ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Οι προσλήψεις που έρχονται Επιστροφή    
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Η αίτηση και τα δικαιολογητικά για τις 1.000 προσλήψεις προστατευομένων (28/5/08)
 


Αθήνα 28.5.2008, 17:34
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ
Το ειδικό έντυπο της αίτησης - υπεύθυνης δήλωσης και τα δικαιολογητικά που θα καταθέσουν οι προστατευόμενοι του ν. 2643/1998 (άτομα με αναπηρία, πολύτεκνοι κ.ά.) στις αρμόδιες επιτροπές του ΟΑΕΔ, προκειμένου να διοριστούν σε θέσεις εργασίας δημοσίων υπηρεσιών, ΝΠΔΔ και ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, παρουσιάζει η Proslipsis (η αίτηση παρατίθεται παρακάτω στα συνημμένα).

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Απασχόλησης, μέσω της περίπλοκης διαδικασίας επιλογής (όπου, όπως δείχνει η εμπειρία, ότι θέλει ο καθένας κάνει και λόγο δεν δίνει) θα πληρωθούν συνολικά 1.000 θέσεις των ακόλουθων κατηγοριών:

• Κατηγορία ατόμων με αναπηρίες (ΑμεΑ) ή ατόμων με ειδικές ανάγκες (σύμφωνα με την παλαιότερη ονομασία)
• Κατηγορία πολυτέκνων
• Κατηγορία αγωνιστών εθνικής αντίστασης
• Κατηγορία έμμεση ΑΜΕΑ (γονέας, σύζυγος, αδελφός ατόμου με αναπηρία)
• Κατηγορία αναπήρων και θυμάτων πολέμου, τέκνων τους, αναπήρων ειρηνικής περιόδου, τέκνων τους και λοιπών προστατευομένων της περ. δ’ της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 2643/1998
• Κατηγορία τρίτεκνων γονέων
• Κατηγορία τέκνου τρίτεκνου ή τρίτεκνων γονέων

Τονίζουμε ότι όσοι θέλουν να αποδείξουν αναπηρία πάνω από 67% και να λάβουν μέρος στη διαδικασία των τοποθετήσεων ως άτομα με αναπηρίες, θα πρέπει από τώρα να απευθυνθούν στις κατά τόπους υγιεινομικές επιτροπές του ΙΚΑ για να εξεταστούν και λάβουν ανάλογο πιστοποιητικό, το οποίο θα καταθέσουν στην επιτροπή ΟΑΕΔ που θα εκδώσει πρόσκληση πλήρωσης θέσεων.

Την αίτηση - υπεύθυνη δήλωση συμπληρώνουν και υποβάλλουν όσοι έχουν τα τυπικά προσόντα που απαιτούνται, για τις θέσεις της προτίμησής τους, από την αντίστοιχη προς κάθε θέση προκήρυξη του ΑΣΕΠ ή του δημόσιου φορέα (οι θέσεις βγαίνουν από τις εκάστοτε προκηρύξεις του ΑΣΕΠ). Το ΦΕΚ της αντίστοιχης προκήρυξης του ΑΣΕΠ ή του δημόσιου φορέα θα αναγράφεται δίπλα στη θέση.

Η αίτηση - υπεύθυνη δήλωση των υποψηφίων προσκομίζεται ή αποστέλλεται ταχυδρομικά με απόδειξη στις κατά τόπους επιτροπές του ΟΑΕΔ που εκδίδουν την πρόσκληση (τις λεγόμενες Πρωτοβάθμιες Επιτροπές του άρθρου 9), μέσα σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα ημερών από την τελευταία δημοσίευση της προκήρυξης στον Τύπο. Η μη προσκόμιση ή η μη ταχυδρομική αποστολή της αίτησης αποδεδειγμένα εντός της οριζόμενης αποκλειστικής προθεσμίας των τριάντα ημερών την καθιστά απαράδεκτη. Στις περιπτώσεις ταχυδρομικής αποστολής αυτή θεωρείται ότι κατατέθηκε μέσα στην αποκλειστική προθεσμία των τριάντα ημερών, εφόσον η ημερομηνία που φέρει η σφραγίδα του ταχυδρομείου είναι εντός της προθεσμίας αυτής.

Οι προστατευόμενοι έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης σε μία Επιτροπή. Η σώρευση στην αίτηση - υπεύθυνη δήλωση θέσεων διαφορετικών κατηγοριών προσωπικού συνεπάγεται αυτοδικαίως τον αποκλεισμό του υποψηφίου από την περαιτέρω διαδικασία. Αυτό σημαίνει ότι ο υποψήφιος δεν επιτρέπεται στην αίτησή του να δηλώσει, για παράδειγμα, θέσεις Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (ΠΕ) και θέσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ). Μπορεί να δηλώσει μόνο θέσεις Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης ή μόνο θέσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Ομοίως, ο υποψήφιος δεν επιτρέπεται να δηλώσει στην αίτησή του, για παράδειγμα, θέσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (ΔΕ) και θέσεις Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ). Μπορεί να δηλώσει μόνο θέσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ή μόνο θέσεις Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης.

Η δήλωση ανακριβών στοιχείων στην αίτηση - υπεύθυνη δήλωση συνεπάγεται την απώλεια της προστασίας του ν. 2643/1998. Ανάκληση, τροποποίηση ή συμπλήρωση της αίτησης - υπεύθυνης δήλωσης δεν επιτρέπεται.

Δικαιολογητικά
Οι υποψήφιοι όλων των κατηγοριών με βάση τη σειρά τους στον ενδεικτικό πίνακα βαθμολόγησης, κρίνεται ότι μπορούν να καταλάβουν θέση εργασίας, καλούνται με ανάρτηση της σχετικής πρόσκλησης στο κατάστημα της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΑΕΔ να προσκομίσουν ή να αποστείλουν ταχυδρομικά με απόδειξη τα παρακάτω δικαιολογητικά, με τα οποία τεκμηριώνεται η ακρίβεια των δηλουμένων στοιχείων.
Τα δικαιολογητικά αυτά θα πρέπει να έχουν εκδοθεί μέχρι τη λήξη της αποκλειστικής προθεσμίας των τριάντα ημερών, η οποία ισχύει για την υποβολή της αίτησης - υπεύθυνης δήλωσης και όχι πέραν της προθεσμίας αυτής.

Τα δικαιολογητικά που προσκομίζουν οι προστατευόμενοι, πρωτότυπα ή νόμιμα επικυρωμένα, είναι τα εξής:
1. Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας του προστατευομένου (αιτούντος).
2. Τίτλο ή τίτλους σπουδών και λοιπά τυπικά προσόντα (πιστοποιητικά και λοιπά δικαιολογητικά), που απαιτούνται από την αντίστοιχη προκήρυξη του ΑΣΕΠ ή του Δημόσιου φορέα, από τα οποία να προκύπτει η τυχόν ειδικότητα και προϋπηρεσία του υποψηφίου (αιτούντος) (τυχόν τίτλοι κατάρτισης, εξειδίκευσης, άδεια εργασίας κ.λπ.). Οι τίτλοι σπουδών της αλλοδαπής θα πρέπει να συνοδεύονται από πράξη αναγνώρισης από τον κατά περίπτωση αρμόδιο φορέα (ΔΟΑΤΑΠ, κ.λ.π.) άλλως δεν λαμβάνονται υπόψη. Όσοι είναι κάτοχοι τίτλου σπουδών Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της αλλοδαπής, προσκομίζουν υποχρεωτικά και την επίσημη μετάφραση του τίτλου σπουδών από το Υπουργείο Εξωτερικών.
Εάν πρόκειται για τίτλο σπουδών, Δευτεροβάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης της αλλοδαπής, η μετάφραση αυτή θα συνοδεύεται από πιστοποίηση ισοτιμίας με τίτλο Δευτεροβάθμιας Γενικής Εκπαίδευσης της ημεδαπής, που εκδίδεται από τις κατά τόπους Διευθύνσεις ή Γραφεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Εάν πρόκειται για τίτλο σπουδών Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Εκπαίδευσης της αλλοδαπής, η μετάφραση αυτή θα συνοδεύεται από πιστοποίηση ισοτιμίας με τίτλο Δευτεροβάθμιας Τεχνικής Εκπαίδευσης της ημεδαπής που εκδίδεται από τον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο. Ε. Ε. Κ.). Το απολυτήριο Δημοτικού Σχολείου αποτελεί τίτλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης, εφόσον αποκτήθηκε μέχρι και το έτος 1980. Από το έτος 1981 και εντεύθεν, τίτλο υποχρεωτικής εκπαίδευσης αποτελεί το απολυτήριο τριταξίου Γυμνασίου.
3. Αναγνωρισμένο πτυχίο ξένης γλώσσας (για όσους προστατευόμενους είναι κάτοχοι αναγνωρισμένου πτυχίου ξένης γλώσσας). Το επίπεδο γνώσης της ξένης γλώσσας αποδεικνύεται όπως αναφέρεται παρακάτω.
4. Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, από το οποίο να προκύπτει ο αριθμός των μελών της οικογένειας του προστατευομένου (αιτούντος). Στις περιπτώσεις που ο προστατευόμενος (αιτών) είναι έγγαμος, πέραν του πιστοποιητικού οικογενειακής κατάστασης της δικής του οικογένειας, προσκομίζει επιπλέον και το πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης της πατρικής του οικογένειας. Εάν ο προστατευόμενος (αιτών) είναι διαζευγμένος προσκομίζει και το διαζευκτήριο. Εφόσον ο προστατευόμενος (αιτών) είναι διαζευγμένος ή σε διάσταση και δηλώνει επιμέλεια ενός ή περισσοτέρων τέκνων, προσκομίζει οπωσδήποτε δικαστική απόφαση από την οποία θα αποδεικνύεται η ανάθεση επιμέλειας των τέκνων.
5. Ληξιαρχική πράξη θανάτου του γονέα ή των γονέων του προστατευόμενου (αιτούντος), εφόσον ο προστατευόμενος (αιτών) είναι ορφανός, έχει ηλικία μέχρι 25 ετών και είναι άγαμος, ή ληξιαρχική πράξη θανάτου συζύγου, εφόσον ο προστατευόμενος (αιτών) βρίσκεται σε κατάσταση χηρείας.
6. Επικυρωμένο αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της οικείας ΔΟΥ, που αφορά τον προστατευόμενο (αιτούντα), από το οποίο προκύπτει το φορολογητέο εισόδημα που αποκτήθηκε το έτος 2006. Δηλαδή υποβάλλεται εκκαθαριστικό σημείωμα οικονομικού έτους 2007. Για την εφαρμογή της παραγράφου αυτής ως οικογενειακό εισόδημα του προστατευομένου προσώπου (αιτούντος) νοείται αυτό που περιλαμβάνει το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα και των δύο συζύγων, καθώς και το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα των ανηλίκων τέκνων τους. Σε περίπτωση που ο προστατευόμενος (αιτών) απαλλάσσεται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, προσκομίζει υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής, στην οποία βεβαιώνει: ότι δεν υποχρεούται σε υποβολή ατομικής φορολογικής δήλωσης και ότι δεν εμφανίζεται ως προστατευόμενο μέλος σε φορολογική δήλωση της πατρικής του οικογένειας. Στην υπεύθυνη δήλωση βεβαιώνεται από την αρμόδια Δ.Ο.Υ. ότι παρελήφθη όμοια. Στην περίπτωση που ο υποψήφιος εμφανίζεται στη φορολογική δήλωση της πατρικής του οικογένειας ως προστατευόμενο μέλος, προσκομίζει εκκαθαριστικό σημείωμα της πατρικής του οικογένειας. Δικαιολογητικό άλλου οικονομικού έτους δεν γίνεται δεκτό. Το κριτήριο της οικονομικής κατάστασης του προστατευομένου μοριοδοτείται από 0 έως 100 μόρια.
7. Ισχύουσα, κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, κάρτα ανεργίας του προστατευομένου (αιτούντος). Στις περιπτώσεις που οι υποψήφιοι προσκομίσουν κάρτα ανεργίας ή βεβαίωση εγγραφής στα μητρώα ανέργων αναπήρων του ΟΑΕΔ παρελθόντων ετών, τα δικαιολογητικά αυτά γίνονται δεκτά εφόσον δεν προκύπτει εισόδημά τους από μισθωτές υπηρεσίες στο εκκαθαριστικό σημείωμα το οποίο προσκομίζουν, για το φορολογητέο εισόδημα, ή εφόσον οι αιτούντες δεν έχουν ενταχθεί σε προγγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ. Εάν ο προστατευόμενος (αιτών), κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης παρακολουθεί πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης ή πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας, προσκομίζει βεβαίωση του φορέα υλοποίησης του προγράμματος, στην οποία αναφέρεται ότι ο προστατευόμενος (αιτών) έχει καταθέσει την κάρτα ανεργίας του στο φορέα αυτό.
8. Ισχύουσα κάρτα ανεργίας συζύγου (εφόσον ο/η σύζυγος είναι άνεργος/η).
9. Πιστοποιητικό Στρατολογίας (για τους άρρενες) ή απολυτήριο στρατού (φύλλο πορείας), από το οποίο να προκύπτει ότι ο προστατευόμενος (αιτών) έχει εκπληρώσει τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις ή ότι έχει νόμιμα απαλλαγεί από αυτές.
10. Βεβαίωση για το ύψος της σύνταξης που τυχόν λαμβάνει ο προστατευόμενος (αιτών) από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ή τον αρμόδιο ασφαλιστικό φορέα κατά περίπτωση. Όλοι οι λοιποί προστατευόμενοι (αιτούντες) που δεν λαμβάνουν σύνταξη, υποβάλλουν, υποχρεωτικά, Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986 (Α΄ 75) στην οποία δηλώνουν ότι δεν λαμβάνουν σύνταξη. Η Υπεύθυνη Δήλωση θα πρέπει να είναι επικυρωμένη για το γνήσιο της υπογραφής. (ΕΚΑΣ και προνοιακά επιδόματα δεν θεωρούνται σύνταξη).
Τα προαναφερόμενα δικαιολογητικά αφορούν τους υποψηφίους όλων των προστατευόμενων κατηγοριών του ν. 2643/1998.
11. Επιπλέον των προαναφερομένων δικαιολογητικών, κάθε υποψήφιος θα πρέπει υποχρεωτικά να προσκομίσει και τα ειδικότερα δικαιολογητικά που αναφέρονται κατωτέρω στην κατηγορία προστασίας στην οποία ανήκει και στην οποία θα πρέπει να ανατρέξει.
Εάν ο υποψήφιος ανήκει σε δύο κατηγορίες προστασίας, θα πρέπει υποχρεωτικά να προσκομίσει τα ειδικότερα δικαιολογητικά και των δύο κατηγοριών του.

Τα ειδικότερα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν οι υποψήφιοι ανά κατηγορία είναι:

• Κατηγορία ατόμων με αναπηρίες (ΑμεΑ) ή ατόμων με ειδικές ανάγκες (σύμφωνα με την παλαιότερη ονομασία)
Οι υποψήφιοι της κατηγορίας αυτής προσκομίζουν επιπλέον και τα εξής δικαιολογητικά:
- Απόφαση πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής αναπηρίας του Ι.Κ.Α., με την οποία προσδιορίζεται η χρόνια σωματική ή πνευματική ή ψυχική πάθηση ή βλάβη του αιτούντος, καθώς και το ποσοστό αναπηρίας του, το οποίο θα πρέπει να είναι 50% τουλάχιστον.
Ευνόητο είναι ότι γίνεται δεκτή και απόφαση της δευτεροβάθμιας υγειονομικής επιτροπής αναπηρίας του Ι.Κ.Α., στις περιπτώσεις που αυτή προσκομίζεται και βεβαιώνει χρόνια σωματική ή πνευματική ή ψυχική πάθηση ή βλάβη του αιτούντος και ποσοστό αναπηρίας του 50% τουλάχιστον.
− Υπεύθυνες δηλώσεις των λοιπών μελών τόσο της πατρικής οικογένειας του Ατόμου με Αναπηρία όσο και της δικής του οικογένειας, τα οποία αντλούν προστασία από την αναπηρία του (γονείς, αδέλφια, σύζυγος), με τις οποίες τα μέλη αυτά δηλώνουν: αφενός μεν ότι δεν έχουν στο παρελθόν ασκήσει το δικαίωμα υποχρεωτικής πρόσληψης σε θέση εργασίας, αφετέρου δε ότι παραιτούνται της προστασίας του ν. 2643/1998 για το παρόν υπέρ του αιτούντος.
Αν στα μέλη των παραπάνω οικογενειών συμπεριλαμβάνεται ΑΜΕΑ, το οποίο προτίθεται να ασκήσει το προσωποπαγές δικαίωμα προστασίας του κατά το παρόν ή στο μέλλον και δεν παραιτείται της προστασίας του ν. 2643/1998 υπέρ του αιτούντος, θα πρέπει να υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση στην οποία να δηλώνει ότι θα ασκήσει το δικαίωμά του αυτό και να επισυνάπτει στην υπεύθυνη δήλωση την απόφαση της Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής του ΙΚΑ περί της δικής του αναπηρίας.
Εάν στην πατρική οικογένεια του αιτούντος όσο και στη δική του οικογένεια υπάρχουν περισσότεροι του ενός προστατευόμενοι από το ν. 2648/1998 της κατηγορίας Άτομα με Αναπηρίες και το δικαίωμα προστασίας του νόμου αυτού επιθυμεί να ασκήσει μόνο ο αιτών, ο προστατευόμενος αυτός (ο αιτών) προσκομίζει υπεύθυνες δηλώσεις των λοιπών ΑΜΕΑ, με τις οποίες δηλώνεται: αφενός μεν ότι δεν έχουν στο παρελθόν ασκήσει το δικαίωμα υποχρεωτικής πρόσληψης σε θέση εργασίας, αφετέρου δε ότι παραιτούνται της προστασίας του ν. 2643/1998 για το παρόν, υπέρ του αιτούντος.
Στην περίπτωση κατά την οποία για κάποιο από τα μέλη των παραπάνω οικογενειών υφίσταται αντικειμενική αδυναμία συμπλήρωσης και υπογραφής της προαναφερόμενης υπεύθυνης δήλωσης, ιδίως λόγω αγνώστου διαμονής, αδυναμία λόγω νοητικής υστέρησης, υπέρβαση του ορίου ηλικίας των εβδομήντα ετών, ο αιτών συμπληρώνει και υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση στην οποία αφενός μεν δηλώνεται ο λόγος του κωλύματος υποβολής της, αφετέρου δε βεβαιώνεται από τον αιτούντα ότι δεν υπήρξε άσκηση του δικαιώματος της υποχρεωτικής πρόσληψης σε θέση εργασίας του κωλυομένου να υπογράψει.
Στις υπεύθυνες δηλώσεις θα πρέπει να βεβαιώνεται το γνήσιο της υπογραφής

• Κατηγορία πολυτέκνων
Οι υποψήφιοι της κατηγορίας αυτής προσκομίζουν επιπλέον και τα εξής δικαιολογητικά:
− Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
− Στην περίπτωση που ο προστατευόμενος (αιτών) είναι τέκνο πολύτεκνης οικογένειας και έγγαμος προσκομίζει δύο πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης, δηλαδή ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης της πατρικής του οικογένειας και ένα πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης της δικής του οικογένειας.
Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 362/2007 ομόφωνη γνωμοδότηση του Δ’ Τμήματος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (Ν.Σ.Κ.), κατά την έννοια των διατάξεων της περίπτωσης α’ της παραγράφου 1 του άρθρου 1 του ν. 2643/1998, ως τέκνα πολύτεκνης οικογένειας θεωρούνται και τα τέκνα του πολύτεκνου γονέα που μεταξύ τους είναι ετεροθαλή αδέλφια.
Στην περίπτωση που ο προστατευόμενος (αιτών) είναι τέκνο πολύτεκνου γονέα προσκομίζει πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του πολύτεκνου γονέα από τον οποίο προέρχεται, προκειμένου να αποδειχτεί η πολυτεκνική ιδιότητα του γονέα. Εάν ο προστατευόμενος είναι και έγγαμος, προσκομίζει επιπλέον και πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης της δικής του οικογένειας.
Πολύτεκνος γονέας για την εφαρμογή του ν. 2643/1998 είναι ο γονέας που έχει τέσσερα (4) ζώντα τέκνα και άνω είτε τα απέκτησε από ένα γάμο είτε από διαφορετικούς γάμους είτε τα απέκτησε εκτός γάμου.
Στην περίπτωση που ο προστατευόμενος (αιτών) είναι πολύτεκνος γονέας, προσκομίζει υπεύθυνες δηλώσεις του ν. 1599/1986 απ’ όλα τα υπόλοιπα υπαγόμενα στην προστασία του ν. 2643/1998 μέλη της οικογένειας. Δηλαδή προσκομίζει υπεύθυνες δηλώσεις του ν. 1599/1986 μόνο από την/τον σύζυγο μετά της οποίας/οποίου απέκτησε τέσσερα (4) και άνω τέκνα, τα οποία είναι ζώντα, αλλά και υπεύθυνες δηλώσεις από τα ενήλικα τέκνα του, με τις οποίες τα ανωτέρω μέλη δηλώνουν ότι: αφ’ ενός μεν δεν έχουν στο παρελθόν ασκήσει το δικαίωμα υποχρεωτικής πρόσληψης, αφετέρου δε ότι παραιτούνται της προστασίας του ν. 2643/1998 για το παρόν υπέρ του αιτούντος.
Στην περίπτωση που ο προστατευόμενος (αιτών) είναι τέκνο πολύτεκνης οικογένειας ή τέκνο πολύτεκνου γονέα, προσκομίζει υπεύθυνες δηλώσεις του ν. 1599/1986 απ’ όλα τα υπόλοιπα (υπαγόμενα στην προστασία του ν. 2643/1998) μέλη της οικογένειας (πολύτεκνους γονείς του ή πολύτεκνο γονέα του και ενήλικα αδέλφια του, αμφιθαλή και ετεροθαλή), με τις οποίες τα μέλη αυτά δηλώνουν ότι: αφ’ ενός μεν δεν έχουν στο παρελθόν ασκήσει το δικαίωμα υποχρεωτικής πρόσληψης, αφετέρου δε παραιτούνται της προστασίας του ν. 2643/1998 για το παρόν υπέρ του αιτούντος.
Στην περίπτωση κατά την οποία για κάποιο από τα μέλη της παραπάνω οικογένειας ή των παραπάνω οικογενειών υφίσταται αντικειμενική αδυναμία συμπλήρωσης και υπογραφής της προαναφερόμενης υπεύθυνης δήλωσης, ιδίως λόγω αγνώστου διαμονής, αδυναμίας λόγω νοητικής υστέρησης, υπέρβασης του ορίου ηλικίας των εβδομήντα (70) ετών, ο αιτών συμπληρώνει και υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, στην οποία αφενός μεν δηλώνεται ο λόγος του κωλύματος υποβολής της, αφετέρου δε βεβαιώνεται από τον αιτούντα ότι δεν υπήρξε άσκηση του δικαιώματος της υποχρεωτικής πρόσληψης σε θέση εργασίας του προσώπου που κωλύεται να υπογράψει.
Στις υπεύθυνες δηλώσεις θα πρέπει να βεβαιώνεται το γνήσιο της υπογραφής.

• Κατηγορία αγωνιστών εθνικής αντίστασης
Οι υποψήφιοι της κατηγορίας αυτής προσκομίζουν επιπλέον και τα εξής δικαιολογητικά:
− Βεβαίωση Επιτροπής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠΑΘΑ), ή των Επιτροπών που προβλέπονται από το π.δ. 379/1983 (ΦΕΚ 136/Α΄), από την οποία να προκύπτει ότι ο προστατευόμενος (αιτών) ανήκει στην κατηγορία γ’ της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 2643/1998. Οι υποψήφιοι της ανωτέρω κατηγορίας μπορούν να προσκομίζουν αντί της βεβαίωσης επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της και αν επιλεγούν προς τοποθέτηση προσκομίζουν υποχρεωτικά το πρωτότυπο του δικαιολογητικού αυτού.
Εφόσον το δικαιολογητικό αυτό έχει εκδοθεί υπό το καθεστώς του προϊσχύσαντος ν. 1648/1986, ο προστατευόμενος εφόσον επιλεγεί προς τοποθέτηση σε θέση εργασίας θα πρέπει να μεταβεί στην Υπηρεσία ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠΑΘΑ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να τεθεί στο δικαιολογητικό από την Υπηρεσία αυτή ειδική σφραγίδα, ότι τούτο ισχύει και για την υπαγωγή του προστατευομένου στο ν. 2643/1998.
Στην περίπτωση που ο προστατευόμενος προσκομίζει μόνο Βεβαίωση της Επιτροπής του π.δ/τος 379/1983 (ΦΕΚ 136/Α΄), υποβάλλει υπεύθυνες δηλώσεις των λοιπών προστατευομένων από το ν. 2643/1998 μελών της οικογένειας του, με τις οποίες δηλώνεται ότι: αφενός μεν δεν έχουν στο παρελθόν ασκήσει το δικαίωμα υποχρεωτικής πρόσληψης σε θέση εργασίας, αφετέρου δε ότι παραιτούνται της προστασίας του ν. 2643/1998 για το παρόν υπέρ του αιτούντος.
Στην περίπτωση κατά την οποία για κάποιο από τα μέλη της παραπάνω οικογένειας ή των παραπάνω οικογενειών υφίσταται αντικειμενική αδυναμία συμπλήρωσης και υπογραφής της προαναφερόμενης υπεύθυνης δήλωσης, ιδίως λόγω αγνώστου διαμονής, αδυναμίας λόγω νοητικής υστέρησης, υπέρβασης του ορίου ηλικίας των εβδομήντα ετών, ο αιτών συμπληρώνει και υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση στην οποία αφενός μεν δηλώνεται ο λόγος του κωλύματος υποβολής της, αφετέρου δε βεβαιώνεται από τον αιτούντα ότι δεν υπήρξε άσκηση του δικαιώματος της υποχρεωτικής πρόσληψης σε θέση εργασίας του κωλυομένου να υπογράψει.
Στις υπεύθυνες δηλώσεις θα πρέπει να βεβαιώνεται το γνήσιο της υπογραφής.

• Κατηγορία έμμεση ΑΜΕΑ (γονέας, σύζυγος, αδελφός ατόμου με αναπηρία)
Οι υποψήφιοι της κατηγορίας αυτής προσκομίζουν επιπλέον και τα εξής δικαιολογητικά:
- Απόφαση της αρμόδιας Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής Αναπηρίας του ΙΚΑ, με την οποία προσδιορίζονται τα βαριά σωματικά ή ψυχικά προβλήματα του συγγενούς (αδελφού−ής, συζύγου, τέκνου) του αιτούντος και το ποσοστό αναπηρίας του συγγενούς, το οποίο στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να είναι 67% και άνω.
- Στην περίπτωση που το ανάπηρο άτομο από το οποίο αντλείται η προστασία (συγγενής του αιτούντος) πάσχει από νοητική υστέρηση ή αυτισμό, ο αιτών προσκομίζει απόφαση της αρμόδιας Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής Αναπηρίας του Ι.Κ.Α. που αφορά τον συγγενή, με την οποία προσδιορίζεται η πάθηση και το ποσοστό αναπηρίας, το οποίο στην περίπτωση αυτή αρκεί να είναι τουλάχιστον 50%.
- Σε περίπτωση που στην οικογένεια του προστατευομένου, επιπλέον του ατόμου με αναπηρία από το οποίο ο προστατευόμενος θεμελιώνει την υπαγωγή του στην κατηγορία Έμμεση ΑΜΕΑ του ν. 2643/1998, υπάρχει σύζυγος ή τέκνο με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή με ποσοστό αναπηρίας 50% τουλάχιστον, εάν πρόκειται για σύζυγο ή τέκνο που πάσχει από νοητική υστέρηση ή αυτισμό, ο αιτών (προστατευόμενος) προσκομίζει απόφαση Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής Αναπηρίας του ΙΚΑ με την οποία προσδιορίζεται η πάθηση και το ποσοστό αναπηρίας του προσώπου αυτού.
- Υπεύθυνες δηλώσεις του ν. 1599/1986 από τα υπόλοιπα προστατευόμενα από το ν. 2643/1998 μέλη της οικογένειας ή των οικογενειών του Ατόμου με Αναπηρία από τα οποία ο αιτών αντλεί προστασία (γονείς, αδέλφια, σύζυγο), με τις οποίες δηλώνεται: αφενός μεν ότι δεν έχουν στο παρελθόν ασκήσει το δικαίωμα υποχρεωτικής πρόσληψης σε θέση εργασίας, αφετέρου δε ότι παραιτούνται της προστασίας του ν. 2643/1998 για το παρόν υπέρ του αιτούντος.
- Υπεύθυνη δήλωση του ιδίου του ατόμου με Αναπηρία, από το οποίο αντλείται η προστασία, εφόσον αντικειμενικά το άτομο αυτό δύναται να συμπληρώσει και να υπογράψει την υπεύθυνη δήλωση, με την οποία δηλώνει ότι: αφενός μεν ότι δεν έχει στο παρελθόν ασκήσει το δικαίωμα υποχρεωτικής πρόσληψης σε θέση εργασίας, αφετέρου δε ότι παραιτείται της προστασίας του ν. 2643/1998 για το παρόν υπέρ του αιτούντος.
Στην περίπτωση κατά την οποία για κάποιο από τα παραπάνω άτομα υφίσταται αντικειμενική αδυναμία συμπλήρωσης και υπογραφής της προαναφερόμενης υπεύθυνης δήλωσης, ιδίως λόγω αγνώστου διαμονής, αδυναμίας λόγω νοητικής υστέρησης, υπέρβασης του ορίου ηλικίας των εβδομήντα ετών, ο αιτών συμπληρώνει και υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στην οποία αφενός μεν δηλώνεται ο λόγος του κωλύματος υποβολής της, αφετέρου δε βεβαιώνεται από τον αιτούντα ότι δεν υπήρξε άσκηση του δικαιώματος της υποχρεωτικής πρόσληψης σε θέση εργασίας του προσώπου που κωλύεται να υπογράψει.
Στις υπεύθυνες δηλώσεις θα πρέπει να βεβαιώνεται το γνήσιο της υπογραφής.

• Κατηγορία αναπήρων και θυμάτων πολέμου, τέκνων τους, αναπήρων ειρηνικής περιόδου, τέκνων τους και λοιπών προστατευομένων της περ. δ’ της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 2643/1998
Οι υποψήφιοι της κατηγορίας αυτής προσκομίζουν επιπλέον και τα εξής δικαιολογητικά:
- Βεβαίωση της Επιτροπής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠΑΘΑ), από την οποία να προκύπτει ότι ο προστατευόμενος  αιτών ανήκει στην κατηγορία δ’ της παρ. 1 του άρθρου 1 του ν. 2643/1998.
Οι προστατευόμενοι της ανωτέρω κατηγορίας μπορούν να προσκομίζουν αντί της βεβαίωσης επικυρωμένο φωτοαντίγραφό της και αν επιλεγούν προς τοποθέτηση προσκομίζουν υποχρεωτικά το πρωτότυπο του δικαιολογητικού αυτού.
Εφόσον το δικαιολογητικό αυτό έχει εκδοθεί υπό το καθεστώς του προϊσχύσαντος ν. 1648/1986, ο προστατευόμενος εφόσον επιλεγεί προς τοποθέτηση σε θέση εργασίας θα πρέπει να μεταβεί στην Υπηρεσία ΓΕΕΘΑ/ΔΕΠΑΘΑ του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να τεθεί στο δικαιολογητικό από την Υπηρεσία αυτή ειδική σφραγίδα, ότι τούτο ισχύει και για την υπαγωγή του προστατευομένου στο ν. 2643/1998.
- Βεβαίωση της αρμοδίας υπηρεσίας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης για την αποκατάσταση των αναπήρων ή θυμάτων πολέμου, σύμφωνα με το ν. 1487/1950, (χορήγηση άδειας λειτουργίας περιπτέρου, κυλικείου κ.λπ.) από την οποία να προκύπτει ότι το τέκνο αναπήρου ή θύματος πολέμου δεν έχει το ίδιο αποκατασταθεί με τις διατάξεις του ν. 1487/1950.

• Κατηγορία τρίτεκνων γονέων
Οι υποψήφιοι της κατηγορίας αυτής προσκομίζουν επιπλέον και τα εξής δικαιολογητικά:
- Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.
Εάν τα τέκνα του τρίτεκνου γονέα προέρχονται από περισσότερους του ενός γάμους του γονέα τους, εφόσον ο δεύτερος ή επόμενος γάμος του γονέα συνήφθησαν μετά από προηγούμενο διαζύγιο, προσκομίζεται και δικαστική απόφαση από την οποία θα αποδεικνύεται η ανάθεση στον αιτούντα της επιμέλειας κάποιου ή κάποιων εκ των τέκνων.
Εάν τα τέκνα είναι εκτός γάμου γεννηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετημένα, προσκομίζεται από τον αιτούντα και η σχετική με την αναγνώριση ή την υιοθε−σία δικαστική απόφαση.
Για να προστατεύεται ο τρίτεκνος γονέας από το ν. 2643/1998 τα τρία τέκνα θα πρέπει να είναι άγαμα και να μην έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους ή εάν φοιτούν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή εάν εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις να μην έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους.
Στα τρία παιδιά περιλαμβάνονται και εκείνα που έχουν οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης.
Στις περιπτώσεις που κάποιο ή κάποια από τα τέκνα του τρίτεκνου γονέα φοιτά ή φοιτούν σε κάποια από τις προαναφερόμενες σχολές ή τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και δεν έχει ή δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους, ο αιτών προσκομίζει βεβαίωση φοίτησης του τέκνου ή των τέκνων προερχομένη από την οικεία σχολή.
Στις περιπτώσεις που κάποιο ή κάποια από τα άρρενα τέκνα του τρίτεκνου γονέα εκπληρώνει ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχει ή δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους, ο αιτών προσκομίζει βεβαίωση του αρμόδιου στρατολογικού γραφείου που να βεβαιώνει το γεγονός αυτό.
Εάν κάποιο ή κάποια από τα τέκνα του τρίτεκνου γονέα έχει ή έχουν οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως, προσκομίζεται απόφαση Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής Αναπηρίας του Ι.Κ.Α., με την οποία προσδιορίζεται η ισόβια αναπηρία καθώς και το ποσοστό αυτής.
Το δικαιολογητικό αυτό προσκομίζεται από τον αιτούντα ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης του αναπήρου τέκνου.
Ο αιτών τρίτεκνος γονέας προσκομίζει υπεύθυνες δηλώσεις του ν. 1599/1986 από τα υπόλοιπα άτομα που προστατεύονται από το ν. 2643/1998 (δηλαδή από τον άλλο τρίτεκνο γονέα και από τα ενήλικα τέκνα,) με τις οποίες τα άτομα αυτά δηλώνουν: αφενός μεν ότι δεν έχουν στο παρελθόν ασκήσει το δικαίωμα υποχρεωτικής πρόσληψης σε θέση εργασίας, αφετέρου δε ότι παραιτούνται της προστασίας του ν. 2643/1998 για το παρόν υπέρ του αιτούντος.
Στην περίπτωση κατά την οποία για κάποιο από τα παραπάνω άτομα υφίσταται αντικειμενική αδυναμία συμπλήρωσης και υπογραφής της προαναφερόμενης υπεύθυνης δήλωσης, ιδίως λόγω αγνώστου διαμονής, αδυναμίας λόγω νοητικής υστέρησης, υπέρβασης του ορίου ηλικίας των εβδομήντα (70) ετών, ο αιτών συμπληρώνει και υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στην οποία αφενός μεν δηλώνεται ο λόγος του κωλύματος υποβολής της, αφετέρου δε βεβαιώνεται από τον αιτούντα ότι δεν υπήρξε άσκηση του δικαιώματος της υποχρεωτικής πρόσληψης σε θέση εργασίας του προσώπου που κωλύεται να υπογράψει.

• Κατηγορία τέκνου τρίτεκνου ή τρίτεκνων γονέων
Οι υποψήφιοι της κατηγορίας αυτής προσκομίζουν επιπλέον και τα εξής δικαιολογητικά:
- Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του τρίτεκνου γονέα ή των τρίτεκνων γονέων από τον οποίο ή από τους οποίους προέρχονται τα τέκνα.
Εάν τα τέκνα του τρίτεκνου γονέα προέρχονται από περισσότερους του ενός γάμους του γονέα τους, εφόσον, ο δεύτερος ή επόμενος γάμος του γονέα συνήφθησαν μετά από προηγούμενο διαζύγιο, ο αιτών προσκομίζει και δικαστική απόφαση από την οποία θα αποδεικνύεται η ανάθεση επιμέλειας στο γονέα κάποιου ή κάποιων εκ των τέκνων.
Εάν τα τέκνα είναι εκτός γάμου γεννηθέντα ή νομίμως αναγνωρισθέντα ή υιοθετημένα, προσκομίζεται από τον αιτούντα η σχετική με την αναγνώριση ή την υιοθεσία δικαστική απόφαση.
Για να προστατεύεται το τέκνο τρίτεκνου γονέα ή τρίτεκνων γονέων από το ν. 2643/1998 τα τρία τέκνα θα πρέπει να είναι άγαμα και να μην έχουν συμπληρώσει το 23ο έτος της ηλικίας τους ή εάν φοιτούν σε αναγνωρισμένες τριτοβάθμιες σχολές πανεπιστημιακής και τεχνολογικής εκπαίδευσης και αναγνωρισμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα της ημεδαπής ή της αλλοδαπής ή εάν εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις να μην έχουν συμπληρώσει το εικοστό πέμπτο (25ο) έτος της ηλικίας τους.
Στα τρία παιδιά περιλαμβάνονται και εκείνα που έχουν οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως, ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης.
Στις περιπτώσεις που κάποιο ή κάποια από τα αδέλφια του αιτούντος (τέκνου τρίτεκνου γονέα), φοιτά ή φοιτούν σε κάποια από τις προαναφερόμενες σχολές ή τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και δεν έχει ή δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους, ο αιτών Proslipsis προσκομίζει βεβαίωση φοίτησης του αδελφού ή των αδελφών προερχόμενη από την οικεία σχολή.
Στις περιπτώσεις που κάποιο ή κάποια από τα άρρενα αδέλφια του αιτούντος εκπληρώνει ή εκπληρώνουν τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις και δεν έχει ή δεν έχουν συμπληρώσει το 25ο έτος της ηλικίας τους, ο αιτών προσκομίζει βεβαίωση του αρμόδιου στρατολογικού γραφείου που να βεβαιώνει το γεγονός αυτό.
Εάν κάποιο ή κάποια από τα αδέλφια του αιτούντος έχει ή έχουν οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό εξήντα επτά τοις εκατό (67%) και άνω ισοβίως, προσκομίζεται απόφαση Πρωτοβάθμιας Υγειονομικής Επιτροπής Αναπηρίας του Ι.Κ.Α., με την οποία προσδιορίζεται η ισόβια αναπηρία καθώς και το ποσοστό αυτής.
Το δικαιολογητικό αυτό προσκομίζεται από τον αιτούντα ανεξαρτήτως ηλικίας και οικογενειακής κατάστασης του αναπήρου αδελφού.
Ο αιτών τέκνο τρίτεκνου γονέα προσκομίζει υπεύθυνες δηλώσεις του ν. 1599/1986 από τα υπόλοιπα άτομα που προστατεύονται από το ν. 2643/1998 (δηλαδή από τον τρίτεκνο γονέα ή τους τρίτεκνους γονείς του και από τα ενήλικα αδέλφια του), με τις οποίες τα άτομα αυτά δηλώνουν: αφενός μεν ότι δεν έχουν στο παρελθόν ασκήσει το δικαίωμα υποχρεωτικής πρόσληψης σε θέση εργασίας, αφετέρου δε ότι παραιτούνται της προστασίας του ν. 2643/1998 για το παρόν υπέρ του αιτούντος.
Στην περίπτωση κατά την οποία για κάποιο από τα παραπάνω άτομα υφίσταται αντικειμενική αδυναμία συμπλήρωσης και υπογραφής της προαναφερόμενης υπεύθυνης δήλωσης, ιδίως λόγω αγνώστου διαμονής, αδυναμίας λόγω νοητικής υστέρησης, υπέρβασης του ορίου ηλικίας των εβδομήντα (70) ετών, ο αιτών συμπληρώνει και υποβάλει υπεύθυνη δήλωση στην οποία αφενός μεν δηλώνεται ο λόγος του κωλύματος υποβολής της, αφετέρου δε βεβαιώνεται από τον αιτούντα ότι δεν υπήρξε άσκηση του δικαιώματος της υποχρεωτικής πρόσληψης σε θέση εργασίας του προσώπου που κωλύεται να υπογράψει.
Στις υπεύθυνες δηλώσεις θα πρέπει να βεβαιώνεται το γνήσιο της υπογραφής.

Άλλοι όροι
Οι προστατευόμενοι πριν το διορισμό τους από την Επιτροπή του άρθρου 9 του ν. 2643/1998 σε θέση εργασίας προσκομίζουν στην Επιτροπή αυτή απόσπασμα ποινικού μητρώου.

Η προσκόμιση ή η ταχυδρομική αποστολή με απόδειξη των δικαιολογητικών που αναφέρονται παραπάνω γίνεται σε αποκλειστική προθεσμία δεκαπέντε ημερών από την ημερομηνία της ανάρτησης της πρόσκλησης, στο κατάστημα της αρμόδιας Υπηρεσίας του ΟΑΕΔ, που αφορά την προσκόμιση ή ταχυδρομική αποστολή τους. Η μη προσκόμιση ή η μη ταχυδρομική αποστολή των δικαιολογητικών αποδεδειγμένα εντός της οριζόμενης αποκλειστικής προθεσμίας των δεκαπέντε ημερών καθιστά απαράδεκτη την αίτηση. Στις περιπτώσεις ταχυδρομικής αποστολής αυτά θεωρούνται ότι κατατέθηκαν μέσα στην αποκλειστική προθεσμία των 15 ημερών, εφόσον η ημερομηνία που φέρει η σφραγίδα του ταχυδρομείου είναι εντός της προθεσμίας αυτής.

Η απόδειξη ξένης γλώσσας
Η γνώση ξένης γλώσσας, για όποιες θέσεις απαιτείται τέτοια, θα αποδεικνύεται σύμφωνα με τα παρακάτω:

Α) ΑΓΓΛΙΚΑ
Η γνώση της Αγγλικής γλώσσας (άριστη Γ2/C2, πολύ καλή Γ1/C1, καλή Β2 και μέτρια Β1) αποδεικνύεται με βάση το άρθρο 1 π.δ 146/2007 «Τροποποίηση διατάξεων του π.δ 50/2001 Καθορισμός προσόντων διορισμού σε θέσεις φορέων του δημόσιου τομέα όπως αυτό ισχύει» (ΦΕΚ 185/3.8.2007/τ.Α΄), σε συνδυασμό με το τελευταίο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 1 π.δ. 116/2006 «Τροποποίηση του άρθρου 28 του π.δ. 50/2001…….» (ΦΕΚ 115/9.6.2006/τ.Α΄», ως εξής:
α) Με Κρατικό Πιστοποιητικό γλωσσομάθειας αντίστοιχου επιπέδου του ν. 2740/1999, όπως αντικαταστά−θηκε με την παρ. 19 του άρθρου 13 του ν. 3149/2003 ή
β) με πιστοποιητικά αντίστοιχου επιπέδου των πανεπιστημίων CAMBRIDGE ή MICHIGAN ή
γ) με πιστοποιητικά αντίστοιχου επιπέδου άλλων φορέων (πανεπιστημίων ή μη) ανεξάρτητα από τη νομική τους μορφή, εφόσον είναι πιστοποιημένοι ή αναγνωρισμένοι από την αρμόδια αρχή της οικείας χώρας για να διενεργούν εξετάσεις και να χορηγούν πιστοποιητικά γνώσης της αγγλικής γλώσσας στο αντίστοιχο επίπεδο.
Εάν δεν υπάρχει φορέας πιστοποίησης ή αναγνώρισης στην οικεία χώρα, απαιτείται βεβαίωση του αρμόδιου Υπουργείου ή της Πρεσβείας της χώρας στην Ελλάδα ότι τα πιστοποιητικά που χορηγούνται από τους παραπάνω φορείς σε τρίτους, οι οποίοι δεν έχουν ως μητρική γλώσσα την Αγγλική, είναι αποδεκτά σε δημόσιες υπηρεσίες της αυτής χώρας ως έγκυρα αποδεικτικά γνώσης της Αγγλικής γλώσσας στο αντίστοιχο επίπεδο.
Ως οικεία χώρα νοείται η χώρα στην οποία η μητρική ή επίσημη γλώσσα είναι η Αγγλική.

Βάσει των ανωτέρω καθώς και των μέχρι σήμερα προσκομισθέντων στο ΑΣΕΠ, από τους οικείους φορείς, βεβαιωτικών εγγράφων γίνονται δεκτά, πέραν του Κρατικού Πιστοποιητικού γλωσσομάθειας, τα εξής πιστοποιητικά:
(α) Άριστη γνώση (Γ2/C2):
• CERTIFICATE OF PROFICIENCY IN ENGLISH (CPE) του Πανεπιστημίου CAMBRIDGE.
• INTERNATIONAL ENGLISH LANGUAGE TESTING SYSTEM (IELTS) από το University of Cambridge Local Examinations Syndicate (UCLES) – The British Council – IDP Education Australia IELTS Australia με βαθμολογία από 7,5 και άνω.
• CERTIFICATE OF PROFICIENCY IN ENGLISH του Πανεπιστημίου MICHIGAN.
• LONDON TESTS OF ENGLISH LEVEL 5 −PROFICIENT COMMUNICATION− του EDEXCEL.
• CITY & GUILDS LEVEL 3 CERTIFICATE IN ESOL INTERNATIONAL (reading, writing and listening) −MASTERY− και CITY & GUILDS LEVEL 3 CERTIFICATE IN ESOL INTERNATIONAL (Spoken) −MASTERY− (Συνυποβάλλονται αθροιστικά για την απόδειξη της άριστης γνώσης) ή CITY & GUILDS CERTIFICATE IN INTERNATIONAL ESOL−MASTERY− και CITY & GUILDS CERTIFICATE IN INTERNATIONAL SPOKEN ESOL −MASTERY− (Συνυποβάλλονται αθροιστικά για την απόδειξη της άριστης γνώσης).
(β) Πολύ καλή γνώση (Γ1/C1):
• CERTIFICATE IN ADVANCED ENGLISH (CAE) του Πανεπιστημίου του CAMBRIDGE.
• INTERNATIONAL ENGLISH LANGUAGE TESTING SYSTEM (IELTS) από το University of Cambridge Local Examinations Syndicate (UCLES) – The British Council – IDP Education Australia IELTS Australia με βαθμολογία από 6 έως 7.
• BUSINESS ENGLISH CERTIFICATE – HIGHER (BEC HIGHER) από το University of Cambridge Local Examinations Syndicate (UCLES).
• LONDON TESTS OF ENGLISH LEVEL 4 −ADVANCED COMMUNICATION− του EDEXCEL.
• CERTIFICATE IN INTEGRATED SKILLS IN ENGLISH ISE III του TRINITY COLLEGE LONDON.
• CITY & GUILDS LEVEL 2 CERTIFICATE IN ESOL INTERNATIONAL (reading, writing and listening) − EXPERT− και CITY & GUILDS LEVEL 2 CERTIFICATE IN ESOL INTERNATIONAL (Spoken) − EXPERT− (Συνυποβάλλονται αθροιστικά για την απόδειξη της πολύ καλής γνώσης) ή CITY & GUILDS CERTIFICATE IN INTERNATIONAL ESOL −EXPERT− και CITY & GUILDS CERTIFICATE IN INTERNATIONAL SPOKEN ESOL − EXPERT − (Συνυποβάλλονται αθροιστικά για την απόδειξη της πολύ καλής γνώσης).
• ADVANCED LEVEL CERTIFICATE IN ENGLISH (ALCE) του HELLENIC AMERICAN UNIVERSITY (Manchester, ΝΗ - USA) και της ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΕΝΩΣΕΩΣ.
• ΤΕST OF ENGLISH FOR INTERNATIONAL COMMUNICATION (TOEIC), βαθμολογία από 785 έως 900 του EDUCATIONAL TESTING SERVICE/CHAUNCEY, USA.
(γ) Καλή γνώση (Β2):
• FIRST CERTIFICATE IN ENGLISH (FCE) του Πανεπιστημίου CAMBRIDGE.
• INTERNATIONAL ENGLISH LANGUAGE TESTING SYSTEM (IELTS) από το University of Cambridge Local Examinations Syndicate (UCLES) – The British Council – IDP Education Australia IELTS Australia με βαθμολογία από 4,5 έως 5,5.
• BUSINESS ENGLISH CERTIFICATE – VANTAGE (BEC VANTAGE) από το University of Cambridge Local Examinations Syndicate (UCLES).
• (MCCE) MICHIGAN CERTIFICATE OF COMPETENCY IN ENGLISH του Πανεπιστημίου MICHIGAN.
• LONDON TESTS OF ENGLISH LEVEL 3 − UPPER INTERMEDIATE COMMUNICATION− του EDEXCEL.
• CERTIFICATE IN INTEGRATED SKILLS IN ENGLISH
ISE II του TRINITY COLLEGE LONDON.
• CITY & GUILDS LEVEL 1 CERTIFICATE IN ESOL INTERNATIONAL (reading, writing and listening) − COMMUNICATOR− και CITY & GUILDS LEVEL 1 CERTIFICATE IN ESOL INTERNATIONAL (Spoken) − COMMUNICATOR− (Συνυποβάλλονται αθροιστικά για την απόδειξη της καλής γνώσης) ή CITY & GUILDS CERTIFICATE IN INTERNATIONAL ESOL − COMMUNICATOR − και CITY & GUILDS CERTIFICATE IN INTERNATIONAL SPOKEN ESOL − COMMUNICATOR − (Συνυποβάλλονται αθροιστικά για την απόδειξη της καλής γνώσης).
• TEST OF ENGLISH FOR INTERNATIONAL COMMUNICATION (TOEIC) βαθμολογία από 505 έως 780 του EDUCATIONAL TESTING SERVICE/CHAUNCEY, USA.
(δ) Μέτρια γνώση (Β1):
• PRELIMINARY ENGLISH TEST (PET) του Πανεπιστημίου CAMBRIDGE.
• INTERNATIONAL ENGLISH LANGUAGE TESTING SYSTEM (IELTS) − Βαθμολογία από 3 έως 4.
• BUSINESS ENGLISH CERTIFICATE − PRELIMINARY (BEC PRELIMINARY) (UNIVERSITY OF CAMBRIDGE LOCAL EXAMINATIONS SYNDICATE (UCLES).
• LONDON TESTS OF ENGLISH LEVEL 2 –INTERMEDIATE COMMUNICATION−του EDEXCEL.
• CERTIFICATE IN INTEGRATED SKILLS IN ENGLISH ISE I του TRINITY COLLEGE LONDON.
• CITY & GUILDS ENTRY LEVEL CERTIFICATE IN ESOL INTERNATIONAL (reading, writing and listening) (ENTRY 3) − ACHIEVER− και CITY & GUILDS ENTRY LEVEL CERTIFICATE IN ESOL INTERNATIONAL (Spoken) (ENTRY 3) − ACHIEVER − (Συνυποβάλλονται αθροιστικά για την απόδειξη της μέτριας γνώσης) ή CITY & GUILDS CERTIFICATE IN INTERNATIONAL ESOL − ACHIEVER − και CITY & GUILDS CERTIFICATE IN INTERNATIONAL SPOKEN ESOL − ACHIEVER− (Συνυποβάλλονται αθροιστικά για την απόδειξη της μέτριας γνώσης).
• BASIC COMMUNICATION CERTIFICATE IN ENGLISH.
• TEST OF ENGLISH FOR INTERNATIONAL COMMUNICATION (TOEIC) βαθμολογία από 405 έως 500 του EDUCATIONAL TESTING SERVICE/CHAUNCEY, USA.

Πιστοποιητικά άλλα, πλην των ανωτέρω, γίνονται επίσης δεκτά, εφόσον ο υποψήφιος συνυποβάλει μαζί με το πιστοποιητικό:
(i) βεβαίωση του φορέα που το εξέδωσε, ότι τόσο ο φορέας όσο και το συγκεκριμένο πιστοποιητικό γλωσσομάθειας είναι πιστοποιημένα από την αρμόδια προς τούτο εθνική αρχή ή
(ii) βεβαίωση του αρμοδίου Υπουργείου ή της Πρεσβείας της χώρας στην Ελλάδα (σε περίπτωση μη υπάρξεως φορέα πιστοποίησης ή αναγνώρισης), ότι το προσκομιζόμενο πιστοποιητικό είναι αποδεκτό σε δημόσιες υπηρεσίες της οικείας χώρας ως έγκυρο αποδεικτικό γνώσης της Αγγλικής γλώσσας σε αντίστοιχο επίπεδο.

Επισημαίνεται ότι χωρίς τις ανωτέρω, κατά περίπτωση (i) ή (ii), βεβαιώσεις τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά δεν θα γίνονται αποδεκτά.

Β) ΓΑΛΛΙΚΑ
Η γνώση της Γαλλικής γλώσσας (άριστη Γ2/C2, πολύ καλή Γ1/C1, καλή Β2 και μέτρια Β1) αποδεικνύεται, ως εξής:
(α) Άριστη γνώση (Γ2/C2):
• Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας επιπέδου Γ2 του ν. 2740/1999, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 19 του άρθρου 13 του ν. 3149/2003.
• Δίπλωμα ALLIANCE FRANCAISE.
• Πιστοποιητικό D.A.L.F. – ΟPTION LETTRES ή DALF C2.
• DIPLOME DE LANGUE ET LITTERATURE FRANCAISES (SORBONNE II) [Μέχρι το 1999 ο τίτλος του διπλώματος ήταν: DIPLOME D’ ETUDES FRANCAISES (SORBONNE II).
• DIPLOME SUPERIEUR D’ ETUDES FRANCAISES (SORBONNE 3EME DEGRE).
• CERTIFICAT V.B.L.T. NIVEAU PROFESSIONNEL του Πανεπιστημίου Γενεύης.
(β) Πολύ καλή γνώση (Γ1/C1):
• Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας επιπέδου Γ1 του ν. 2740/1999, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 19 του άρθρου 13 του ν. 3149/2003.
• DIPLOME D’ ‘ETUDES SUPERIEURES (DES) (χορηγείτο μέχρι το 1996).
• DELF 2ND DEGRE (UNITES A5 ET A6) ή DALF C1.
• CERTIFICAT PRATIQUE DE LANGUE FRANCAISE (SORBONNE I).
• CERTIFICAT V.B.L.T. NIVEAU OPΙRATIONELL του Πανεπιστημίου Γενεύης.
(γ) Καλή γνώση (Β2):
• Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας επιπέδου Β2 του ν. 2740/1999, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 19 του άρθρου 13 του ν. 3149/2003.
• DELF 1ER DEGRΕ (UNITES A1, A2, A3, A4) ή DELF B2.
• CERTIFICAT DE LANGUE FRANCAISE (το οποίο χορηγείτο μέχρι το 1996).
• CERTIFICAT DE LANGUE FRANCAISE−SORBONNE B2.
• CERTIFICAT V.B.L.T. NIVEAU SOCIAL του Πανεπιστημίου Γενεύης.
(δ) Μέτρια γνώση (Β1):
• Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας επιπέδου Β1 του ν. 2740/1999, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 19 του άρθρου 13 του ν. 3149/2003.
• DELF B1.
• CERTIFICAT V.B.L.T. NIVEAU SURVIE του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

Σημείωση: Για τα πιστοποιητικά παλαιοτέρων ετών τα οποία δεν αναγράφονται στο παρόν, απαιτείται βεβαίωση, από τον οικείο φορέα (Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Υπηρεσία Εξετάσεων), για το επίπεδο του πιστοποιητικού.

Γ) ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ
Η γνώση της Γερμανικής γλώσσας (άριστη Γ2/C2, πολύ καλή Γ1/C1, καλή Β2 και μέτρια Β1) αποδεικνύεται, ως εξής:
(α) Άριστη γνώση (Γ2/C2):
• Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας επιπέδου Γ2 του ν. 2740/1999, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 19 του άρθρου 13 του ν. 3149/2003.
• Πιστοποιητικό GROSSES DEUTSCES SPRACHDIPLOM (GDS).
• KLEINES DEUTSCHES SPRACHDIPLOM (KDS), του Πανεπιστημίου Ludwig−Maximilian του Μονάχου.
• ZERTIFIKAT V.B.L.T. PROFESSIONALES LEBEN του Πανεπιστημίου Γενεύης.
(β) Πολύ καλή γνώση (Γ1/C1):
• Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας επιπέδου Γ1 του ν. 2740/1999, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 19 του άρθρου 13 του ν. 3149/2003.
• ZENTRALE MITTELSTUFENPRUFUNG (ZMP).
• ZENTRALE OBERSTUFENPRUFUNG (ZOP).
• PRUFUNG WIRTSCHAFTSDEUTSCE (PWD) του Ινστιτούτου Goethe.
• ZERTIFIKAT V.B.L.T. SELBSTΔNDIGES LEBEN του Πανεπιστημίου Γενεύης.
(γ) Καλή γνώση (Β2):
• Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας επιπέδου Β2 του ν. 2740/1999, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 19 του άρθρου 13 του ν. 3149/2003.
• ZERTIFIKAT DEUTSCH FUR DEN BERUF (ZDfB) του Ινστιτούτου Goethe.
• ZERTIFIKAT V.B.L.T. SOZIALES LEBEN του Πανεπιστημίου Γενεύης.
(δ) Μέτρια γνώση (Β1):
• Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας επιπέδου Β1 του ν. 2740/1999, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 19 του άρθρου 13 του ν. 3149/2003.
• ZERTIFIKAT DEUTSCH (ZD) (Αρμόδιοι για το ΖD είναι από κοινού το Ινστιτούτο Goethe (GI), το Ελβετικό Νομαρχιακό Συμβούλιο (EDK), το Αυστριακό Δίπλωμα Γερμανικής Γλώσσας (OSD) και τα Συστήματα Τεστ για την μετεκπαίδευση ΕΠΕ (WBT).
• ZERTIFIKAT DEUTSCH ALS FREMDSPRACHE (ZDAF) [(Αντικαταστάθηκε από την 1.1.2000 (στην Ελλάδα από τον Μάιο του 2000)] με το ZERTIFIKAT DEUTSCH (ZD).
• ZERTIFIKAT V.B.L.T. ALTAGLICHES LEBEN του Πανεπιστημίου της Γενεύης.
Δ) ΙΤΑΛΙΚΑ
Η γνώση της Ιταλικής γλώσσας (άριστη Γ2/C2, πολύ καλή Γ1/C1, καλή Β2 και μέτρια Β1) αποδεικνύεται, ως εξής:
(α) Άριστη γνώση (Γ2/C2):
• Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας επιπέδου Γ2 του ν. 2740/1999, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 19 του άρθρου 13 του ν. 3149/2003.
• DIPLOMA SUPERIORE DI LINGUA E CULTURA ITALIANA.
• DIPLOMA DI LINGUA E CULTURA ITALIANA.
• DIPLOMA DI TRADUTTORE ή DIPLOMA DEL CORSO SUPERIORE DI TRADUTTORE.
• CERTIFICATO DI CONOSCENZA DELLA LINGUA
ITALIANA, LIVELLO 5 (CELI 5) του Πανεπιστημίου της Περούντζια.
• CERTIFICATO V.B.L.T. LIVELLO PROFESSIONALE του Πανεπιστημίου Γενεύης.
(β) Πολύ καλή γνώση (Γ1/C1):
• Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας επιπέδου Γ1 του ν. 2740/1999, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 19 του άρθρου 13 του ν. 3149/2003.
• DIPLOMA DI LINGUA ITALIANA (του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Αθήνας).
• DIPLOMA AVANZATO DI LINGUA ITALIANA (του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης).
• CERTIFICAΤO DI CONOSCENZA DELLA LINGUA ITALIANA LIVELLO 4 (CELI 4) του Πανεπιστημίου της Περούντζια.
• CERTIFICATO V.B.L.T. LIVELLO OPERATIVO του Πανεπιστημίου Γενεύης.
• Πιστοποίηση P.L.I.D.A. C2 ή P.L.I.D.A. D (έως το 2003) ή P.L.I.D.A. C1 ή P.L.I.D.A. C (έως το 2003).
(γ) Καλή γνώση (Β2):
• Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας επιπέδου Β2
του ν. 2740/1999, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 19
του άρθρου 13 του ν. 3149/2003.
• CERTIFICATO DI CONOSCENZA DELLA LINGUA ITALIANA LIVELLO 3 (CELI 3) του Πανεπιστημίου της Περούντζια.
• DIPLOMA DI LINGUA ITALIANA (του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης).
• CERTIFICATO V.B.L.T. LIVELLO SOCIALLE του Πανεπιστημίου Γενεύης.
• Πιστοποίηση P.L.I.D.A. B2 ή P.L.I.D.A. Β (έως το 2003).
(δ) Μέτρια γνώση (Β1):
• Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας επιπέδου Β1 του ν. 2740/1999, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 19 του άρθρου 13 του ν. 3149/2003.
• CERTIFICATO DI CONOSCENZA DELLA LINGUA ITALIANA, LIVELLO 2 (CELI 2) του Πανεπιστημίου της Περούντζια.
• CERTIFICATO V.B.L.T. LIVELLO SUPRAWIVENZA του Πανεπιστημίου της Γενεύης.
• Πιστοποίηση P.L.I.D.A. B1.
Ε) ΙΣΠΑΝΙΚΑ
Η γνώση της Ισπανικής γλώσσας (άριστη Γ2/C2, πολύ καλή
Γ1/C1, καλή Β2 και μέτρια Β1) αποδεικνύεται, ως εξής:
(α) Άριστη γνώση (Γ2/C2):
• Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας επιπέδου Γ2 του ν. 2740/1999, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 19 του άρθρου 13 του ν. 3149/2003.
• DIPLOMA DELE SUPERIOR DE ESPANOL.
• DIPLOMA DE ESPANOL COMO LENGUA EXTRANJERA (NIVEL SUPERIOR) (Ministry of Education).
• CERTIFICADO SUPERIOR E.O.I. (ESCUELAS OFICIALES DE IDIOMAS (Ministry of Education).
(β) Πολύ καλή γνώση (Γ1/C1):
• Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας επιπέδου Γ1 του ν. 2740/1999, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 19 του άρθρου 13 του ν. 3149/2003.
• CERTIFICADO ELEMENTAL E.O.I. (ESCUELAS OFICIALES DE IDIOMAS).
(γ) Καλή γνώση (Β2):
• Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας επιπέδου Β2 του ν. 2740/1999, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 19 του άρθρου 13 του ν. 3149/2003.
• DIPLOMA DE ESPANOL COMO LENGUA EXTRANJERA (NIVEL INTERMEDIO).
• DIPLOMA DELE BASICO DE ESPANOL (Ministry of Education).
(δ) Μέτρια γνώση (Β1):
• Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας επιπέδου Β1 του ν. 2740/1999, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 19 του άρθρου 13 του ν. 3149/2003.
• DIPLOMA DE ESPANOL COMO LENGUA EXTRANJERA (NIVEL INICIAL).
• CERTIFICADO INICIAL DE ESPANOL COMO LENGUA EXTRANJERA (Ministry of Education).
ΣΤ) ΡΩΣΙΚΑ
Η γνώση της Ρωσικής γλώσσας (άριστη Γ2/C2, πολύ καλή Γ1/C1, καλή Β2 και μέτρια Β1) αποδεικνύεται, ως εξής:
(α) Άριστη γνώση (Γ2/C2):
• Κρατικό πιστοποιητικό γλωσσομάθειας επιπέδου Γ2 του ν. 2740/1999, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 19 του άρθρου 13 του ν. 3149/2003).
• PYCCKИЙ ЯЗЬІК - ДИПЛОМ «ПУШКИН (ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΥΣΚΙΝ ΑΘΗΝΩΝ).
(β) Πολύ καλή γνώση (Γ1/C1):
• (Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας επιπέδου Γ1 του ν. 2740/1999, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 19 του άρθρου 13 του ν. 3149/2003).
• PYCCKИЙ ЯЗЬІК – ПОСТПОРОГОВЬІЙ УРОВЕНЬ (ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΥΣΚΙΝ ΑΘΗΝΩΝ).
(γ) Καλή γνώση (Β2):
• (Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας επιπέδου Β2 του ν. 2740/1999, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 19 του άρθρου 13 του ν. 3149/2003).
• PYCCKИЙ ЯЗЬІК – ПОРОГОВЫЙ УРОВЕНЬ (ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΥΣΚΙΝ ΑΘΗΝΩΝ).
(δ) Μέτρια γνώση (Β1):
• (Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας επιπέδου Β1 του ν. 2740/1999, όπως αντικαταστάθηκε με την παρ. 19 του άρθρου 13 του ν. 3149/2003).
• PYCCKИЙ ЯЗЬІК – ЭЛЕМЕНТАРНЫЙ УРОВЕНЬ (ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΟΥΣΚΙΝ ΑΘΗΝΩΝ).
Όλοι οι τίτλοι σπουδών ξένης γλώσσας πρέπει να συνοδεύονται από επίσημη μετάφρασή τους στην ελληνική γλώσσα.

Επίσης:
α) Η άριστη γνώση της ξένης γλώσσας αποδεικνύεται και με τους εξής τρόπους:
(i) Με Πτυχίο Ξένης Γλώσσας και Φιλολογίας ή Πτυχίο Ξένων Γλωσσών Μετάφρασης και Διερμηνείας ΑΕΙ της ημεδαπής ή αντίστοιχο και ισότιμο σχολών της αλλοδαπής,
(ii) Με Πτυχίο, προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό δίπλωμα ή διδακτορικό δίπλωμα οποιουδήποτε αναγνωρισμένου ιδρύματος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της αλλοδαπής,
(iii) Με Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας επιπέδου Γ2,
(iv) Με Απολυτήριο τίτλο ισότιμο των ελληνικών σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, εφόσον έχει αποκτηθεί μετά από κανονική φοίτηση τουλάχιστον έξι ετών στην αλλοδαπή.
β) Η καλή γνώση της ξένης γλώσσας αποδεικνύεται και με απολυτήριο ή πτυχίο σχολείου της αλλοδαπής δευτεροβάθμιας ή μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τριετούς τουλάχιστον φοίτησης.
Οι υπό στοιχείο α(iv) και β τίτλοι σπουδών της αλλοδαπής πρέπει να συνοδεύονται επιπλέον και από βεβαίωση για το επίπεδο της εκπαιδευτικής βαθμίδας στην οποία ανήκουν, η οποία χορηγείται από τον Ο.Ε.Ε.Κ. ή από την αρμόδια Διεύθυνση του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Η άδεια επάρκειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας, δεν αποδεικνύει την γνώση ξένης γλώσσας (π.δ 347/2003). Οι υποψήφιοι που είναι κάτοχοι της σχετικής άδειας πρέπει να προσκομίσουν επικυρωμένο αντίγραφο και ακριβή μετάφραση του τίτλου σπουδών βάσει του οποίου εκδόθηκε η άδεια επάρκειας διδασκαλίας ξένης γλώσσας.
Όλα τα ανωτέρω που αφορούν την απόδειξη της γνώσης ξένης γλώσσας προσκομίζονται στο πρωτότυπο ή σε αντίγραφο επικυρωμένο από αρμόδιο όργανο (η επικύρωση γίνεται από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) ή τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας ή δικηγόρο ή συμβολαιογράφο), εφόσον δε έχουν εκδοθεί στην αλλοδαπή συνοδεύονται απαραιτήτως και από επίσημη μετάφρασή τους.
Η επίσημη μετάφραση όλων των πιστοποιητικών – τίτλων σπουδών ξένης γλώσσας γίνεται από αρμόδια κατά νόμο αρχή του Υπουργείου Εξωτερικών ή την Πρεσβεία ή το Προξενείο της ξένης χώρας στην Ελλάδα ή από πτυχιούχους μεταφραστές του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου ή από δικηγόρο ή από άμισθο διερμηνέα διορισμένο βάσει του ν. 148/26.12.1913/1.2.1914.

Σημειώνεται ότι:
α) Δεν απαιτείται η απόδειξη της γνώσης της ξένης γλώσσας εάν οι επικαλούμενοι τίτλοι σπουδών έχουν αποκτηθεί στο εξωτερικό, όπου τα μαθήματα διδάσκονται στην ίδια γλώσσα.
β) Είναι αυτονόητο ότι τίτλοι σπουδών γνώσης ξένης γλώσσας υπερκείμενου επιπέδου αποδεικνύουν και τη γνώση κατώτερου (ζητούμενου) επιπέδου της ξένης γλώσσας.

* Στο συνημμένο αρχείο θα βρείτε υπόδειγμα της αίτησης.

 

 1 αρχεία διαθέσιμα για download 
H αίτηση - υπεύθυνη δήλωση (αρχείο pdf 1,34 mb)

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved