ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Χρηματοδοτικά προγράμματα Επιστροφή    
Τρία προγράμματα για την επιχειρηματικότητα 15/7/09

Αθήνα 15.7.2009, 17:54
Τρία προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας στο πλαίσιο του «Επιχειρώ 2009" παρουσίασε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης.

Πρόκειται για τα προγράμματα με τίτλους «Εξελίσσομαι», «Πρωτοτυπώ» και «Μετοικώ», τα οποία αποσκοπούν όχι μόνο να στηρίξουν τις επιχειρήσεις σε μια δύσκολη καμπή, αλλά να δώσουν νέα αναπτυξιακή ώθηση στις ελληνικές επιχειρήσεις, με έμφαση στην ανταγωνιστικότητα, την πρωτοτυπία και την καινοτομία. Ο προϋπολογισμός των τριών προγραμμάτων είναι 180 εκ. €, εκ των οποίων τα 90 εκ. € είναι δημόσια δαπάνη.

 

Εξελίσσομαι

Το πρόγραμμα «Εξελίσσομαι» αφορά την ενίσχυση ολοκληρωμένων επιχειρηματικών σχεδίων για παραγωγικές επενδύσεις με στόχο την ενδυνάμωση της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων στην εγχώρια αγορά και τις διεθνείς αγορές, την ενσωμάτωση τεχνολογικής ή και μη τεχνολογικής καινοτομίας, καθώς και την ανάπτυξη νέων πιστοποιημένων προϊόντων και υπηρεσιών ή και τη διαφοροποίηση των υπαρχόντων. Αποτελείται από δύο επιμέρους προγράμματα το ένα από τα οποία αφορά στις μικρές επιχειρήσεις και θα παρουσιαστεί πιθανότατα σε περίπου 15 ημέρες.

Το «Εξελίσσομαι» αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό των μεσαίων επιχειρήσεων, κυρίως όσων δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης για τη δημιουργία καινούριων επιχειρηματικών υποδομών. Γι' αυτό θα πρέπει να υπάρχουν προηγουμένως ολοκληρωμένα επιχειρηματικά σχέδια.

Στόχος είναι οι επιχειρήσεις αυτές να μπορέσουν να ενδυναμώσουν την παρουσία τους στην εγχώρια και φυσικά στη διεθνή αγορά, να ενσωματώσουν την τεχνολογική ή και μη τεχνολογική καινοτομία και να αναπτύξουν νέα και πιστοποιημένα προϊόντα και υπηρεσίες ή και να διαφοροποιήσουν τα υπάρχοντα. Να αποκτήσουν δηλαδή με τις νέες επιχειρηματικές τους πρωτοβουλίες μια προστιθέμενη αξία στη δράση τους. 

Το πρόγραμμα δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα και ενισχύει επιχειρήσεις που επιδιώκουν αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους (εισαγωγή μιας νέας γραμμής παραγωγής, διαφοροποίηση του προϊόντος κ.λπ.). Για παράδειγμα, μια επιχείρηση που παράγει έπιπλα γραφείου και θέλει επεκταθεί σε έπιπλα κουζίνας ή να παράγει και στρώματα και χρειάζεται νέο εξοπλισμό, νέα τεχνογνωσία.

Το πρόγραμμα είναι προϋπολογισμού 100 εκ. € με 50 εκ. € δημόσια δαπάνη. Τα έργα τα οποία καλύπτει είναι της τάξεως των 150.000 €, 1,2 εκ. €, δηλαδή μεγάλα έργα τα οποία μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα με ποσοστά επιδότησης 30-60%, ανάλογα με τον τόπο υλοποίησης της επένδυσης στην αντίστοιχη λογική του αναπτυξιακού νόμου.

Φορέας υλοποίησης θα είναι η Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας. Λόγω του ύψους των προτάσεων, θα λειτουργήσει ο γενικός απαλλακτικός κανονισμός, που είναι στην πραγματικότητα ο τρόπος χρηματοδότησης και παρακολούθησης των προγραμμάτων, σε αντιπαράθεση με τον κανονισμό De Minimis που αφορά τα προγράμματα κάτω των 200.000 €.

Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχιούν μεταποιητικές επιχειρήσεις ή επιχειρήσεις υποστηρικτικές των μεταποιητικών. Σε αυτές μπορεί να ενταχθεί για παράδειγμα μια εταιρεία η οποία παράγει λογισμικό, software, όπου αυτή παράγει ένα προϊόν το οποίο υποστηρίζει τη μεταποίηση.

Σε αυτή τη φάση απευθύνεται στις μεσαίες επιχειρήσειςπου έχουν ξεκινήσει παραγωγική δραστηριότητα το αργότερο έως 1.1.2005 (σε λίγες ημέρες θα ανακοινωθεί Οδηγός και για τις μικρές επιχειρήσεις).

Μέσω του προγράμματος χρηματοδοτούνται κτιριακές εγκαταστάσεις, ειδικές βοηθητικές εγκαταστάσεις, μηχανολογικός εξοπλισμός, προγράμματα Η/Υ, hardware, software, λογισμικό, δαπάνες απόκτησης τεχνολογίας αγοράς know-how, εκπόνησης μελετών, ανάπτυξης συστημάτων διαχείρισης όπως ποιότητας, περιβαλλοντικής διαχείρισης, υγείας και ασφάλειας κ.λπ., δαπάνες συμμετοχής σε εκθέσεις και δαπάνες συμβούλων.    

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει ουσιαστικά να έχουν τρεις χρήσεις κλεισμένες και οι εταιρείες οι οποίες θα έχουν διαφορετικές μεν νομικές μορφές, αλλά θα τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας. Ο μέσος όρος κύκλων των εργασιών της τελευταίας τριετίας που προέρχεται από τη μετοχοποίηση είτε υποστηρικτικές υπηρεσίες, θα πρέπει να είναι το 50% του προγράμματος. Το πρόγραμμα δε μπορεί να είναι παραπάνω από το 50% του κύκλου εργασιών τους.

Η έναρξη υποβολής προτάσεων θα γίνει στις 9 Νοεμβρίου 2009 και η αξιολόγηση θ’ αρχίσει στις 11 ιανουαρίου 2010. , μετά από δυο μήνες. Εξακολουθούμε και στα προγράμματα που θ’ ανακοινώσουμε σήμερα να ισχύει μετά τον πρώτο γύρο η λογική αυτού που ονομάζουμε «συνεχής υποβολή προτάσεων», το open call που λέγαμε, δηλαδή οι εταιρείες δε χρειάζεται όλες να συνωστισθούν στον πρώτο γύρο, μπορούν μόλις έχουν έτοιμη την πρότασή τους να την υποβάλλουν και θα υπάρχουν κάθε εξάμηνο περιοδικοί κύκλοι αξιολόγησης όπου όσες προτάσεις έχουν μαζευτεί στην ενδιάμεση περίοδο θ’ αξιολογούνται.

 

Πρωτοτυπώ

Το πρόγραμμα «Πρωτοτυπώ» αφορά την προώθηση της καινοτομίας και της ανταγωνιστικότητας σε μικρές επιχειρήσεις. Απευθύνεται τόσο στις υφιστάμενες πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, όσο και στην ίδρυση από φυσικά πρόσωπα νέων πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων. Στοχεύει στην προώθηση της καινοτομίας στον παραγωγικό ιστό της χώρας ως βασικής παραμέτρου για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, βοηθώντας ουσιαστικά επιχειρήσεις που είτε επιθυμούν να διαφοροποιηθούν από το υφιστάμενο προϊόν τους ή ν’ αναγεννήσουν ένα παραδοσιακό κλάδο της οικονομίας, ή στην εμπορική αξιοποίηση πρωτότυπων ιδεών, καινοτόμων δηλαδή ιδεών και απευθυνόμαστε στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις.

Το πρόγραμμα αυτό έρχεται να συμπληρώσει ανάλογα προγράμματα της ΓΓΕΤ καθώς απευθύνεται σε μια κατηγορία επιχειρήσεων που δεν καλύπτονται από τα προγράμματα αυτά, δηλαδή τις πολύ μικρές επιχειρήσεις οι οποίες δεν έχουν τη δυνατότητα, δε διαθέτουν Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης και δεν έχουν το προσωπικό και τη δυνατότητα διασύνδεσης με τα ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας.

Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί με τη λογική της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας ευκαιρίας. Ενισχύει, δηλαδή, τις πρωτότυπες ιδέες τις οποίες οι μικροί επιχειρηματίες θέλουν να εφαρμόσουν και να χρηματοδοτήσουν. Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει πρότερη εμπειρία σε έρευνα και σε ανάπτυξη αλλά τώρα μέσω αυτού του προγράμματος να μπουν για πρώτη φορά σε αυτό το χώρο.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 24 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων τα 12 είναι η δημόσια επιχορήγηση. Τα 24 εκατομμύρια αφορούν τις υφιστάμενες επιχειρήσεις και επιπλέον 16 εκατομμύρια νέες επιχειρήσεις από φυσικά πρόσωπα.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε δύο κατηγορίες επιχειρήσεων με δύο Οδηγούς αντίστοιχα: Πρώτον, στις πολύ μικρές επιχειρήσεις που θέλουν να εφαρμόσουν μια καινοτομία και δεύτερον, σε νέες επιχειρήσεις που θα ιδρυθούν από φυσικά πρόσωπα που έχουν μια ιδέα και θέλουν να την εφαρμόσουν. Οι τελευταίες πρέπει να συσταθούν προ δημοσίευσης του προγράμματος. Ουσιαστικά από σήμερα 15 Ιουλίου 2009.

Σε σχέση με τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, το πρόγραμμα επιδιώκει την προώθηση της καινοτομίας ως βασικής παραμέτρου για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, διότι γνωρίζουμε πόσο μεγάλη σημασία έχει η καινοτομία σε οικονομίες σαν και την ελληνική, προκειμένου να προωθηθεί η ανταγωνιστικότητα. Επίσης, επιδιώκει τη διαφοροποίηση και αναγέννηση παραδοσιακών κλάδων της οικονομίας μέσα από την εμπορική αξιοποίηση πρωτότυπων και καινοτόμων ιδεών.

Σε ό,τι αφορά στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας μέσα από την ίδρυση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων από φυσικά πρόσωπα τα οποία επιδιώκουν να μετατρέψουν μια πρωτότυπη ιδέα σε επιχειρηματική καινοτομία. Ουσιαστικά επιβραβεύει την επιχειρηματικότητα μέσα από καινοτόμα σχέδια τα οποία θα υποβληθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες. 

Ο προϋπολογισμός των έργων για τις υφιστάμενες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις θα ανέρχεται στις 50.000 έως 200.000 ευρώ ενώ για τις νέες επιχειρήσεις στις 30.000 έως 200.000 ευρώ, με ποσοστά χρηματοδότησης 50%, και με 60% για νησιά που έχουν πληθυσμό κάτω από 5.000 κατοίκους, καθώς επίσης για τις πυρόπληκτες και τις σεισμόπληκτες περιοχές. 

Το πρόγραμμα έχει και κάποιους περιορισμούς. Για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις απευθύνεται σε νέες ή νεοσύστατες πολύ μικρές επιχειρήσεις που λειτουργούν μεταξύ ενός και πέντε ετών, δηλαδή σε νεότερες επιχειρήσεις. Ο λόγος αυτός είναι ότι έχουν εκπονηθεί μια σειρά από άλλα προγράμματα για τις υφιστάμενες παλαιές επιχειρήσεις.

Ενδεικτικά, ορισμένοι τομείς που χρηματοδοτούνται είναι: εφαρμογές βιομηχανικών τεχνολογιών, προηγμένα υλικά, εφαρμογές μικροηλεκτρονικής, τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών, ενέργεια, δράσεις που μπορούν ν’ αφορούν το περιβάλλον, εμπορικές εφαρμογές στον κλάδο της υγείας ή της βιοτεχνολογίας στις μεταφορές, σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς, κοινωνικής διάστασης της ανάπτυξης, υπηρεσιών και λοιπών εφαρμογών. Επιλέξιμες δαπάνες είναι και ο εξοπλισμός και οι εγκαταστάσεις, κτιριακά - διαμόρφωση χώρων, δαπάνες marketing, οργάνωσης προβολής, καθώς και δαπάνες συμβούλου.

Η ημερομηνία για την έναρξη υποβολής προτάσεων είναι η 9 Νοεμβρίου 2009. Μετά ,από δυο μήνες θα αρχίσει η αξιολόγηση και θα επιτρέπεται η υποβολή προτάσεων με εξάμηνη μετά περίοδο επαναξιολόγησης.

 

Μετοικώ

Το πρόγραμμα «Μετοικώ» αφορά μετεγκατάσταση επιχειρήσεων από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη στην ελληνική περιφέρεια, αλλά αφορά επίσης και ενίσχυση Ελλήνων πολιτών οι οποίοι μένουν στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη και αποφασίζουν να κάνουν καινούριες επιχειρηματικές δραστηριότητες στην περιφέρεια. Δίνει έμφαση δηλαδή τελικά στην ενίσχυση της ελληνικής περιφέρειας με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο.

Στόχοι του προγράμματος είναι η ανάπτυξη τοπικών οικονομιών μέσω της ίδρυσης νέων επιχειρήσεων στην περιφέρεια, ενθάρρυνση της κινητικότητας του ανθρώπινου δυναμικού από τα μεγάλα αστικά κέντρα προς την επαρχία και αποκέντρωση των επιχειρηματικών και φυσικά βιομηχανικών δραστηριοτήτων με ενδυνάμωση της περιφερειακής ανάπτυξης. Η έμφαση στο πρόγραμμα «Μετοικώ» είναι ενίσχυση της περιφέρειας, προώθηση της περιφερειακής ανάπτυξης.

Το πρόγραμμα απευθύνεται και αυτό σε δυο κατηγορίες: Σε υφιστάμενες επιχειρήσεις οι οποίες επιθυμούν να μετεγκατασταθούν από το νομό Αττική και το νομό Θεσσαλονίκης στην υπόλοιπη Ελλάδα. Υπάρχουν και κάποιες εξαιρέσεις που θα βρείτε στον οδηγό, για παράδειγμα στο νομό Αττικής μπορεί κάποιος να κινηθεί προς τα Κύθηρα, τα Αντικύθηρα, αυτά θεωρούνται ως επαρχία, και για νέες επιχειρήσεις οι οποίες ιδρύονται στην περιφέρεια από φυσικά πρόσωπα ηλικίας μέχρι 55 ετών που είναι μόνιμοι κάτοικοι του νομού Αττικής και Θεσσαλονίκης.

Άτομα, λοιπόν, τα οποία κατοικούν στο κέντρο και θέλουν ν’ αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα αλλά όχι στο κέντρο, θα πρέπει να πάνε στην επαρχία για να μπορέσουμε να τους υποστηρίξουμε μέσα απ’ αυτό το πρόγραμμα.

Για την ίδρυση των νέων επιχειρήσεων ο προϋπολογισμός είναι της τάξης των 28 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ για τη μετεγκατάσταση 12 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το συνολικό ύψος του προγράμματος ανέρχεται σε 40 εκατομμύρια ευρώ και 20 από αυτά φυσικά είναι η δημόσια δαπάνη.

Ο προϋπολογισμός έργων κυμαίνεται από 30.000 έως 200.000 ευρώ για επιχειρήσεις των κλάδων της μεταποίησης και ανακύκλωσης και περιορισμού της ρύπανσης, 30.000 έως 100.000 για επιχειρήσεις τουρισμού και 20.000 ως 100.000 για εμπορικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών.

Φορέας υλοποίησης αυτή τη φορά θα είναι ο ΕΦΕΠΑΕ (Ένωση των Παλιών Ενδιάμεσων Φορέων), ο οποίος έχει γραφεία σε όλη την Ελλάδα και μπορεί να υποστηρίξει αυτή τη δράση, στην οποία δεν θα εφαρμοστεί ο κανονισμός De Minimisa καθώς τα ποσά είναι κάτω των 200.000 ευρώ. 

Επιλέξιμες επιχειρήσεις είναι:
- Για μετεγκατάσταση υφιστάμενων επιχειρήσεων, τα νομικά πρόσωπα τα οποία έχουν επιχειρηματική δραστηριότητα στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης και επιθυμούν να να μετακινηθούν σε όλη τη χώρα όπως σας, πλην των ειδικών περιφερειών, όπως είναι τα Κύθηρα, οι Σπέτσες, τα Μέθανα κ.λπ.
- Ή ίδρυση νέας επιχείρησης αναφέρεται σε άτομα, πρόσωπα που γεννήθηκαν από το 1954 μέχρι το 1991, διαμένουν μόνιμα στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης και δεν ασκούν σήμερα μια επιχειρηματική δραστηριότητα.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί εξοπλισμό και ειδικές εγκαταστάσεις, κτιριακές δαπάνες και διαμόρφωση χώρων καθώς και δαπάνες προβολής, προώθησης, υπηρεσίες συμβούλων και άλλες αντίστοιχες δαπάνες.

Ο χρόνος υποβολής των προτάσεων θα ξεκινήσει από 9 Νοεμβρίου 2009, μετά από δύο μήνες θα γίνει η αξιολόγηση και θα υπάρχει συνεχής, ανοιχτή διαδικασία υποβολής προτάσεων με εξαμηνιαία περίοδο κρίσης.

 

Ένα βήμα μπροστά

Αναφερόμενος στα προγράμματα ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε μεταξύ άλλων: "κάνουμε ένα ακόμα βήμα για την προώθηση της καινοτομίας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων και την προώθηση μιας πιο σύγχρονης επιχειρηματικής αντίληψης. Τόσο σε σχέση με το πώς αντιμετωπίζει την επιχειρηματικότητα ο δημόσιος τομέας, όσο και με το πώς θα μπορούσε να την αντιμετωπίσει ο ιδιωτικός τομέας. Κάνουμε ένα βήμα στο δρόμο της Ευρώπης".

Στη συνέντευξη Τύπου συμμετείχαν ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Ιωάννης Μπούγας και ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας κ. Γεώργιος Αναστασόπουλος.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved