ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Δημόσια Διοίκηση Επιστροφή    
Σεμινάρια, μεταπτυχιακά και πιστοποίηση για τους δημοσίους υπαλλήλους (13/6/08)


Αθήνα 13.6.2008, 11:50
Σεµινάρια υποχρεωτικής εκπαίδευσης καλούνται να παρακολουθήσουν τα πρώτα πενήντα διευθυντικά στελέχη της δηµόσιας διοίκησης στις 23 και 30 Ιουνίου 2008, ενώ τον Σεπτέµβριο πτυχιούχοι µόνιµοι δηµόσιοι υπάλληλοι θα έχουν τη δυνατότητα να συµµετάσχουν σε εξετάσεις για την επιλογή τους σε µεταπτυχιακό πρόγραµµα σπουδών στο Πανεπιστήµιο Μακεδονίας.

Οι εξαγγελίες αυτές έγιναν από τον Γενικό Γραµµατέα του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Γεώργιο Βούτσινο κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Βαλκανικό Κέντρο Τύπου, ενόψει ηµερίδας που διοργανώνει το Κέντρο σήμερα στη Θεσσαλονίκη (ξενοδοχείο CAPSIS) και η οποία σηµατοδοτεί την επίσηµη έναρξη κύκλου επιµορφωτικών προγραµµάτων για διευθυντικά στελέχη στη βόρεια Ελλάδα.

Όπως είπε ο κ. Βούτσινος, συνολικά 140 εξειδικευµένα σεµινάρια διάρκειας 35 ωρών πρόκειται να υλοποιηθούν από το ΕΚΔΔΑ σε όλη τη χώρα από τον Σεπτέµβριο. Τα σεµινάρια απευθύνονται σε 3.500 προϊσταµένους διευθύνσεων υπουργείων και δηµόσιων οργανισµών και αποσκοπούν στην ανάπτυξη κατάλληλων γνώσεων και δεξιοτήτων για αποτελεσµατικότερη διοίκηση µε αποτελέσµατα, αλλά και συµµετοχή στη διαµόρφωση των δηµοσίων πολιτικών.

Η υποχρεωτική εκπαίδευση καθιερώθηκε πρόσφατα µε νόµο και ως στόχο έχει τη βελτίωση της διοικητικής ικανότητας των δηµοσίων υπηρεσιών, δεδοµένου ότι οι προϊστάµενοι συγκροτούν τον επιτελικό υπηρεσιακό κορµό κάθε δηµόσιας υπηρεσίας: «Ένας προϊστάµενος δεν αρκεί να γνωρίζει το εξειδικευµένο αντικείµενο της διεύθυνσής του. Πρέπει ταυτόχρονα να είναι σε θέση να συντονίζει, να παίρνει αποφάσεις, να διαχειρίζεται κρίσεις, να παρακολουθεί, να ελέγχει, να συνεργάζεται, να έχει την ικανότητα να διοικεί µε ανοιχτό µυαλό», σηµείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσινος, ενώ ανακοίνωσε ότι για τον σχεδιασµό του επιµορφωτικού προγράµµατος αξιοποιήθηκαν βέλτιστες πρακτικές από αντίστοιχες σχολές όπως η «Ecole Nationale d’ Administration - ΕΝΑ» της Γαλλίας και το «National School of Government» του Ηνωµένου Βασιλείου, µε τις απαραίτητες προσαρµογές στην ελληνική δηµόσια διοίκηση. Σχετικά με τα θεµατικά πεδία της εκπαίδευσης των διευθυντών, τόνισε ότι θα συνδέονται µε σύγχρονους προβληµατισµούς για την συµβολή της διαβούλευσης και του κοινωνικού διαλόγου στη δηµόσια διοίκηση, θα περιλαµβάνουν ζητήµατα που άπτονται του σχεδιασµού στρατηγικών δράσεων, της λήψεως αποφάσεων και κυρίως των αρχών της επικοινωνίας και διευθέτησης των συγκρούσεων µέσα στις υπηρεσίες, καθώς και της διαχείρισης της απόδοσης του ανθρώπινου δυναµικού.

Το μεταπτυχιακό
Αναφερόµενος στο µεταπτυχιακό πρόγραµµα σπουδών ο κ. Βούτσινος ανήγγειλε ότι τον Ιούλιο θα δηµοσιοποιηθεί από το Πανεπιστήµιο Μακεδονίας η προκήρυξη για την επιλογή 35 µονίµων δηµοσίων υπαλλήλων µε πενταετή προϋπηρεσία, τον Σεπτέµβριο θα γίνουν οι σχετικές εξετάσεις επιλογής και τον Φεβρουάριο οι επιτυχόντες θα κληθούν να παρακολουθήσουν δωρεάν µεταπτυχιακό πρόγραµµα σπουδών στη «.ηµόσια .ιοίκηση Ολικής Ποιότητας».

Αντίστοιχο µεταπτυχιακό πρόγραµµα στην «Οργάνωση και Διοίκηση Δηµοσίων Υπηρεσιών, Δηµοσίων Οργανισµών και Επιχειρήσεων» λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια στο Πανεπιστήµιο Πελοποννήσου (τα προγράμμα αυτά τα ανακοίνωσε έγκαιρα η Proslipsis). Και τα δύο προγράµµατα χρηµατοδοτούνται εξ ολοκλήρου από το ΕΚΔΔΑ και και το Κοινωνικό Πολύκεντρο της ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο της προγραµµατικής συµφωνίας που έχουν συνυπογράψει από το 2004 το υπουργείο Εσωτερικών.

Αναφερόµενος, στις δράσεις και πρωτοβουλίες του ΕΚΔΔΑ ο κ. Βούτσινος γνωστοποίησε ότι τα προγράµµατα επιµόρφωσης στην Περιφέρεια διπλασιάστηκαν και πλέον δύο στα τρία (65,6%) διεξάγονται εκτός Αττικής, ενώ διπλάσιος και σε ορισµένες περιπτώσεις τριπλάσιος είναι σε σύγκριση µε το παρελθόν, ο αριθµός των συµµετεχόντων από την Περιφέρεια. Ενδεικτικά ανέφερε ότι τον περασµένο χρόνο παρακολούθησαν επιµορφωτικά σεµινάρια 22.430 υπάλληλοι από την Περιφέρεια, ενώ µόνο το πρώτο πεντάµηνο του 2008 οι συµµετέχοντες ανέρχονται σε 12.400. Σε ότι αφορά τη διοικητική Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας γνωστοποίησε ότι το 2007 επιµορφώθηκαν συνολικά 6.500 υπάλληλοι και φέτος µέχρι στιγµής έχουν ήδη παρακολουθήσει σεµινάρια 4.250.

Πιστοποίηση
Επιπλέον, ο κ. Βούτσινος ανήγγειλε ότι µετά την αποκέντρωση της επιµόρφωσης στρατηγικός στόχος του ΕΚΔΔΑ είναι η πιστοποίηση της επιµόρφωσης, η οποία θα υποστηριχτεί µε τη σύσταση σε αυτό ςιδικής επιτροπής πιστοποίησης. Έργο της επιτροπής είναι ο καθορισµός γενικών αρχών και προτύπων που θα διέπουν τις διαδικασίες πιστοποίησης, όπως υποδοµές, επιστηµονικός σχεδιασµός, σύνδεση των προγραµµάτων µε πραγµατικές ανάγκες και αξιολόγηση γνώσεων και δεξιοτήτων.

Όπως είναι γνωστό η πιστοποιηµένη επιµόρφωση από το ΕΚΔΔΑ πριµοδοτεί µε µόρια την ιεραρχική εξέλιξη των στελεχών της δηµόσιας διοίκησης. Η μοριοδότηση αυτή ανήκει στα αντικειµενικά κριτήρια που λαµβάνονται υπόψη για την επιλογή των προϊσταµένων στη δηµόσια διοίκηση, σύμφωνα με το νέο υπαλληλικό κώδικα, και υπερτερούν σε συντριπτικό βαθµό έναντι των υποκειµενικών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved