ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Eδώ Πανεπιστήμιο Επιστροφή    
Δραστηριότητες του Πανεπιστημίου Αθηνών

Proslipsis.gr | Αθήνα 15.11.2022, 23:55

Ενδιαφέροντα στοιχεία για το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών έδωσε ο πρύτανης του Ιδρύματος Θάνος Δημόπουλος κατά την τελετή υποδοχής των πρωτευσάντων φοιτητών, στην ιστορική Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου, το οποίο φέτος συμπληρώνει 185 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας και προσφοράς στην Επιστήμη, την Έρευνα και την κοινωνία γενικότερα.

Αφού επισήμανε ότι το Πανεπιστήμιο έχει κάνει τα τελευταία χρόνια τεράστια, σταθερά βήματα προς το μέλλον, ο κ. Δημόπουλος ανέφερε ορισμένα από τα χαρακτηριστικά του.

Ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών
Στο Πανεπιστήμιο λειτουργούν σήμερα δύο ξενόγλωσσα προγράμματα προπτυχιακών σπουδών και έπεται συνέχεια. Αυτά είναι τα «BA Program in the Archaeology, History, and Literature of Ancient Greece» και με το «BA in Medicine».

Κέντρα Αριστείας
Το Πανεπιστήμιο Αθηνών πρωτοπορεί με τη δημιουργία 15 Κέντρων Αριστείας «δεδομένου ότι η
παραγωγή καινοτόμου έρευνας είναι αλληλένδετη με την εκπαιδευτική αποστολή του και ενισχύεται μέσα από δημιουργικές συνεργασίες με κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα, κυβερνητικές υπηρεσίες και κοινοπραξίες σε όλο τον κόσμο. 

Επίσης, στο Πανεπιστήμιο Αθηνών λειτουργούν, 18 Κέντρα Εμπειρογνωμοσύνης Σπανίων Νοσημάτων για τη διάγνωση, την περίθαλψη, την παρακολούθηση και τη διαχείριση των σπάνιων ασθενειών.

Πανεπιστημιουπόλεις
Oι κτηριακές εγκαταστάσεις για την εκπαίδευση, την έρευνα και τη διοίκηση, συγκροτούν 5 Πανεπιστημιοπόλεις (Ζωγράφου, Κέντρου Αθήνας, Γουδή, Δάφνης, Ψαχνών Ευβοίας).

Στα κτηριακά συγκροτήματα των Σχολών λειτουργούν αμφιθέατρα και αίθουσες διδασκαλίας με
σύγχρονο πληροφορικό και εποπτικό εξοπλισμό, άρτια εξοπλισμένα εκπαιδευτικά και ερευνητικά εργαστήρια, βιβλιοθήκες, και προς υποστηρικτικές υποδομές.

Ακίνητη περιουσία
Το ΕΚΠΑ έχει σημαντική ακίνητη περιουσία και κληροδοτήματα, τα έσοδα των οποίων διατίθενται κυρίως για φοιτητικές υποτροφίες και βραβεία, αλλά και ενίσχυση προς δημόσιας υγείας.

Ιδρύματα και υπηρεσίες
Στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου, μεταξύ άλλων, δεκαεννέα θεματικά Μουσεία, το Μουσείο Ιστορίας, το Ιστορικό Αρχείο, το Πανεπιστημιακό Αστεροσκοπείο, τρία Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία, Πανεπιστημιακός βυζαντινός ναός του 11ου αιώνα, Διδασκαλείο Ξένων Γλωσσών, Διδασκαλείο της
Ελληνικής γλώσσας ως ξένης, Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης, υπολογιστικό κέντρο, έντεκα βιβλιοθήκες, τέσσερα κτήρια φοιτητικών εστιών, φοιτητικά εστιατόρια, αναγνωστήρια, πανεπιστημιακό γυμναστήριο, κολυμβητήριο και κέντρο άθλησης, υποδομές για τους πολιτιστικούς συλλόγους των φοιτητών, δύο παιδικοί σταθμοί.

Επίσης, προσφέρονται πάγιες συμβουλευτικές υπηρεσίες, υγειονομικές υπηρεσίες αλλά και υπηρεσίες οι οποίες συστήνονται αναλόγως περιστάσεων και αναγκών.

Διεθνείς συνεργασίες
Το ΕΚΠΑ συνεργάζεται με Πανεπιστήμια, Ερευνητικά Κέντρα, διεθνή δίκτυα Πανεπιστημίων, καθώς και εκπαιδευτικές οργανώσεις παγκοσμίως, με στόχο την ενίσχυση των ερευνητικών συνεργασιών και της κινητικότητας των φοιτητών, του ακαδημαϊκού προσωπικού, των ερευνητών και του λοιπού ανθρώπινου δυναμικού του.

Ταυτόχρονα, φοιτητές και ακαδημαϊκό προσωπικό από τα συνεργαζόμενα ιδρύματα γίνονται δεκτοί στο ΕΚΠΑ για σπουδές, πρακτική άσκηση, διδασκαλία και ερευνητική συνεργασία.

Σήμερα, βρίσκονται σε ισχύ 88 διεθνείς συμφωνίες συνεργασίας του ΕΚΠΑ με Πανεπιστήμια του εξωτερικού – κυρίως δημοσίου χαρακτήρα – ή με ομοταγή Ιδρύματα προς τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από 29 χώρες παγκοσμίως.

Πρόγραμμα Εrasmus
Tο ΕΚΠΑ συμμετέχει ενεργά από το 1987 στο Ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus. Από την αρχή λειτουργίας του προγράμματος έχουν φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο Αθηνών περισσότεροι από 6.700 φοιτητές Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων από 38 χώρες, ενώ περισσότεροι από 16.200 φοιτητές του ΕΚΠΑ έχουν μετακινηθεί για σπουδές και πρακτική άσκηση προς Ιδρύματα και φορείς υποδοχής όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Το ακαδημαϊκό έτος 2022-23 είναι ενεργές 778 συμφωνίες στο πλαίσιο του Erasmus+ του ΕΚΠΑ με 382 Πανεπιστήμια από 40 χώρες.

Διεθνείς κατατάξεις
Οι Διεθνείς Κατατάξεις αναδεικνύουν τη σημαντική θέση του Πανεπιστημίου ανάμεσα σε χιλιάδες σε όλο τον κόσμο. Οι εκπαιδευτικές, ερευνητικές και κοινωνικές δραστηριότητες της ακαδημαϊκής του κοινότητας, επιβραβεύονται κάθε χρόνο από τη συνεχή άνοδο του Ιδρύματός στις διεθνείς κατατάξεις Πανεπιστημίων που, εκτός των άλλων, το κατατάσσουν διαρκώς στην 1η θέση όχι μόνο μεταξύ των ελληνικών ιδρυμάτων, αλλά και μεταξύ των Πανεπιστημίων της Μεσογείου και των Βαλκανίων.

Επίσης, το Πανεπιστήμιό είναι, μαζί με άλλα 11 Πανεπιστήμια, Ιδρυτικό μέλος από το τέλος του 2018 της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας CIVIS, μιας Συμμαχίας η οποία έχει ως στόχο να διαμορφώσει το Πανεπιστήμιο του μέλλοντος.

Η συμμετοχή του ΕΚΠΑ στην προσπάθεια αυτή της ΕΕ είναι σημαντική, καθώς καθιστά το ίδρυμα 
συνδιαμορφωτή της νέας εποχής των πανεπιστημίων σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά παράλληλα του παρέχει και την δυνατότητα να προβεί σε αλλαγές και προσαρμογές που είναι χρήσιμες στην σύγχρονη εποχή, συμβάλλοντας στο μεγάλο, κοινό ευρωπαϊκό όραμα της συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved