ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Δημόσια Διοίκηση Επιστροφή    
Ημερίδα: Ο Ρόλος της Δημοτικής Κοινότητας και ο νέος Δήμος του Μέλλοντος

 

Αθήνα 22.4.2013, 23:43

«Ο Ρόλος της Δημοτικής Κοινότητας και ο νέος Δήμος του Μέλλοντος» είναι το θέμα Ημερίδα που οργανώνει ο Δήμος Παπάγου - Χολαργού και θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Πέμπτης, 23 Μαΐου 21013, στο αμφιθέατρο «Μίκης Θεοδωράκης» του Δημαρχείου.

Η ημερίδα τελεί υπό την αιγίδα του υπουργού Εσωτερικών, ο οποίος προτίθεται να χαιρετίσει την έναρξη των εργασιών. Περιλαμβάνει τις εξής κύριες ενότητες:
1. Δημοτικές Κοινότητες: Ένας νέος θεσμός ενδοδημοτικής αποκέντρωσης
2. Οι γνώμες των ειδικών - Προτάσεις πολιτικής.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, δύο χρόνια μετά την εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης», έχουν διαπιστωθεί αδυναμίες στην εφαρμογή του που οφείλονται σε διάφορους λόγους. Ο «Καλλικράτης» δημιούργησε νέους θεσμούς. Ανάμεσά τους και οι Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες (ΔΤΚ) οι οποίες αποτελούν στοιχείο ενδοδημοτικής αποκέντρωσης. Στην πράξη παρέχουν έναν δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στους δημότες και τη δημοτική αρχή, στο πλαίσιο μιας περισσότερο συμμετοχικής δημοκρατίας.
Είναι προφανές ότι ο νομοθέτης θέλησε να υπάρχει ένας ενδιάμεσος βαθμός αυτοδιοίκησης που να βρίσκεται πιο κοντά στον δημότη και να βοηθάει τον Δήμο στο έργο του. Υπάρχουν ωστόσο πολλά προβλήματα - πολλές ατέλειες και ασάφειες - που κατά βάση οφείλονται στην προχειρότητα με την οποία συντάχθηκε ο «Καλλικράτης». Υπάρχουν πολλά θέματα που θα πρέπει να αποσαφηνιστούν και επανεξετασθούν.

Κύριο πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι οι αρμοδιότητες που καθορίζονται για τον πρόεδρο και το συμβούλιο της ΔΤΚ. δεν συνοδεύονται και από ανάλογες προβλέψεις για τα μέσα με τα οποία θα της επιτελέσουν. Επιπλέον, δεν υπάρχει σαφής και συγκεκριμένη πρόβλεψη για την οργάνωση των απαιτούμενων γραφείων και προσωπικού, ενώ από την άλλη, οι αρμοδιότητες και υποχρεώσεις που καθορίζει ο νόμος απαιτούν πλήρη απασχόληση και σημαντικό γραμματειακό έργο.

Παρ’ όλο που η αρμοδιότητα των Συμβουλίων των ΔΤΚ είναι κατ’ αρχήν εισηγητική-γνωμοδοτική, υπάρχουν σε κάποιες περιπτώσεις αρμοδιότητες με ευθύνη υπογραφής χωρίς να υπάρχει η ανάλογη δικαιοδοσία επί των οργάνων τα οποία την εκτελούν. Υπάρχει επίσης επικάλυψη με αρμοδιότητες άλλων οργάνων (κυρίως κατά τόπον αντιδημάρχους), επειδή ακριβώς δεν υπάρχει σαφήνεια στις αρμοδιότητες και την λειτουργία των ΔΤΚ.

Θεωρήθηκε ότι θα ήταν χρήσιμο και σκόπιμο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΔΤΚ να συζητηθούν ώστε να εξαχθούν συμπεράσματα τόσο για την αντιμετώπισή τους σήμερα όσο και για ενδεχόμενες βελτιώσεις στο μέλλον. Για τους παραπάνω λόγους αποφασίσθηκε η διοργάνωση της ημερίδας, με σκοπό να τεθούν τα προβλήματα και οι εμπειρίες από την μέχρι τώρα λειτουργία του θεσμού των Δ.Τ.Κ. στην περιοχή της Αττικής και να προταθούν λύσεις, ενώ έγκυροι επιστήμονες θα καταθέσουν τις απόψεις τους για το θέμα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved