ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
Προβλήματα λόγω έλλειψης εκπαιδευτικων σε τμήμα του Πανεπστημίου Κρήτης

 

Αθήνα 17.9.2010, 16:12

Το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης απειλεί να αναστείλει τη λειτουργία του αν μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου δεν έχει αποσπασθεί ο απαιτούμενος αριθμός εκπαιδευτικών, που θα εξασφαλίζει στοιχειωδώς την ομαλή υλοποίηση του Προγράμματος Σπουδών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος του Τμήματος Κ. Τζανάκης τονίζεται ότι οι αποσπάσεις εκπαιδευτικών μειώθηκαν δραματικά, απο 11 σε 4 σε σχέση με την περυσινή χρονιά, κάτι που "αποτελεί ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα στις σπουδές των φοιτητών και μελλοντικών εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως έχει αναλυθεί λεπτομερώς και τεκμηριωμένα σε σειρά εγγράφων προς την υπουργό Παιδείας τους τελευταίους μήνες και έχει κοινοποιηθεί ευρύτερα με Δελτίο Τύπου στις 30-5-2010. Η μη εξασφάλιση του απαραίτητου αριθμού αποσπασμένων εκπαιδευτικών θα σήμαινε την πλημμελή υλοποίηση, ή ακόμα και κατάργηση, της πρακτικής άσκησης των φοιτητών, με αποτέλεσμα οι πτυχιούχοι νεοδιόριστοι δάσκαλοι να μην μπορούν να εκτελούν άρτια τα καθήκοντά τους".

Και η σχετική ανακοίνωση συνεχίζει: "Δυστυχώς όμως, το υπουργείο, αγνοώντας κάθε έγγραφο που του εστάλη από το Τμήμα, αλλά και από την Σύνοδο των Παιδαγωγικών Τμημάτων, απέσπασε τελικά μόλις 3 εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και 1 της δευτεροβάθμιας, για να καλύψουν την ουσιαστικής σημασίας υποχρεωτική Σχολική Πρακτική Άσκηση 370 και πλέον φοιτητών ανά ακαδημαϊκό εξάμηνο (κατανεμημένων σε 12-14 ομάδες των 25-35 ατόμων), την ποικιλοτρόπως απαιτούμενη υποστήριξη υλοποίησης του προγράμματος σπουδών των δύο Διδασκαλείων για 150 επιμορφούμενους εκπαιδευτικούς και τις πιεστικές ανάγκες λειτουργίας των 4 θεσμοθετημένων εργαστηρίων του Τμήματος. Επανειλημμένα έχει τονιστεί ότι, για την ομαλή Πρακτική Άσκηση των φοιτητών στα σχολεία και την συνολική εκπαιδευτική λειτουργία του Τμήματος και των Διδασκαλείων του χρειάζονται 15 πλήρως και εντατικά απασχολούμενοι εκπαιδευτικοί της Α/βάθμιας και 6 της Β/βάθμιας! Ιδιαίτερα δε η συμβολή τους στην υλοποίηση της Πρακτικής Άσκησης των φοιτητών, υπήρξε ανέκαθεν ουσιώδης, τα δε τελευταία χρόνια, λόγω της υπερβολικής αύξησης των εισαγομένων φοιτητών στο Τμήμα, σε σχέση και με την ακραία υποστελέχωσή του σε προσωπικό όλων των κατηγοριών, το προσφερόμενο εκπαιδευτικό και διδακτικό έργο όλων ανεξαιρέτως των αποσπασμένων εκπαιδευτικών είναι πολλαπλάσιο εκείνου που θεωρείται απαραίτητο για την λεγόμενη πλήρη απασχόλησή τους και ταυτόχρονα είναι απολύτως απαραίτητο, διότι με αυτό τον τρόπο:
• Διασφαλίζεται η δυνατότητα των φοιτητών του Τμήματος να μπορούν να ολοκληρώνουν τις σπουδές τους στα κατά τον νόμο προβλεπόμενα 8 εξάμηνα σπουδών,
• Μπορεί το Τμήμα να συνεισφέρει κατ’ έτος στην κάλυψη των εκπαιδευτικών αναγκών της ελληνικής κοινωνίας με περισσότερους από 200 νέους εκπαιδευτικούς της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, επαρκώς εκπαιδευμένους με σύγχρονο τρόπο. 
Επιπλέον, η επιβάρυνση των σχολείων του Ρεθύμνου από την άσκηση των φοιτητών χωρίς και την αρωγή και καθημερινή καθοδήγηση που προσφέρουν οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί, θα προκαλούσε τεράστια αναστάτωση, τόσο οργανωτικά όσο και διδακτικά, στον μεγάλο αριθμό των σχολείων, όπου ασκούνται οι φοιτητές.
Είναι λοιπόν σαφές ότι με τον αμελητέο αριθμό αποσπάσεων που έχουν γίνει φέτος, ούτε η Πρακτική Άσκηση των φοιτητών μπορεί να υλοποιηθεί, ούτε τα Διδασκαλεία του Τμήματος μπορεί να λειτουργήσουν για την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών".

"Στις 12 Ιουλίου 2010 και στις 2 Σπετεμβρίου 2010", συνεχίζει η ανακοίνωση, "τόσο το Τμήμα, όσο και τα Διδασκαλεία του επανήλθαν με νέα έγγραφα προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Α/βάθμιας & Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης κάθε νομού, εκθέτοντας την κατάσταση και ζητώντας συμπληρωματικές αποσπάσεις. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει  καμία ανταπόκριση, ενώ τα μαθήματα αρχίζουν σε λίγο και η οργάνωση της πρακτικής άσκησης των φοιτητών έπρεπε να είχε ήδη αρχίσει! Κατά συνέπεια, το Τμήμα έχει βρεθεί σε δυσχερέστατη θέση, γιατί δεν μπορεί πια να ανταποκριθεί στην αποστολή του, προκαλώντας με αυτό τον τρόπο ζημία στους φοιτητές του, αφού, βάσει του πλαισίου που θέτει ο πρόσφατος ν.3833/10, θα είναι πια βέβαιο ότι αδυνατεί να τους εξασφαλίσει την άρτια εκπαίδευσή τους και την χορήγηση του πτυχίου τους στον προβλεπόμενο από τον νόμο χρόνο και στο επίπεδο που ορίζει η αποστολή του".

Η Γενική Συνέλευση του Τμήματος και η Γενική Συνέλευση των Διδασκαλείων σε πρόσφατη συνεδρίασή τους επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά ότι με τον ανεπαρκέστατο αριθμό των αποσπάσεων που έγιναν, το υπουργείο τούς στερεί την δυνατότητα να υλοποιήσουν το πρόγραμμά τους, και αποφάσισαν ότι αν μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου δεν έχει αποσπασθεί ο απαιτούμενος αριθμός εκπαιδευτικών, που θα εξασφαλίζει στοιχειωδώς την ομαλή υλοποίηση του Προγράμματος Σπουδών τους, αναστέλλεται η έναρξη των μαθημάτων του χειμερινού εξαμήνου 2010-11 στις 27 Σεπτεμβριου και μέχρι τις 4 Οκτωβρίου, οπότε και θα επανεξετάσουν τα δεδομένα που θα υπάρχουν τότε, κοινοποιώντας την απόφασή τους αυτή στο Υπουργείο και τα αρμόδια όργανά του.
  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved