ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Τα σχολικά εγχειρίδια στο επίκεντρο της συζήτησης των υπουργών Παιδείας Ελλάδας - Τουρκίας

 

Αθήνα 13.5.2010, 18:11

Η άμβλυνση των αντιθέσεων στα σχολικά εγχειρίδια Ελλάδας και Τουρκίας είναι ένα από τα θέματα που θα συζητήσουν οι υπουργοί Παιδείας των δύο χωρών, στο περιθώριο της διήμερης επίσκεψης του τούρκου πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα αύριο και μεθαύριο.

Όπως δήλωσε η Άνννα Διαμαντοπούλου σε ραδιοφωνική εκπομπή, στις δύο χώρες έχουν συσταθεί δύο επιτροπές με ιστορικούς, εκπαιδευτικούς και διπλωμάτες, οι οποίοι εξετάζουν τα εγχειρίδια και κάνουν ορισμένες παρατηρήσεις, σε πρώτη φάση ως προς το κλίμα το οποίο διαμορφώνεται και όχι ως προς την ουσία των ιστορικών γεγονότων. Στόχος είναι να μειωθεί η εχθρότητα και οι επιθετικοί χαρακτηρισμοί και το κλίμα που δημιουργείται ανάμεσα στις δύο χώρες, όπως έκαναν παλαιότερα και η Γαλλία με τη Γερμανία.

"Η ανάπτυξη των ιστορικών γεγονότων είναι κάτι που αφορά τις κυβερνήσεις και τα υπουργεία Παιδείας και τον επιστημονικό κόσμο κάθε χώρας" υπογράμμισε η υπουργός και πρόσθεσε: "Υπάρχουν γεγονότα, τα οποία βεβαίως δεν μπαίνουν στην συζήτηση. Το 1821 είναι επανάσταση, η εισβολή στην Κύπρο είναι εισβολή. Αυτά είναι γεγονότα, τα οποία με αντικειμενικά κριτήρια και από διεθνείς οργανισμούς, είναι απολύτως λυμένα. Δεν είναι, όμως, αυτό το οποίο επ’ ουδενί θα έμπαινε στο τραπέζι συζήτησης, ούτε ο στόχος μας είναι αυτή τη στιγμή να εξετάσουμε  η μια χώρα τον τρόπο απόδοσης της ιστορίας από την άλλη. Θεωρώ όμως ότι είναι πολύ σημαντικό να γίνει η προσπάθεια, με τον καλύτερο τρόπο από εκπαιδευτικούς και ακαδημαϊκούς, ώστε να δημιουργηθεί ένα κλίμα θετικό ανάμεσα στους νέους ανθρώπους. Αυτό μπορεί να γίνει σε πρώτη φάση, με το να προσέξουμε όλοι, να δώσουμε βάρος στα θετικά της συνεργασίας των 2 χωρών - τα κοινά που έχουμε, τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά, και τα σημεία που μας ενώνουν- γιατί είναι πολύ σημαντικό οι νέες γενιές να μεγαλώσουν με ένα πολύ καλύτερο κλίμα από ότι οι προηγούμενες".

Άλλες συμφωνίες
Εκτός από το θέμα των σχολικών εγχειριδίων οι δύο πλευρές θα συζητήσουν και άλλα θέματα αρμοδιότητάς τους, με κυριώτερα την θέσπιση υποτροφιών και καλοκαιρινών μαθημάτων από πανεπιστήμια των δύο χωρών. 

Η κ. Διαμαντοπούλου ανέφερε επίσης ότι παλαιότερα τα δύο υπουργεία συνήψαν ανάλογη συμφωνία με συνολικά 80 δράσεις, η οποία όμως δεν προχώρησε: "Δεν έγιναν πολλά πράγματα, για να είμαι ακριβής, έγιναν ελάχιστα πράγματα όλα αυτά τα χρόνια που αφορούν την οργάνωση αυτής της προσέγγισης και κυρίως τη νέα γενιά", τόνισε.

Η Σχολή της Χάλκης
Σε ερώτηση για το θέμα της λειτουργίας της Σχολής της Χάλκης, η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι δεν θα τεθεί στη συζήτηση με την τούρκο ομόλογό της και πρόσθεσε ότι πρόκειται για θέμα ευρωπαϊκό και διεθνές και όχι στενά ελληνοτουρκικό.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved