ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Δημόσια Διοίκηση Επιστροφή    
Κατατέθηκε σχέδιο Ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης

Αθήνα 3.6.2014, 17:55

Σχέδιο του προτεινόμενου Ενιαίου Κώδικα Αυτοδιοίκησης απέστειλε σήμερα στην υποεπιτροπή, αρμόδια επί θεμάτων του υπουργείου Εσωτερικών με αντικείμενο την επεξεργασία της επόμενης φάσης του Καλλικράτη, καθώς επίσης και στις ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, «ο υπουργός προχώρησε στην κατάρτιση του συγκεκριμένου σχεδίου επειδή, από την έναρξη της ισχύος του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, η μορφή του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για την οργάνωση και λειτουργία των ΟΤΑ έχει αλλάξει, κατόπιν πληθώρας νομοθετημάτων, είτε συστηματικού, είτε αποσπασματικού χαρακτήρα, με συνέπεια τη δυσχέρεια στο έργο τους. Με το εν λόγω σχέδιο Κώδικα επιχειρείται να δοθεί έμφαση στη συνάρθρωση, τη συνέργεια και τη διαντίδραση κεντρικής- αποκεντρωμένης διοίκησης και αυτοδιοίκησης, επιφυλάσσοντας για το κράτος μόνο επιτελικό και συντονιστικό ρόλο. Πυρήνας του είναι η εξυπηρέτηση των αναγκών του πολίτη».

Για την κατάρτιση του προτεινόμενου σχεδίου το υπουργείο προέβη σε διαβούλευση με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και με τα συναρμόδια υπουργεία. Επιδιώχθηκε η συλλογή, καταγραφή και ορθολογική ταξινόμηση των διάσπαρτων νομοθετημάτων περί αρμοδιοτήτων των Δήμων και Περιφερειών, προκειμένου να είναι ευχερής ο εντοπισμός τους, αλλά και η αναδιατύπωση και αποσαφήνιση ορισμένων εξ αυτών, ώστε να αποφεύγονται οι παρερμηνείες και κατά συνέπεια η πλημμελής εφαρμογή τους, εξαιτίας της γενικής ή αόριστης περιγραφής τους.

Ακρογωνιαίο λίθο στην προσπάθεια κωδικοποίησης των αρμοδιοτήτων αποτέλεσε η απλούστευση της άσκησής τους, ο περιορισμός της γραφειοκρατίας, καθώς και η απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των πολιτών, κατόπιν πιστής εφαρμογής της αρχής της εγγύτητας, κατά την παροχή υπηρεσιών από τους ΟΤΑ  προς τους πολίτες.

Να σημειωθεί ότι από τη Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014 το υπουργείο Εσωτερικών έθεσε σε διαβούλευση σχέδιο νόμου με τίτλο: «Προσαρμογή των διατάξεων του ν. 344/1976 στο νέο τρόπο κατάρτισης των ληξιαρχικών πράξεων και λοιπές διατάξεις».
 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved