ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οι προσλήψεις που έρχονται Επιστροφή    
1.000 προσλήψεις προστατευομένων εξήγγειλε η υφυπουργός Απασχόλησης (8/2/08)


Αθήνα 8.2.2008, 18:52
Την έκδοση προκήρυξης για την πρόσληψη σe ιδιωτικό και δημόσιο τομέα 1.000 προστατευομένων από το ν. 2643/2008, κυρίως άτομα με αναπηρία και πολυτέκνους, προανήγγειλε σήμερα η υφυπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Σοφία Καλαντζάκου, κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα την ετήσια Έκθεση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία: «Η πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στον κόσμο της εργασίας.

Όπως είπε, η προκήρυξη θα εκδοθεί τους προσεχείς μήνες και αφού πριν ολοκληρωθεί η αναμενόμενη από χρόνια αναμόρφωση του ν. 2643/1998. Ένας νόμος που ουσιαστικά παραμένει ανενεργός από την ημέρα που ψηφίσθηκε και που προβλέπει την υποχρεωτική τοποθέτηση ατόμων με αναπηρία, πολυτέκνων και τέκνων αντιστασιακών και αναπήρων πολέμου σε φορείς του ιδιωτικού τομέα, σε δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς, αλλά και σε δημόσιες υπηρεσίες, Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης μέσω προκηρύξεων που εκδίδουν η Κεντρική Διοίκηση και 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις ΟΑΕΔ.

Στην ομιλία της η κ. Καλαντζάκου αναφέρθηκε στις δράσεις της Πολιτείας για την προώθηση των ΑΜΕΑ στην απασχόληση, αναφέροντας ότι επόμενος στόχος είναι η προώθηση περισσότερων ενεργών έναντι παθητικών πολιτικών μέσω του ΟΑΕΔ, ο οποίος προχωρεί στην υλοποίηση στοχευμένων προγραμμάτων κοινωνικής και επαγγελματικής ένταξης μέσα από την εξατομικευμένη προσέγγιση που ήδη λειτουργεί για όλους τους ανέργους και ιδιαίτερα για τα ΑΜΕΑ.

Πρόκειται για προγράμματα επιδότησης Νέων Θέσεων Εργασίας (για τα οποία η επιδότηση είναι 26 ευρώ για κάθε ημέρα απασχόλησης), Νέων Ελεύθερων Επαγγελματιών Ευπαθών Ομάδων (η επιδότηση είναι 16.600 ευρώ) καθώς και επιχορήγηση επιχειρήσεων για την εργονομική διευθέτηση του χώρου εργασίας (η επιδότηση φτάνει έως 2.500 ευρώ.) Από τα διαθέσιμα στοιχεία του ΟΑΕΔ τη χρονική περίοδο 2000-2007 ωφελήθηκαν 12.310 ΑΜΕΑ από προγράμματα ΝΘΕ και ΝΕΕ.

Όπως είπε η υφυπουργός, για την 4η προγραμματική περίοδο 2007-2013, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού" και στη βάση της εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, προγραμματίζεται η υλοποίηση δράσεων στήριξης της γυναικείας απασχολησιμότητας υπό το πρίσμα της εξατομικευμένης ενίσχυσης. Ειδικότερα, οι παρεχόμενες υπηρεσίες αφορούν στη φύλαξη νηπίων, βρεφών και παιδιών ηλικίας μέχρι 6 ετών, καθώς και στη φύλαξη παιδιών από 6 έως 12 ετών (και έως 25 ετών στην περίπτωση παιδιών με ειδικές ανάγκες), με τρόπο που θα αποδεσμεύει τις γυναίκες, ώστε να είναι σε θέση να διατηρήσουν τη θέση εργασίας τους, να εξελιχθούν επαγγελματικά ή και γενικότερα να βελτιώσουν την ανταγωνιστική τους ικανότητα στην αγορά εργασίας.

Μέσω του ιδίου Επιχειρησιακού Προγράμματος προγραμματίζεται η δημιουργία βιώσιμου συστήματος  για το «Βοήθεια στο Σπίτι». Το πρόγραμμα θα συμπεριλάβει την εκπόνηση και θεσμοθέτηση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου δράσης  παροχής στοχευμένων (εξατομικευμένων)  υπηρεσιών φροντίδας σε ηλικιωμένους και ενήλικα άτομα χρήζοντα βοήθειας λόγω αναπηριών.

Η υφυπουργός εξήρε τον ρόλο της κοινωνικής οικονομίας στην προώθηση της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης των ΑΜΕΑ λέγοντας ότι αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και ότι σύντομα θα δημιουργηθεί το αναγκαίο θεσμικό πλασίο. Μετά την ολοκλήρωση του α’ κύκλου της κοινοτικής πρωτοβουλίας Equal δημιουργήθηκαν 45 νέες κοινωνικές επιχειρήσεις και υποστηρίχθηκαν 65 υφιστάμενες ανά την επικράτεια. Συνολικά οι κοινωνικές επιχειρήσεις που ωφελήθηκαν ανέρχονται σε 110 και σε αυτές δημιουργήθηκαν 350 νέες θέσεις εργασίας για άτομα που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

"Τα άτομα με αναπηρίες αποτελούν το 9,3% του συνολικού πληθυσμού της χώρας", ανέφερε η υγυπουργός. "Σύμφωνα με έρευνα της ΕΣΥΕ το 8,9% των ατόμων με αναπηρίες και προβλήματα υγείας παραμένει άνεργο. Όμως το 84% αυτών (των ΑΜΕΑ και ατόμων με προβλήματα υγείας) είναι οικονομικά ανενεργό, δηλαδή δεν αναζητούν εργασία. Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στην ενεργοποίηση και στην ενθάρρυνσή τους για ένταξη στην αγορά εργασίας. Επιπλέον οι προκαταλήψεις και τα στερεότυπα καθιστούν πολλές φορές τα ΑΜΕΑ θύματα διακρίσεων και κοινωνικού αποκλεισμού".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

  

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved