ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Δημόσια Διοίκηση Επιστροφή    
Α. Μανιτάκης: Σταδιακά θα απορροφηθούν οι 10.000 διοριστέοι του ΑΣΕΠ

 

Αθήνα 21.5.2013, 22:58

Σταδιακά θα απορροφηθούν οι περίπου 10.000 διοριστέοι του ΑΣΕΠ που αναμένουν διορισμό από το 2009, δήλωσε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Βασίλη Οικονόμου, με θέμα «Πόσοι είναι οι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ που αν και έχουν εκδοθεί οριστικοί πίνακες επιτυχόντων περιμένουν για χρόνια να ολοκληρωθεί η πρόσληψή τους;».

Με την απάντησή του ο υπουργός ουσιαστικά συντηρεί την ασάφεια γύρω από το θέμα και την αγωνία των διοριστέων, η πλειονότητα των οποίων διαθέτει πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. "Πετύχαμε αναλογία προσλήψεων - απολύσεων 1 προς 5", είπε, "κάτι που δικαιολογεί προσλήψεις. Θα βρεθούν όμως τα κονδύλια", αναρωτήθηκε. 

Μπορεί να απέφυγε να αναλάβει δεσμεύσεις, αλλά κατά τα άλλα ο υπουργός ήταν λαλίστατος:
- Θύμισε ότι για λόγους δημοσιονομικούς, αλλά και για να περιοριστεί το υπερδιογκωμένο κράτος του παρελθόντος, έχει αναλάβει τη δέσμευση να μειωθεί ο αριθμός των μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο κατά 150.000 υπαλλήλους από το 2010 μέχρι το 2015. "Αυτή τη δέσμευση την τηρούμε απαρέγκλιτα. Και το πετυχαίνουμε με φυσιολογικό τρόπο, με αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις, τηρώντας τον κανόνα μία πρόσληψη ανά πέντε αποχωρήσεις, με βάση και τις διαθέσιμες πιστώσεις. Ενώ όμως πετυχαίνουμε τον περιορισμό του κράτους, δεν έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στην απαραίτητη ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού".

- Αναφέρθηκε στο πλαίσιο του προγραμματισμού προσλήψεων, "που με στόχο την ισότιμη αντιμετώπιση όλων όσοι είναι σε εκκρεμότητα για διορισμό, καθορίζουμε τον τρόπο και το χρόνο απορρόφησής τους σταδιακά βάσει σειράς επιτυχίας. Στο πλαίσιο των περιορισμών, θέτουμε κάποιες προτεραιότητες σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία για να κατευθύνουμε νέο προσωπικό σε ευαίσθητες υπηρεσίες που έχουν άμεση σχέση με την εξυπηρέτηση του πολίτη".

- Το σημαντικότερο, όμως, είναι κατά τον υπουργό το γεγονός ότι "με την κατάληξη των πρόσφατων διαπραγματεύσεων, καταφέραμε να ξεπεράσουμε τους περιορισμούς του κανόνα 1 προς 5 και να δώσουμε έμφαση στην ποιοτική αναβάθμιση και στην ανάγκη για ανανέωση του προσωπικού με νέα και ικανά στελέχη. Έχουμε πλέον τη δυνατότητα να απορροφήσουμε με ταχύτερους ρυθμούς αυτούς τους ανθρώπους στο δημόσιο, πέρα από τους ρυθμούς που επιβάλλουν οι υπάρχοντες περιορισμοί".

Τέλος, αναφέρθηκε στο νέο καθεστώς απολύσεων - προσλήψεων λέγοντας: "Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή διεκδίκησε και πέτυχε μια πολύ σημαντική αλλαγή. Ανέλαβε τη δέσμευση για 15.000 αποχωρήσεις μέχρι το τέλος του 2014, αλλά για κάθε 1 από αυτές τις αποχωρήσεις θα έχουμε τη δυνατότητα να προσλαμβάνουμε και 1 από τους νέους και διαπιστωμένα προσοντούχους επιτυχόντες των διαγωνισμών του ΑΣΕΠ που περιμένουν να απορροφηθούν και να προσφέρουν στη δημόσια διοίκηση".

Διαγωνισμός Πυροσβεστικής
Ειδικά για τις 725 θέσεις της προκήρυξης για την Πυροσβεστική, ο κ. Μανιτάκης σχολίασε: «Μήπως πρέπει να πούμε στο κάθε παιδί πως τζάμπα περιμένει; Άμα του το πούμε όμως, θα υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες σε κείνους που προκήρυξαν τους διαγωνισμούς. Ακόμα και με την αναλογία 1/1 το 2015, οι επιτυχόντες στην Πυροσβεστική δεν θα διοριστούν, καθώς ο διαγωνισμός έχει ισχύ διετίας».

Πολύ λιγότεροι
Να σημειωθεί, πάντως, ότι μετά από πέντε χρόνια αναμονής οι διοριστέοι του ΑΣΕΠ που συνεχίζουν να ενδιαφέρονται για τοποθέτηση σε θέση εργασίας του δημόσιου τομέα είναι πολύ λιγότεροι από 10.000 (μερικοί τους υπολογίζουν στις 6.000), καθώς πολλοί είτε διορίσθηκαν μέσω άλλης, παλαιότερης διδικασίας πρόσληψης είτε δεν θα παρουσιασθούν όταν κληθούν για πολλούς άλλους λόγους.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved