ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Βιογραφίες, Απομνημονεύματα, Μαρτυρίες Επιστροφή    
Μαρτυρίες μιας διαδρομής

   Συγγραφέας: Έλλη Παππά  
   Εκδότης: Μουσείο Μπενάκη 
   Σελίδες: 350 
   Ημ. Έκδοσης: 10/09/2010
   Ενδεικτική Τιμή: 18,00€

 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

Γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1920. Οι γονείς της, Ευάγγελος Παππάς και Μαριάνθη Παπαδοπούλου, η ίδια και τα αδέλφια της -μεταξύ των οποίων και η συγγραφέας Διδώ Σωτηρίου- έφτασαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν στον Πειραιά μετά την Καταστροφή του 1922. Από τα νεανικά της χρόνια, την εποχή της Μεταξικής Δικτατορίας, ευαισθητοποιημένη στα πολιτικά ζητήματα, εντάχθηκε στο λαϊκό κίνημα μετέχοντας ενεργά σε αντικαθεστωτικές οργανώσεις. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής στρατεύτηκε στο ΕΑΜ και το ΚΚΕ, οριοθετώντας με σαφήνεια τον προσανατολισμό της. Εκείνη την περίοδο φοιτούσε αρχικά στη Φιλοσοφική και μετά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα εργαζόταν ως δμοσιογράφος σε αριστερές εφημερίδες. Την περίοδο του Εμφυλίου έγινε μέλος του παράνομου μηχανισμού του ΚΚΕ στην Αθήνα και μετά την ήττα του ΔΣ μετείχε στην προσπάθεια του ΚΚΕ να ανασυγκροτήσει το μηχανισμό δράσης στη μετεμφυλιακή Αθήνα. Σε αντίξοες συνθήκες συνεργάστηκε στενά με ηγετικά στελέχη, όπως ο Νίκος Πλουμπίδης και ο Νίκος Μπελογιάννης, με τον οποίο συνδέθηκε και απέκτησε ένα γιο, τον Νίκο, που γεννήθηκε, όταν και οι δύο είχαν πλέον συλληφθεί από τις αρχές Ασφαλείας. Καταδικάστηκε, όπως είναι γνωστό, σε θάνατο το Φεβρουάριο του 1952, μαζί με τον Νίκο Μπελογιάννη και τους συναγωνιστές του Δημήτρη Μπάτση, Νικόλαο Καλούμενο και Ηλία Αργυριάδη, και δεν εκτελέστηκε μόνο επειδή ο γιος της ήταν τότε μόλις επτά μηνών.

Από τον πρόλογο του Τάσου Σακελλαρόπουλου, ιστορικού στο Μουσείο Μπενάκη
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved