ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Έρευνες - Μελέτες Επιστροφή    
Έρευνα Manpower: Δεν "βλέπουν" προσλήψεις οι εργοδότες 8/12/09


Αθήνα 8.12.2009, 12:18
Συγκρατημένα αναμένεται να κινηθούν στον τομέα των προσλήψεων κατά το το πρώτο τρίμηνο του 2010 οι έλληνες εργοδότες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έρευνας για τις προοπτικές απασχόλησης που ανακοίνωσε σήμερα η Manpower. Ωστόσο, αν και οι ευκαιρίες εργασίας θα είναι μειωμένες το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους, ο δείκτης των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης διαμορφώνεται στο +1%, γυρνώντας σε θετικά πρόσημα μετά από τρία συνεχόμενα τρίμηνα.

Τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας έρευνας της Μanpower για τις προοπτικές απασχόλησης στην Ελλάδα προέκυψαν από συνεντεύξεις σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 751 ελλήνων εργοδοτών.

Οι εκτιμήσεις των ελλήνων εργοδοτών σχετικά με τις προοπτικές προσλήψεων κατά το επόμενο τρίμηνο ποικίλουν, καθώς το 14% δηλώνει ότι θα προχωρήσει σε προσλήψεις, το 13% ότι σκοπεύει να προχωρήσει σε απολύσεις και το 71% αναφέρει ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή στον αριθμό των ατόμων που απασχολεί.

Σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, το ισοζύγιο της απασχόλησης βελτιώνεται κατά μία ποσοστιαία μονάδα (+1%), ενώ  σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους ο δείκτης των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης καταγράφει πτώση της τάξεως των δύο ποσοστιαίων μονάδων (-2%). Οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης προκύπτουν όταν από το ποσοστό των εργοδοτών που αναμένουν αύξηση της απασχόλησης αφαιρεθεί το ποσοστό των εργοδοτών που περιμένουν μείωση της απασχόλησης στην περιοχή ευθύνης τους, κατά το ερχόμενο τρίμηνο.

«Επιφυλακτικότητα: αυτή είναι η λέξη που ταιριάζει περισσότερο στην ελληνική αγορά εργασίας, καθώς χαρακτηρίζει με τον καλύτερο τρόπο τη στάση των εργοδοτών απέναντι σε προσλήψεις και απολύσεις. Ακόμη και για τις εταιρείες που προχωρούν σε αλλαγές, οι αλλαγές αυτές θα είναι συγκρατημένες και μετριοπαθείς. Αυτό συμβαίνει γιατί στις περισσότερες περιπτώσεις οι δύσκολες αποφάσεις που ήταν απαραίτητες για την ευθυγράμμιση της εταιρικής στρατηγικής και της επιχειρηματικής λειτουργίας με τα νέα δεδομένα μίας αγοράς σε κρίση έχουν ήδη ληφθεί και εφαρμοστεί, μέσα στο 2009», σχολίασε η Δρ Βενετία Κουσία, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Manpower στην Ελλάδα. «Η ελαφρά ανοδική τάση του δείκτη της απασχόλησης, η οποία ξεκίνησε το προηγούμενο τρίμηνο συνεχίζεται. Παρόλα αυτά, η φύση και η δυναμική της αγοράς εργασίας δεν αφήνουν περιθώρια υπέρμετρης αισιοδοξίας. Η επιστροφή της αγοράς εργασίας στο επίπεδο που βρισκόταν πριν την έναρξη της οικονομικής κρίσης θα καθυστερήσει, μέχρις ότου οι εργοδότες να διαπιστώσουν ότι ανακάμπτει η ζήτηση για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που προσφέρουν», συμπλήρωσε η Δρ Κουσία.

Αποτελέσματα ανά Τομέα
Οι εργοδότες σε έξι από τους εννέα τομείς που εξετάστηκαν αναφέρουν ότι θα προχωρήσουν σε αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Οι πιο θετικές προοπτικές προσλήψεων καταγράφονται στον τομέα της Γεωργίας, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης να φτάνουν το 13%, και ακολουθούν οι εργοδότες στον τομέα των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις, με 10%.  Οι χαμηλότερες Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης αναφέρονται από τους εργοδότες στον τομέα των Κατασκευών, φτάνοντας το -18%.

Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης εμφανίζονται μειωμένες σε τρεις από τους εννέα τομείς της αγοράς εργασίας, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφεται στους τομείς των Κατασκευών (-21%) και του Δημοσίου Τομέα και Κοινωνικών Υπηρεσιών (-12%). Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, οι προοπτικές απασχόλησης εμφανίζονται μειωμένες σε επτά από τους εννέα τομείς της οικονομίας, με εξαίρεση τους τομείς του Τουρισμού και της Γεωργίας, οι οποίοι παρουσιάζουν βελτίωση της τάξης των 22 και 12 ποσοστιαίων μονάδων αντίστοιχα.

«Η ύφεση αγγίζει όλους τους τομείς της ελληνικής οικονομίας, γίνεται όμως περισσότερο αισθητή στον τομέα των Κατασκευών. Η επιβράδυνση στο συγκεκριμένο τομέα είναι σημαντική και αναμένουμε ότι η αρνητική πορεία θα συνεχιστεί και θα εντείνεται όσο ο συνολικός δείκτης ανεργίας στη χώρα επιδεινώνεται. Στον αντίποδα βρίσκεται ο κλάδος της Γεωργίας, στον οποίο αναμένεται αξιοσημείωτη κινητικότητα, εκτίμηση που μπορεί να αποδοθεί στη σειρά κυβερνητικών μέτρων στήριξης που πρόσφατα  ανακοινώθηκαν και θα τεθούν σε εφαρμογή πριν από το νέο έτος», σχολίασε Δρ Βενετία Κουσία. «Ένα ακόμη αξιοπρόσεκτο εύρημα της Έρευνας είναι η διαφορά φάσης που καταγράφεται ανάμεσα στον τομέα  των Χρηματοοικονομικών, Ασφαλειών, Ακίνητης Περιουσίας και Παροχής Υπηρεσιών και σε αυτόν των Μεταφορών και Επικοινωνιών. Ο πρώτος βρισκόταν ανάμεσα στους πρώτους τομείς που αντέδρασαν στην κρίση, κάνοντας τις απαραίτητες κινήσεις αναδιοργάνωσης (επιλογή του κατάλληλου αριθμού εργαζομένων), και σήμερα, ένα χρόνο μετά, δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Ο δεύτερος, με την κεκτημένη ταχύτητα που δίνει η συνεχής ζήτηση για νέες υπηρεσίες και εφαρμογές βασισμένες στην κινητή τηλεφωνία και το ίντερνετ, δεν επέδειξε τα ίδια αντανακλαστικά, με αποτέλεσμα οι προοπτικές απασχόλησης του τομέα να είναι για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο αρνητικές. Παρόλα αυτά, πρόκειται για έναν τομέα δυναμικό, με αρκετό χώρο για ανάπτυξη, οπότε μια αναδιοργάνωση έστω και καθυστερημένα θα αποτελέσει τη βάση για βελτίωση κατά τα επόμενα τρίμηνα», συμπλήρωσε η Δρ Κουσία. 

Συγκρίσεις ανά περιοχή
Στην ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής, οι εργοδότες εκτιμούν ότι θα υπάρξει μικρή αύξηση του αριθμού των ατόμων που θα απασχολήσουν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2010, με τις Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης να διαμορφώνονται στο +2%, ενώ οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης για τη Βόρεια Ελλάδα διαμορφώνονται στο +1%. Σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, οι προοπτικές προσλήψεων στην Περιφέρεια Αττικής παραμένουν σταθερές, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα παρουσιάζονται ενισχυμένες κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες.  Σε σχέση με το προηγούμενο έτος, οι εργοδότες στη Βόρεια Ελλάδα αναφέρουν ένα σταθερό κλίμα προσλήψεων, σε σύγκριση με την Περιφέρεια της Αττικής, όπου οι προοπτικές προσλήψεων έχουν μειωθεί κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Διεθνείς Συγκρίσεις
Σχεδόν 71.000 εργοδότες από 35 χώρες συμμετείχαν στην έρευνα της Manpower, με στόχο τον προσδιορισμό των τάσεων της απασχόλησης για το χρονικό διάστημα Ιανουάριος - Μάρτιος 2010. Οι προοπτικές προσλήψεων αναμένονται θετικές σε ολόκληρη την περιφέρεια της Ασίας - Ωκεανίας, καθώς και στις χώρες της Αμερικής, ωστόσο οι προβλέψεις των εργοδοτών σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική (ΕΜΕΑ) διαφέρουν. Οι εργοδότες στις 25 από τις 35 χώρες που συμμετείχαν στην Έρευνα της Manpower αναφέρουν ότι κατά το Α’ Τρίμηνο του 2010 αναμένουν αύξηση του ανθρώπινου δυναμικού που απασχολούν. Όπου μπορούν να πραγματοποιηθούν συγκρίσεις με το προηγούμενο τρίμηνο, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης εμφανίζονται βελτιωμένες σε 25 από τις 35 χώρες. Όπου μπορούν να πραγματοποιηθούν συγκρίσεις με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, οι προβλέψεις όσον αφορά τις προσλήψεις είναι επίσης αυξημένες αλλά σε 19 από τις 33 χώρες που συμμετείχαν στην Έρευνα.

Οι θετικότερες προοπτικές απασχόλησης καταγράφονται στην Ινδία, τη Βραζιλία, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊβάν, την Κόστα Ρίκα, την Αυστραλία και το Περού. Οι χαμηλότερες προσδοκίες των εργοδοτών σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις καταγράφονται στην Ιρλανδία, τη Ρουμανία και την Ισπανία.

Η έρευνα
Η Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης διεξάγεται κάθε τρίμηνο και καταγράφει τις προθέσεις των εργοδοτών να αυξήσουν ή να μειώσουν τον αριθμό των ατόμων που απασχολούν στην επιχείρησή τους, κατά το προσεχές κάθε φορά τρίμηνο. Αποτελεί την πλέον εκτενή έρευνα που επικεντρώνεται στο μέλλον και είναι μοναδική στο είδος της σε ό,τι αφορά το μέγεθος (πλήθος συμμετεχόντων και γεωγραφική κάλυψη), τη μακροβιότητα και το αντικείμενο το οποίο εξετάζει. Η έρευνα διεξάγεται για περισσότερα από 45 χρόνια και είναι μια από τις πλέον έγκυρες και αξιόπιστες έρευνες για την απασχόληση στον κόσμο. Η έρευνα βασίζεται σε συνεντεύξεις σχεδόν 71,000 εργοδοτών του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και θεωρείται ένας αξιόπιστος οικονομικός δείκτης.

Η Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης είναι διαθέσιμη σε 35 χώρες: Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Βέλγιο, Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Γουατεμάλα, Ελβετία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ινδία, Ιρλανδία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς, Κάτω Χώρες, Κίνα, Κολομβία, Κόστα Ρίκα, Μεγάλη Βρετανία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Ν. Αφρική, Ουγγαρία, Περού, Πολωνία, Ρουμανία, Σιγκαπούρη, Σουηδία, Ταϊβάν, Τσεχική Δημοκρατία, και Χονγκ Κονγκ.  Η Έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης ξεκίνησε στις ΗΠΑ και τον Καναδά το 1962 και επεκτάθηκε στην Μεγάλη Βρετανία το1966. Το 2002 προστέθηκαν το Μεξικό και η Ιρλανδία και το 2003 προστέθηκαν 13 ακόμη χώρες. Η συμμετοχή της Νέας Ζηλανδίας στο πρόγραμμα ξεκίνησε το 2004, της Κίνας, της Ινδίας, της Ελβετίας και της Ταϊβάν το 2005 και του Περού, της Αργεντινής, της Κόστα Ρίκα και της Ν. Αφρικής το 2006. Το 2008 η έρευνα ξεκίνησε σε Κολομβία, Ελλάδα, Τσεχική Δημοκρατία, Γουατεμάλα, Πολωνία και Ρουμανία και το 2009 στην Ουγγαρία και τη Βραζιλία. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε το Research Center στο Web site www.manpower.com.

Η έρευνα της Manpower για τις Προοπτικές Απασχόλησης είναι διαθέσιμη στο κοινό, χωρίς χρέωση, μέσω της Manpower Ελλάς.  Για να λαμβάνετε ηλεκτρονική ενημέρωση κάθε τρίμηνο με τα αποτελέσματα της Έρευνας, μπορείτε να συμπληρώσετε ηλεκτρονικά την αντίστοιχη αίτηση στο: http://investor.manpower.com/investors/alerts.cfm.

Η επόμενη έρευνα της Manpower θα δημοσιευτεί στις 9 Μαρτίου 2010, με προβλέψεις για την αγορά εργασίας που θα αφορούν το Β’ Τρίμηνο του 2010.

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved