ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΗΣ PROSLIPSIS.GR
Μάθετε πρώτοι τα νέα ...

  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
 

 
Βάλτε Αγγελία      Δείτε Αγγελίες      Newsletters       
  Επικοινωνία     
 
 
 
 
 
 
 
  
  Επικαιρότητα Επιστροφή    
"Η Ελλάδα της αριστείας έχει ανάγκη τους άριστους"
 

 

Αθήνα 21.9.2010, 16:22

"Θέλουμε μια Εθνική Ελλάδας για την έρευνα με ισχυρή παρουσία σε διεθνές επίπεδο", δήλωσε χαρακτηριστικά η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου μετά την πρώτη συνεδρίαση του νεοσυσταθέντος Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ).

Η υπουργός θύμισε ότι ο πρωθυπουργός έχει αναδείξει την έρευνα και την τεχνολογία ως αιχμή του δόρατος για την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, αλλά και τη σημαντική παρέμβασή της στα θέματα της κοινωνικής συνοχής.

"Η νέα πολιτική για την Έρευνα και Τεχνολογία πρέπει να είναι κατ’ εξοχήν εξωστρεφής, να φέρει δυνάμεις στην Ελλάδα, αλλά και να στείλει τις δυνάμεις της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο", υπογράμμισε η υπουργός και συνέχισε: "Στο χώρο της Έρευνας ως χώρα διαθέτουμε μια «εθνική Ελλάδας» πολύ σημαντική. Οι ερευνητές και οι επιστήμονές μας σε όλο τον κόσμο είναι από τους πλέον διακεκριμένους. Από αυτή την «εθνική Ελλάδας» επιλέξαμε από τους πιο σημαντικούς επιστήμονες με διεθνείς διακρίσεις και παγκόσμια αποδοχή, ώστε να υποστηρίξουν αυτή την εθνική προσπάθεια. Ένα νέο εθνικό σχέδιο για την Έρευνα και Τεχνολογία που θα φέρει μαζί τις δυνάμεις της κοινωνίας, που θα παρέμβει στα μεγάλα και σημαντικά κοινωνικά προβλήματα, αλλά ταυτόχρονα θα υποστηρίξει την παραγωγή της χώρας. Μια παραγωγή που χρειάζεται νέα προϊόντα, νέες ιδέες,  νέο τρόπο διασύνδεσης της οικονομίας με την επιστήμη".

Η κ. Διαμαντοπούλου χαρακτήρισε ικανοποιητική για τα δεδομένα της χώρας τη χρηματοδότηση για την Έρευνα στο πλαίσιο των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα διαθεθεί για αυτή ένα ποσό που πλησιάζει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας Αχιλλέας Μητσός ανέδειξε την αναγκαιότητα να προβάλλεται η αριστεία, ο ανταγωνισμός και η άμιλλα με πλήρη διαφάνεια και διαπίστωσε ότι στη χώρα μας το συνολικό επίπεδο είναι χαμηλό, παρότι έχει εξαιρετικούς ερευνητές. "Η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα που έχει το εξής περίεργο φαινόμενο: Από τη  μια έχει εξαιρετικούς ερευνητές, σε συγκεκριμένους χώρους και στα Πανεπιστήμια και στα Ερευνητικά Κέντρα, από την άλλη όμως το συνολικό επίπεδο είναι χαμηλό. Είναι περίεργο, αλλά κάπως έτσι είναι η πραγματικότητα. Πώς θα καταφέρουμε αυτές τις δυνάμεις Αριστείας, αυτές τις μονάδες που πραγματικά είναι άριστοι και να συνεχίσουν και να «αμειφθούν» και να μεταλαμπαδεύσουν -να χρησιμοποιήσω έτσι ένα ρομαντικό ρήμα- την εμπειρία τους σε άλλους χώρους; Εδώ είναι το ζητούμενο. Δεν είναι απλό, διότι για πάρα πολλά χρόνια, η Έρευνα χρηματοδοτείται στη βάση λογικής που δεν βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση".         

"Σήμερα, είναι μοναδική ευκαιρία, για να βάλουμε αυτό το λιθαράκι στην έρευνα, που θα γίνει ακρογωνιαίος λίθος", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΕΣΕΤ Σταμάτης Κριμιζής και συνέχισε: "Είναι τιμή για τους συναδέλφους μου και για μένα να μας ζητήσουν να εργαστούμε στο ΕΣΕΤ. Η έρευνα και η τεχνολογία είναι βασικός ιστός στη σημερινή κοινωνία. Επί παραδείγματι τα 2/3 από την ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά έτος, σε όλες σχεδόν τις προηγμένες χώρες, προέρχονται  από την Καινοτομία και την Τεχνολογία. Επομένως, είναι βασικός τομέας, ο οποίος πρέπει να αναπτυχθεί στην Ελλάδα".

Ο ίδιος δήλωσε εντυπωσιακός από τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση, η υπουργός και ο πρωθυπουργός έχουν εκφραστεί για την αξιοκρατία και τη διαφάνεια, "διότι  έτσι μόνο προοδεύει η έρευνα και η τεχνολογία και η κοινωνία γενικά. "Στην έρευνα και την τεχνολογία πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα και τις ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους, στα νέα παιδιά, που πρέπει να λάβουν μέρος στη «δημιουργία του μέλλοντος», όχι απλώς να είναι θεατές στην πρόοδο που σημειώνεται στον υπόλοιπο κόσμο. Μια κρίση δεν μπορεί να μείνει ανεκμετάλλευτη και στην προκειμένη περίπτωση βλέπω ότι υπάρχει θέληση για αλλαγή, την οποία καταφανώς  συμμερίζεται όλος ο ελληνικός λαός. Εάν υπάρχει μια ευκαιρία για να βάλουμε αυτό το λιθαράκι που θα γίνει ακρογωνιαίος λίθος, αυτή  παρουσιάζεται σήμερα και τη βλέπω μοναδική".

Το ΕΣΕΤ
Το ΕΣΕΤ αποτελείται από διεθνώς διακεκριμένους επιστήμονες με πολυετή δραστηριότητα στην Έρευνα και την Τεχνολογική Ανάπτυξη και λειτουργεί ως ανεξάρτητο συμβουλευτικό και γνωμοδοτικό όργανο στον εκάστοτε υπουργό Παιδείας. Εισηγείται στη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας τις θεματικές προτεραιότητες και τους μηχανισμούς εφαρμογής του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Έρευνας και Καινοτομίας, γνωμοδοτεί επί του τελικού σχεδίου του και προβαίνει σε συνεχή αποτίμηση της εφαρμογής του. Επίσης,  μετέχει στη διαδικασία αξιολόγησης του ερευνητικού ιστού της χώρας, ενώ  προβαίνει και σε εισηγήσεις προς την Υπουργό σχετικά με την επιλογή των Διευθυντών των Ερευνητικών Κέντρων και Ινστιτούτων.

* Στο συνημμένο αρχείο θα βρείτε βιογραφικά μελών του ΕΣΕΤ.

 

 

 1 αρχεία διαθέσιμα για download 
Βιογραφικά (αρχείο pdf 557 kb)

 

 

  

 

 

 

 

 

 Επιστροφή  Κορυφή σελίδας

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η με οποιονδήποτε τρόπο αναδημοσίευση, αναπαραγωγή, κατά παράφραση ή διασκευή απόδοση του περιεχομένου της εφημερίδας, χωρίς την γραπτή άδεια του εκδότη. Κάθε δημόσια αναφορά στο περιεχόμενο της συνεπάγεται και αναφορά του ονόματός της, όπως η δημοσιογραφική δεοντολογία επιτάσσει.

 

 

[Αρχική σελίδα]  [Αγορά Εργασίας]  [Επιχειρηματικότητα]  [Προσλήψεις στο Δημόσιο]  [Εκπαίδευση]  [Σεμινάρια]  [Νομοθεσία]  [Βιβλία]
Διεύθυνση: Λ. Ριανκούρ 73, 11524 Αθήνα, email: info@proslipsis.gr , Τηλ: 6949244434
©  2004-2021  proslipsis.gr, All rights reserved