ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Χρηματοδοτικά προγράμματα Επιστροφή    
Ξεκινάει το πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας Ελλάδας - Κύπρου 18/9/09
 


Aθήνα 18.9.2009, 18:12
Στην τελική ευθεία μπήκε η υλοποίηση του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας "Ελλάδα - Κύπρος 2007 - 2013".

Σήμερα, 18 Σεπτεμβρίου 2009, πραγματοποιήθηκε στη Χίο η εναρκτήρια εκδήλωση του Προγράμματος, συνολικού ύψους 56 εκατομμυρίων ευρώ περίπου. Το Μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε ότι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται και η δημοσίευση της 1ης Πρόσκλησης υποβολής προτάσεων. 

Η Επικεφαλής της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Στόχου "Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία" Βάσω Μπερδεμπέ, αφού τόνισε της σημασία της λειτουργίας της Υπηρεσίας στη Θεσσαλονίκη, σημείωσε πως «το νέο Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας "Ελλάδα - Κύπρος 2007-2013" αποτελεί ουσιαστικά μια νέα αναπτυξιακή προσπάθεια με γνώμονα το όφελος των κατοίκων των παραμεθορίων περιοχών. Ευελπιστούμε ότι θα αποτελέσει ένα ουσιαστικό πεδίο στήριξης συνεργιών και στέρεων συνεργασιών, από κοινού αντιμετώπισης προβλημάτων και ζητημάτων, αλλά και συμμετρικής ανάπτυξης στις περιοχές αυτές».

Η κ. Μπερδεμπέ παρουσίασε τα αποτελέσματα του Προγράμματος την προηγούμενη Προγραμματική Περίοδο, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε έργα μεγάλης προστιθέμενης αξίας, όπως η αποπεράτωση του λιμένα Ακαντιάς Ρόδου, η δημιουργία δομών στήριξης της διασυνοριακής επιχειρηματικότητας και ενίσχυσης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων στην διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας - Κύπρου, το ολοκληρωμένο σχέδιο για την ανάπτυξη και προβολή του τουρισμού κρουαζιέρας στην Κρήτη και την Κύπρο, η οργάνωση διασυνοριακού δικτύου παραγωγής και διάχυσης πληροφορίας για τη διάγνωση τη πρόληψη και καταπολέμηση ζωονόσων και ο εξοπλισμός των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Ελλάδας και της Κύπρου. «Οφείλουμε να κατανοήσουμε έγκαιρα ότι με όλους τους εταίρους μας θα έχουμε κοινή ανάπτυξη, υλοποίηση, στελέχωση και χρηματοδότηση κάθε έργου. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, πατάμε σε στέρεες βάσεις: την αγαστή συνεργασία των προηγούμενων ετών, καθώς και το υψηλό επίπεδο των ήδη υλοποιούμενων έργων», σημείωσε. Και κατέληξε με τη δέσμευση ότι "η Διαχειριστική Αρχή, αλλά και το Γραφείο Προγραμματισμού Κύπρου, θα βρίσκονται στο πλευρό των δικαιούχων για την επίλυση όσων προβλημάτων τυχόν συναντήσουν".

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Διευθυντής Προγραμματισμού του Γραφείου Προγραμματισμού Κύπρου και Γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου της Κύπρου Γεώργιος Γεωργίου, ο οποίος σημείωσε ότι "το όραμα του Προγράμματος μεταξύ της Ελλάδος και της Κύπρου είναι η ανάδειξη της περιοχής ως πόλος αειφόρου ανάπτυξης στην κατεύθυνση ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας. Το γεγονός αυτό αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα, δεδομένου ότι στη νέα Προγραμματική Περίοδο απαιτείται η κοινή προετοιμασία προτάσεων, με καθαρό και προσανατολισμένο περιεχόμενο. Κοινά έργα, που προωθούν κοινές λύσεις σε ομοειδή προβλήματα δεν μπορούν παρά να έχουν σημαντικά αποτελέσματα προς όφελος των επιλέξιμων περιοχών", προσέθεσε, για να καταλήξει: "Η Κύπρος προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στην Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία, ένα εξαιρετικό εργαλείο για την εξυπηρέτηση των στρατηγικών στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου".

Το Πρόγραμμα
Το Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα-Κύπρος» έχει συνολικό προϋπολογισμό €55.742.404, εκ των οποίων τα €44.593.923 (80%) προέρχονται από το ΕΤΠΑ και τα €11.148.481 (20%) από εθνικούς πόρους των κρατών, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα.

Επιλέξιμες περιοχές είναι για την Ελλάδα οι Νομοί Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Χανίων, Λέσβου, Σάμου, Χίου και Δωδεκανήσου και ολόκληρη η Κύπρος.

Διαφορές με το ΕΣΠΑ
Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα Προγράμματα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας εκ της φύσεώς τους διαφέρουν από τα υπόλοιπα τομεακά και περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα, που υλοποιούνται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, καθώς το στοιχείο που κατά κύριο λόγο αναδεικνύεται είναι αυτό της συνεργασίας σε διασυνοριακό, διακρατικό και διαπεριφερειακό επίπεδο. Ειδοποιός διαφορά με τα υπόλοιπα προγράμματα του ΚΠΣ/ ΕΣΠΑ είναι η προϋπόθεση συμφωνίας των χωρών-εταίρων σε όλα τα στάδια σχεδιασμού και υλοποίησης των Προγραμμάτων.

Στα Έργα καθ΄εαυτά θα πρέπει να συμμετέχουν Εταίροι και από τις δύο πλευρές των συνόρων, οι οποίοι θα πρέπει να συνεργάζονται με τουλάχιστον δύο από τους ακόλουθους τρόπους: Κοινή ανάπτυξη, υλοποίηση, στελέχωση, χρηματοδότηση του Έργου.

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του Στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία», με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αποτελεί το τμήμα εκείνο του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών που σταθερά έχει το βλέμμα του στραμμένο στην ελληνική γειτονιά, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και τη Μεσόγειο, αλλά και σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια, και στηρίζει συνέργιες με μοναδικό γνώμονα το κτίσιμο στέρεων συνεργασιών, την από κοινού αντιμετώπιση προβλημάτων και ζητημάτων, αλλά και την ισορροπημένη ανάπτυξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η Υπηρεσία Διαχείρισης έχει τη διαχειριστική ευθύνη των Προγραμμάτων «Ελλάδα-Ιταλία», «Ελλάδα-Βουλγαρία», «Ελλάδα-Κύπρος», «Ελλάδα-Αλβανία» και «Ελλάδα-πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας». Παράλληλα, όμως, λειτουργεί και ως εθνική αρχή σε τρία (3) Προγράμματα πολυμερούς διασυνοριακής συνεργασίας (Αδριατική, Θαλάσσια Λεκάνη της Μεσογείου - MED ENPI και Μαύρη Θάλασσα), δύο (2) διακρατικά Προγράμματα (Μεσογειακός Χώρος - MED και Νοτιοανατολική Ευρώπη - Southeast Europe), το διαπεριφερειακό Πρόγραμμα INTERREG IV C και το δίκτυο INTERACT.

* Στο συνημμένο αρχείο θα βρείτε πληροφορίες για το Πρόγραμμα "Ελλάδα - Κύπρος".

 

 

 1 αρχεία διαθέσιμα για download 
To Πρόγραμμα (pdf 934 kb)

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved