ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Δημόσια Διοίκηση Επιστροφή    
Ο εθνικός κατάλογος επαγγελματικών ασθενειών
 

 

Αθήνα 20.4.2012, 16:46

Με προεδρικό διάταγμα (αρ. 41/2012) που εκδόθηκε σε συμμόρφωση με τη Σύσταση της Επιτροπής 2003/670/ΕΚ της 19.09.2003, «Σχετικά με τον ευρωπαϊκό κατάλογο των επαγγελματικών ασθενειών» (EE L 238/25.9.2003), καθορίσθηκε ο εθνικός κατάλογος επαγγελματικών ασθενειών.

Με την έκδοση του π.δ. και την δια αυτού ενσωµάτωση του ευρωπαϊκού καταλόγου επαγγελµατικών ασθενειών στην εθνική µας νοµοθεσία, η χώρα µας ανταποκρίνεται -µεταξύ άλλων- στις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σύγκλιση του τρόπου καταγραφής των επαγγελµατικών ασθενειών σε ευρωπαϊκό επίπεδο, σύµφωνα µε το Κοινοτικό Στατιστικό Πρόγραµµα (European Occupational Diseases Statistics, EODS).

Πέραν της προόδου στο πεδίο της στατιστικής εναρµόνισης, η υιοθέτηση εθνικού καταλόγου επαγγελµατικών ασθενειών συνιστά ένα ακόµη σηµαντικό βήµα εκσυγχρονισµού του θεσµικού πλαισίου προστασίας της υγείας και ασφάλειας της εργασίας στη χώρα µας, καθώς η ανωτέρω Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής 2003/670/ΕΚ της 19-09-2003 «Σχετικά µε τον ευρωπαϊκό κατάλογο των επαγγελµατικών ασθενειών» περιλαµβάνει µια ευρεία επικαιροποίηση των ασθενειών που αναγνωρίζονται ως επαγγελµατικές, υπο το πρίσµα των σύγχρονων τεχνικών και επιστηµονικών δεδοµένων.

Ο κατάλογος των επαγγελµατικών ασθενειών ταξινοµείται στη βάση της αιτιώδους φύσης αυτών: α) Ασθένειες που προκαλούνται από χηµικούς παράγοντες, β) Ασθένειες του δέρµατος που προκαλούνται από ουσίες και παράγοντες που δεν περιλαµβάνονται σε άλλες θέσεις, γ) Ασθένειες που προκαλούνται από την εισπνοή ουσιών και παραγόντων που δεν καταγράφονται σε άλλες θέσεις, δ) Λοιµώδεις και παρασιτικές ασθένειες, ε) Ασθένειες προκαλούµενες από φυσικούς παράγοντες.

Η ισχύς του καταλόγου αρχίζει με την δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 19 Απριλίου 2012.

* Στο συνημμένο αρχείο θα βρείτε τον κατάλογο με τα επαγγέλματα.

 

 1 αρχεία διαθέσιμα για download 
Ο κατάλογος επαγγελματικών ασθενειών (αρχείο pdf 327 kb)

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved