ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Μεταπτυχιακά - Διδακτορικά Επιστροφή    
Νέο μεταπτυχιακό: Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων
Αθήνα 11.4.2014, 13:22

Το υπουργείο Παιδείας ενέκρινε την λειτουργία από το ακαδημαϊκό έτος 2014 - 2015 Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Αθήνας, με τίτλο: «Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων» (Master of Science in Food Science and Technology) με δύο κατευθύνσεις: Επεξεργασία, Συντήρηση και Καινοτομία Τροφίμων (Food Processing, Preservation and Innovation) και Διαχείριση Ποιότητας Τροφίμων (Food Quality Management)».

Στο Πρόγραμμα γίνονται δεκτοί -μετά από επιλογή- πτυχιούχοι AΕΙ της ημεδαπής ή των ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής και συγκεκριμένα των Τμημάτων Τεχνολογίας Τροφίμων, καθώς και πτυχιούχοι ή διπλωματούχοι άλλων συναφών Τμημάτων ΤΕΙ και Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

* Ακολουθεί το κείμενο της απόφασης.



Αριθμ. 32254/E5 (2)
Έγκριση Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Αθήνας, με τίτλο: «Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων - Master of Science in Food Science and Technology» με δύο κατευθύνσεις: Επεξεργασία, Συντήρηση και Καινοτομία Τροφίμων (Food Processing, Preservation and Innovation) και Διαχείριση Ποιότητας Τροφίμων (Food Quality Management)».

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α) Του άρθρου 80 παρ. 11 περ. α του Ν. 4009/2011 (Α΄ 195) «Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων», όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 47 περ. γ του Ν. 4025/2011 (Α΄ 228), του άρθρου 5 παρ. 8 του Ν. 4076/2012 (Α΄ 159) και του άρθρου 34 παρ. 2 του Ν. 4115/2013 (Α΄ 24).
β) Του Ν. 3685/2008 (Α΄ 148) «Θεσμικό πλαίσιο για τις μεταπτυχιακές σπουδές» (και ιδίως του άρθρου 6), όπως τροποποιήθηκε διαδοχικά με τις διατάξεις του άρθρου 24 του Ν. 3696/2008 (Α΄ 177), του άρθρου 27 του Ν. 3794/2009 (Α΄ 156) και του άρθρου 37 παρ. 5 του Ν. 3848/2010 (Α΄ 71).
γ) Του Ν. 3374/2005 (Α΄ 189) «Διασφάλιση της ποιότητας στην ανώτατη εκπαίδευση, Σύστημα μεταφοράς και συσσώρευσης πιστωτικών μονάδων – Παράρτημα Διπλώματος», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
2. Το Π.Δ. 95/2013 (Α΄ 133) «Μετονομασία Σχολής και Τμημάτων – Συγχώνευση Τμημάτων Κατάργηση Τμημάτων – Συγκρότηση Σχολών του Τ.Ε.Ι. Αθήνας», όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ. 127/2013 (Α΄ 190).
3. Τις διατάξεις του άρθρου 90 του «Κώδικα νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά Όργανα», που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Π.Δ. 63/2005 (Α΄ 98).
4. Τη με αριθ. Φ5/89656/Β3/2007 (Β΄ 1466) υπουργική απόφαση «Εφαρμογή του Συστήματος Μεταφοράς και Συσσώρευσης Πιστωτικών Μονάδων».
5. To απόσπασμα του αριθ. 11/09−12−2013 Πρακτικού της Συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης Ειδικής Σύνθεσης του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του Τ.Ε.Ι. Αθήνας.
6. Το απόσπασμα του αριθ. 2/11−12−2013 Πρακτικού της Συνέλευσης Ειδικής Σύνθεσης του Τ.Ε.Ι. Αθήνας.
7. Το με αριθ. Πρωτ. 898/20−06−2011 έγγραφο της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας Ανώτατης Εκπαίδευσης (Α.Δ.Ι.Π.) με τη συνημμένη από τον Ιανουάριο του 2011 Έκθεση Εξωτερικής Αξιολόγησης του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του Τ.Ε.Ι. Αθήνας από την Α.Δ.Ι.Π.
8. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της απόφασης αυτής δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:
Εγκρίνουμε από το ακαδημαϊκό έτος 2014−2015 τη λειτουργία Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Π.Μ.Σ.) του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του Τ.Ε.Ι. Αθήνας με τίτλο: «Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων - Master of Science in Food Science and Technology» με δύο κατευθύνσεις: Επεξεργασία, Συντήρηση και Καινοτομία Τροφίμων (Food Processing, Preservation and Innovation) και Διαχείριση Ποιότητας Τροφίμων (Food Quality Management)», σύμφωνα με τα εξής:

Άρθρο 1
Γενικές διατάξεις
Το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Αθήνας οργανώνει και λειτουργεί από το ακαδημαϊκό έτος 2014−2015 Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΠΜΣ) με τίτλο: «Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων – Master of Science in Food Science and Technology», με δυο κατευθύνσεις: Επεξεργασία, Συντήρηση και Καινοτομία Τροφίμων (Food Processing, Preservation and Innovation) και Διαχείριση Ποιότητας Τροφίμων (Food Quality Management), σύμφωνα με τις διατάξεις της απόφασης αυτής και τις διατάξεις του Ν. 3685/2008 (Α΄ 148), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Άρθρο 2
Αντικείμενο – Σκοπός
Αντικείμενο του Προγράμματος είναι η Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων με δύο κατευθύνσεις: Επεξεργασία, Συντήρηση και Καινοτομία Τροφίμων και Διαχείριση Ποιότητας Τροφίμων. Σκοπός του Προγράμματος είναι οι κάτοχοι του Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης να διαθέτουν τις σύγχρονες κατάλληλες και επαρκείς υψηλού επιπέδου γενικές και ειδικές επιστημονικές τεχνικές γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες ώστε αυτοδύναμα και βέλτιστα να σχεδιάζουν, να προγραμματίζουν, να οργανώνουν, να συντονίζουν, να διευθύνουν, να αξιολογούν, να ελέγχουν και να αναπτύσσουν καινοτόμα επιχειρήσεις επεξεργασίας, αποθήκευσης, διανομής και ελέγχου τροφίμων, αξιοποιώντας, εξελίσσοντας και προάγοντας τη σχετική έρευνα και τεχνογνωσία.

Άρθρο 3
Μεταπτυχιακοί τίτλοι
Το Π.Μ.Σ. του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του Τ.Ε.Ι. Αθήνας απονέμει Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) στην «Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων – Master of Science in Food Science and Technology», με δυο κατευθύνσεις:
(α) Επεξεργασία, Συντήρηση και Καινοτομία Τροφίμων (Food Processing, Preservation and Innovation)
(β) Διαχείριση Ποιότητας Τροφίμων (Food Quality Management)

Άρθρο 4
Κατηγορίες πτυχιούχων
Στο Π.Μ.Σ. γίνονται δεκτοί μετά από επιλογή πτυχιούχοι AΕΙ της ημεδαπής ή των ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής και συγκεκριμένα των Τμημάτων Τεχνολογίας Τροφίμων, καθώς και πτυχιούχοι ή διπλωματούχοι άλλων συναφών Τμημάτων ΤΕΙ και Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή ομοταγών αναγνωρισμένων ιδρυμάτων της αλλοδαπής.

Άρθρο 5
Χρονική Διάρκεια
Η χρονική διάρκεια για την απονομή του ΜΔΕ ορίζεται σε τρία εξάμηνα σπουδών, εκ των οποίων το τρίτο εξάμηνο διατίθεται για την εκπόνηση της μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.

Άρθρο 6
Πρόγραμμα Μαθημάτων
Κατά τη διάρκεια των σπουδών οι μεταπτυχιακοί φοιτητές υποχρεούνται σε παρακολούθηση και επιτυχή εξέταση μεταπτυχιακών μαθημάτων, συμμετοχή σε εργαστηριακές ασκήσεις και εκπόνηση μεταπτυχιακής διπλωματικής εργασίας.
Ο συνολικός αριθμός των μαθημάτων του προγράμματος που πρέπει να παρακολουθήσουν οι μεταπτυχιακοί φοιτητές ανέρχεται σε δώδεκα (12), έξι (6) υποχρεωτικά μαθήματα και έξι (6) μαθήματα της κατεύθυνσης που θα επιλέξουν. Κάθε μάθημα αντιστοιχεί σε πέντε (5) πιστωτικές μονάδες − ECTS. Κάθε φοιτητής υποχρεούται να παρακολουθήσει και να εξεταστεί επιτυχώς σε μαθήματα που αντιστοιχούν σε τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες − ECTS ανά εξάμηνο σπουδών. Επίσης, οι μεταπτυχιακοί φοιτητές πρέπει να εκπονήσουν μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία συναφούς γνωστικού αντικειμένου με την κατεύθυνση σπουδών που έχουν
παρακολουθήσει, η οποία αντιστοιχεί σε τριάντα (30) πιστωτικές μονάδες − ECTS.
Για την απόκτηση του Μ.Δ.Ε. απαιτούνται συνολικά ενενήντα (90) πιστωτικές μονάδες − ECTS.
Τα μαθήματα διδάσκονται στην ελληνική ή και στην αγγλική γλώσσα.
Αναλυτικότερα το Πρόγραμμα Μαθημάτων του Π.Μ.Σ., το οποίο είναι πλήρους φοίτησης, έχει ως εξής:
ΕΞΑΜΗΝΙΑΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΛΗΡΟΥΣ ΦΟΙΤΗΣΗΣ
Α' Εξάμηνο Υποχρεωτικά Μαθήματα 
α/α Μάθημα - Πιστωτικές μονάδες (ECTS)
1 Διεργασίες Επεξεργασίας Τροφίμων Food Processing Operations 5
2 Μέθοδοι Συντήρησης Τροφίμων Food Preservation Methods 5
3 Θέματα Μικροβιολογίας Τροφίμων Food Microbiology Issues 5
4 Δομή και Λειτουργία των Συστατικών Τροφίμων Structure and Function of Food Components 5
5 Ανάλυση Τροφίμων Food Analysis 5
6 Διαχείριση Ποιότητας Τροφίμων Food Quality Management 5
ΣΥΝΟΛΟ 30
Β΄ Εξάμηνο
Κατεύθυνση: Επεξεργασία, Συντήρηση και Καινοτομία Τροφίμων
α/α Μάθημα - Πιστωτικές μονάδες - (ECTS)
1 Προωθημένες Μέθοδοι Επεξεργασίας Τροφίμων Advanced Food Processing Methods 5
2 Μικροβιολογική και Χημική Ασφάλεια Τροφίμων Microbiological and Chemical Food Safety 5
3 Καινοτομία και Ανάπτυξη Προϊόντων Τροφίμων Food Product Development and Innovation 5
4 Τεχνολογίες Επεξεργασίας Ειδικών Τροφίμων Food Commodity Process Technologies 5
5 Φυσικοχημεία Τροφίμων Physical/Chemical Aspects of Food 5
6 Μέθοδοι και Δεξιότητες Έρευνας Research Methods and Skills 5
ΣΥΝΟΛΟ: 30
Κατεύθυνση: Διαχείριση Ποιότητας Τροφίμων
α/α - Μάθημα - Πιστωτικές μονάδες (ECTS)
1 Προωθημένη Διαχείριση Ποιότητας Τροφίμων Advanced Food Quality Management 5
2 Προωθημένη Στατιστική Advanced Statistics 5
3 Προωθημένη Ασφάλεια Τροφίμων Advanced Food Safety 5
4 Οργανοληπτικός Έλεγχος Τροφίμων Sensory Evaluation of Foods 5
5 Ανάλυση και Εκτίμηση της Ποιότητας Τροφίμων Food Quality Analysis and Judgment 5
6 Μέθοδοι και Δεξιότητες Έρευνας 5
ΣΥΝΟΛΟ: 30
Γ΄ Εξάμηνο
α/α - Μάθημα - Πιστωτικές μονάδες (ECTS)
1 Μεταπτυχιακή Διπλωματική Εργασία Master Thesis 30
ΣΥΝΟΛΟ: 30
ΓΕΝΙΚΟ ΣΥΝΟΛΟ ΠΙΣΤΩΤΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ (ECTS) 90

Άρθρο 7
Αριθμός Εισακτέων
Ο αριθμός εισακτέων κατ’ έτος στο πρόγραμμα ορίζεται κατ’ ανώτατο όριο σε τριάντα (30) μεταπτυχιακούς φοιτητές. Επιπλέον του αριθμού των εισακτέων γίνονται δεκτοί και υπότροφοι σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 4 του Ν. 3685/2008 (Α΄ 148).

Άρθρο 8
Προσωπικό
Στη διδασκαλία των μεταπτυχιακών μαθημάτων μπορούν να συμμετέχουν εκτός από μέλη Ε.Π. του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων ή άλλων Τμημάτων του ΤΕΙ Αθήνας και μέλη ΕΠ άλλων ΤΕΙ ή μέλη ΔΕΠ Πανεπιστημίων της ημεδαπής, καθώς και άλλες κατηγορίες διδασκόντων σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του Ν. 3685/2008 (Α΄ 148).

Άρθρο 9
Υλικοτεχνική Υποδομή
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών θα λειτουργήσει στις εγκαταστάσεις του ΤΕΙ Αθήνας με την υπάρχουσα υποδομή και επιπλέον αναγκαίος ειδικός εξοπλισμός θα εξασφαλίζεται κατά περίπτωση από τους πόρους του συγκεκριμένου προγράμματος.

Άρθρο 10
Διάρκεια λειτουργίας
Με την επιφύλαξη των διατάξεων του άρθρου 80 παρ. 11 περ. α΄ του Ν. 4009/2011 (Α΄195), όπως τροποποιήθηκε με τις διατάξεις του άρθρου 47 περ. γ΄ του Ν. 4025/2011 (Α΄228), του άρθρου 5 παρ. 8 του Ν. 4076/2012 (Α΄ 159) και του άρθρου 34 παρ. 2 του Ν. 4115/2013 (Α΄ 24) το Π.Μ.Σ θα λειτουργήσει μέχρι και το ακαδημαϊκό έτος 2021−2022, οπότε και θα αξιολογηθεί η δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας του.

Άρθρο 11
Κόστος Λειτουργίας
1. Το ετήσιο κόστος λειτουργίας του Π.Μ.Σ. υπολογίζεται σε 105.000 ευρώ και αναλύεται ως εξής:
α/α - Κατηγορία δαπάνης - Ευρώ - Ποσοστό
1 Κόστος Εκπαίδευσης 42.000 40,0%
2 Διοικητική − Τεχνική Υποστήριξη 12.600 12,0%
3 Ανανέωση − Συντήρηση Εξοπλισμού 3.150 3,0%
4 Αναλώσιμα 7.500 7,1%
5 Σύστημα Διαχείρισης Ποιότητας (EN ISO 9001:2008) 1.500 1,4%
6 Δημοσιότητα − Προβολή 1.500 1,4%
7 Ε.Λ.Κ.Ε. Τ.Ε.Ι. Αθήνας 10.500 10,0%
8 Τ.Ε.Ι. Αθήνας 26.250 25%
ΣΥΝΟΛΟ 105.000 100%
2. Το κόστος λειτουργίας του Π.Μ.Σ. θα καλυφθεί από δίδακτρα ή και χορηγίες, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8 του Ν. 3685/2008 (Α΄ 148), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Άρθρο 12
Μεταβατικές Διατάξεις
Όλα τα θέματα που δεν προβλέπονται στην παρούσα απόφαση θα ρυθμίζονται από τον Κανονισμό Μεταπτυχιακών Σπουδών και από τα αρμόδια όργανα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία.

Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Μαρούσι, 6 Μαρτίου 2014

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΣ
 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved