ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οι προσλήψεις που έρχονται Επιστροφή    
Τέσσερις προκηρύξεις ΑΣΕΠ για γραπτούς διαγωνισμούς, τον Ιούλιο (12/6/07)


Αθήνα 12.6.2007, 22:32
Όχι, ο φημολογούμενος εδώ και χρόνια μεγάλος γραπτός διαγωνισμός του υπουργείου Οικονομικών δεν περιλαμβάνεται στους τέσσερις που θα δημοσιοποιήσει το ΑΣΕΠ τον Ιούλιο με την έκδοση ισάριθμων προκηρύξεων. Ούτε φαίνεται στον ορίζοντα.

Οι τέσσερις προκηρύξεις που θα εκδώσει το ΑΣΕΠ τον Ιούλιο θα αφορούν αντίστοιχα προσλήψεις μουσικών στα δημόσια σχολεία, υπαλλήλων στην Πολιτική Αεροπορία, 170 δημοσιονομικών στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το τεστ, το νέο είδος αξιολόγησης των υποψηφίων που εισάγεται στις προσλήψεις με την διαδικασία της σειράς προτεραιότητας και που έρχεται ουσιαστικά να υποκαταστήσει την προσωπική συνέντευξη, η οποία ουδέποτε εφαρμόσθηκε. Ενδεικτικό του ναυαγίου της συνέντευξης είναι το γεγονός ότι σχεδόν τρία χρόνια μετά την θέσπισή της και τον ορυμαγδό που ξεσήκωσε, το ΑΣΕΠ έχει οργανώσει μία μόνο διαδικασία και ειδικότερα κατά την πρόσληψη νοσηλευτικού προσωπικού στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου.

Είναι ευνόητο ότι με τόσο φόρτο εργασίας το ΑΣΕΠ δεν αντέχει έναν ακόμη γραπτό διαγωνισμό και μάλιστα του μεγέθους του διαγωνισμού του υπουργείου Οικονομικών, ούτε άλλωστε έχει στην διάθεσή του αρκετό χρόνο για την προετοιμασία του. Εκτός αυτού όμως -όπως όλα δείχνουν- το φθινόπωρο θα διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές, γεγονός που συνεπάγεται αναστολή των διοικητικών πράξεων στο Δημόσιο για περίπου 50 ημέρες και φυσικά αναστολή έκδοσης των προκηρύξεων πρόσληψης προσωπικού. 

Οι μουσικοί
Το ΑΣΕΠ έχει σχεδόν ολοκληρώσει την σύνταξη της προκήρυξης για την πρόσληψη μουσικών στα δημόσια σχολεία και αναμένει από το υπουργείο Παιδείας να του γνωστοποιήσει τον αριθμό των θέσεων, που υπολογίζονται γύρω στις 100. Όπως δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής κ. Γιώργος Βέης, δεκτοί στον διαγωνισμό θα γίνονται αποκλειστικά απόφοιτοι πανεπιστημιακών τμημάτων, ενώ η εξέταση θα αφορά θεωρητικά μόνο μαθήματα (την
εξεταστέα ύλη παρουσίασε πρώτη η Proslipsis). Ο συγκεκριμένος τρόπος εξέτασης δεν βρίσκει σύμφωνους όλους τους εμπλεκόμενους, καθώς μερικοί εκφράζουν την άποψη ότι μια σωστή αξιολόγηση θα έπρεπε απαραίτητα να περιλαμβάνει και πρακτική εξέταση των υποψηφίων. Όπως όλα δείχνουν, ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί γύρω στο Σεπτέμβριο. 

Οι δημοσιονομικοί
Η προκήρυξη για την πρόσληψη 170 δημοσιονομικών υπαλλήλων των κατηγοριών πανεπιστημιακής και τεχνολογιικής εκπαίδευσης στο υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και συγκεκριμένα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, διανύει επίσης το τελικό στάδιο της επεξεργασίας της.

Η εξέταση των υποψηφίων θα γίνει με την μέθοδο των πολλαπλών επιλογών, ενώ οι θέσεις ανά κατηγορία εκπαίδευσης και Νομαρχία κατανέμονται ως εξής:
* Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ): Αθηνών 42 (17 πολυτέκνων, 9 τριτέκνων), Αργολίδας 2, Αρκαδίας 2, Αρτας 1, Αχαΐας 3 (1 πολυτέκνων), Βοιωτίας 1, Δωδεκανήσου (Ρόδος) 2, Εβρου 2, Εύβοιας 1, Ηλείας 4 (1 πολυτέκνων), Ηρακλείου 2, Ιωαννίνων 2, Καβάλας 2, Καρδίτσας 2, Κεφαλληνίας 1, Κοζάνης 2, Κορινθίας 1, Κυκλάδων (Σύρος) 1, Λάρισας 2, Λέσβου 2, Μαγνησίας 2, Ξάνθης 1, Πέλλας 2, Σερρών 1, Φθιώτιδας 1 και Χανίων 1.
* Τεχνολογικής Εκπάιδευσης (ΤΕ):
Αθηνών 25 (10 πολυτέκνων, 5 τριτέκνων), Αρκαδίας 1, Αρτας 1, Αχαΐας 2, Γρεβενών 2, Δράμας 2, Εβρου 2, Εύβοιας 2, Ζακύνθου 1, Ηρακλείου 1, Ιωαννίνων 1, Καρδίτσας 1, Καστοριάς 1, Κεφαλληνίας 1, Κορινθίας 1, Λακωνίας 2, Λάρισας 1, Λευκάδας 1, Μαγνησίας 2, Μεσσηνίας 1, Ξάνθης 1, Πιερίας 2, Πρέβεζας 1, Σερρών 2, Φθιώτιδας 1, Φωκίδας 1, Χαλκιδικής 1 και Χανίων 1.

Πολιτική Αεροπορία
Συνολικά 240 απόφοιτοι ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ θα προσληφθούν στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας μέσω ενός ακόμη γραπτού διαγωνισμού που προετοιμάζει το ΑΣΕΠ αυτόν τον καιρό.

Αν και η Ανεξάρτητη Αρχή δεν έχει παραλάβει ακόμη τον πίνακα των θέσεων, από την έγκριτική απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών συνάγεται ότι αυτές θα αφορούν: 20 αερολιμενικούς ΠΕ, 50 ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας ΠΕ, 5 τηλεπικοινωνιακών ΠΕ, 5 οικονομικών ΠΕ, 5 πολιτικών μηχανικών ΠΕ, 3 αρχιτεκτόνων μηχανικών ΠΕ, 5 μηχανολόγων ηλεκτρολόγων μηχανικών ΠΕ, 17 τηλεπικοινωνιακών ΤΕ, 70 ηλεκτρονικών ΤΕ και 60 τενικών ειδικοτήτων ΔΕ.

Το τεστ
Μέσα στον Ιούλιο ελπίζει το ΑΣΕΠ ότι θα εκδώσει και την αναμενόμενη από καιρό προκήρυξη του τεστ γενικών γνώσεων και δεξιοτήτων, του νέου μέτρου αξιολόγησης των υποψηφίων διαδικασιών πρόσληψης με την διαδικασία της σειράς προτεραιότητας.

Όπως είναι γνωστό, μέσω του τεστ θα αξιολογείται κυρίως η προσωπικότητα του υποψηφίου. Οι εξετάσεις θα γίνονται κάθε δύο χρόνια με την μέθοδο των πολλαπλών επιλογών και θα απευθύνονται σε αποφοίτους ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ. Τα θέματα θα είναι κοινά για όλες τις κατηγορίες υποψηφίων, ενώ οι ερωτήσεις θα περιστρέφονται γύρω από θέματα επικαιρότητας, γενικών γνώσεων, ιστορίας, μαθηματικών κ.λπ. Όσοι λαμβάνουν μέρος στις εξετάσεις θα βαθμολογούνται ανάλογα με την επιδοσή τους και οι βαθμοί αυτοί θα προστίθενται στην βαθμολογία που θα λαμβάνουν συμμετέχοντας σε οποιαδήποτε διαδικασία πρόσληψης με σειρά προτεραιότητας. 

Ο ανώτερος αριθμός μονάδων που θα λαμβάνουν οι συμμετέχοντες στις εξετάσεις του τεστ δεν έχει καθορισθεί ακόμη από το ΑΣΕΠ. Πάντως, στις εξετάσεις θα μπορούν να συμμετέχουν και όσοι δεν έχουν εκπληρώσει την στρατιωτική τους θητεία, καθώς και όσοι δεν έχουν λάβει το βασικό τίτλο σπουδών τους.

Αλλες προκηρύξεις
Υπενθυμίζεται ότι μέσα στον Ιούλιο το ΑΣΕΠ θα εκδώσει δύο ακόμη μεγάλες προκηρύξεις (σχετικά γράφει η Proslipsis σε
άλλες σελίδες) για την πλήρωση με την διαδικασία της σειράς προτεραιότητας περίπου 2.000 θέσεων τακτικού προσωπικού. Ένα μεγάλο μέρος των θέσεων αυτών θα αφορά τον διοικητικό κλάδο και δεκτοί θα γίνονται υποψήφιοι ανεξαρτήτως τίτλου σπουδών. 
 
Καθηγητές διορθωτές
Με δεδομένο ότι στους γραπτούς διαγωνισμούς των εκπαιδευτικών το ΑΣΕΠ συναντά προβλήματα στην προσέλκυση διορθωτών των γραπτών των υποψηφίων, προσανατολίζεται να εισηγηθεί στο υπουργείο Παιδείας να γίνονται δεκτοί ως διορθωτές και καθηγητές μέσης εκπαίδευσης που διαθέτουν σχετική εμπειρία ή και μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών. Μέχρι σήμερα το ΑΣΕΠ αντλούσε διορθωτές από την πανεπιστημιακή κοινότητα, όμως ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια παρατηρείται απροθυμία προσέλευσης που εν μέρει οφείλεται στο γεγονός ότι η προβλεπόμενη αποζημίωση δεν ξεπερνά τα 3,5 ευρώ ανά γραπτό.

Ενιαίες προκηρύξεις ΟΤΑ
Οι προσλήψεις τακτικού προσωπικού με τη διαδικασία της σειράς προτεραιότητας στους ΟΤΑ ‘α και β’ βαθμίδας, που μέχρι σήμερα γίνονται μέσω μεμονωμένων προκηρύξεων και με ευθύνη των φορέων, να γίνονται από το ίδιο το ΑΣΕΠ με δύο ή τρεις μαζικές προκηρύξεις που θα εκδίδει ετησίως.

Τα παραπάνω θα εισηγηθεί η Ανεξάρτητη Αρχή στο αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών καθώς θεωρεί ότι έτσι θα επισπευστούν σημαντικά οι διαδικασίες πρόσληψης στους ΟΤΑ (δήμους, κοινότητες, νομαρχίες). Κάτι ανάλογο εφαρμόσθηκε τελευταία στις προσλήψεις των νοσοκομείων και τα αποτελέσματα ήταν άκρως ικανοποιητικά αφού και τα αποτελέσματα εκδόθηκαν σε σύντομο χρονικό διάστημα και οι αναπληρώσεις διορισθέντων περιορίστηκαν σε σημαντικό βαθμό.

Έχει διαπισωθεί ότι ένα σημαντικό μέρος των καθυστερήσεων που σημειώνεται στις προσλήψεις που οργανώνουν οι ίδιοι οι φορείς οφείλεται στα λάθη που κάνουν κατά την αξιολόγηση των υποψηφίων, τα οποία είναι υπερδιπλάσια από αυτά που κάνει το ΑΣΕΠ στις διαδικασίες που οργανώνει το ίδιο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved