ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 
 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Θέσεις τακτικού προσωπικού Επιστροφή    
Την αποικιοκρατία και το ρατσισμό απέναντι στους αφρικανούς «θυμήθηκαν» οι ευρωβουλευτές

Proslipsis.gr | Αθήνα 27.3.2018, 17:28

Οι ευρωβουλευτές «θυμήθηκαν» την αποικιοκρατία και τον «συστημικό ρατσισμό» που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση και καλούν τα κράτη μέλη να πάρουν μέτρα.

Σε ψήφισμα το οποίο υιοθετήθηκε την Τρίτη με 535 ψήφους υπέρ, 80 κατά και 44 αποχές, το ΕΚ καλεί την ΕΕ και τις εθνικές αρχές να αναπτύξουν αντιρατσιστικές πολιτικές και να τερματίσουν τις διακρίσεις στους τομείς της εκπαίδευσης, της στέγασης, της υγείας, της ποινικής δικαιοσύνης, της πολιτικής συμμετοχής και της μετανάστευσης.

«Υπό το πρίσμα των αυξανόμενων αφροφοβικών επιθέσεων, τα μέλη του ΕΚ καλούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ να αναγνωρίσουν το ρατσισμό, τις διακρίσεις και την ξενοφοβία που βιώνουν οι αφρικανικής καταγωγής Ευρωπαίοι και να προσφέρουν την κατάλληλη προστασία απέναντι σε αυτές τις ανισότητες, ώστε να διασφαλίσουν ότι τα εγκλήματα μίσους διερευνώνται, διώκονται και τιμωρούνται κατάλληλα. Επιπλέον, οι πολίτες αφρικανικής καταγωγής θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται περισσότερο σε υφιστάμενα προγράμματα χρηματοδότησης καθώς και στο προσεχές πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο (2021-2027)», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου.

Τα μέλη του ΕΚ καταδικάζουν την κακομεταχείριση των πολιτών αφρικανικής καταγωγής σε συνθήκες κράτησης από την αστυνομία, αναφέροντας τα πολυάριθμα βίαια επεισόδια και τους θανάτους που σημειώνονται σε τέτοια περιστατικά. Σημειώνουν, επίσης, τη συχνή χρήση φυλετικής και εθνοτικής κατηγοριοποίησης στην εφαρμογή της ποινικής νομοθεσίας, στη λήψη μέτρων κατά της τρομοκρατίας και τον μεταναστευτικό έλεγχο, ενώ καλούν τα κράτη μέλη να τερματίσουν αυτές τις πρακτικές.

Αποικιοκρατία
Το ψήφισμα ενθαρρύνει τους θεσμούς της ΕΕ και τα κράτη μέλη να αντιμετωπίσουν και να επανορθώσουν παλαιότερες αδικίες και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αυτά τα ιστορικά εγκλήματα έχουν αρνητικές επιπτώσεις μέχρι και σήμερα για τους ανθρώπους αφρικανικής καταγωγής, αναφέρουν τα μέλη του ΕΚ.

Οι ευρωβουλευτές προτείνουν να πραγματοποιηθούν προσπάθειες επανόρθωσης, όπως η δημόσια συγγνώμη και η επιστροφή των κλεμμένων πολύτιμων αντικειμένων στις χώρες προέλευσής τους. Το ΕΚ καλεί επίσης τις χώρες της ΕΕ να αποχαρακτηρίσουν τα αποικιοκρατικά τους αρχεία, καθώς επίσης και να ενσωματώσουν μία σφαιρική αντίληψη για το θέμα της αποικιοκρατίας και της δουλείας στα προγράμματα εκπαίδευσης.

Σχετικές πληροφορίες
Σχεδόν 15 εκατομμύρια άνθρωποι αφρικανικής καταγωγής ζουν αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη. Οι άνθρωποι αυτοί αντιμετωπίζουν συνεχείς διακρίσεις και υπόκεινται σε βαθιά ριζωμένα αρνητικά στερεότυπα.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι τα παιδιά των Ευρωπαίων αφρικανικής καταγωγής παίρνουν χαμηλότερους βαθμούς στο σχολείο από ότι οι λευκοί συμμαθητές τους, ενώ το ποσοστό πρόωρης εγκατάλειψη της εκπαίδευσης είναι σημαντικά υψηλότερο σε αυτή την κατηγορία μαθητών.
 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

  

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved