικών – αστρολογικών υπηρεσιών.
8. Των Επιχειρήσεων που έχουν αγοραστεί ή μεταβιβαστεί από α’ και β’ βαθμού συγγενείς εξ αίματος ή εξ αγχιστείας ή συζύγους.
9. Όσων έχουν επιχορηγηθεί από οιοδήποτε πρόγραμμα Νέων Ελευθέρων Επαγγελματιών του ΟΑΕΔ στο παρελθόν.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved