ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
 

 
  Μεταπτυχιακά - Διδακτορικά Επιστροφή    
Αναμορφώνεται το μεταπτυχιακό του τμήματος Νομικής του ΑΠΘ (25/2/08)


Αθήνα 25.2.2008, 09:23
Mε νεότερη απόφασή* του το υπουργείο Παιδείας αντικαθιστά παλαιότερη που αφορά το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του Τμήματος Νομικής της Σχολής Νομικών και Οικονομικών Υποθέσεων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, παρατείνοντας τη λειτουργία του έως το ακαδημαϊκό έτος 2011 - 2012.

Το αναμορφωμένο πρόγραμμα θα λειτουργήσει από το ακαδημαϊκό έτος 2007−2008 με γενικό αντικείμενο την παροχή των αναγκαίων γνώσεων και την καλλιέργεια των κατάλληλων μεθόδων για την κατάρτιση επιστημόνων ικανών να διεξάγουν έρευνα και να εμβαθύνουν σε έναν εξειδικευμένο κλάδο της επιστήμης του Δικαίου. Για την πραγματοποίηση του σκοπού αυτού χορηγεί Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στις ειδικότερες κατευθύνσεις.

Το πρόγραμμα απονέμει:
1) Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.) στις παρακάτω επιμέρους επιστημονικές κατευθύνσεις:
α) Αστικού, Αστικού Δικονομικού και Εργατικού Δικαίου,
β) Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών,
γ) Διεθνών Σπουδών,
δ) Εμπορικού και Οικονομικού Δικαίου,
ε) Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου
στ) Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών και
2) Διδακτορικό Δίπλωμα (Δ.Δ.).

Στο πρόγραμμα γίνονται δεκτοί:
Α. για κτήση του ΜΔΕ: πτυχιούχοι Νομικής Πανεπιστημίων της ημεδαπής ή αντίστοιχων Τμημάτων αναγνωρισμένων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής. Ειδικώς στις κατευθύνσεις β΄. Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών, γ’. Διεθνών Σπουδών και ε’. Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου είναι δυνατή η εγγραφή και πτυχιούχων: α) Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών του Τμήματος Νομικής, β) του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης, γ) των Τμημάτων Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σπουδών, Δημόσιας Διοίκησης και Κοινωνιολογίας και Πολιτικών Επιστημών. Τα κριτήρια επιλογής ορίζονται στις διατάξεις της παρ. 2 α του άρθρου 12 του ν. 2083/1992. Η ΓΣΕΣ του Τμήματος καθορίζει με απόφαση της την εφαρμογή των κριτηρίων αυτών και τον ορισμό συμπληρωματικών κριτηρίων ή την πιθανή εξέταση σε ορισμένα μαθήματα, το αποτέλεσμα των οποίων συνεκτιμάται για την επιλογή.
Β. για κτήση του ΔΔ: κάτοχοι του εν λόγω ΜΔΕ ή ΜΔΕ συγγενών αντικειμένων.

Η χρονική διάρκεια για την απονομή των μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών ορίζεται για το ΜΔΕ σε τέσσερα διδακτικά εξάμηνα και για ΔΔ σε έξι εξάμηνα, η ελάχιστη μετά την απόκτηση του ΜΔΕ.

Το πρόγραμμα των μαθημάτων έχει ως εξής:
Α. Για το ΜΔΕ:
1. Οι φοιτητές πρέπει: α) να παρακολουθήσουν ένα κύριο επιστημονικό αντικείμενο της κατεύθυνσης που ακολουθούν, σε διετή βάση (τέσσερα εξάμηνα) και δύο άλλα μαθήματα κάθε έτος που το καθένα διδάσκεται σε δύο εξάμηνα τουλάχιστον και β) να συγγράψουν διπλωματική εργασία. Τα μαθήματα τα οποία επιλέγουν από ευρύτερη ομάδα μαθημάτων ορίζονται κατά κατεύθυνση ως ακολούθως:
α΄. Κατεύθυνση Αστικού, Αστικού Δικονομικού και Ερνατικού Δικαίου:
1. Αστικό Δίκαιο
2. Αστικό Δικονομικό Δίκαιο
3. Εργατικό Δίκαιο (διάρκειας τεσσάρων εξαμήνων)
β΄. Κατεύθυνση Δημοσίου Δικαίου και Πολιτικών Επιστημών:
1. Συνταγματικό Δίκαιο
2. Διοικητικό Δίκαιο
3. Δημοσιονομικό Δίκαιο
4. Πολιτική Επιστήμη (διάρκειας τεσσάρων εξαμήνων)
5. Δημόσιο Οικονομικό Δίκαιο
6. Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο
7. Πολιτική Ιστορία
8. Διοικητική Επιστήμη (διάρκειας δύο εξαμήνων)
γ΄. Κατεύθυνση Διεθνών Σπουδών:
1. Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο
2. Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο
3. Δίκαιο Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων
4. Διεθνές Οικονομικό Δίκαιο
5. Συγκριτικό Δίκαιο
6. Δίκαιο Καταστάσεως Αλλοδαπών
7. Διπλωματική Ιστορία και Διεθνείς Σχέσεις
8. Η προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην κοινοτική έννομη τάξη
9. Η προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου στην κοινοτική έννομη τάξη και τις εξωτερικές σχέσεις της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης (έδρα Jean Monnet) (διάρκειας τεσσάρων εξαμήνων)
δ’. Κατεύθυνση Ευπορικού και Οικονουικού Δικαίου:
1. Δίκαιο Εταιριών
2. Δίκαιο Εμπορικών Δικαιοπραξιών
3. Εξυγίανση Επιχειρήσεων
4. Ναυτικό Δίκαιο
5. Δίκαιο Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας και άυλων αγαθών
6. Τραπεζικό Δίκαιο
7. Δίκαιο Ανταγωνισμού και Προστασία του Καταναλωτή
8. Δίκαιο Βιομηχανικής και Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Δίκαιο του Ανταγωνισμού και Προστασία καταναλωτή (διάρκειας τεσσάρων εξαμήνων)
ε΄. Κατεύθυνση Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου:
1. Εκκλησιαστικό Δίκαιο
2. Ιστορία του Ελληνικού και Ρωμαϊκού Διακαίου
3. Κοινωνιολογία του Διακαίου
4. Φιλοσοφία και Μεθοδολογία του Διακαίου
5. θεσμοί των Ευρωπαϊκών λαών, 19ος − 20ος αιώνας.
Το μάθημα αυτό θα διδάσκεται με διακλαδική προσέγγιση ιστορική, νομοκανονική φιλοσοφική και κοινωνιολογική.
(Όλα τα μαθήματα είναι διάρκειας τεσσάρων εξαμήνων).
στ΄. Κατεύθυνση Ποινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών:
1. Ποινικό Δίκαιο
2. Ποινική Δικονομία
3. Εγκληματολογία − Σωφρονιστική (διάρκειας τεσσάρων εξαμήνων)
4. Φιλοσοφία Ποινικού Δικαίου
5. Ειδικοί Ποινικοί Νόμοι
6. Οικονομικό Ποινικό Δίκαιο
7. Διεθνές Ποινικό Δίκαιο
8. Ποινικό Δίκαιο των ανηλίκων
9. Διεθνές Ποινικό Δίκαιο − Συγκριτικό Διεθνές Ποινικό Δίκαιο (διάρκειαςτουλάχιστον δύο εξαμήνων)
2. Ειδίκευση «Ενιαίου Ευρωπαϊκού Νομικού Χώρου»:
Ι. Οι φοιτητές του πρώτου έτους σπουδών του ΠΜΣ που επιθυμούν να ακολουθήσουν την Ειδίκευση του «Ενιαίου Ευρωπαϊκού Νομικού Χώρου», πρέπει να το δηλώσουν με αίτηση τους το αργότερο 15 ημέρες πριν τη λήξη του α’ εξαμήνου. Η αίτηση επιλογής της ειδίκευσης θα περιλαμβάνει και τη δήλωση επιλογής του Εργαστηρίου Σπουδών και Έρευνας (ΕΣΠΕ), στο οποίο θα συμμετάσχουν κατά το β’ εξάμηνο σπουδών. Η δήλωση επιλογής του Εργαστηρίου Σπουδών και Έρευνας που είναι υποχρεωμένοι οι φοιτητές που επέλεξαν την Ειδίκευση του «Ενιαίου Ευρωπαϊκού Νομικού Χώρου» να παρακολουθήσουν κατά το γ’ εξάμηνο σπουδών, γίνεται πριν από την έναρξη του των μαθημάτων του β’ έτους.
II. Για την ειδίκευση αυτή ο μεταπτυχιακός φοιτητής υποχρεούται να παρακολουθήσει τα σεμιναριακά μαθήματα και τις εν γένει εργασίες ενός από τα παρακάτω εργαστήρια σπουδών και έρευνας:
1. ΕΣΠΕ: Ευρωπαϊκός Δικαστικός Χώρος.
2. ΕΣΠΕ: Ευρωπαϊκός Κοινωνικός Χώρος.
3. ΕΣΠΕ: Η επιχείρηση στην Κοινοτική Έννομη Τάξη.
4. ΕΣΠΕ: Κυριαρχία, Ασφάλεια και Δικαιώματα του Ανθρώπου.
5. ΕΣΠΕ: Νέες Τεχνολογίες και Δίκαιο.
6. ΕΣΠΕ: Επικοινωνία και Πολιτισμός.
III. Τα εργαστήρια παρέχουν μαθήματα με τη μορφή σεμιναρίων και διεξάγουν ερευνητικό έργο κατά το β’ εξάμηνο και κατά το γ΄ εξάμηνο. Ο φοιτητής υποχρεούται:
α) Να παρακολουθήσει τα σεμιναριακά μαθήματα και τις εν γένει εργασίες ενός από τα προαναφερθέντα εργαστήρια, κατά το β’ εξάμηνο και ενός άλλου κατά το γ’ εξάμηνο. Τα μαθήματα διδάσκονται δύο ώρες εβδομαδιαίως.
β) Να εκπονήσει μία ερευνητική εργασία σε κάθε εργαστήριο τις εργασίες του οποίου παρακολουθεί, σε θέμα σχετικό με το γνωστικό του αντικείμενο. Για την εκπόνηση της ερευνητική εργασίας διεξάγονται μαθήματα προσανατολισμού ερευνητικού έργου διάρκειας δύο ωρών εβδομαδιαίως.
3. Το κύριο επιστημονικό αντικείμενο επιλέγεται:
α) Για την κατεύθυνση Αστικού, Αστικού Δικονομικού και Εργατικού Δικαίου, μεταξύ των τριών αυτών μαθημάτων.
β) Για την κατεύθυνση Δημοσίου Διακαίου και Πολιτικών Επιστημών, μεταξύ των υπ’ αριθμ. 1−4 μαθημάτων.
γ) Για την κατεύθυνση Διεθνών Σπουδών, μεταξύ των εννέα αυτών μαθημάτων.
δ) Για την κατεύθυνση Εμπορικού και Οικονομικού Δικαίου , μεταξύ των οκτώ αυτών μαθημάτων.
ε) Για την κατεύθυνση Ιστορίας, Φιλοσοφίας και Κοινωνιολογίας του Δικαίου, μεταξύ των 5 μαθημάτων.
στ) Για την κατεύθυνσηΠοινικών και Εγκληματολογικών Επιστημών, μεταξύ των υπ’ αριθμ. 1−3 και 5 μαθημάτων.
4. Επίσης μπορούν να παρακολουθήσουν δύο εξάμηνα ξένης γλώσσας, επιλέγοντας μία από τις γλώσσες, αγγλική γαλλική, γερμανική ιταλική, στο πρώτο ή το δεύτερο έτος των σπουδών τους, ως πρόσθετο προαιρετικό μάθημα.
5. Το κύριο επιστημονικό αντικείμενο και τα δύο κατ’ έτος μαθήματα καθώς και το μάθημα της ξένης γλώσσας διδάσκονται επί μία ώρα εβδομαδιαίως που αντιστοιχεί σε μία διδακτική μονάδα κατά εξάμηνο.
6. Η δήλωση επιλογής του κυρίου επιστημονικού αντικειμένου διετούς διάρκειας, της ξένης γλώσσας και των δύο μαθημάτων του α΄ και β΄ εξαμήνου σπουδών γίνεται μαζί με την αίτηση εγγραφής του ενδιαφερομένου. Η δήλωση επιλογής των δύο μαθημάτων του γ’ και δ’ εξαμήνου γίνεται πριν από την έναρξη των μαθημάτων του έτους αυτού.
7. α) Ο φοιτητής, ο οποίος επέτυχε σε όλες τις εξετάσεις και στην τελική αξιολόγηση της διπλωματικής εργασίας στην κύρια επιστημονική κατεύθυνση του ΠΜΣ του πρώτου επιπέδου που ακολουθεί, λαμβάνει ΜΔΕ στην κατεύθυνση αυτή.
β) Ο φοιτητής ο οποίος, επιπλέον των ανωτέρω παρακολούθησε τα σεμιναριακά μαθήματα και τα μαθήματα προσανατολισμού − ερευνητικού έργου δύο Εργαστηρίων Σπουδών και Έρευνας της ειδίκευσης του «Ενιαίου Ευρωπαϊκού Νομικού Χώρου» κατά το β΄ και κατά το γ΄ εξάμηνο, αντίστοιχα, όπως αυτό θα βεβαιώνεται από τους Υπευθύνους των Εργαστηρίων αυτών και εκπόνησε, επιπλέον της Διπλωματικής Εργασίας που πρέπει να εκπονήσει από κύριο επιστημονικό αντικείμενο της κατεύθυνσης σπουδών που ακολουθεί, δύο ακόμη ερευνητικές εργασίες στο πλαίσιο των Εργαστηρίων αυτών, οι οποίες αξιολογήθηκαν με το βαθμό τουλάχιστον καλώς (έξι) η καθεμία, λαμβάνει ΜΔΕ στην κατεύθυνση που ακολουθεί με την μνεία «Ενιαίος Ευρωπαϊκός Νομικός Χώρος».

Β. Για το ΔΔ:
Εκτός της συγγραφής της διδακτορικής διατριβής, οι υποψήφιοι διδάκτορες είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν μαθήματα τα οποία υποδεικνύονται από την τριμελή συμβουλευτική επιτροπή. Επίσης, συμμετέχουν σε ειδικά σεμινάρια ή ερευνητικά προγράμματα που διοργανώνουν οι διδάσκοντες ή οι Τομείς, αναλαμβάνοντας εισηγήσεις.

Ο αριθμός εισακτέων στο ΠΜΣ για απόκτηση ΜΔΕ δεν μπορεί να υπερβαίνει κατ’ έτος τους 15 για κάθε μία από τις έξι κατευθύνσεις. Γίνονται δεκτοί, ως υπεράριθμοι, χωρίς εξετάσεις, υπότροφοι του Ι.Κ.Υ. καθώς και υπότροφοι άλλων Δημόσιων Υπηρεσιών, σε σύνολο πάντως που δεν υπερβαίνει τους δώδεκα  και για τις έξι κατευθύνσεις του ΜΔΕ.

Τα μέλη ΔΕΠ του Τμήματος αναλαμβάνουν τη διδασκαλία των μαθημάτων. Επίσης, μπορούν να συμμετέχουν μέλη ΔΕΠ άλλων τμημάτων του ΑΠΘ ή άλλου ΑΕΙ, τα οποία διδάσκουν το αυτό αντικείμενο ή επιστήμονες αναγνωρισμένου κύρους που διαθέτουν εξειδικευμένες γνώσεις ή σχετική εμπειρία στο αντικείμενο του ΠΜΣ, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3α του άρ. 12 του ν. 2083/1992. Για τη διδασκαλία των ξένων γλωσσών απασχολούνται μέλη ΕΕΠ. Για το ΠΜΣ χρησιμοποιείται η υλικοτεχνική υποδομή του Τμήματος Νομικής.

Το ετήσιο συνολικό κόστος του ΠΜΣ ανέρχεται σε 61.000 € το οποίο αναλύεται ως εξής:
α. Αποζημίωση εξωτερικών συνεργατών: 31.000 €
β. Δαπάνες μετακινήσεων: 10.700€
γ. Αγορά βιβλίων και συνδρομές σε επιστημονικά περιοδικά και βάσεις δεδομένων: 2.900 €
δ. Δαπάνες υλικοτεχνικής υποδομής 5.500 €
ε. Δαπάνες δημοσιότητας: 8.000 €
στ. Αναλώσιμα: 2.900 €.

Πηγές χρηματοδότησης του Π.Μ.Σ. είναι οι εξής:
α) ο τακτικός προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου μέχρι το ποσό των 23.000 € για τις λειτουργικές δαπάνες,
β) χορηγίες, ερευνητικά προγράμματα, δωρεές, κ.λπ.

Για τους εισαχθέντες μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2005 − 2006 ισχύουν οι διατάξεις των προηγούμενων υπουργικών αποφάσεων. Οι εισαχθέντες το ακαδημαϊκό έτος 2006−2007 εντάσσονται στις διατάξεις της παρούσας απόφασης.

* Η νέα απόφαση του υπουργείου είναι η 15236/Β7/2008 και αντικαθιστά την Β1/809 (ΦΕΚ 869, τ.Β'/26.11.1993).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved