ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Δημόσια Διοίκηση Επιστροφή    
Η ημερίδα για τον Κώδικα Δεοντολογίας Εσωτερικών Ελεγκτών

Proslipsis.gr | Αθήνα 21.4.2021, 16:04

Περισσότεροι από 350 επαγγελματίες του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για ένα πολύτιμο εργαλείο για τους δημόσιους λειτουργούς, το οποίο περιλαμβάνει το σύνολο των αρχών και αξιών που διέπουν το έργο των Εσωτερικών Ελεγκτών παρουσιάζοντας πρακτικά παραδείγματα δεοντολογικών διλημμάτων. Στη διαδικτυακή ημερίδα που οργάνωσε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας με αφορμή τη σύνταξη του Κώδικα Δεοντολογίας Εσωτερικών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης από τη Γενική Διεύθυνση Ακεραιότητας και Λογοδοσίας (ΓΔΑΛΟ) με θέμα: «Κώδικας Δεοντολογίας Εσωτερικών Ελεγκτών: Μια ηθική πυξίδα για την εφαρμογή του Εσωτερικού Ελέγχου».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη τη συζήτηση στον παρακάτω σύνδεσμο: https://youtu.be/FVSQaa9RUhE. 

Στην ημερίδα σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε η Μαρία Κωνσταντινίδου, Προϊσταμένη Γεν. Δ/νσης Ακεραιότητας & Λογοδοσίας της ΕΑΔ, η οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στη σημασία εκπόνησης του Κώδικα μετά την πρόσφατη ψήφιση του νόμου 4795/2021 του Υπουργείου Εσωτερικών για την καθιέρωση του ενιαίου Συστήματος Εσωτερικού Ελέγχου στους φορείς του Δημοσίου, καθώς επίσης και στην ομάδα εργασίας της ΓΔΑΛΟ που συνέταξε τον Κώδικα περιγράφοντας τη διεθνή εμπειρία και τα πρότυπα που ελήφθησαν υπόψη για τη συγγραφή του.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος μίλησε για τους κανόνες δεοντολογίας που έχει περιλάβει το Ελεγκτικό Συνέδριο στο εγχειρίδιο άσκησης των ελεγκτικών του αρμοδιοτήτων τονίζοντας πως ο Κώδικας Δεοντολογίας περιέχει κατευθυντήριες αρχές, ώστε να βοηθήσει το πρόσωπο που ασκεί τον έλεγχο να κρίνει ως προς το αποδεκτό ή μη μιας δραστηριότητας ή συμπεριφοράς του, εντός και εκτός υπηρεσίας, η Αθηναϊδα Τουρκολιά, Προϊσταμένη της Γεν. Δ/νσης Ελέγχων Συγχρηματοδοτούμενων Προγραμμάτων/Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου της Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία ανέδειξε την αντιμετώπιση των ζητημάτων Δεοντολογίας στο Εγχειρίδιο Ελέγχου της Επιτροπής Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΕΔΕΛ), η οποία ασκεί το ρόλο της Αρχής Ελέγχου της Χώρας για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων, καθώς και τα κοινά σημεία ανάμεσα στους δύο Κώδικες και την ύπαρξη συμβατότητας μεταξύ τους με την έννοια της κοινής ανάγκης για θωράκιση της ποιότητας και της εγκυρότητας του ελεγκτικού έργου, και η Βέρρα Μαρμαλίδου, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εσωτερικών Ελεγκτών Ελλάδος, η οποία εξήγησε το πόσο σημαντικό είναι το γεγονός ότι ο Κώδικας Δεοντολογίας Εσωτερικών Ελεγκτών στον δημόσιο τομέα βασίστηκε στον αντίστοιχο του Διεθνούς Ινστιτούτου, τονίζοντας πως για να εφαρμοστεί απαιτούνται παράλληλα και άλλες ενέργειες όπως η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, η υιοθέτηση πολιτικής «ανοικτών θυρών», ώστε οι ελεγκτές να βρίσκουν τόπο να εκφράσουν τις σκέψεις και τα διλήμματά τους.

Τη βασική διάρθρωση και περιεχόμενο του Κώδικα Δεοντολογίας παρουσίασε η Δήμητρα Δαργενίδου, Υπάλληλος της Γεν. Δ/νσης Ακεραιότητας & Λογοδοσίας της ΕΑΔ, η οποία συντόνισε και τη συζήτηση.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved