ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Δημόσια Διοίκηση Επιστροφή    
Δημόσιο: Έρχονται νομοσχέδιο για την κινητικότητα, Μητρώο Στελεχών, επιχορήγηση για σπουδές στο ΕΑΠ

Αθήνα 6.7.2016, 14:12

Το νομοσχέδιο για την κινητικότητα, το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών και το πρόγραμμα επιχορήγησης δημοσίων υπαλλήλων για την παρακολούθηση προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο βρέθηκαν στο επίκεντρο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Αναφερόμενος στο θέμα της κινητικότητας ο κ. Βερναρδάκης ανακοίνωσε ότι από αύριο τίθεται στη δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή στις επόμενες δέκα ημέρες, με στόχο «αφενός να καλυφθούν -στο βαθμό που είναι εφικτό- κάποια από τα τεράστια κενά που υπάρχουν στη Δημόσια Διοίκηση εξαιτίας της υποστελέχωσής της και αφετέρου να δοθούν κίνητρα στο προσωπικό του δημόσιου τομέα προκειμένου να απασχολείται σε τομείς, υπηρεσίες και περιοχές που αποτελούν επιθυμία και προτεραιότητά  του».

Όπως σημείωσε, θα δοθούν βαθμολογικά και μισθολογικά κίνητρα για τους υπαλλήλους που θα μετακινηθούν από τα αστικά κέντρα σε παραμεθόριες, απομακρυσμένες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές.

Το μέτρο  της κινητικότητας θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2017 και για την διασφάλιση τόσο της διαφάνειας όσο και της εύρυθμης λειτουργίας  του Δημόσιου Τομέα, η διαδικασία θα εποπτεύεται από την Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας, στην οποία θα συμμετέχουν και δύο μέλη της διοίκησης του ΑΣΕΠ. 

Ο αναπληρωτής υπουργός ξεκαθάρισε ότι η ύπαρξη ψηφιακού οργανογράμματος αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να ενταχθεί ένας φορέας στη διαδικασία κινητικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους η αξιολόγηση και αναδιοργάνωση όλων των δομών του Δημοσίου με στόχο την ανάρτηση των νέων ψηφιακών οργανογραμμάτων. Υπογράμμισε πάντως ότι το θέμα της υποστελέχωσης στη Δημόσια Διοίκηση δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο από την κινητικότητα, επισημαίνοντας την ανάγκη να προχωρήσει άμεσα ένα συγκεκριμένο σύστημα προσλήψεων. 

Σπουδές στο ΕΑΠ
Αναφερόμενος στα προπτυχιακά προγράμματα για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, ο κ. Βερναρδάκης διευκρίνισε ότι θα αφορά ετησίως 70 έως 100 υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, αποφοίτους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η επιλογή των προπτυχιακών φοιτητών θα γίνεται από το ΕΑΠ ενώ το Δημόσιο θα καλύπτει το 50% των διδάκτρων των υπαλλήλων.

Μητρώο στελεχών
Για το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών, ο αναπληρωτής υπουργός ανακοίνωσε ότι αναμένεται  άμεσα η ανάρτηση της εφαρμογής του στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ ώστε οι ενδιαφερόμενοι να μπορούν να ξεκινήσουν τη διαδικασία εγγραφής τους. Τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί, εξάλλου, και το ΦΕΚ του Προεδρικού Διατάγματος για την αναγνώριση έως επταετούς προϋπηρεσίας από τον ιδιωτικό τομέα στο δημόσιο.

* Ακολουθεί ενημερωτικό σημείωμα για το προπτυχιακό πρόγραμμα του ΕΑΠ «Οργάνωση και Λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης».ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ 
«ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ»

1. Σκοπιμότητα του Προγράμματος Σπουδών
Το Πρόγραμμα Σπουδών στη «Δημόσια Διοίκηση» είναι ένα πρόγραμμα που προσφέρεται από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (ΥΠΕΣΔΑ). Ειδικότερα, σύμφωνα με το Ν. 4369/2016, άρθρο 42, ‘Το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (ΥΠΕΣΔΑ) μπορεί να χρηματοδοτεί την υλοποίηση προπτυχιακού προγράμματος σπουδών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.), το οποίο έχει ως γνωστικό αντικείμενο την οργάνωση και τη λειτουργία της δημόσιας διοίκησης (δημόσιο management), για τη συμμετοχή υπαλλήλων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (ΔΕ) του δημοσίου τομέα. Το εν λόγω προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών καταρτίζεται μετά από πρόταση του Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης προς τα αρμόδια όργανα του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου και τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κατά τα ειδικότερα αναφερόμενα στις διατάξεις που διέπουν τη λειτουργία του Ε.Α.Π., όπως κάθε φορά ισχύουν. 
Στο πλαίσιο αυτής της διάταξης του νόμου το ΥΠΕΣΔΑ σε συνεργασία με το ΕΑΠ συγκρότησε  ομάδα έργου για την επεξεργασία πρότασης δημιουργίας προγράμματος Σπουδών στην Δημόσια Διοίκηση, με βάση όσα προβλέπονται στο νομό. Η ομάδα αφού συνεδρίασε σε ολομέλεια (έναρξη 7/3/2016) και σε μικρότερες ομάδες και διεξήγαγε τις απαραίτητες διαβουλεύσεις, συγκέντρωσε το απαραίτητο υλικό και κατέθεσε την πρότασή της για την δημιουργία του Προγράμματος Σπουδών στην Δημόσια Διοίκηση. 
Στόχος του προγράμματος είναι να παρέχει υψηλού επιπέδου εξειδικευμένες σπουδές στην «Δημόσια Διοίκηση», που οδηγούν στην απόκτηση πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα αυτό θα περιλαμβάνει μαθήματα που αφορούν τόσο στη θεωρία της δημόσιας διοίκησης και πολιτικής όσο και στην πρακτική εφαρμογή μεθόδων οργάνωσης και ανάπτυξης δεξιοτήτων που θα αναβαθμίζουν την επιχειρησιακή λειτουργία και αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης. Σκοπός του προγράμματος είναι η μελέτη σύγχρονων διαστάσεων της δημόσιας πολιτικής, η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του δημόσιου τομέα και ο εξοπλισμός των στελεχών του δημόσιου τομέα με εξειδικευμένες γνώσεις σχετικά με το ρόλο της διοίκησης και των δημοσίων πολιτικών στη σύγχρονη εποχή. Το πρόγραμμα αυτό μπορεί να παρακολουθούν με επιχορήγηση των διδάκτρων ήδη υπηρετούντα στελέχη της δημόσιας διοίκησης και αυτοδιοίκησης τα οποία θα επιλέγονται με κλήρωση από ειδική ‘δεξαμενή’ υποψηφίων κατόπιν αιτήσεώς τους.  

2. Προϋποθέσεις συμμετοχής
Σύμφωνα με το άρθρο 42 του ν.4369/2016 δικαίωμα συμμετοχής στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (Ε.Α.Π.) με γνωστικό αντικείμενο την οργάνωση και τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης (Δημόσιο Management) έχουν τακτικοί πολιτικοί διοικητικοί υπάλληλοι,  μόνιμοι και με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, κατηγορίας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ), οι οποίοι έχουν συμπληρώσει διετία από το διορισμό τους και υπηρετούν: 
α) σε υπηρεσίες κεντρικές και περιφερειακές του Δημοσίου,
β) σε Ανεξάρτητες Αρχές, 
γ) σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α΄και β΄βαθμού 
δ) σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) και 
ε) σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ.) που ανήκουν στο Κράτος ή επιχορηγούνται τακτικά σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις από κρατικούς πόρους κατά 50% τουλάχιστον του ετήσιου προϋπολογισμού τους.

Θα θέλαμε επίσης να υπογραμμίσουμε ότι το εν λόγω πρόγραμμα σπουδών δεν ανταγωνίζεται, ούτε έρχεται σε σύγκρουση με άλλα αντίστοιχα προγράμματα δημόσιας διοίκησης των Ελληνικών Πανεπιστημίων. Απευθύνεται σε μία ιδιαίτερη ομάδα υποψήφιων φοιτητών, τόσο προς όφελος των ιδίων όσο και του δημοσίου τομέα, ενώ διαφοροποιείται σημαντικά από τα προγράμματα σπουδών που παρέχει το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, το οποίο απευθύνεται σε διαφορετική ομάδα–στόχο και προεξέχων σκοπός του οποίου είναι η επαγγελματική κατάρτιση των νεοεισαχθέντων στη διοίκηση σπουδαστών του. Αντιθέτως, με το πρόγραμμα σπουδών του ΕΑΠ, η Διοίκηση επενδύει στη θεωρητική κατάρτιση των υπαλλήλων της, η οποία αναμένεται να παραγάγει προστιθέμενη αξία σε συνάρτηση με την εμπειρία των υπαλλήλων της που θα οδηγήσει στην καλύτερη εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

3. Πρόγραμμα Σπουδών  
Το Πρόγραμμα Σπουδών διαρκεί τέσσερα έτη τα οποία διαιρούνται σε οκτώ εξάμηνα. Κάθε εξάμηνο διδάσκοντα τρία μαθήματα, ενώ το τελευταίο 8ο εξάμηνο αφορά σε μαθήματα υπηρεσιακής εξειδίκευσης με βάση κύκλους δημόσιας πολιτικής. Το πρόγραμμα Σπουδών διαπερνούν άξονες μαθημάτων όπως Δίκαιο, Οικονομικά και Μάνατζμεντ (διοίκηση και πολιτικές), ενώ προβλέπονται και εργαστήρια για την απόκτηση τεχνικών δεξιοτήτων όπως αυτών που αφορούν στο χειρισμό και ανάλυση στατιστικών δεδομένων, την ηλεκτρονική διαχείριση εγγράφων, ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων με τη χρήση νέων τεχνολογιών, τεχνικές παρουσίασης κ.λπ.  
 
Η διάρθρωση του Προγράμματος μαθημάτων ανά έτος και εξάμηνο σπουδών έχει ως εξής:

Α’ Έτος Σπουδών 
1ο  Εξάμηνο
Βασικές Αρχές Δημοσίου Δικαίου 
Αρχές Οικονομικής Θεωρίας 
Δομή και Οργάνωση του Ελληνικού Κράτους   

2ο Εξάμηνο 
Εισαγωγή στην Πολιτική Επιστήμη  
Εισαγωγή στους Η/Υ και Επεξεργασία Δεδομένων   
Βασικές Αρχές Διοίκησης  

Β’ Έτος Σπουδών 
3ο  Εξάμηνο
Διεθνές και Ευρωπαϊκό Δίκαιο  
Αρχές Δημόσιας Οικονομικής 
Ιστορική Συγκρότηση του Σύγχρονου Ελληνικού Κράτους 

4ο  Εξάμηνο 
Διεθνής Πολιτική Οικονομία 
Ηθική και Δεοντολογία στο Δημόσιο  
Κράτος και Δημόσιες Πολιτικές  

Γ’ Έτος Σπουδών 
5ο Εξάμηνο
Περιφερειακή ανάπτυξη και περιφερειακές ανισότητες 
Θεσμοί και Δημόσιες Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης 
Διοίκηση  Έργων  

6ο  Εξάμηνο
Θεσμοί και Πολιτικές Προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου  
Κρατικός Προϋπολογισμός και Δημόσιο Λογιστικό 
Μεταρρυθμιστικές τάσεις & Αλλαγή στη Δημόσια Διοίκηση, 

Δ’ Έτος Σπουδών 
7ο Εξάμηνο 
Σύγχρονο Κράτος και Διεθνείς Οργανισμοί 
Διοικητική Αποκέντρωση και Τοπική Αυτοδιοίκηση: Πολιτική  και Οικονομική  Διάσταση   
Προϋπολογισμός της Ε.Ε., Δημόσιες Επενδύσεις και Αναπτυξιακά Προγράμματα 

8ο Εξάμηνο – Κύκλος μαθημάτων υπηρεσιακής εξειδίκευσης 
Κύκλος υπηρεσιακής εξειδίκευσης 
Εκτός των μαθημάτων κατά τη διάρκεια των Σπουδών θα προσφέρονται ορισμένα εξειδικευμένα σεμινάρια, όπως:
Σύνταξη Δημοσίων Εγγράφων 
Ηλεκτρονική Διαχείριση Εγγράφων 
Καλή Νομοθέτηση και Νομοπαραγωγική διαδικασία 
Διοίκηση Ολικής Ποιότητας 
Σύνταξη και Παρουσίαση Εκθέσεων 


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved