ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Χρηματοδοτικά προγράμματα Επιστροφή    
Σε μερικές εβδομάδες το πρόγραμμα των επιστημόνων 23/7/09


Αθήνα 23.7.2009, 16:43
Τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσουν οι διαδικασίες του προγράμματος επιδότησης επιστημόνων (γιατρών, οδοντιάτρων, μηχανικών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων, λογιστών και οικονομικών συμβούλων), λεπτομέρειες του οποίου συζητήθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνάντησης του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιάννης Παπαθανασίου με εκπροσώπους των ελεύθερων επαγγελματιών.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Παπαθανασίου, το συνολικού προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ, θα επιδοτεί μέχρι 80% την επένδυση των νέων ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος την τελευταία πενταετία. Για όσους ασκούν το επάγγελμα πάνω από πέντε χρόνια η επιδότηση θα ανέρχεται στο 50% της υποβαλλόμενης επενδυτικής πρότασης. Η επιδότηση θα κυμαίνεται ανά κατηγορία επαγγελματία και ειδικότερα θα είναι έως 20.000 ευρώ για γιατρούς και οδοντιάτρους, 8.000 ευρώ για μηχανικούς και δικηγόρους, συμβολαιογράφους, λογιστές και 5.000 για ευρώ οικονομικούς συμβούλους. Η επιδότηση θα αφορά την αγορά σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού.

Βασικές προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμα είναι ο επιδοτούμενος να είναι ελεύθερος επαγγελματίας και να μην έχει σχέση εξαρτημένης εργασίας, καθώς και να ξεπερνά το κατώτατο όριο ακαθάριστων εσόδων που θα τεθεί και θα αφορά μόνο τους παλαιούς επαγγελματίες (πάνω από πέντε χρόνια). Ειδική μέριμνα θα λαμβάνεται για τα Άτομα με Αναπηρία και τους επαγγελματίες που ζουν και εργάζονται σε χαρακτηρισμένους ορεινούς όγκους και νησιά με λιγότερους από 3.100 κατοίκους, εξαιρώντας τους από τα εισοδηματικά όρια.

Οι αιτήσεις θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά, όπως ηλεκτρονικά θα γίνεται και η αξιολόγηση και η ενημέρωση του επαγγελματία.

Σπατάλη
Σε ανακοίνωσή της η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με το πρόγραμμα: "Την κρίσιμη αυτή για τη χώρα περίοδο, η κυβέρνηση της Ν.Δ. σπαταλά τους πόρους του ΕΣΠΑ χωρίς καμία σοβαρή ιεράρχηση προτεραιοτήτων. Ενώ η αγορά έχει «παγώσει» και χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες βλέπουν τις δουλειές τους να συρρικνώνονται, η κυβέρνηση αναγάγει σε πρώτη προτεραιότητα την εισοδηματική ενίσχυση ελεύθερων επαγγελματιών, χωρίς ουσιαστικά κριτήρια, για την αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού. Αυτό που προέχει είναι να κατευθυνθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ προς τις παραγωγικές αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη ο τόπος, ώστε να δημιουργηθεί προστιθέμενη αξία σε κλάδους και περιοχές που δοκιμάζονται και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας".

Ψίχουλα σε εύπορους
Kίνηση εντυπωσιασμού και στερείται κάθε ουσίας χαρακτηρίζει την εξαγγελία του υπουργού Ανάπτυξης το ΚΚΕ. "Τα ποσά που δίνονται ως επιδότηση από τη μια απευθύνονται σε πιο εύπορα στρώματα και από την άλλη είναι ασήμαντα στην πλειοψηφία τους. Τα ασθενέστερα οικονομικά στρώματα μένουν έξω και από αυτή την επιδότηση - ψίχουλο των 3.000 έως 5.000 ευρώ, ενώ κατηγορούνται από τον υπουργό και για φοροκλοπή.Παράλληλα, όπως δείχνει η εμπειρία, χιλιάδες μικρομεσαίοι αλέθονται από τον οδοστρωτήρα των μονοπωλίων, ιδιαίτερα στις συνθήκες της απελευθέρωσης της αγοράς. Η κυβερνητική πολιτική και συνολικά η πολιτική  της ΕΕ συμβάλουν ουσιαστικά σε αυτήν την κατεύθυνση. Με την οδηγία Μπολκενστάιν, που απελευθερώνει σειρά επαγγελμάτων, παραδίνονται βορά στο μεγάλο κεφάλαιο".

* Ακολουθεί η πρόταση του κ. Παπαθανασίου.

 

ΠΡΟΤΑΣΗ

Η πρόταση έχει ως ακολούθως:

Η ενίσχυση αφορά στην απόκτηση σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού, απαραίτητου για την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας ιατρών, οδοντιάτρων, μηχανικών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων, λογιστών και οικονομολόγων- συμβούλων..

Η συνολική δημόσια δαπάνη, δηλαδή το άθροισμα κοινοτικής και εθνικής συμμετοχής, ανέρχεται σε 250 εκ. ευρώ, ενώ η προθεσμία υλοποίησης των προτάσεων ορίζεται σε τέσσερις μήνες από την ημερομηνία έγκρισής τους.

Με τη συγκεκριμένη δράση, το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ενισχύει για πρώτη φορά τους συγκεκριμένους κλάδους, στοχεύοντας στην ενδυνάμωση της δραστηριότητας περίπου 50.000 ελευθέρων επαγγελματιών.  

Δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είναι σήμερα ενεργοί, έχουν κάνει έναρξη επαγγέλματος πριν την 1η Ιανουαρίου 2009 και δεν απασχολούνται με σχέση εξαρτημένης εργασίας .

Η προκήρυξη αφορά την ενίσχυση των ακόλουθων κατηγοριών δαπανών ανά κατηγορία επαγγελματιών:

Α. εξοπλισμός πληροφορικής (Η/Υ και περιφερειακά)
Β. απαραίτητο ειδικό λογισμικό (software)
Γ. εξειδικευμένος εξοπλισμός σύγχρονης τεχνολογίας για την παροχή της συγκεκριμένης υπηρεσίας (π.χ. ιατρικά μηχανήματα).

Αυξημένο ποσοστό ενίσχυσης, ύψους 80% επί της υποβαλλόμενης πρότασης, προβλέπεται για τους νέους επαγγελματίες, δηλαδή εκείνους οι οποίοι κατέθεσαν δήλωση έναρξης άσκησης επαγγέλματος μέσα στην τελευταία πενταετία (μετά την 1η Ιανουαρίου 2004). Για όσους έχουν κάνει έναρξη άσκησης επαγγέλματος πριν την 1η Ιανουαρίου 2004 προβλέπεται ποσοστό ενίσχυσης ύψους 50% του προϋπολογισμού της πρότασης, όπως παρουσιάζονται στον πίνακα 1.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον ο προϋπολογισμός μιας υποβαλλόμενης πρότασης υπερβαίνει τα ανώτατα όρια της ανά δραστηριότητα επιχορηγούμενης πρότασης, η ενίσχυση περιορίζεται στο μέγιστο προβλεπόμενο ποσό το οποίο εμφανίζεται στον πίνακα 1.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

 

ΚΥΡΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

                                      

  ΟΡΙΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ

 

ΠΟΣΟΣΤΟ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

 

ΜΙΚΡΟΤΕΡΗ ΤΩΝ 5 ΕΤΩΝ

 

ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΤΩΝ

5 ΕΤΩΝ

 

Ιατροί

 

5.000 -20.000 €

80%

50%

 

Οδοντίατροι

 

5.000 -20.000 €

80%

50%

 

Μηχανικοί

 

  4.000 - 8.000 €

80%

50%

 

Δικηγόροι -Συμβολαιογράφοι

 

3.000 - 5.000  

80%

50%

 

Οικονομολόγοι- Σύμβουλοι

 

3.000 - 5.000 

80%

50%

 

Λογιστές

 

3.000 - 5.000 

80%

50%

 

Η υποβολή των προτάσεων θα γίνεται αποκλειστικά μέσω της ιστοσελίδας www.ependyseis.gr, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών. Ο ενδιαφερόμενος θα συμπληρώνει ηλεκτρονικά μόνο τον ΑΦΜ του, τα στοιχεία του, έναν αριθμό τραπεζικού λογαριασμού για την καταβολή της επιχορήγησης (εφόσον το σχέδιό του εγκριθεί) και περιγραφή του εξοπλισμού και των δαπανών, στις οποίες επιθυμεί να προβεί. Θα ακολουθεί εκ των υστέρων έλεγχος υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου της πρότασης.

Τα κριτήρια επιλογής των προτάσεων θα βασίζονται σε οικονομικά στοιχεία παρελθόντων ετών. Η αξιολόγησή τους θα είναι συγκριτική και θα γίνεται ηλεκτρονικά με αυτόματο τρόπο - μέσω του συστήματος taxisnet - μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής.

Η προδημοσίευση της Προκήρυξης θα αναρτηθεί τις επόμενες ημέρες, μόλις ολοκληρωθεί η διαβούλευση με τους Φορείς, στην ιστοσελίδα του ΕΣΠΑ (www.espa.gr) και θα περιλαμβάνει την εξειδίκευση των όρων συμμετοχής, των κριτηρίων αξιολόγησης των προτάσεων καθώς και των ορίων ενίσχυσης ανά κατηγορία δαπανών. Θα ακολουθήσει άμεσα η προκήρυξη, από τη δημοσίευση της οποίας θα είναι επιλέξιμες οι δαπάνες (εφόσον εγκριθεί η σχετική πρόταση).

Δυνητικοί δικαιούχοι είναι οι ελεύθεροι επαγγελματίες που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες και οι οποίοι :

1. Διαθέτουν ΑΦΜ έγκυρο, ενεργό και ενταγμένο σε συγκεκριμένους Κωδικούς Αριθμούς δραστηριότητας (ΚΑΔ).

2. Έχουν κάνει πρώτη έναρξη επιτηδεύματος πριν την 1/1/2009.

3. Διαθέτουν φορολογική ενημερότητα.

4. Εφόσον δραστηριοποιούνται πάνω από τρία χρόνια, εμφανίζουν στις φορολογικές τους δηλώσεις μέσο όρο ακαθάριστων εσόδων από την άσκηση ελεύθερου επαγγέλματος κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων χρήσεων, ο οποίος δεν είναι χαμηλότερος από ό,τι προβλέπει ο παρακάτω πίνακας.

 

ΠΙΝΑΚΑΣ 2

ΚΥΡΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ

 

ΜΕΣΟΣ ΟΡΟΣ ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΕΣΟΔΩΝ

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ  ΑΤΤΙΚΗΣ

(ΕΚΤΟΣ ΝΗΣΩΝ)&

 Ν. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑ

 

Ιατροί

 

35.000 €

28.000 €

 

Οδοντίατροι

 

35.000 €

28.000€

 

Μηχανικοί

 

35.000 €

28.000 €

 

Δικηγόροι

 

25.000 €

20.000 €

 

Συμβολαιογράφοι

 

50.000 €

40.000 €

 

Οικονομολόγοι- Σύμβουλοι

 

25.000 €

20.000 €

 

Λογιστές

 

25.000 €

20.000 €


 

Ο καθορισμός των συγκεκριμένων ορίων δηλωθέντος εισοδήματος έγινε προκειμένου να μην ευνοηθούν όσοι φοροδιαφεύγουν, δηλώνοντας πολύ χαμηλά εισοδήματα από την άσκηση του επαγγέλματός τους.

Από τον συγκεκριμένο όρο, σχετικά με το ύψος των ακαθάριστων εσόδων, εξαιρούνται οι νέοι επαγγελματίες. Εξαιρούνται, επίσης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που κατοικούν και ασκούν το επάγγελμά τους σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων, τα Άτομα με Αναπηρία και όσοι ασκούν το επάγγελμά τους σε χαρακτηρισμένους ορεινούς όγκους, όπως αυτοί προσδιορίζονται από το ΥΠΕΣ.

Ιδιαίτερη βαρύτητα κατά την αξιολόγηση δίνεται στο ποσοστό των εσόδων που προέρχονται από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα σε σχέση με το συνολικό φορολογητέο εισόδημα του ελεύθερου επαγγελματία.

Παράλληλα, έχει ληφθεί μέριμνα ώστε όσοι υποβάλλουν πρόταση να αξιολογούνται συγκριτικά, ως προς τα οικονομικά τους στοιχεία, μόνο στο πλαίσιο του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιούνται.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την εκταμίευση της ενίσχυσης είναι η ύπαρξη φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας των ελεύθερων επαγγελματιών». 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved