ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Δημόσια Διοίκηση Επιστροφή    
Οδηγίες για «υπέρβαση του γλωσσικού σεξισμού» στη δημόσια δοίκηση

Αθήνα 18.3.2016, 18:24

Οδηγίες για την ένταξη της διάστασης του φύλου στα διοικητικά έγγραφα παρέχει εγκύκλιος της Γενικής Γραμματείας Ισότητας του υπουργείου Εσωτερικών, που έρχεται σε συνέχεια ανάλογης με θέμα «Υπέρβαση του γλωσσικού σεξισμού» και ένταξη της διάστασης του φύλου στα διοικητικά έγγραφα».

Συγκεκριμένα, το υπουργείο παραθέτει οδηγίες για την σύνταξη των δημοσίων εγγράφων, οι οποίες βασίζονται στις προτάσεις του «Οδηγού χρήσης μη σεξιστικής γλώσσας στα διοικητικά έγγραφα»:
1. Συστήνεται η ταυτόχρονη αναφορά σε γυναίκες και άντρες, μέσω της χρήσης και των δύο γραμματικών γενών, όταν το κείμενο αναφέρεται σε μεικτούς πληθυσμούς ή στην περίπτωση που δεν προκύπτει το φύλο. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε με τη χρήση ολόκληρης της λέξης είτε με προσθήκη των καταλήξεων (π.χ. ο/η διοικούμενος/-η ή ο διοικούμενος/διοικούμενη, ο αγρότης/αγρότισσα ή ο/η αγρότης/-ισσα, οι υποψήφιοι/-ες κ.ο.κ.).
2. Όταν η αναφορά σε γυναίκες είναι αποκλειστική, η χρήση του θηλυκού γένους αυτονόητα είναι επίσης αποκλειστική, όπως και τα επίθετα και οι αντωνυμίες.
3. Στις περιπτώσεις των ουσιαστικών που ο τύπος του αρσενικού και του θηλυκού ταυτίζονται, συστήνεται τα επίθετα και οι αντωνυμίες να παρατίθενται και στα δύο γένη (π.χ. οι διαθέσιμοι/-ες υπάλληλοι, οι οποίοι/-ες…).

Πέρα από τις ενδεικτικές αυτές περιπτώσεις και για την καλύτερη κατανόηση των οδηγιών, το υπουργείο παραπέμπει τους συντάκτες και τις συντάκτριες των διοικητικών εγγράφων στο σύνδεσμο του οικείου οδηγού και της τελικής έκθεσης: http://www.isotita.gr/var/uploads/MELETES/Teliki Meleti - Doikhtika Eggrafa.pdf και http://www.isotita.gr/var/uploads/MELETES/Odhgos Xrisis Mi Seksistikis Glossas.pdf .

Τέλος, η ΓΓΙ παρακαλεί τις υπηρεσίες να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την υιοθέτηση των οδηγιών σε όλα τα έγγραφα της Διοίκησης, καθώς και στην τροποποίηση όλων των εντύπων με σκοπό τη διακριτή απεικόνιση του φύλου (π.χ. σε έντυπο αίτησης: ο αιτών/η αιτούσα).


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved