ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οι προσλήψεις που έρχονται Επιστροφή    
Έρχεται πρόσληψη 1.000 μελών ΔΕΠ και ΕΠ σε ΑΕΙ

Αθήνα 26.2.2016, 17:26

Κονδύλια για την πλήρωση 500 θέσεων μελών ΔΕΠ σε Πανεπιστήμια και ΕΠ σε ΤΕΙ εντός του 2016 εξασφάλισε το υπουργείο Παιδείας, ενώ για του χρόνου προγραμματίζει την πλήρωση άλλων 500 θέσεων.

Στη σχετική ανακοίνωση το υπουργείο διατείνεται ότι για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια μηδενικών προσλήψεων μελών ΔΕΠ στα ΑΕΙ γίνονται τέτοιες προσλήψεις, γεγονός που οδήγησε στη δραματική υποστελέχωση των Ιδρυμάτων. Αν όμως κοιτάξει κανείς τα... κατάστιχα της Proslipsis θα διαπιστώσει ότι θέσεις ΔΕΠ προκηρύσσονταν σχεδόν όλα αυτά τα χρόνια, έστω με μειωμένο ρυθμό.

Δεδομένων των τεράστιων αναγκών των Ιδρυμάτων, το υπουργείο προσπάθησε να κατανείμει τις θέσεις στα ΑΕΙ με κριτήριο, όχι την πλήρη κάλυψη των αναγκών τους -πράγμα αδύνατο- αλλά τη σχετική βελτίωση της σχέσης διδασκόντων - διδασκομένων. 

Τα κριτήρια βάσει των οποίων κατανέμει τελικά το υπουργείο τις θέσεις στα ΑΕΙ είναι: 
1. Ο αριθμός κενών θέσεων που τα ίδια τα Ιδρύματα είχαν αποστείλει στο Υπουργείο.
2. Η αναλογία διδασκόντων/ών-διδασκομένων.
3. Η βελτίωση κατά 1-2% της αναλογίας διδασκόντων/ών-διδασκομένων.

Σε ό, τι αφορά τα Πανεπιστήμια στα οποία κατανέμονται τελικά 364 θέσεις, έλαβε τελικά υπόψη του την εισήγηση του προεδρείου της Συνόδου των Πρυτάνεων, αλλά και την εισήγηση των διοικητικών υπηρεσιών του υπουργείου.

Η πρώτη κατανομή έγινε αυστηρά με βάση τα στοιχεία των υπηρεσιών του Υπουργείου, η δεύτερη και οριστική κατανομή γίνεται με βάση το συνδυασμό τόσο της εισήγησης των Πρυτάνεων όσο και των υπηρεσιών του Υπουργείου. Αυτός ο συνδυασμός επιτρέπει τη βελτίωση της αναλογίας διδασκόντων/ών-διδασκομένων κατά 1-2%, σε σχέση με την προηγούμενη κατάσταση.

Σε ό, τι αφορά τα ΤΕΙ, στα οποία κατανέμονται τελικά 136 θέσεις, το υπουργείο χρησιμοποίησε ως απόλυτο κριτήριο τη βελτίωση της παραπάνω αναλογίας στο ίδιο ποσοστό με τα Πανεπιστήμια.

«Είναι βέβαια γεγονός ότι τα ΤΕΙ, λόγω δυσλειτουργιών των προηγούμενων περιόδων, παρουσιάζουν μια σημαντική απόκλιση σε σχέση με τα Πανεπιστήμια στην αναλογία διδασκόντων - διδασκομένων. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν να θεραπευθεί αυτή η μεγάλη απόκλιση με τις πρώτες 500 θέσεις. Τα Πανεπιστήμια είναι υπερδιπλάσια των ΤΕΙ, έχουν μια σχετικά καλή αναλογία διδασκόντων - διδασκομένων και σκοπός είναι να διατηρηθεί και όχι να υποβαθμιστεί για να εξισορροπηθεί με αυτή των ΤΕΙ», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σε ό, τι αφορά όμως τα ΤΕΙ, δέσμευση του υπουργείου αποτελεί η επιπλέον ενίσχυσή τους με την επόμενη κατανομή των άλλων 500 θέσεων.

«Πάντως, η κατανομή των 500 θέσεων μετά από 6 χρόνια βάλτωσης των προσλήψεων είναι βέβαιο ότι, όσο δίκαια και αντικειμενικά κριτήρια κι αν οριστούν, δημιουργεί αισθήματα αδικίας. Στην επόμενη κατανομή αυτά θα επανεξεταστούν», καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου.


© Proslipsis.gr
Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στην Proslipsis.gr. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή.
Εμπορικά sites που αναπαράγουν κείμενα παρανομούν και παρασιτούν. Οφείλετε να τα καταδικάζετε.

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

  

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved