ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Πολιτιστικά Επιστροφή    
Εκδήλωση: Η μετανάστευση τότε και τώρα
 

 

Αθήνα 8.4.2013, 12:43

Η Κοσμητεία της Παιδαγωγικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης και τον Ελληνο-Γερμανικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Dialogos» διοργανώνουν εκδήλωση, με θέμα: «Η μετανάστευση τότε... η μετανάστευση τώρα...».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 11 Απριλίου 2013 και ώρα 18:45, στο 10ο όροφο του Πύργου της Παιδαγωγικής. Η μετανάστευση τότε και τώρα θα βρεθούν στο επίκεντρο της εκδήλωσης που συντονίζει η Διευθύντρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ, Καθηγήτρια Δήμητρα Κογκίδου. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο επιμελητής της έκθεσης φωτογραφίας και εκπρόσωπος του  Ελληνο – Γερμανικού Πολιτιστικού Συλλόγου « Dialogos», Σταμάτης Καραμούζης. Τα θέματα εισηγούνται ο Λόης Λαμπριανίδης, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και ο Γιώργος Τσιάκαλος. καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΑΠΘ.

Ο Καθηγητής Λόης Λαμπριανίδης θα αναφερθεί στην αυξημένη μετανάστευση επιστημόνων από την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια - φαινόμενο που θα ενταθεί στο μέλλον λόγω της τρέχουσας οικονομικής κρίσης. Θα παρουσιάσει τα βασικά χαρακτηριστικά της και θα περιγράψει το προφίλ των εμπλεκόμενων ατόμων. Στη συνέχεια, θα ερμηνεύσει γιατί η Ελλάδα «υποφέρει» από τη διεθνή μετανάστευση επιστημόνων και θα υποστηρίξει ότι αυτό οφείλεται, πρωτίστως, στη χαμηλή ζήτηση για πτυχιούχους. Τέλος, θα επισημάνει ότι το φαινόμενο της διεθνούς μετανάστευσης επιστημόνων είναι δυνατόν να επιφέρει και κάποια θετικά αποτελέσματα για τις χώρες αποστολής ακόμη και στην περίπτωση που, τελικώς, επιλέγουν να παραμείνουν στο εξωτερικό.

Ο Καθηγητής Γιώργος Τσιάκαλος θα αναλύσει τις ομοιότητες και τις διαφορές της μετανάστευσης τότε (στη δεκαετία του '60) με τη μετανάστευση τώρα. Ειδικότερα, θα αναφερθεί στη ρητορεία που χρησιμοποιείται για να παρουσιασθεί η αναγκαστική, για πολλούς ανθρώπους, μετανάστευση ως μια θετική επιλογή - τότε ως «ευλογία Θεού» και το «φιλοτάξιδον του Έλληνος» και τώρα ως «κινητικότητα του εργατικού δυναμικού».

Παράλληλη εκδήλωση
Παράλληλη εκδήλωση θα είναι η έκθεση φωτογραφίας του Ελληνο–Γερμανικού Πολιτιστικού Συλλόγου «DIALOGOS», με τίτλο «Η μετανάστευση τότε…» στη Βιβλιοθήκη της Παιδαγωγικής Σχολής (2ος όροφος του Πύργου της Παιδαγωγικής), με θέμα τη ζωή των Ελλήνων μεταναστών/τριών στη Γερμανία κατά την δεκαετία του '60 (Δευτέρα 8 έως 22 Απριλίου 2013 και ώρες 9:00 -19:00, εκτός Σαββατοκύριακων).

Το φωτογραφικό υλικό αποτυπώνει εικόνες της καθημερινότητας μιας εποχής και είναι οργανωμένο σε δέκα θεματικές ενότητες, οι οποιες έχουν επεξηγηματικό κείμενο στα ελληνικά και τα γερμανικά και είναι θεματολογικά: η δουλειά στο εργοστάσιο της Γερμανίας, στενάχωρες συνθήκες στέγασης, λιτή διαβίωση στην Ελλάδα, αναχώρηση, η ζωή των Ελλήνων στο Delmenhorst,  εκδρομές και εκδηλώσεις, χαρά και λύπη, ατομική αναζήτηση εργασίας στην Γερμανία,  σύμβολα κύρους "Τα καταφέραμε..." και ταξίδια.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί διαδικτυακά (live streaming) μέσω της ιστοσελίδας της Παιδαγωγικής Σχολής www.educ.auth.gr.

* Στο συνημμένο αρχείο θα βρείτε το Πρόγραμμα της εκδήλωσης.

 

 1 αρχεία διαθέσιμα για download 
Το πρόγραμμα (αρχείο jpg 34 kb)

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved