ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Eδώ Πανεπιστήμιο Επιστροφή    
ΕΛΜΕΠΑ: «Όχι» στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια

Proslipsis.gr | Αθήνα 07.02.2024, 21:02

Η Σύγκλητος του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ) εκφράζει τον έντονο προβληματισμό της για το επικείμενο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας και ζητά την μη κατάθεσή του. 

Τις ανησυχίες της Συγκλήτου εντείνει «η χρόνια υποστελέχωση των δημόσιων Πανεπιστημίων, η ανεπαρκέστατη χρηματοδότηση της ανώτατης εκπαίδευσης και της έρευνας, οι σημαντικές εκκρεμότητες σχετικά με την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων χιλιάδων αποφοίτων των δημόσιων Πανεπιστημίων, καθώς και το εκρηκτικό πρόβλημα της εύρεσης φοιτητικής στέγης, ειδικά στα νησιωτικά-περιφερειακά Πανεπιστήμια».

Η Σύγκλητος θεωρεί ότι η συζήτηση για την ανώτατη εκπαίδευση θα έπρεπε να επικεντρώνεται στο μέλλον των δημόσιων Πανεπιστημίων, στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και, κυρίως, στην ουσιαστική τους στήριξη από την Πολιτεία. «Η ανάγκη αυτή καθίσταται επιτακτική στις μέρες μας λόγω των σημαντικών αλλαγών στον ευρωπαϊκό χώρο ανώτατης εκπαίδευσης (π.χ. Συμμαχίες Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων), καθώς και εξαιτίας των τεκτονικών επιπτώσεων στη διδασκαλία και την έρευνα από τις εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη. Παρατηρούμε όμως με απογοήτευση ότι ο «διάλογος» κατευθύνεται επιτηδευμένα στις μορφές κινητοποιήσεων των φοιτητικών συλλόγων ενάντια στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια και στην «υποχρέωση» των αυτοδιοικούμενων Ιδρυμάτων να πραγματοποιήσουν διαδικτυακές εξετάσεις». 

Η Σύγκλητος του ΕΛΜΕΠΑ στηρίζει «απαρέγκλιτα και αδιαπραγμάτευτα την ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ που υπονομεύονται από τις εισαγγελικές διώξεις και τις εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού περί υποχρεωτικών διαδικτυακών μαθημάτων και εξετάσεων. Η εκπαιδευτική διαδικασία και η διεξαγωγή εξετάσεων αποτελεί αποκλειστική ευθύνη των Πανεπιστημίων που οφείλουν να προασπίσουν την αξιοπιστία και την ακεραιότητά τους. 

Επιδιώκουμε τον ουσιαστικό διάλογο με την Πολιτεία για την ενίσχυση του δημόσιου Πανεπιστημίου που αποτελεί εκ του Συντάγματος τον πυλώνα της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας και μπορεί να εγγυηθεί σε όλους τους πολίτες, αφενός ίσες δυνατότητες πρόσβασης στα Πανεπιστήμια και αφετέρου υψηλό επίπεδο σπουδών, ανεξαρτήτως της κοινωνικής προέλευσης και των οικονομικών τους δυνατοτήτων».

Τέλος, η Σύγκλητος ζητά την άμεση στελέχωση των δημόσιων Πανεπιστημίων με μόνιμο ακαδημαϊκό, εργαστηριακό και διοικητικό προσωπικό, την αύξηση της κρατικής επιχορήγησης στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου, τη γενναία χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης για την αναβάθμιση των παλαιών κτηριακών & εργαστηριακών υποδομών των Πανεπιστημίων, καθώς και τη στήριξη της φοιτητικής στέγης. Παράλληλα καλεί την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να αφουγκραστεί τις ανησυχίες της πανεπιστημιακής κοινότητας και να μην καταθέσει νομοθετικές ρυθμίσεις για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, παρακάμπτοντας το άρθρο 16 του Συντάγματος, αλλά να προχωρήσει άμεσα σε ουσιαστικά μέτρα στήριξης του δημόσιου Πανεπιστημίου.


 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved