ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Eδώ Πανεπιστήμιο Επιστροφή    
Το ΕΛΜΕΠΑ «ζωντανεύει» τη «Σφίγγα των Ναξίων»

Proslipsis.gr | Αθήνα 20.01.2023, 15:40

Στην πιστή αναπαράσταση της «Σφίγγας των Ναξίων» με σύγχρονες τεχνικές 3D μοντελοποίησης, προχώρησε το Εργαστήριο Σχεδιομελέτης Κατεργασιών και Αυτοματισμών  του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), αποδίδοντας με εντυπωσιακό τρόπο, σε μικροκλίμακα, ένα από τα πλέον θαυμαστά αγάλματα της ελληνικής αρχαιότητας.

Η «Σφίγγα των Ναξίων» αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα και εντυπωσιακότερα αφιερώματα στο ιερό του Απόλλωνα στους Δελφούς, ένα άγαλμα - φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από ναξιακό μάρμαρο - κολοσσιαίου μεγέθους (2,3 μέτρα). Το άγαλμα έστειλε γύρω στο 560 π. Χ. η Νάξος ως προσφορά στο ιερό του Απόλλωνα και στο μαντείο των Δελφών. Κατά την παράδοση, δέσποζε πάνω σε έναν ιωνικό κίονα ύψους 12,10 μέτρων. Στην βάση της Σφίγγας αναγράφεται ψήφισμα των Δελφών, με το οποίο δινόταν στους Ναξίους το δικαίωμα της προ μαντείας, δηλαδή το δικαίωμα να προηγούνται κατά τη λήψη χρησμών από το μαντείο των Δελφών. 

Αυτή τη φορά όμως η Σφίγγα δεν ξεκίνησε από την Νάξο αλλά από την Κρήτη!

Στα πλαίσια του ερευνητικού έργου 3D4Delphi, η γιγαντιαία Σφίγγα που κοσμεί το Αρχαιολογικό Μουσείων των Δελφών σαρώθηκε με drone και αναπλάσθηκε με 3D εκτύπωση υπό την επίβλεψη και επιμέλεια του Εργαστήριου Σχεδιομελέτης Κατεργασιών και Αυτοματισμών  του Τμήματος Ηλεκτρονικών Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Οι επισκέπτες του Μουσείου μπορούν τώρα να δούνε σε ειδικές προθήκες στον προθάλαμο του Μουσείου, το πιστό  αντίγραφό της «Σφίγγας των Ναξίων» -  σε κλίμακα - μαζί με το 3D μοντέλο του Ναού του Απόλλωνα, εκεί όπου η Πυθία έδινε τους χρησμούς. Στο ίδιο σημείο εκτίθενται 3D αντίγραφα από 25 μετόπες του «Θησαυρού των Αθηναίων», που επίσης υλοποιήθηκαν και επιμελήθηκαν από το Εργαστήριο του ΕΛΜΕΠΑ. Το ψηφιακό αντίγραφο της «Σφίγγας των Ναξίων» καθώς και οι 3D αναπαραστάσεις από τις μετόπες είναι διαθέσιμα on-line στη παρακάτω διευθύνσεις αντίστοιχα: https://skfb.ly/oxrzB, https://skfb.ly/oCQJT. 

Το έργο 3D4Delphi (https://3d4delphi.gr/) αφορά στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων μεθόδων τεκμηρίωσης, ανάλυσης και ανάδειξης μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς που θα συνδυάζουν για πρώτη φορά τις σύγχρονες τεχνικές 3D αποτύπωσης και την μαθηματική μοντελοποίηση της αρχαιολογικής αβεβαιότητας με την ενσωμάτωσή της στην ίδια την τρισδιάστατη ανασύνθεση των αρχαιολογικών μνημείων. Στην αρχαιολογική αναπαράσταση είναι σύνηθες φαινόμενο η δημιουργία σεναρίων απόδοσης της αρχικής μορφής του μνημείου και η αναθεώρηση των σχεδίων με βάση πιο πρόσφατες πληροφορίες. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί στο τέλος του 2023.

Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου είναι ο Αναπληρωτής Καθηγητής, Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών / Σχολή Μηχανικών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, Μανόλης Μαραβελάκης, ενώ συμμετέχοντες φορείς το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού – Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος, το Πολυτεχνείο Κρήτης, η Αστρολάβος Τεχνική ΟΕ,  η εταιρεία Δημιουργική Σκέψη Ανάπτυξης  και η εταιρία JGC Συστήματα Γεωπληροφορικής Α.Ε.  Το έργο χρηματοδοτείται από την ΓΓΕΤ – Ειδικές Δράσεις «Ανοιχτή καινοτομία στον πολιτισμό» (ΕΣΠΑ 2014-2020).

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved