ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Eδώ Πανεπιστήμιο Επιστροφή    
ΑΠΘ: Επίτιμος Διδάκτορας θα αναγορευθεί ο Καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας Paul T. Anastas

Proslipsis.gr | Αθήνα 21.11.2022, 23:39

Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Χημείας της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα αναγορευτεί ο Διευθυντής του Κέντρου Πράσινης Χημείας και Πράσινης Μηχανικής του Πανεπιστημίου Yale, Καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας Paul T. Anastas.
 
Η Τελετή Αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 12:00, στην Αίθουσα Τελετών του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής. 
 
Ο Καθηγητής Paul T. Anastas είναι επιστήμονας, συγγραφέας, επιχειρηματίας, έχει υπηρετήσει σε δημόσιους φορείς και σήμερα είναι Καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας και Διευθυντής του Κέντρου Πράσινης Χημείας και Πράσινης Μηχανικής του Πανεπιστημίου Yale. Είναι ευρύτερα γνωστός ως ο «Πατέρας της Πράσινης Χημείας». Μαζί με τον John Warner στο βιβλίο τους, με τίτλο «Green Chemistry: Theory and Practice», το 1998, εισήγαγαν τις «12 Αρχές της Πράσινης Χημείας», οι οποίες έχουν επηρεάσει και διαμορφώσει τα προγράμματα σπουδών και την ακαδημαϊκή έρευνα σε όλο τον κόσμο. Επίσης, έχουν αλλάξει το πρόσωπο και την αντίληψη για την Χημεία ως μία «παλιά» επιστήμη, καθώς και τον τρόπο που εφαρμόζεται στην βιομηχανία για την παραγωγή αναγκαίων αγαθών, όπως φάρμακα, καύσιμα, πλαστικά κ.ά.
 
O Καθηγητής Paul Anastas γεννήθηκε το 1962, στη Βοστώνη των ΗΠΑ. Η οικογένεια του προέρχεται από την Νάουσα της Μακεδονίας. Έχει σπουδάσει Χημεία στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης (1984) και έχει λάβει το Διδακτορικό του Δίπλωμα στην Οργανική Χημεία (1989). Έχει υπηρετήσει για περισσότερα από 15 χρόνια σε κυβερνητικούς οργανισμούς, με αποκορύφωμα τον διορισμό του από τον Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και την Γερουσία των ΗΠΑ, ως Βοηθό Διαχειριστή και Υπεύθυνο Έρευνας & Ανάπτυξης της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency, EPA) των ΗΠΑ (2009-2012). Το 2007 ξεκίνησε την ακαδημαϊκή του καριέρα ως Καθηγητής στην Πράσινη Χημεία στο Πανεπιστήμιο Yale.
 
Όσον αφορά στα ακαδημαϊκά και ερευνητικά επιτεύγματα του Καθηγητή Paul Anastas, έχει περισσότερες από 200 εργασίες σε διεθνή περιοδικά υψηλού δείκτη απήχησης, με περισσότερες από 35.000 αναφορές (Google Scholar). Έχει γράψει 12 κεφάλαια σε βιβλία, 14 βιβλία (ως συγγραφέας ή συντάκτης) και 6 πατέντες. 
 
Η έρευνα του Καθηγητή Paul Anastas εστιάζει κυρίως σε καινοτόμες συνθετικές μεθοδολογίες και στην ανάπτυξη νέων καταλυτών για τη μετατροπή της βιομάζας και του διοξειδίου του άνθρακα σε πολύτιμα προϊόντα, καθώς και στον σχεδιασμό διεργασιών που μειώνουν την εγγενή τοξικότητα διαφόρων κατηγοριών χημικών ουσιών. Ο Καθηγητής Paul Anastas έχει επιδείξει, επίσης, σημαντική επιχειρηματική πρωτοβουλία συν-ιδρύοντας νεοφυείς επιχειρήσεις ή συμβουλεύοντας μεγάλες εταιρείες στον χώρο της βιώσιμης παραγωγής ασφαλέστερων χημικών και συναφών προϊόντων.
 
Πέραν της διεθνούς επιστημονικής καταξίωσης του Καθηγητή Paul Anastas, ίσως η σημαντικότερη προσφορά του στην Επιστήμη της Χημείας, έγκειται στην υιοθέτηση και καθιέρωση των Αρχών της Πράσινης Χημείας, τόσο στην έρευνα και την βιομηχανική παραγωγή, όσο και στην εκπαίδευση νέων επιστημόνων, με απώτερο στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον.


ΠΙΝΑΚΑΣ
Πρόγραμμα Τελετής Αναγόρευσης
 
Χαιρετισμός από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Νικόλαο Γ. Παπαϊωάννου
Χαιρετισμός από την Κοσμητόρισσα της Σχολής Θετικών Επιστημών, Καθηγήτρια Χαρά-Μυρτώ-Αγάπη Χαραλάμπους
Έπαινος του τιμωμένου από τον Καθηγητή του Τμήματος Χημείας Κωνσταντίνο Τριανταφυλλίδη
Τελετή Αναγόρευσης 
Ανάγνωση και επίδοση του ψηφίσματος και του τίτλου από την Αναπληρώτρια Πρόεδρο του Τμήματος Χημείας, Καθηγήτρια Βικτωρία Σαμανίδου
Επίδοση διασήμου και αναμνηστικής πλακέτας τιμής από τον Πρύτανη του ΑΠΘ, Καθηγητή Νικόλαο Γ. Παπαϊωάννου
Αντιφώνηση και ομιλία από́ τον τιμώμενο, με θέμα: «Green Chemistry for a Sustainable World»
 
 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved