ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Δημόσια Διοίκηση Επιστροφή    
Ο ΟΑΕΔ για τα περί μη αξιοποίησης των κοινοτικών πόρων

 

Αθήνα 5.2.2013, 13:23

Τουλάχιστον ανεδαφικά χαρακτηρίζει ο ΟΑΕΔ δημοσιεύματα και δηλώσεις πολιτικών προσώπων το τελευταίο διάστημα, που τον θέλουν ουραγό στην αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Ο Οργανισμός παραθέτει τα παρακάτω στοιχεία, "προκειμένου να αποκατασταθεί η αλήθεια", όπως αναφέρει:

- Ο ΟΑΕΔ ασκεί καθήκοντα Ενδιάμεσου Φορέα Διαχείρισης (ΕΦΔ) στους Θεματικούς ¶ξονες 1,2 και 3 του Ε.Π.ΑΝ.Α.Δ., στον ¶ξονα 3 του Ε.Π «Διοικητική Μεταρρύθμιση» και στον ¶ξονα 1 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εθνικό Αποθεματικό Απροβλέπτων» (ΕΠΑΑ), και Δικαιούχου στους ¶ξονες 4,5,6 του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση». Επισημαίνεται ότι τη συνολική παρακολούθηση και αποτίμηση των παραπάνω έχουν οι αρμόδιες Ειδικές Υπηρεσίες Διαχείρισης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

- Ο Οργανισμός, στο πλαίσιο αυτής της εκχώρησης διαχείρισης αρμοδιοτήτων ως ΕΦΔ, στον ¶ξονα 2 του ΕΠΑΝΑΔ υλοποιεί «Προγράμματα Ενίσχυσης της Προσαρμοστικότητας του Ανθρώπινου Δυναμικού και των Επιχειρήσεων»,  συνολικού ποσού 108,5 εκ. €. Το σύνολο των νομικών δεσμεύσεων που πιστοποιούνται από τις εγκρίσεις των αποφάσεων ένταξης για τη δράση της «Διαρθρωτικής Προσαρμογής Εργαζομένων και Επιχειρήσεων εντός της Οικονομικής Κρίσης» ανέρχεται στα 93,1 εκ. ευρώ, συνεπώς, η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων από τη Διοίκηση στη φάση των εγκρίσεων υπολογίζεται στο 86% για τη δράση αυτή. Οι δαπάνες για το πρόγραμμα ανέρχονται στα 46 περίπου εκ. ευρώ και αποτελούν το 42,5% της εκχώρησης.

- Για προγράμματα απασχόλησης με ωφελούμενους ανέργους, έχουν εκχωρηθεί στον Οργανισμό 780 εκατ. ευρώ από το Ε.Π.ΑΝ.Α.Δ. και 87,4 εκατ. ευρώ από το Ε.Π. «Διοικητική Μεταρρύθμιση». Ειδικότερα, οι δράσεις που έχουν προκηρυχθεί στο πλαίσιο του ΕΠΑΝΑΔ, έχουν ποσοστό νομικών δεσμεύσεων για ένταξη επί του ποσού της εκχώρησης 81%. Οι δαπάνες ανέρχονται στα 630 εκ. ευρώ, δηλαδή στο 49% της εκχώρησης.

- Σε σχέση με το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Διοικητική Μεταρρύθμιση», το ποσό της εκχώρησης των 87,4 εκ. ευρώ παρουσιάζει απορροφητικότητα 99,62%, όπως προκύπτει από το σύνολο των νομικών δεσμεύσεων για ένταξη στα προγράμματα ως προς το ποσό της εκχώρησης. Το ποσοστό των δαπανών επί της εκχώρησης ανέρχεται στα 54,79%.

Σύμφωνα πάντα με τον ΟΑΕΔ, τα συμπεράσματα που συνάγονται από τα ίδια τα στοιχεία, με ημερομηνία λήψης την 31/01/2013, είναι τα εξής:
α) ενώ  οι δαπάνες του ΟΑΕΔ στους ¶ξονες 2 και 3 ανέρχονται στο 42,5% και 49% αντίστοιχα, οι δαπάνες συνολικά του ΕΠΑΝΑΔ ανέρχονται σε ποσοστό 43,48%.
β) δεδομένου ότι η καταληκτική ημερομηνία για τις προαναφερόμενες δράσεις είναι η 31/12/2015, υπάρχει χρονικό περιθώριο για την 100% κάλυψη των πόρων στην περίπτωση του ΕΠΑΝΑΔ, που ήδη έχει σημειώσει ποσοστό απορροφητικότητας 81% (λαμβάνοντας υπόψη τις νομικές δεσμεύσεις επί των εκχωρήσεων).
γ) υπενθυμίζεται ότι η απορροφητικότητα αυτή επετεύχθη εντός της τελευταίας τριετίας, αφού την 31/12/2009 η απορροφητικότητα πόρων ΕΣΠΑ από τον ΟΑΕΔ ήταν απολύτως μηδενική.

Συμπερασματικά, ο Οργανισμός καταλήγει ότι "με τα παραπάνω αναλυτικά στοιχεία αποδεικνύον ότι όχι μόνο αξιοποιεί τους κοινοτικούς πόρους, αλλά με τα ποσοστά απορροφητικότητας που παρουσιάζει, επιδρά θετικά στις επιδόσεις απορροφητικότητας της χώρας ως προς το σύνολο των παραπάνω Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και κατ’ επέκταση στο σύνολο της απορροφητικότητας του ΕΣΠΑ".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved