ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Δημόσια Διοίκηση Επιστροφή    
Προς ενοποίηση των βασικών λειτουργικών των ασφαλιστικών ταμείων

Proslipsis.gr | Αθήνα 11.11.2014, 12:16

Οριζόντια ενοποίηση των βασικών λειτουργιών των ασφαλιστικών οργανισμών προωθεί το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας Αντώνης Μπέζας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 4ο ετήσιο Συνέδριο «Labor and Insurance» του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Κατά τον υφυπουργό, η ενοποίηση αφορά:

- Την ενοποίηση μέχρι το 2017 των εισπρακτικών μηχανισμών, με τη δημιουργία ενός ενιαίου μοντέλου είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών εσόδων από τη φορολογική διοίκηση της χώρας. Μέχρι το τέλος του 2015 θα έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία ενός Κεντρικού Μητρώου των υπόχρεων καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και φόρου εισοδήματος, όλων δηλαδή των φυσικών και νομικών προσώπων. Στη συνέχεια, μέχρι το τέλος του 2016, θα έχει εναρμονιστεί η βάση εισφορών των μεγαλύτερων ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, με το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ώστε εντός του 2017 να έχει επιτευχτεί η συγχώνευση της είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών στη φορολογική διοίκηση. Στόχος είναι η αποτελεσματικότερη λειτουργία των εισπρακτικών μηχανισμών, «αλλά και η διαμόρφωση μιας πιο υπεύθυνης αντίληψης και νοοτροπίας των πολιτών και των επιχειρήσεων».

- Η ενοποίηση των μηχανισμών απονομής συντάξεων με στόχο την ταχύτερη έκδοσή τους και τη βελτιωμένη υποστήριξη των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Οι ασφαλισμένοι, ανεξαρτήτως του ασφαλιστικού φορέα στον οποίο ανήκουν, θα απευθύνονται για την έκδοση σύνταξης σε «υπηρεσία μίας στάσης», στο Ενιαίο Κέντρο Απονομής Συντάξεων και μάλιστα με μία απλή ηλεκτρονική αίτηση.

- Η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σύγχρονου πληροφοριακού συστήματος ασφαλιστικής ιστορίας και  ικανότητας, για όλους τους συνταξιούχους. Με την πλήρη εφαρμογή του συστήματος «Ατλας», στο τέλος του 2015, δηλαδή την ψηφιακή καταγραφή του ασφαλιστικού ιστορικού όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων, η έκδοση και απονομή της σύνταξης θα είναι ζήτημα ημερών, ακόμη και στις πιο σύνθετες περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.

- Η δημιουργία ενιαίου πληροφοριακού συστήματος για τον υπολογισμό και την απονομή των παροχών και των συντάξεων, μέσα από τη διαλειτουργικότητα και τη λειτουργική ενιαιοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων των ταμείων.

- Η δημιουργία ενιαίου σώματος ελέγχου της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής, μέσω της διεύρυνσης του ελεγκτικού αντικειμένου της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ.

Ερωτήματα
Από την πλευρά του, ο Διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος έθεσε μια σειρά κεφαλαιωδών ερωτημάτων προς απάντηση προκειμένου να υπάρξει εθνική στρατηγική για την Ασφάλιση: 
- Θα επιλέξουμε την καθολική ενοποίηση των υφιστάμενων Ασφαλιστικών Ταμείων σε ένα Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης με τρεις κλάδους (Μισθωτοί – Αυτοαπασχολούμενοι – Αγρότες) ή θα επιλέξουμε τη διακριτή  ύπαρξη τριών Ταμείων Κύριας Ασφάλισης δηλαδή  του Ταμείου Μισθωτών, του Ταμείου Αυτοαπασχολούμενων και του Ταμείου Αγροτών;
- Η είσπραξη των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών για τις παροχές σύνταξης και υγείας θα διενεργείται από το ένα ή τα τρία Ταμεία Κύριας Ασφάλισης ή από την Εθνική Δομή Είσπραξης Δημόσιων Εσόδων;
- Θα υιοθετηθεί η πλήρης ένταξη του ΤΣΜΕΔΕ, του ΤΣΑΥ και του Ταμείου Νομικών στον ΟΑΕΕ ή ενδεχομένως γιΆ αυτούς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς θα μπορούσε να εξεταστεί η δυνατότητα μετεξέλιξής τους σε επαγγελματικά ταμεία ειδικού σκοπού;
- Η τελική επιλογή για το μέλλον των Επικουρικών Ταμείων αλλά και των Ταμείων Εφάπαξ αναζητείται μόνο μέσω του εγχειρήματος της ενοποίησής τους ή τελικά πρέπει να εξεταστεί και η δυνητική μετεξέλιξή τους και σε Επαγγελματικά Ταμεία;
- Είμαστε ή δεν είμαστε υπέρ της παράλληλης, με το δημόσιο πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης, ύπαρξης των επαγγελματικών ταμείων; Και αν ναι, ποια πρέπει να είναι τα φορολογικά και άλλα κίνητρα που θα συμβάλουν στη δημιουργία τους;
- Ποιες είναι οι αναγκαίες προϋποθέσεις που πρέπει να συντρέχουν για να θεμελιώνει ένας ασφαλισμένος δικαιώματα παροχής υπηρεσιών υγείας;
- Πως πρέπει να καθορίζονται οι κανόνες αναδιανομής σε ένα βιώσιμο δημόσιο σύστημα ασφάλισης, με δεδομένο ότι ο κρατικός προϋπολογισμός έχει συγκεκριμένους περιορισμούς μεταφοράς οικονομικών πόρων για την ενίσχυση των συντάξεων;
- Το ύψος των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών πρέπει ή όχι να συνδυαστεί με τους στόχους μη δημιουργίας ελλειμμάτων  και διασφάλισης βιώσιμων συντάξεων και  ύψος εισφορών που θα υποβοηθούν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων;

Τέλος, έθεσε ως άμεση προτεραιότητα, η πολιτεία να ξεκαθαρίσει το συντομότερο δυνατόν την έννοια της αναπηρίας στη χώρα μας κατά τα διεθνή πρότυπα, δεδομένου ότι αυτή συνδέεται ευθέως με την ανικανότητα προς εργασία και επομένως ως έννοια αφορά αποκλειστικά το Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και όχι την προνοιακή πολιτική της χώρας.

* Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του κ. Μπέζα.


ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ EΡΓΑΣΙΑΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2014

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ 
κ. ΑΝΤΩΝΗ  ΜΠΕΖΑ ΣΤΟ 4Ο ΕΤΗΣΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ LABOR & INSURANCE ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΜΕ ΘΕΜΑ: «ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΗ: ΔΥΟ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ»


Κυρίες και Κύριοι,
Είναι ιδιαίτερη χαρά να συμμετέχω σήμερα, στο καθιερωμένο πλέον ετήσιο συνέδριο του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, με αντικείμενο δύο καίρια ζητήματα της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, την απασχόληση και την κοινωνική ασφάλιση. Πιστεύω ότι σήμερα, περισσότερα παρά ποτέ, μια ουσιαστική συζήτηση για το που βρισκόμαστε και προς τα πού βαδίζουμε, σΆ αυτά τα εθνικά ζητήματα είναι εξαιρετικά χρήσιμη. 
Καταρχάς να ξεκαθαρίσω, γιατί τα θεωρώ εθνικά ζητήματα. Ως προς την απασχόληση, όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, κυρίως για τους νέους ανθρώπους, οδηγεί στην έξοδο από την κρίση και στο πέρασμα της οικονομίας σε φάση ανάκαμψης και ανάπτυξης.
Ως προς την ασφάλιση, είναι φανερό ότι καθώς αφορά όλες τις γενιές, τις σημερινές και τις μελλοντικές, τα προβλήματα που ακόμη αντιμετωπίζουμε, δεν είναι τίποτε άλλο παρά το αποτέλεσμα της αδράνειας και της μεταρρυθμιστικής αναβλητικότητας που επιδείξαμε σε περασμένες εποχές.
Για να μην εκραγεί λοιπόν στο μέλλον η δημοσιονομική βόμβα, που κρύβεται πίσω από το ασφαλιστικό σύστημα και για να έχουμε ένα βιώσιμο και αποτελεσματικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής προστασίας, είναι απολύτως απαραίτητο να λάβουμε υπόψη μας τρεις βασικές προϋποθέσεις. Πρώτον, να υπάρχει απόλυτη κατανόηση του μεγέθους του ζητήματος, δεύτερον, να αξιολογήσουμε τα βήματα που έχουμε ήδη κάνει και τρίτον, να προχωρήσουμε αποτελεσματικά και χωρίς αμφιταλαντεύσεις στην ολοκλήρωση του «ελληνικού σχεδίου», της «ελληνικής στρατηγικής» για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού.
Σ΄ αυτή την προσπάθεια ο καθένας από εμάς έχει συγκεκριμένο ρόλο. Εμείς ως κυβέρνηση, οφείλουμε να πούμε ξεκάθαρα την αλήθεια και να συνεχίσουμε τη μάχη για τις τομές και τις μεταρρυθμίσεις που πιστεύουμε ότι έχει ανάγκη η χώρα. Από την άλλη μεριά, όμως, η αντιπολίτευση οφείλει να σταματήσει την πρακτική των καταγγελιών και της ακραίας πόλωσης, χωρίς ίχνος σχεδίου και υπευθυνότητας, γιατί το 2014 δεν είναι 2009 και τα ψέματα θα πληρωθούν ακόμη πιο ακριβά.
 Κυρίες και Κύριοι,
Ανέφερα και προηγουμένως ότι η σημερινή κατάσταση στο ασφαλιστικό δεν είναι μόνο αποτέλεσμα της κρίσης. Το σύστημα δέχεται οπωσδήποτε ισχυρές πιέσεις λόγω της ύφεσης και της υψηλής ανεργίας των τελευταίων χρόνων, ωστόσο το πρόβλημα ήταν γνωστό πολλά χρόνια νωρίτερα. 
Μιλάμε επομένως, για ένα σύστημα στρεβλό, πολύπλοκο και κατακερματισμένο, με πλήθος ειδικών συνταξιοδοτικών καθεστώτων και εξαιρέσεων, το οποίο δημιουργούσε στρεβλώσεις και παθογένειες. Για ένα σύστημα που δεν ήταν, ούτε οικονομικά αποτελεσματικό, αλλά ούτε και κοινωνικά δίκαιο. Για ένα σύστημα που οικοδομήθηκε, διαχρονικά, στη βάση αποσπασματικών λογικών, διευθετήσεων και συντεχνιακών παρεμβάσεων.
Υπήρχαν κύριες συντάξεις που χορηγούνταν με απλές υπεύθυνες δηλώσεις, αλλά και επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ πολύ υψηλότερα από τις εισφορές που είχαν στην πραγματικότητα καταβληθεί. Η εισφοροδιαφυγή έφτανε σε ανεξέλεγκτα επίπεδα, κυρίως λόγω της εκτεταμένης αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας αλλά και της ανυπαρξίας οργανωμένου μηχανισμού είσπραξης των εισφορών.
Παράλληλα, η μαύρη τρύπα στα ασφαλιστικά ταμεία μεγάλωνε, λόγω των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Η πρόσφατη έκθεση του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) αποκαλύπτει ότι το 83% περίπου των οφειλών ξεκίνησε να δημιουργείται πριν από την κρίση. Κι αυτό συνέβαινε διότι οι έλεγχοι και οι διασταυρώσεις ήταν ελάχιστοι και σε πολλές περιπτώσεις ανύπαρκτοι. 
Οδηγηθήκαμε, λοιπόν, διαχρονικά σε ατελέσφορες πρακτικές, όπως οι επαναλαμβανόμενες ρυθμίσεις οφειλών, που υπονόμευαν συνεπείς επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Και μόλις ολοκληρώνονταν ένας κύκλος ρυθμίσεων άνοιγε αμέσως νέα συζήτηση για τον επόμενο κύκλο, δημιουργώντας παράλυση και σύγχυση.
Το σύστημα δεν μπορούσε να συντηρηθεί από τους δικούς του πόρους, απορροφώντας ολοένα και περισσότερα ποσά κρατικής χρηματοδότησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι για το 2011, το σύνολο της κρατικής συνταξιοδοτικής δαπάνης, στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα ανήλθε στο 20,7% του ΑΕΠ, ενώ το 2013 μειώθηκε στο 17,9%. 
Αν σε όλα αυτά, προσθέσουμε την τεράστια διαρροή πόρων λόγω της παραβατικότητας, αλλά και τη μακροχρόνια επιδείνωση της σχέσης ασφαλισμένων – συνταξιούχων, απόρροια της τάσης γήρανσης του ελληνικού πληθυσμού, ολοκληρώνουμε την εικόνα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.
Οι κατά καιρούς προσπάθειες αντιμετώπισης των προβλημάτων ήταν σε συγκεκριμένες περιπτώσεις αξιοσημείωτες, τις περισσότερες όμως φορές όταν διστακτικές και ημιτελείς και αυτό επιδείνωνε την κατάσταση και οδηγούσε σε ακόμη πιο επώδυνες λύσεις.
Αυτό το τοπίο κληθήκαμε ως κυβέρνηση, να ξεκαθαρίσουμε. Αυτό το τοπίο έπρεπε να «νοικοκυρέψουμε» και να «συμμαζέψουμε», προκειμένου να οικοδομήσουμε ένα στέρεο ασφαλιστικό σύστημα, που να είναι βιώσιμο και να στηρίζεται στις αρχές της ανταποδοτικότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Συνοπτικά λοιπόν αναφέρω ορισμένα από τα πιο σημαντικά βήματα που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια προς την κατεύθυνση αυτή: 
1ον) Η δημιουργία του πληροφοριακού συστήματος «ΗΛΙΟΣ» για την παρακολούθηση και τον έλεγχο των συνταξιοδοτικών δεδομένων. Η αξιοποίηση αυτού του συστήματος μας έδωσε τη δυνατότητα να προβούμε στην αποτύπωση των δικαιούχων, σε διασταυρώσεις, αλλά και στον εντοπισμό της παραβατικότητας. Σήμερα, μπορούμε να πούμε πως δεν υπάρχουν πλέον συντάξεις και προνοιακά επιδόματα που δίνονται σε συνταξιούχους που δεν τα δικαιούνται, καθώς όλα αυτά αναστέλλονται άμεσα μέσω των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων ενός άλλου συστήματος, του συστήματος «ΑΡΙΑΔΝΗ». 
        2ον) Η προσπάθεια για τη διάσωση των επικουρικών ταμείων και των εφάπαξ παροχών. Καθορίσαμε έναν ενιαίο αλλά αντικειμενικό μαθηματικό τύπο για τον συντελεστή βιωσιμότητας, που διασφαλίζει την ισότιμη απονομή των παροχών, στη βάση των εισφορών που έχουν καταβληθεί. 
Αναγνωρίζω ότι ο νέος τρόπος υπολογισμού των εφάπαξ στηρίζεται σε μεταβαλλόμενα ανά έτος δεδομένα, είναι όμως η μοναδική μέθοδος για να πετύχουμε ταυτόχρονα δύο μεγάλους στόχους. Ποτέ στο μέλλον τα συστήματα επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ να μην παρουσιάζουν ελλείμματα και προβλήματα χρηματοδότησης και παράλληλα οι σημερινές γενιές των νέων εργαζομένων να έχουν και αυτές τη δυνατότητα να λάβουν τέτοιου είδους παροχές.
       3ον) Ενισχύθηκε, με σειρά διαρθρωτικών μέτρων, η εισπρακτική ικανότητα των ταμείων ώστε να υπάρχει απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων. Στο πλαίσιο αυτό, ενοποιήθηκαν σχεδόν όλα τα επικουρικά ταμεία, δημιουργώντας το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), απλοποιήθηκε και ενοποιήθηκε η διαδικασία δήλωσης και είσπραξης των εισφορών επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ μέσω τις Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ), θεσπίστηκε η ηλεκτρονική και μηνιαία υποβολή της ΑΠΔ, ενώ δημιουργήθηκε το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), μέσω του οποίου εφαρμόζονται στοχευμένα εισπρακτικά μέτρα στους οφειλέτες, με ενιαίες διαδικασίες και κανόνες για όλους τους ασφαλιστικούς οργανισμούς.
Στο πλαίσιο αυτό η πρόσφατη γενναία και καλά μελετημένη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ταμεία, που ικανοποιεί ταυτόχρονα πολλούς στόχους, δίνει ισχυρά κίνητρα για την αποπληρωμή των οφειλών και επομένως θα ενισχύσει και δεν θα αποδυναμώσει την εισπρακτική διαδικασία στους ασφαλιστικούς φορείς. 
      4ον) Εκσυγχρονίστηκε η λειτουργία του συστήματος, με την κατάργηση 25 διαφορετικών αναχρονιστικών «κοινωνικών πόρων» - που λειτουργούσαν στην ουσία ως φόροι υπέρ τρίτων –κατάργηση η οποία δεν απειλεί τα ασφαλιστικά ταμεία, αφού τα έσοδά τους γυρνούν στην αγορά προς όφελος των πολιτών, μέσω της μείωσης των τιμών σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών. Ταυτόχρονα, η δραστική μείωση του μη – μισθολογικού κόστους εργασίας κατά πέντε (5) ποσοστιαίες μονάδες, θα έχει ως αποτέλεσμα την τόνωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την ενίσχυση τελικά των δημόσιων εσόδων.
Κυρίες και Κύριοι,
ΑπΆ όσα ανέφερα προηγουμένως, κάθε καλόπιστος παρατηρητής αντιλαμβάνεται ότι το προηγούμενο διάστημα έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια. 
Αυτοί βέβαια που δεν είναι καλόπιστοι ή κινούνται με βάση πολιτικές σκοπιμότητες – δεν αναφέρομαι σε καμία περίπτωση σε όσους ασκούν τεκμηριωμένη και επιστημονική κριτική – αυτοί όλοι θα εξακολουθήσουν την κινδυνολογία και την καλλιέργεια κλίματος φόβου στους πολίτες, που σε τελική ανάλυση λειτουργεί σε βάρος της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος και επομένως σε βάρος των πολιτών. Εμείς όμως, όπως τόνισα και στην αρχή της ομιλίας μου, οφείλουμε να κοιτάμε μπροστά. 
Ας δούμε λοιπόν τι περιλαμβάνει από εδώ και πέρα το λεγόμενο «ελληνικό σχέδιο» για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού.
Ως Υπουργείο Εργασίας επιδιώκουμε τον περαιτέρω εξορθολογισμό της λειτουργίας των ασφαλιστικών οργανισμών, την ταχύτερη και καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, την αποτελεσματικότερη εποπτεία της διαχείρισής τους και συνολικά την εξοικονόμηση πολύτιμων δημόσιων πόρων.
Προς την κατεύθυνση αυτή, το επόμενο διάστημα προωθείται η  οριζόντια ενοποίηση βασικών λειτουργιών των ασφαλιστικών οργανισμών και συγκεκριμένα: 
Πρώτον, η ενοποίηση μέχρι το 2017 των εισπρακτικών μηχανισμών, με τη δημιουργία ενός ενιαίου μοντέλου είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών και φορολογικών εσόδων από τη φορολογική διοίκηση της χώρας. Μέχρι το τέλος του 2015 θα έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία ενός Κεντρικού Μητρώου των υπόχρεων καταβολής ασφαλιστικών εισφορών και φόρου εισοδήματος, όλων δηλαδή των φυσικών και νομικών προσώπων. Στη συνέχεια, μέχρι το τέλος του 2016, θα έχει εναρμονιστεί η βάση εισφορών των μεγαλύτερων ταμείων κοινωνικής ασφάλισης, με το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων ώστε εντός του 2017 να έχει επιτευχτεί η συγχώνευση της είσπραξης ασφαλιστικών εισφορών στη φορολογική διοίκηση. 
Πρόκειται για μια δομική αλλαγή που στοχεύει όχι μόνο στην αποτελεσματικότερη λειτουργία των εισπρακτικών μηχανισμών, αλλά και στη διαμόρφωση μιας πιο υπεύθυνης αντίληψης και νοοτροπίας των πολιτών και των επιχειρήσεων.
Δεύτερον, η ενοποίηση των μηχανισμών απονομής συντάξεων με στόχο την ταχύτερη έκδοσή τους και τη βελτιωμένη υποστήριξη των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων. Οι ασφαλισμένοι, ανεξαρτήτως του ασφαλιστικού φορέα στον οποίο ανήκουν, θα απευθύνονται για την έκδοση σύνταξης σε «υπηρεσία μίας στάσης», στο Ενιαίο Κέντρο Απονομής Συντάξεων και μάλιστα με μία απλή ηλεκτρονική αίτηση.
Τρίτον, η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου σύγχρονου πληροφοριακού συστήματος ασφαλιστικής ιστορίας και  ικανότητας, για όλους τους συνταξιούχους. Με την πλήρη εφαρμογή του συστήματος «ΑΤΛΑΣ», στο τέλος του 2015, δηλαδή την ψηφιακή καταγραφή του ασφαλιστικού ιστορικού όλων ανεξαιρέτως των εργαζομένων, η έκδοση και απονομή της σύνταξης θα είναι ζήτημα ημερών, ακόμη και στις πιο σύνθετες περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.
Τέταρτον, η δημιουργία ενιαίου πληροφοριακού συστήματος για τον υπολογισμό και την απονομή των παροχών και των συντάξεων, μέσα από τη διαλειτουργικότητα και τη λειτουργική ενιαιοποίηση των πληροφοριακών συστημάτων των ταμείων.
Πέμπτον, η δημιουργία ενιαίου σώματος ελέγχου της εισφοροδιαφυγής και της εισφοροαποφυγής, μέσω της διεύρυνσης του ελεγκτικού αντικειμένου της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου Ασφάλισης (ΕΥΠΕΑ) του ΙΚΑ.
Προωθείται επίσης, στη βάση της μελέτης του ΚΕΠΕ, η κάθετη διοικητική ενοποίηση των ασφαλιστικών οργανισμών, λαμβάνοντας υπόψη την αξιοποίηση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού των ταμείων και την ομαλή λειτουργία των ΦΚΑ προς όφελος των ασφαλισμένων τους. 
Ο νέος ασφαλιστικός χάρτης που θα διαμορφωθεί, θα επιφέρει μείωση της γραφειοκρατίας και των διοικητικών βαρών, σημαντικές οικονομίες κλίμακας στη λειτουργία των ταμείων, αλλά και εξορθολογισμό και ενιαιοποίηση των κανόνων λειτουργίας.
Για να μπει επιτέλους τάξη σε αυτό το διοικητικό χάος, αφού ακόμη και σήμερα υπάρχουν εβδομήντα (70) διαφορετικοί κλάδοι και τομείς, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν δικά τους συστήματα παρακολούθησης και λογιστική αυτοτέλεια. Πρόκειται για μια τεράστια μεταρρυθμιστική τομή, που θα έχει άμεσα, απτά και μετρημένα αποτελέσματα.
Έχει ταυτόχρονα ήδη ξεκινήσει το έργο της κωδικοποίησης και απλοποίησης της ασφαλιστικής νομοθεσίας, με την αποτύπωση όλων των καταστατικών διατάξεων και των κανονισμών ασφάλισης και παροχών των ασφαλιστικών ταμείων, από το 1940 έως σήμερα, που αφορά σε 80 υφιστάμενα και συγχωνευθέντα ταμεία, τομείς και κλάδους κύριας ασφάλισης, επικουρικής, χορήγησης εφάπαξ και κάλυψης ασθένειας. Ένα δαιδαλώδες θεσμικό περιβάλλον, το οποίο ταλαιπωρεί τους πολίτες, την πολιτεία και τα ταμεία, αλλά τροφοδοτεί με πελατεία τους κάθε λογής «ειδικούς» περί του ασφαλιστικού. 
Μέχρι το Νοέμβριο του 2015, θα έχει ολοκληρωθεί η κωδικοποίηση και η απλοποίηση των 5.436 νόμων, διαταγμάτων, υπουργικών αποφάσεων και ερμηνευτικών εγκυκλίων. 
Επειδή είναι επιβεβλημένο να ξεχωρίσουμε επιτέλους τους συνεπείς εργοδότες από αυτούς που επιχειρούν σε βάρος των εργαζομένων, προχωρούμε ακόμη στη δημιουργία του «Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων», δηλαδή των εργοδοτών με αποδεδειγμένη και συνεχή συμμόρφωση στην εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία. Το «Λευκό Μητρώο» θα συγκροτηθεί σε συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους και θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2015, στοχεύοντας στη βελτίωση της γενικότερης συμμόρφωσης των επιχειρήσεων και την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ελεγκτικών υπηρεσιών του Υπουργείου Εργασίας.
Τέλος, από την 1η Ιανουαρίου 2015 αρχίζει η εφαρμογή                  του ν.3863/2010, καθώς έχουμε προβεί έγκαιρα σε όλες τις προπαρασκευαστικές ενέργειες. Με το νόμο αυτό εισάγεται ο θεσμός της βασικής και της αναλογικής σύνταξης και ενισχύεται ο ανταποδοτικός χαρακτήρας και η μακροχρόνια βιωσιμότητα του συστήματος. 
Κυρίες και Κύριοι,
Μετά από αυτή τη σύντομη περιγραφή των βασικών βημάτων των επόμενων μηνών, επιτρέψτε μου να κάνω και κάποιες γενικότερες επισημάνσεις. 
- Το νέο σύστημα υπολογισμού των συντάξεων, από την 1η Ιανουαρίου 2015, δεν πρόκειται να επηρεάσει καμία από τις συντάξεις που ήδη χορηγούνται. Οι νέες μόνο συντάξεις θα προσαρμοστούν στο νέο συνταξιοδοτικό πλαίσιο, γνωστό από το 2010, με τη βασική σύνταξη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας να ανέρχεται για το 2015 στα 360 ευρώ. 
- Όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα πριν την έναρξη ισχύος του ν. 3863/2010 και ασκήσουν το δικαίωμά τους μετά την 1η Ιανουαρίου 2015, δεν θα καταλαμβάνονται από τον νέο τρόπο υπολογισμού σύνταξης του ν. 3863/2010.
- Δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα αλλαγής ηλικιακών ορίων για όσους συνταξιοδοτούνται με ειδικές διατάξεις. Πράγματι, οι κάθε είδους συνταξιοδοτήσεις εκτός των γενικών ορίων ηλικίας αποτελούσαν δομικές στρεβλώσεις που συντηρούσαν ανισότητες και υπονόμευαν τη βιωσιμότητα του συστήματος. Ωστόσο, δεν πρόκειται να προβούμε σε καμία αλλαγή ανατρέποντας οικογενειακούς προγραμματισμούς. ¶λλωστε, σύμφωνα με τις μεταβατικές διατάξεις του ν. 3863/2010 έχει ήδη προβλεφθεί η σταδιακή και σε βάθος χρόνου εξάλειψη αυτών των ειδικών ηλικιακών ορίων. 
- Οι συντάξεις όχι μόνο δεν κινδυνεύουν, αλλά η ομαλή και απρόσκοπτη καταβολή τους είναι σήμερα περισσότερο διασφαλισμένη από ποτέ. Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι στους πρώτους δέκα μήνες του 2014, η απορρόφηση πόρων του Κρατικού Προϋπολογισμού για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού κινείται εντός των προγραμματισμένων στόχων. Έχει απορροφηθεί το 83,39% της κρατικής επιχορήγησης, ενώ είχαμε προϋπολογίσει ότι σε αυτό το στάδιο θα έπρεπε να καταβληθεί το 83,33% της συνολικής επιχορήγησης των ταμείων για το 2014. 
Η ταμειακή ισορροπία έχει πλήρως αποκατασταθεί.  Ακόμη και οι πρόσφατες χρηματοδοτήσεις του ΟΑΕΕ και του ΕΤΕΑ, ύψους 150 εκατ. ευρώ, έγιναν στο πλαίσιο της προγραμματισμένης ενίσχυσής τους με πρόσθετους πόρους από τα συνολικά 3,2 δισ. ευρώ σημερινών διαθεσίμων του ΑΚΑΓΕ.  
-   Για πρώτη φορά στη χώρα μας εκπονούνται ευρείας κλίμακας και υψηλής αξιοπιστίας αναλογιστικές μελέτες, καθώς σήμερα υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα στατιστικών στοιχείων και δεδομένων – κυρίως από τα πληροφοριακά συστήματα «ΗΛΙΟΣ» και «ΕΡΓΑΝΗ» - ενώ έχει ενσωματωθεί και ένα πλήθος επιμέρους μακροοικονομικών και δημογραφικών παραμέτρων και, μάλιστα, με τις πιο δύσκολες μακροοικονομικές υποθέσεις. 
Το κρίσιμο μέγεθος που περιμένουμε να αποδείξουν αυτές οι αναλογιστικές μελέτες είναι η ανθεκτικότητα του ασφαλιστικού συστήματος σε μακροχρόνια βάση. Με διαφορετικά λόγια, περιμένουμε από αυτές τις μελέτες, που θα ολοκληρωθούν τέλος Νοεμβρίου, να τεκμηριωθεί αδιαμφισβήτητα, μεταξύ άλλων, ότι σε κανένα έτος από σήμερα έως και το 2060, δεν θα υπάρξει αύξηση των συνταξιοδοτικών δαπανών μεγαλύτερη του 2,5% του ΑΕΠ με έτος αναφοράς το 2009. 
Τα πρώτα όμως δείγματα και στοιχεία είναι ενθαρρυντικά. Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες συζητήσεις για το ασφαλιστικό σύστημα πρέπει να γίνονται στη βάση αυτών των τεκμηριωμένων στοιχείων και όχι με αυθαίρετα σενάρια που προκαλούν αναταραχή. 
Κυρίες και Κύριοι,
Πράγματι, όπως ακούσατε, βρισκόμαστε σε έναν αγώνα δρόμου για να μετατρέψουμε ένα στρεβλό σύστημα σε ένα πρότυπο μοντέλο ασφάλισης που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σημερινής συγκυρίας.
Μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να αποτυπώσουμε την πραγματική κατάσταση, διότι αποτελεσματικές πολιτικές με ασαφή στοιχεία δεν γίνονται. Έχουμε καταφέρει να «συμμαζέψουμε» το σύστημα, να κλείσουμε τρύπες και διαρροές, να αποκαταστήσουμε την ταμειακή του ισορροπία. Έχουμε καταφέρει σταδιακά να εμπεδώσουμε μια πιο υγιή ασφαλιστική συνείδηση στην κοινωνία. Η προσπάθεια όμως αυτή, δεν σταματά ποτέ. Είναι και πρέπει να είναι διαρκής. Αρκεί να μπουν γερά θεμέλια.
Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη η πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας. Μια σκληρή και δύσκολη διαπραγμάτευση που θα οδηγήσει στην έξοδο από το μνημόνιο και στην αρχή μιας νέας εταιρικής σχέσης με την Ευρώπη, μιας νέας εποχής για την πατρίδα μας.
Σ' αυτή την νέα εποχή, για να οδηγηθούμε με ασφάλεια δεν πρέπει να επιτρέψουμε τον ξύλινο πολιτικό λόγο της στείρας αντιπαράθεσης. Το ασφαλιστικό πρέπει να παραμείνει μακριά από την πολιτική και την κομματική αντιπαράθεση, μακριά από τις κομματικές σκοπιμότητες. Το ασφαλιστικό είναι ένα εθνικό θέμα που απαιτεί κοινή λογική, σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συναινέσεις. Γιατί τις επιπολαιότητες τις έχουμε πληρώσει ακριβά στο παρελθόν. 

Σας ευχαριστώ πολύ.


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved