ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Δημόσια Διοίκηση Επιστροφή    
Σ. Πέτσας: Η αυτοδιοίκηση έχει στα χέρια της ισχυρά αναπτυξιακά εργαλεία

Proslipsis.gr | Αθήνα 13.4.2021, 16:21

«Η Αυτοδιοίκηση έχει στα χέρια της ισχυρά αναπτυξιακά εργαλεία που αλλάζουν την όψη των τοπικών κοινωνιών» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας στην ομιλία του, στο διαδικτυακό φόρουμ που διοργάνωσε το International Chamber of Commerce - Hellas σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), με θέμα «Οι Δήμοι ως μοχλός ανάπτυξης στην μετά Covid-19 εποχή».

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες της χώρας στα χέρια τους, προκειμένου να καταστήσουν τις τοπικές κοινωνίες μία πραγματική ατμομηχανή ανάπτυξης για την μετά-covid εποχή: «Το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και το Ταμείο Ανάκαμψης αθροίζουν πάνω από 5,5 δις ευρώ, για έργα με έντονο αναπτυξιακό αποτύπωμα που μπορούν να μετασχηματίσουν την όψη των τοπικών κοινωνικών και να συμβάλλουν, δυναμικά, στην επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας. 

Κεντρική κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση και επιχειρηματικός κόσμος είμαστε σύμμαχοι για να υλοποιήσουμε έργα, τα οποία αλλάζουν ριζικά την όψη των τοπικών κοινωνικών και βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών. Συνέργειες οι οποίες είναι καθοριστικές για την βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων που υπάρχουν. Πρόκειται για χρήματα άμεσα διαθέσιμα, με πολύ πιο γρήγορες διαδικασίες χρηματοδότησης και  με σχεδόν ίδια κριτήρια επιλεξιμότητας».

Το ζητούμενο πλέον είναι -κατά τον υπουργό- η γρήγορη απορρόφηση των πόρων. Όσο πιο γρήγορα ενταχθούν τα έργα, τόσο περισσότεροι θα είναι και οι πόροι που θα εισρεύσουν και από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία σε πρώτη φάση χρηματοδοτεί ήδη το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» με 500 εκατ. ευρώ και το Πρόγραμμα «Ηλέκτρα» με 375 εκατ. ευρώ, βάσει των αντίστοιχων δανειακών συμβάσεων που συνάφθηκαν με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων στις 18 Μαρτίου 2021. 

Παράλληλα, ο κ. Πέτσας δεν απέκλεισε διεύρυνση του χρηματοδοτικού φακέλου στο Πρόγραμμα, εφόσον όλοι οι πόροι απορροφηθούν.

Όσον αφορά στους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, επισήμανε ότι 475 εκατ. ευρώ προβλέπονται για αστικές αναπλάσεις, 290 εκατ. ευρώ για έργα ύδρευσης και 230 εκατ. ευρώ για δράσεις αστικών λυμάτων. «Τα κριτήρια επιλεξιμότητας είναι παρόμοια, τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες στα χέρια τους διαθέτουν μεγάλη ευελιξία. Για παράδειγμα, το project ενός Δήμου που έχει ενταχθεί στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» μπορεί να μεταφερθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης, για πιο γρήγορη ή και μεγαλύτερη χρηματοδότηση».

Σχετικά με το Πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ», ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ, που αφορά σε χρηματοδότηση έργων μικρότερης κλίμακας -από αθλητικές εγκαταστάσεις, πυροπροστασία σχολείων και ράμπες ΑμΕΑ, μέχρι στέγαστρα στάσεων και καταφύγια αδέσποτων ζώων- και το οποίο ολοκληρώνεται στις αρχές Μαΐου, ο αναπληρωτής υπουργός επανέλαβε ότι οι πόροι που δεν θα έχουν απορροφηθεί, θα ενισχύσουν το Πρόγραμμα «Άργος» που συνδέεται με τη δημιουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων και τις υποχρεώσεις των Δήμων, όπως προβλέπονται στο Νομοσχέδιο για τα Ζώα Συντροφιάς, ενώ μέρος των χρημάτων θα διατεθούν και για μηχανολογικό εξοπλισμό, στους μικρότερους και μικρομεσαίους Δήμους.

Ερωτηθείς, τέλος, για τις ελλείψεις των Δήμων σε ανθρώπινο δυναμικό, είπε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για έναν «σοβαρό προγραμματισμό προσλήψεων στους Δήμους, ιδίως εκεί όπου είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχει πρόβλημα σε επίπεδο τεχνικών υπηρεσιών και χειριστών μηχανημάτων», ενώ σχετικά με τον στόχο που θέτει το Υπουργείο Εσωτερικών για την μετά-covid εποχή, επισήμανε ότι: «εφόσον προχωρήσουμε σε γρήγορες εντάξεις έργων και γρήγορες δημοπρατήσεις, μέχρι το 2023-2024 η Ελληνική Περιφέρεια θα έχει πραγματικά αλλάξει όψη, το ίδιο και η Ελληνική Πολιτεία, η οποία πλέον -αντλώντας δύναμη από τα 200 χρόνια της νεότερης Ιστορίας της- θα μπορεί να κοιτάζει τον 21ο αιώνα με αισιοδοξία».

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved