ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Οδηγίες στα σχολεία για την ένταξη των Ρομά

 

Αθήνα 17.9.2010, 14:03

"Η ενεργός συμμετοχή των μαθητών Ρομά στην εκπαίδευση αποτελεί αναμφισβήτητα προϋπόθεση για την ένταξη και την ισότιμη συμμετοχή τους στην οικονομική, πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας", τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς.

"Η φοίτηση των παιδιών Ρομά, παρά τις προσπάθειες που έχουν καταβληθεί τα τελευταία χρόνια, χαρακτηρίζεται από απουσία ή περιορισμένη παρακολούθηση στο Γυμνάσιο, ή πρόωρη διακοπή πριν την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής εκπαίδευσης και χαμηλή επίδοση σε σχέση με τον υπόλοιπο μαθητικό πληθυσμό. Επιθυμώντας να συμβάλουμε στην άρση του κοινωνικού αποκλεισμού των Ρομά από τις λοιπές πληθυσμιακές ομάδες προωθούμε τη συμμετοχή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία στο Γυμνάσιο", αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει: "Για το λόγο αυτό παρακαλούμε:
- Οι Διευθυντές Διεύθυνσης, οι Προϊστάμενοι Γραφείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και οι Σχολικοί Σύμβουλοι να συνεργάζονται με τους Διευθυντές Γυμνασίων και τους Συλλόγους Διδασκόντων για την εγγραφή των εν λόγω μαθητών, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, προσπαθώντας να επιλύουν τυχόν προβλήματα που προκύπτουν και να ενημερώνουν του γονείς των μαθητών για την υποχρεωτικότητα της φοίτησης καθώς και για τις ευθύνες τους όσον αφορά στην εποπτεία των παιδιών τους ως προς τη φοίτηση στο Γυμνάσιο (άρθρο 2 παρ. 3 του Ν. 1566/1985, ΦΕΚ 167 τ. Α’).
- Το σχολικό έτος 2010-2011 θα αρχίσει η υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση Προγραμμάτων με τον τίτλο «Εκπαίδευση των παιδιών Ρομά», και παρακαλούνται οι Προϊστάμενοι και οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων, οι Εκπαιδευτικοί, οι Σχολικοί Σύμβουλοι, οι Διευθυντές Διευθύνσεων και οι Προϊστάμενοι Γραφείων για την απρόσκοπτη και στενή συνεργασία τους με τους φορείς υλοποίησης και συνεργάτες των Προγραμμάτων προκειμένου να καταστούν αποτελεσματικές οι εκπαιδευτικές παρεμβάσεις στον χώρο της φοίτησης των παιδιών Ρομά. 

Τέλος, υπενθυμίζεται "ότι αποτελεί πάγια βούληση και επιδίωξη του υπουργείου Παιδείας η ένταξη των παιδιών Ρομά στις κανονικές τάξεις, ενώ ο αποκλεισμός ή και διαχωρισμός τους από τους λοιπούς μαθητές και η περιθωριοποίησή τους αντίκειται στο ελληνικό Σύνταγμα, στο ν. 3304/2005 (ΦΕΚ 16 τ. Α’) που απαγορεύει τις διακρίσεις λόγω φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής στην εκπαίδευση και σε πλήθος διεθνών κειμένων που δεσμεύουν τη χώρα και έχουν υπερνομοθετική ισχύ. (Ενδεικτική αναφορά γίνεται στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και τη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού)".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved