ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Δημόσια Διοίκηση Επιστροφή    
"Το "Διαύγεια" ενισχύεται, δεν καταργείται"

 

Αθήνα 3.10.2013, 14:23

Όχι μόνο δεν καταργείται το πρόγραμμα "Διαύγεια", όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας "Το Βήμα", αλλά ενισχύεται, διαβεβαιώνει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, διαψεύδοντας με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο το δημοσίευμα. Ωστόσο, σπεύδει να αλλάξει σχετική διάταξη.

"Με το προτεινόμενο σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, όχι μόνον δεν καταργείται το πρόγραμμα «Διαύγεια», που αποτελεί μοναδικό εργαλείο ενίσχυσης της διαφάνειας της διοικητικής δράσης, αλλά αντιθέτως ενισχύεται", τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της ισχύος των αναρτημένων πράξεων, κατά το υπουργείο η ρύθμιση στο σχέδιο νόμου δεν επηρεάζει την υποχρέωση των φορέων να αναρτούν τις προβλεπόμενες πράξεις στο πρόγραμμα «Διαύγεια», αλλά αποσαφηνίζει το χρόνο έναρξης ισχύος τους. Με τον τρόπο αυτό θωρακίζεται περαιτέρω το πρόγραμμα «Διαύγεια» από διαφορετικές νομικές ερμηνείες που είχαν κατά καιρούς προκύψει.

Πάντως, το υπουργείο δηλώνει ότι θα επαναδιατυπώσει τη σχετική διάταξη (άρθρο 20, παράγραφος 4), "ώστε να μην επιδέχεται καμίας καλόπιστης ή κακόπιστης παρερμηνείας".

Αναφορικά με το θέμα της ανάρτησης των δαπανών στο πρόγραμμα «Διαύγεια», το υπουργείο θεωρεί ότι με το προωθούμενο σχέδιο νόμου ξεκαθαρίζεται πλέον ότι θα πρέπει υποχρεωτικά να αναρτάται και η πράξη που οριστικοποιεί  την πληρωμή και περιέχει το ακριβές ποσό που θα πληρωθεί, γεγονός που θα "θωρακίσει" περαιτέρω το πρόγραμμα «Διαύγεια» ως προς την ασάφεια των πραγματικών δαπανών των φορέων,  κάτι που δεν ήταν σαφές μέχρι σήμερα.     

Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι η παράγραφος 6 του άρθρου 20 του σχεδίου νόμου δεν αλλάζει επί της ουσίας την ισχύουσα ρύθμιση όπως αυτή προβλέπεται στον  ιδρυτικό νόμο της «Διαύγειας» (ν. 3861/2010).

Επιπρόσθετα, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, για την ενίσχυση του προγράμματος «Διαύγεια» στο σχέδιο νόμου εισάγονται οι εξής νέες ρυθμίσεις:
1. Οι αναρτημένες πράξεις έχουν ισχύ ακριβούς αντιγράφου.
2. Ο πολίτης αρκεί να επικαλεστεί τον Αριθμό Διαδικτυακής Ανάρτησης (ΑΔΑ) για την αυτεπάγγελτη αναζήτηση των αναρτημένων πράξεων από τους φορείς.

Κατά τα άλλα το υπουργείο διαπιστώνει μεγάλο ενδιαφέρον για τη διαβούλευση επό του σχεδίου νόμου, μία ημέρα από την έναρξή της, και την παρατείνε ιέως και την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved