ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Στο στόχαστρο του υπουργείου Παιδείας άλλα πέντε "πανεπιστήμια"

 

Αθήνα 7.9.2010, 17:23

Πέντε ακόμη "πανεπιστήμια" έχουν μπει στο στόχαστρο του υπουργείου Παιδείας για αθέμιτες μεθόδους προβολής, αποκάλυψε σήμερα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Βασίλης Κουλαϊδής, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο με θέμα την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τις διαφημίσεις των Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης (ΚΕΜΕ) και τη χάραξη κοινής στρατηγικής για την εφαρμογή της νομοθεσίας και την ενημέρωση του κοινού ενόψει των εγγραφών στα ΚΕΜΕ.

Στη σύσκεψη, όπου αποφασίσθηκε η συνεργασία του υπουργείου Παιδείας με την Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (ΓΓΚ) σχετικά με την ενημέρωση του κοινού για θέματα εκπαίδευσης και δη της ιδιωτικής, συμμετείχαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας  Καταναλωτή Δημήτρης Σπυράκος, ο Πρόεδρος του ΕΚΕΠΙΣ Άγγελος Ευστράτογλου και ο Πρόεδρος του ΟΕΕΚ Άγγελος Αγγελίδης.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη τονίζεται ότι το υπουργείο Παιδείας ελέγχει την εφαρμογή του νόμου και ήδη έχει προβεί σε κινήσεις σφραγίσματος, αποκαθήλωσης πινακίδων, κλπ., ωστόσο, η συνεργασία με τη ΓΓΚ θα συμβάλλει και στην ενημέρωση των πολιτών για τα δικαιώματα τους και τις υποχρεώσεις των ΚΕΜΕ ως προς τη νομιμότητα και το επίπεδο των υπηρεσιών. "Η ΓΓΚ έχει πολλαπλές δυνατότητες ενημέρωσης για παρανομίες (το 1520 τηλέφωνο καταγγελιών, ιστοσελίδα http://www.efpolis.gr/, κ.λπ.) καθώς αντιμετωπίζει καθημερινά αντίστοιχα ζητήματα για προϊόντα και υπηρεσίες. Είναι απαραίτητη η ενημέρωση του κοινού για τις προϋποθέσεις  που πρέπει να πληρούν τα ΚΕΜΕ σχετικά με την τεκμηρίωση της άδειας, των προγραμμάτων σπουδών, της σύμβασης δικαιόχρησης και των «δικαιωμάτων» που απορρέουν από την αποφοίτηση. Ειδικά για τα «δικαιώματα» τονίζεται το πλαίσιο της Οδηγίας 2005/36 και το ότι τα Επαγγελματικά δικαιώματα μεταφέρονται και δεν αποκτώνται στην Ελλάδα διά της ακαδημαϊκής οδού", επισημαίνει η ανακοίνωση.

"Σε πάρα πολλές περιπτώσεις υπάρχουν παραπλανητικές διαφημίσεις", δήλωσε ο κ. Κουλαϊδής, συμπληρώνοντας: "Τα «Κολλέγια» είναι ένα από αυτά τα παραδείγματα, τα ΙΕΚ ένα άλλο, τα σχολεία της μη τυπικής εκπαίδευσης ένα τρίτο παράδειγμα. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις υπάρχουν παραπλανητικές διαφημίσεις για το τι προσφέρουν αυτά τα κέντρα. Έχουμε λοιπόν αρχίσει ελέγχους από το υπουργείο. Ήδη έχουμε κλείσει δύο από τα κατ’ ευφημισμόν λεγόμενα «Πανεπιστήμια» και βρισκόμαστε στη διαδικασία να κλείσουμε άλλα πέντε. Ταυτόχρονα, είμαστε σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, για να προστατευθεί ο καταναλωτής από τις ψευδείς και παραπλανητικές διαφημίσεις. Σε πάρα πολλές περιπτώσεις τέτοια κέντρα περιφρονούν το νόμο και δεν έχουν μπει καν στον κόπο να υποβάλουν αίτηση για άδεια. Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας είναι να διαφυλάξει την εφαρμογή του νόμου με κάθε τρόπο".

Ο κ. Σπυράκος αναφέρθηκε στο έργο της ΓΓΚ, στο πλαίσιο εποπτείας της αγοράς, και επεσήμανε ότι ελέγχει όλες τις καταγγελίες για αθέμιτες παραπλανητικές πρακτικές. "Σήμερα είχαμε μια συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας προκειμένου από κοινού να διασφαλίσουμε μια αποτελεσματικότερη εποπτεία στην αγορά των υπηρεσιών που προσφέρουν μετά το λύκειο τα διάφορα Κέντρα Εκπαίδευσης και να εξασφαλίσουμε την καλύτερη δυνατή ενημέρωση των καταναλωτών. Θα έχουμε μια συντονισμένη δράση σε αυτόν τον τομέα, αξιοποιώντας καθένας τις δυνατότητες που έχει, προκειμένου να προστατεύσουμε τους νέους και τις οικογένειές τους από αθέμιτες πολιτικές πρακτικές  και να τους βοηθήσουμε να κάνουν τη σωστή επιλογή". Επίσης, επεσήμανε ότι στην άδεια λειτουργίας του κάθε ΚΕΜΕ αναγράφεται αναλυτικά και κάθε ειδικότητα για την οποία τους έχει χορηγηθεί άδεια. Ανατρέχοντας στην ιστοσελίδα του υπουργείου και του ΕΚΕΠΙΣ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν ακριβώς κάθε ΚΕΜΕ για ποιές ειδικότητες έχει άδεια λειτουργίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Ευστράτογλου προσδιόρισε τρεις περιπτώσεις σχετικά με τη λειτουργία των ΚΕΜΕ: Αυτά -τα λίγα- που δεν έχουν υποβάλει αίτηση, άρα δεν έχουν ούτε καν αξιολογηθεί και δεν τους έχει χορηγηθεί άδεια λειτουργίας, τα ΚΕΜΕ που έχουν πάρει άδεια λειτουργίας αλλά διαφημίζουν ειδικότητες διαφορετικές από αυτές για τις οποίες τους έχει χορηγηθεί άδεια και η τρίτη περίπτωση, που αφορά διαφημίσεις όπου δίδεται η εντύπωση στους πολίτες ότι παρέχεται ένα επίπεδο σπουδών διαφορετικό από αυτό για το οποίο έχουν αδειοδοτηθεί.


Το ΙΕΚ ΔΟΜΗ
Εν τω μεταξύ, ο ΟΕΕΚ ανακοίνωσε ότι η διαφημιστική προβολή του ιδιωτικού ΙΕΚ ΔΟΜΗ, η οποία έλαβε χώρα την 21 Αυγούστου 2010, δεν είχε την προβλεπόμενη έγκρισή με αποτέλεσμα να ζητήσει την άμεση απόσυρση αυτών των διαφημιστικών καταχωρήσεων και τηλεοπτικών μηνυμάτων, όπως προβλέπει ο νόμος (άρθρο 1 της Υ.Α.4565/13). Ταυτόχρονα, για να πιστοποιήσει την αλήθεια του περιεχομένου της διαφημιστικής προβολής του ΙΕΚ ΔΟΜΗ, το οποίο παρουσιάζεται ως το καλύτερο ΙΕΚ της Ευρώπης, ο ΟΕΕΚ ζήτησε και έλαβε από την Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων σχετική ενημέρωση, όπου αποδεικνύεται το παραπλανητικό της διαφήμισης. Τέλος, κάλεσε το νόμιμο εκπρόσωπο του ανωτέρω ΙΕΚ σε απολογία, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 23 και 24 της Υ.Α. 4565/93. Μετά την υποβολή στον ΟΕΕΚ της απολογίας του νόμιμου εκπροσώπου του ιδιωτικού ΙΕΚ στις 30 Αυγούστου, η υπόθεση θα εισαχθεί στο Δ.Σ. του ΟΕΕΚ για την περαιτέρω συνέχιση της κατά τον νόμο προβλεπόμενης διαδικασίας.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved